ΩΡΙΩΝ - Το Δίκτυο των Κυνηγών
Διαβούλευση σχεδίου νόμου για την ευζωία των ζώων συντροφιάςΗ Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη δολοφονεί το κυνήγι
Το χρονικό: "ΥΠΕΚΑ & ΜΚΟ ενάντια στη Θήρα"
Το χρονικό: "ΥΠΕΚΑ & ΜΚΟ ενάντια στη Θήρα"

Η παρούσα έρευνα, στην αρχική της μορφή, δημοσιεύτηκε στην ετήσια έκδοση "Πάνθηρας" της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας-Θράκης που εκδόθηκε τον Μαϊο του 2011, με τον παρακάτω τίτλο:

Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής - 10 Περιβαλλοντικές ΜΚΟ και η θήρα στην Ελλάδα.
ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ ΜΙΑΣ ΝΟΜΙΜΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ.

Τελευταία ενημέρωση: 5/7/2011

ΕΙΣΑΓΩΓΗ (5/7/2011)

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στο παρακάτω κείμενο αφορούν στις σχετικές με τη θήρα εξελίξεις μέχρι και τα τέλη Απριλίου 2011. Στο διάστημα που μεσολάβησε προέκυψε ανασχηματισμός της Κυβέρνησης και απομάκρυνση της τέως Υπουργού ΠΕΚΑ κας Μπιρμπίλη με αντικατάστασή της από τον κ.Παπακωνσταντίνου.

Μέχρι σήμερα δεν έχουν οριστεί αρμοδιότητες στο ΥΠΕΚΑ με αποτέλεσμα να μην έχει γίνει γνωστό ποιος από τους κ.Παπακωνσταντίνου, Σηφουνάκη και Μανιάτη θα αναλάβει τον τομέα των Δασών στον οποίο υπάγεται η θήρα. Η καθυστέρηση αυτή κρατά τους κυνηγούς σε αγωνία σχετικά με το μέλλον της δραστηριότητάς τους με δεδομένο το γεγονός πως βρίσκονται σε εξέλιξη η έκδοση της Υπουργικής Ρυθμιστικής Απόφασης για την κυνηγετική περίοδο 2011 - 2012 και κυρίως η αναμόρφωση της Θηρευτικής Νομοθεσίας.

Όπως συνέβη και με την κα Μπιρμπίλη τον Οκτώβριο του 2009, πριν ακόμη οριστούν αρμοδιότητες στο ΥΠΕΚΑ, ο Υπουργός συναντήθηκε με μία κλειστή ομάδα 10 περιβαλλοντικών ΜΚΟ, οι οποίες αποτέλεσαν αποκλειστικό συνομιλητή της τέως Υπουργού και κατέλαβαν καίριες θέσεις στις διάφορες Επιτροπές τις οποίες ίδρυσε η κα Μπιρμπίλη και σχετίζονται με τη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας.

Η συνεργασία ενός Υπουργείου με ανεξάρτητους φορείς θεωρούμε πως μπορεί να έχει ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα. Στο βαθμό όμως που οι περισσότερες από τις παραπάνω οργανώσεις δεν υπόκεινται σε υποχρέωση να δημοσιεύουν επιστημονικό και οικονομικό απολογισμό για τα χρήματα που λαμβάνουν από Εθνικούς και Κοινοτικούς πόρους, ενώ παράλληλα δε συμμετέχουν στην Εισαγγελική Έρευνα που ξεκίνησε στις αρχές του έτους σχετικά με τη διαφάνεια των ΜΚΟ στην Ελλάδα, θεωρούμε πως η διατήρηση της παραπάνω "συνεργασίας" που "θέσπισε" με πλήρη αδιαφάνεια η τέως Υπουργός ΠΕΚΑ, από τον κ.Παπακωνσταντίνου εγείρει το λιγότερο έντονα ερωτηματικά για το ρόλο και την επιρροή που ασκούν οι συγκεκριμένες οργανώσεις στο κυβερνητικό έργο.

Ελπίζουμε πως ο νέος Υπουργός ΠΕΚΑ, παράλληλα με τους εκπροσώπους της κλειστής αυτής ομάδας περιβαλλοντικών ΜΚΟ, θα συναντηθεί και με άλλους φορείς όπως Πανεπιστημιακά και Ερευνητικά Ιδρύματα, άλλες διεθνώς αναγνωρισμένες ΜΚΟ και κυρίως τους εκπροσώπους των κυνηγών, των ψαράδων, των υλοτόμων κλπ που αποτελούν άρρηκτα συνδεδεμένες ομάδες με την Ελληνική φύση και χωρίς τη δική τους συμμετοχή κάθε θεσμική πρωτοβουλία για την προστασία και διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας, όσο ορθή και να είναι θα έχει περιορισμένη δυναμική και αποτελεσματικότητα.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Οι τελευταίες εξελίξεις που σχετίζονται με τη θήρα αποκαλύπτουν με τον πλέον δυσάρεστο τρόπο την άκρως αρνητική - μεροληπτική στάση του αρμόδιου για τη θήρα Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στις θεσμικές διαδικασίες που σχετίζονται άμεσα και έμμεσα με τη θήρα και τους Έλληνες κυνηγούς.

Το ΥΠΕΚΑ από ιδρύσεως απαξίωσε συστηματικά τις Κυνηγετικές Οργανώσεις (με τις οποίες όφειλε βάσει των σχετικών διατάξεων να συνεργάζεται) σε ότι έχει να κάνει με το αντικείμενό τους με αποτέλεσμα στα σχετικά δελτία τύπου του Υπουργείου να μην υπάρχει καμία αναφορά (!) σε αυτές (και ειδικότερα την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος).

Δε συνέβη όμως το ίδιο και με τις περιβαλλοντικές ΜΚΟ, μία συγκεκριμένη - κλειστή ομάδα των οποίων αποτελεί το βασικό  συνομιλητή της ηγεσίας του Υπουργείου ακόμα και σε θέματα που δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων τους όπως είναι η θήρα.

Η μεροληψία από πλευράς Υπουργείου ενάντια στη θήρα όπως όλα δείχνουν οφείλεται κυρίως:

Το ΥΠΕΚΑ μεθοδεύει τους τελευταίους μήνες την αναμόρφωση της Δασικής Νομοθεσίας, μέσω της οποίας εκτιμάται πως θα επιχειρηθεί ατεκμηρίωτη συρρίκνωση της κυνηγετικής δραστηριότητας και υποβάθμιση του θεσμικά κατοχυρωμένου ρόλου των Κυνηγετικών Οργανώσεων.

Τα παραπάνω συμβαίνουν ενώ, από τις 10 περιβαλλοντικές ΜΚΟ που «νομοθετούν» στο ΥΠΕΚΑ και εναντιώνονται συστηματικά στο κυνήγι, μόλις οι τρεις εντάχθηκαν στην εισαγγελική έρευνα για τη διαφάνεια των Ελληνικών ΜΚΟ που ξεκίνησε πρόσφατα.

Το θεσμικό κενό που υπάρχει σε πολιτικό και επιστημονικό επίπεδο σε ότι έχει να κάνει με τη διαχείριση της θήρας και των θηραμάτων με αποκλειστική ευθύνη της αρμόδιας Υπουργού και συγκεκριμένων υπηρεσιακών παραγόντων του ΥΠΕΚΑ, εκτιμούμε πως αποδεικνύεται στο ακέραιο από τα δελτία τύπου του Υπουργείου και τις δημοσιευμένες αποφάσεις του (ΦΕΚ) που σχετίζονται με τη θήρα στην ιστοσελίδα «Διαύγεια» της Κυβέρνησης, τα οποία παρουσιάζουμε στην ανασκόπηση που ακολουθεί.


04/10/2009
Εθνικές Εκλογές


07/10/2009
Ορκωμοσία Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ
Ιδρύθηκε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) ως συνέχεια του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων (ΥΠΕΧΩΔΕ). Υπουργός διορίστηκε η εξωκοινοβουλευτικός κα Τίνα Μπιρμπίλη με υφυπουργούς τους βουλευτές Αθανάσιο Μωραϊτη και Ιωάννη Μανιάτη.


19/10/2009
Κατάθεση πρότασης - σχεδίου νόμου για τη βιοποικιλότητα από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς, Greenpeace, Αρκτούρος, Αρχέλων, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, MOm, Καλλιστώ και Δίκτυο Μεσόγειος SOS

Παρατηρήσεις:

 • Από τις παραπάνω οργανώσεις μόνο 3 έχουν ασχοληθεί (και αυτές επιδερμικά) με ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση της θήρας και των θηρεύσιμων ειδών. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τουλάχιστον τις υπόλοιπες από το να προσυπογράψουν την πρόταση για «απαρέγκλιτη λήξη της κυνηγετικής περιόδου στις 31/1 εκάστου έτους (ένα μήνα δηλαδή νωρίτερα από ότι ισχύει μέχρι σήμερα).
 • Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω φαίνεται πως την επιστημονική τεκμηρίωση αντικατέστησε η αρνητική προκατάληψη ή/και οι «συνεργασίες» σε ότι έχει να κάνει με τις τοποθετήσεις των παραπάνω οργανώσεων σε ζητήματα που σχετίζονται με τη θήρα γεγονός που τις καθιστά αναξιόπιστες για συμμετοχή σε κάθε σχετική μελλοντική θεσμική πρωτοβουλία που θα αναληφθεί όπως είναι η επικείμενη αναμόρφωση της Δασικής Νομοθεσίας.
 • Τα παραπάνω επιβεβαιώνει στο ακέραιο η προσυπογραφή για περιορισμούς θήρας οργανώσεων που ασχολούνται με τη θαλάσσια χελώνα (!) ή τη μεσογειακή φώκια (!), η προσυπογραφή των οποίων σε προτάσεις για τη θήρα που δεν τεκμηριώνονται επαρκώς αλλά  γίνεται προφανώς για δημιουργία εντυπώσεων, δεν θα έπρεπε να είχαν ληφθεί σοβαρά υπόψη από την Υπουργό.
 • Η συνεργασία των παραπάνω 10 ΜΚΟ δε στηρίζεται σε κοινά επιστημονικά πεδία/αντικείμενα αλλά στη βάση της συντονισμένης τακτικής κλειστών εναλλασσόμενων συνεργασιών και αλληλοϋποστήριξης σε οικονομικοδιαχειριστικό επίπεδο που εφαρμόζουν οι περισσότερες από τις 10 αυτές ΜΚΟ, εδώ και δεκαετίες.
 • Το γεγονός πως στην παραπάνω ημερομηνία δει είχαν καθοριστεί ακόμη αρμοδιότητες – χαρτοφυλάκια για τους Υφυπουργούς και δεν είχαν επίσης οριστεί οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου, οδηγεί με σχετική ασφάλεια στο συμπέρασμα πως υπήρχε προεκλογική συμφωνία μεταξύ της Υπουργού και των παραπάνω 10 οικολογικών οργανώσεων για την «επίδοση» του συγκεκριμένου πονήματος. Δεν εξηγείται διαφορετικά το γεγονός πως δεν είχε επιδοθεί στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από τη στιγμή που οι εκλογές προκηρύχτηκαν έκτακτα και το συγκεκριμένο κείμενο απαιτεί μήνες δουλειάς, άρα είχε προφανώς διαμορφωθεί καιρό πριν τις 19/10/09.

Σχετικοί σύνδεσμοι:
http://www.wwf.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=600%3A2009-10-19-09-33-02&Itemid=90
http://www.protothema.gr/environment/article/?aid=48135


23/10/2009
Σε ειδική συνάντηση που διεξήχθη στις 23 Οκτ. 2009 στο ΥΠΕΚΑ, η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη παρουσίασε, σε επιλεγμένους οικονομικούς και κοινωνικούς φορείς της χώρας (ΙΟΒΕ, ΣΕΒ, ΣΕΕΣ, WWF, Greenpeace κ.α.) τις θέσεις της Ελλάδος, σχετικά με την επικείμενη Διάσκεψη των Ην. Εθνών για την κλιματική αλλαγή στην Κοπεγχάγη (7-18 Δεκ. 2009).

Παρατηρήσεις:

 • Πριν συσταθούν οι Ειδικές Γραμματείες, τα καθηκοντα των Υφυπουργών και οτιδήποτε άλλο απαιτείται για να θεωρηθεί πως ένα Υπουργείο έχει ξεκινήσει να λειτουργεί ουσιαστικά, καλούνται συγκεκριμένες πολυεθνικές περιβαλλοντικές ΜΚΟ σε συζήτηση σχετικά με Διάσκεψη των Ην. Εθνών
 • Οι συγκεκριμένες οργανώσεις και ειδικά το WWF όπως αποδεικνύεται στη συνέχεια, θα είναι συστηματικά παρούσες στις ημερίδες και συναντήσεις της Υπουργού σε αντίθεση με άλλους φορείς , σε πολλές περιπτώσεις με πολύ πιο άμεση σχέση με τη θεματολογία των συναντήσεων αυτών

Σχετικοί σύνδεσμοι:
http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/553112/Article.aspx
http://www.otenet.gr/portal/portal/info/news/greeknews?&eventsubmit_doview=2337674


26/10/2009
Συνάντηση της Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρίας Μπιρμπίλη με τους εκπροσώπους του ΓΕΩΤΕΕ, του Δήμου Πεντέλης, της Νομαρχίας Αν. Αττικής, του Κτηματολογίου Α.Ε., της ΠΕΔΔΥ, της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Ελευθέρων Επαγγελματιών, της Πανελλήνιας Κίνησης Δασολόγων, του Πανελληνίου Συνδέσμου Μελετητών Γεωτεχνικών, του ΤΕΕ και του WWF Ελλάς, για να τους παρουσιάσει το Σχέδιο Νόμου για τα καμένα της Αττικής και να ζητήσει τα σχόλιά τους.

Παρατηρήσεις:

 • Χωρίς να είναι γνωστά τα κριτήρια επιλογής, στη συνάντηση κλήθηκε και συμμετείχε το WWF ενώ καμιά άλλη Περιβαλλοντική ή κυνηγετική οργάνωση δεν προσκλήθηκε γεγονός που εγείρει έντονα ερωτηματικά.

Σχετικοί σύνδεσμοι:
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=95648


01/12/2009
Σύσκεψη με τους εκπροσώπους των δέκα ΜΚΟ (WWF Hellas, GREENPEACE, Αρκτούρος, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Mom,  ΑΡΧΕΛΩΝ, Καλλιστώ, Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης) και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου για την Προστασία της Βιοποικιλότητας, υπό την προεδρία της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κας Μπιρμπίλη.

Παρατηρήσεις:

 • Οι περιβαλλοντικές ΜΚΟ που συμμετέχουν στην παραπάνω «κλειστή ομάδα» θα αποτελέσουν όπως αποδεικνύεται και στη συνέχεια βασικούς συνομιλητές του Υπουργείου σε θέματα διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και της θήρας.
 • Ακόμη δεν έχουν οριστεί αρμοδιότητες Υφυπουργών, γεγονός που σημαίνει πως η παραπάνω συνάντηση αποτέλεσε πρωτοβουλία της Υπουργού.
 • Δεν προσκλήθηκε κανένας φορέας αρμόδιος για τα φυτά, τα έντομα ή τα ψάρια (ΙΘΑΒΙΚ)
 • Δεν προσκλήθηκαν εκπρόσωποι από Πανεπιστημιακές σχολές ή ΤΕΙ που ασχολούνται με επιμέρους θεματικές ενότητες που σχετίζονται άμεσα με το αντικείμενο της συνάντησης
 • Δεν προσκαλείται η ΚΣΕ που εκπροσωπεί 230.000 Έλληνες που βρίσκονται άμεσα σε επαφή με τη φύση και τη βιοποικιλότητα και αποτελεί σωματείο αναγνωρισμένο και συνεργαζόμενο με το ΥΠΕΚΑ. Ούτε έχει γίνει κάποια σχετική επίσημη πρόσκληση ή αναφορά μέχρι σήμερα.
 • Από τα παραπάνω γίνεται προφανές το γεγονός πως η κα Υπουργός δεν ήθελε πραγματική εκπροσώπηση ειδικών φορέων, ούτε επέλεξε τους συνομιλητές βάσει θεματικών ενοτήτων.

Σχετικοί σύνδεσμοι:
http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=389&sni[524]=152


04/12/2009
Ημερίδα διοργάνωσε το Υπουργείο ΠΕΚΑ, με θέμα «Το Περιβαλλοντικό έγκλημα» υπό τον συντονισμό της Ειδικής Γραμματείας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ειδικότερα της (ΕΥΕΠ)
Στην ημερίδα μίλησαν σύμφωνα με το δελτίο τύπου του Υπουργείου:
- Ο Επίτροπος της Ε.Ε. για το Περιβάλλον, κ. Στ. Δήμας
- Ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λ. Ρακιντζής
- Ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Περιβάλλοντος κ. Δ. Γιωτάκος
- Ο νέος Γενικός Επιθεωρητής της ΕΥΕΠ κ. Π. Μέρκος
- Ο Γενικός Επιθεωρητής Υγείας (ΣΕΥΥΠ) κ. Μ. Σαμπατακάκης
- Η κ. Θεοδότα Νάντσου, εκπρόσωπος της WWF Ελλάς
- Η Ειδικός Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κα Μ.Καραβασίλη

Παρατηρήσεις:

 • Η τέταρτη  συμμετοχή του WWF σε επίσημο διάλογο που διοργανώνεται από το υπουργείο μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα από την ίδρυσή του αποδεικνύει πως η συγκεκριμένη οργάνωση αποτελεί από ιδρύσεως ΥΠΕΚΑ θεσμικό συνομιλητή της Υπουργού.

Σχετικοί σύνδεσμοι:
http://www.nomosphysis.org.gr/articles.php?artid=3984&lang=1&catpid=6
http://www.minenv.gr/download/2009/2009December/2009.11.30_Hmerida.doc


11/12/2009
Ακύρωση της Υπουργικής Ρυθμιστικής Απόφασης για τη Θήρα για την περίοδο 2009-2010 από το ΣτΕ μετά από προσφυγή της Ζωοφιλικής Οικολογικής Ένωσης Ελλάδος και απαγόρευση θήρας σε όλη την επικράτεια.

Παρατηρήσεις:

 • Η προσφυγή του συγκεκριμένου Σωματείου (το οποίο είχε μόλις 3 ταμειακώς εντάξει μέλη εκείνη την περίοδο), επαναλαμβάνεται συνήθως μια φορά κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια και «πετυχαίνει» την ακύρωση της ετήσιας ρυθμιστικής απόφασης για τη θήρα από το ΣτΕ, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των κυνηγών.
 • Το ΥΠΕΚΑ για τις 6 μέρες που ίσχυσε η απαγόρευση θήρας στην επικράτεια, δεν εξέδωσε κανένα δελτίο τύπου με αποτέλεσμα να συμβάλλει/ενισχύσει με αυτόν τον τρόπο την ταλαιπωρία αρκετών χιλιάδων Ελλήνων κυνηγών

Σχετικοί σύνδεσμοι:
http://pofyzo.blogspot.com/2009/12/blog-post.html
http://www.orion.net.gr/index.php?m=2&c=act/2009/mail2politic.htm
http://www.orion.net.gr/index.php?m=2&c=act/2009/mail2politic2.htm


17/12/2009
Έκδοση νέας Ρυθμιστικής Απόφασης για τη Θήρα (ΥΑ 183643/4418/17.12.2009) από τον Υφυπουργό κ. Μωραΐτη (ΦΕΚ: Β’ 2466/17-12-2009)


17/12/2009
Έκδοση Δελτίου Τύπου του ΥΠΕΚΑ με θέμα την έκδοση νέας Ρυθμιστικής Απόφασης για το κυνήγι
Στο δελτίο τύπου του Υπουργείου, το οποίο κυκλοφόρησε αλλά δεν αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του, αναφέρονται χαρακτηριστικά:
«...Μια από τις δραστηριότητες αυτές είναι και το κυνήγι, πού όπως διαπιστώσαμε, εξακολουθεί να ρυθμίζεται από ένα νομοθετικό πλαίσιο αναχρονιστικό, αντιφατικό, ασαφές και στο οποίο δεν έχουν ακόμη ενσωματωθεί πλήρως και ουσιαστικά, το Κοινοτικό Δίκαιο…»
«...Μετά από σχετική προσφυγή, το ΣτΕ, ανέστειλε την 103382/2740/4-8-2009 ΥΑ του Υπ. Αγρ. Ανάπτυξης, με την οποία ρυθμιζόταν το κυνήγι κατά την τρέχουσα περίοδο (2009-2010). Η εν λόγω απόφαση στηρίζεται, κυρίως, στο ότι δεν υπάρχουν για τα διάφορα είδη θηραμάτων επικαιροποιημένες μελέτες έτσι ώστε η άσκηση του κυνηγίου να γίνεται χωρίς να κινδυνεύει η πληθυσμιακή ισορροπία των ειδών αυτών.
«…Η έκδοση της εν λόγω απόφασης (σ.σ. νέας Ρυθμιστικής) κρίθηκε επιβεβλημένη όχι βεβαίως για να παρακάμψουμε το ΣτΕ -το οποίο σεβόμαστε και τιμούμε- ούτε όμως για να ικανοποιήσουμε τους κυνηγούς. Η έκδοση της υπαγορεύτηκε από την ανάγκη να αποφευχθούν περαιτέρω νομικές εμπλοκές από το ότι οι 230.000 Έλληνες κυνηγοί έχουν ήδη πληρώσει τα προβλεπόμενα από την νομοθεσία ποσά έκδοσης των αδειών τους, καθώς και εκ του ότι, στην παρούσα κρίσιμη για την ελληνική οικονομία φάση που διανύουμε, θα ήταν άδικο να στερήσουμε τις μικρομεσαίες ξενοδοχειακές και συναφείς επιχειρήσεις της ορεινής , κυρίως, Ελλάδας που εξαρτώνται από τους κυνηγούς, από ένα σημαντικό για αυτούς οικονομικό πόρο.
Είναι αυτονόητο ότι η απόφαση αυτή εκδίδεται μόνον για την φετινή κυνηγετική περίοδο -που άλλωστε οδεύει προς την λήξη της- και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση πρόκριμα για παρόμοιες αποφάσεις στο μέλλον. Όπως ήδη ενημερώσαμε τόσο τους κυνηγούς όσο και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, δεσμευόμαστε να ξεκινήσουμε άμεσα ένα ευρύ διάλογο έτσι ώστε να συζητηθεί διεξοδικά το ζήτημα του κυνηγιού στην Ελλάδα και να θέσουμε -επί τέλους-τις βάσεις για την αειφορική του άσκηση...»

Παρατηρήσεις:

 • Πρόκειται για πρωτοφανή θεσμική απόπειρα απολογίας (άγνωστο σε ποιον) για την έκδοση της νέας Ρυθμιστικής Απόφασης για τη θήρα.
 • Το συγκεκριμένο δελτίο τύπου αν και κυκλοφόρησε δημόσια δεν αναρτήθηκε ποτέ στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ γεγονός που εγείρει έντονα ερωτηματικά.
 • Η Υπουργός ΠΕΚΑ βρισκόταν στην Κοπεγχάγη στις 17/12/2009, γεγονός που σε συνδυασμό με το ύφος και τη μη ανάρτηση του δελτίου δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για τον συντάκτη του. Θα είχε ενδιαφέρον να γινόταν γνωστό το αν ο συντάκτης ήταν το αρμόδιο γραφείο τύπου ή κάποιος «εξωτερικός» συνεργάτης;
 • Το δελτίο τύπου του Υπουργείου βρίθει ανακριβειών και συγκεχυμένων αναφορών.
 • Δεν υπάρχει καμία αναφορά στα αίτια που οδήγησαν το ΣτΕ στην παραπάνω απόφαση. Συγκεκριμένα ο συντάκτης του ΥΠΕΚΑ κάνει λόγο για σεβασμό στο ΣτΕ, το οποίο αναφέρει ανεπάρκεια μελετών και πιθανό κίνδυνο για την πληθυσμιακή κατάσταση των θηραματικών ειδών από τη συνέχιση της θήρας στην απόφαση του. Στο δελτίο τύπου όμως δε γίνεται καμία αναφορά σχετικά με την πληθυσμιακή κατάσταση των θηραμάτων. Αντίθετα οι λόγοι στους οποίους γίνεται επίκληση για την εκ νέου έκδοση ρυθμιστικής απόφασης δεν έχουν σχέση ούτε με τα θηράματα ούτε με τους κυνηγούς.

Σχετικοί σύνδεσμοι:
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=8990833


22/12/2009
Εκδίδεται το ΦΕΚ 2514 Β 22/12/2009 στο οποίο ανακοινώνεται η ανάθεση αρμοδιοτήτων στους Υφυπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Αθανάσιο Μωραΐτη και Ιωάννη Μανιάτη από τον Πρωθυπουργό και την Υπουργό ΠΕΚΑ

Παρατηρήσεις:

 • Ο κ. Μωραΐτης όπως αναφέραμε υπέγραψε τη νέα Ρυθμιστική Απόφαση για τη θήρα σταματώντας έτσι, έστω έξι μέρες μετά, την απαγόρευση θήρας στην επικράτεια


04/01/2010
Η Υπουργός ΠΕΚΑ διορίζει την κα Θεοδότα Νάντσου (με την ιδιότητά της ως υπεύθυνη πολιτικής του WWF) στην 7μελή Εκτελεστική Επιτροπή (Διοίκηση) του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ).

Παρατηρήσεις:

 • Πρόκειται για τον Οργανισμό που εκπόνησε το σχέδιο ΠΔ προστασίας του Υμηττού και που απέρριψε όλες τις αιτιολογημένες απόψεις πολιτών και φορέων στη σχετική διαβούλευση της 20/4/2010.

Σχετικοί σύνδεσμοι:
http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=389&sni[524]=143
http://www.organismosathinas.gr/Default.aspx?id=11


12/01/2010
Η πολυεθνική οργάνωση WWF Ελλάς προχώρησε σε «αξιολόγηση» των περιβαλλοντικών επιδόσεων του πρώτου τριμήνου της νέας κυβέρνησης

Παρατηρήσεις:

 • Το WWF εκτός από «επίσημος» συνομιλητής της Κυβέρνησης και σε ρόλο αξιολογητή του έργου της, μόλις 20 μέρες από την ανάθεση αρμοδιοτήτων στους αρμόδιους Υφυπουργούς!
 • Το ΥΠΕΚΑ αντίθετα δεν έχει προβεί μέχρι σήμερα σε καμία αξιολόγηση του WWF και των άλλων περιβαλλοντικών ΜΚΟ με τις οποίες συνεργάζεται ακόμη και σε νομοπαρασκευαστικό επίπεδο γεγονός που εγείρει ζήτημα διαφάνειας σε ότι έχει να κάνει με τη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας.
 • Τα παραπάνω συμβαίνουν ενώ οι 7 περιβαλλοντικές ΜΚΟ από την «ομάδα των 10» (μέσα στις οποίες και το WWF) δεν υπάχθηκαν στην εισαγγελική έρευνα σχετικά με τη διαφάνεια στις ΜΚΟ στην Ελλάδα που ξεκίνησε πρόσφατα.

Σχετικοί σύνδεσμοι:
http://politics.wwf.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=2366&Itemid=381


26/01/2010
Συνέντευξη της Υπουργού ΠΕΚΑ στον Flash όπου αναφέρει:
«Για το θέμα του κυνηγιού, έχουμε υποσχεθεί και έχει αναλάβει ο αρμόδιος υφυπουργός, κ. Μωραΐτης την υποχρέωση, να ξεκινήσει μια πολύ μεγάλη διαβούλευση όπου θα συμμετέχουν όλοι και οι κυνηγοί και η Ορνιθολογική Εταιρεία και οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και οι ξενοδόχοι. Όλοι, για να προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση. Και υπάρχουν και ευρωπαϊκά παραδείγματα. Άρα νομίζω ότι ...
... Πρέπει κάποια στιγμή να ελεγχθεί το κυνήγι στη χώρα μας ειδικά όταν έχουμε τόσο μεγάλες εκτάσεις που είναι προστατευόμενες περιοχές και ανήκουν στο δίκτυο Natura, πρέπει να προστατέψουμε κάποιες περιοχές και κυρίως κάποιες εποχές. Κι αυτό θα το κάνουμε, γιατί όσο ριζοσπαστικοί μπορεί να είμαστε στις αναπτυξιακές μας πρωτοβουλίες, τόσο προσεκτικοί πρέπει να είμαστε στην τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας για να έχουμε αξιοπιστία και για να γίνει η χώρα μας συνολικά πιο ανταγωνιστική, πιο όμορφη και καλύτερη.»

Παρατηρήσεις:

 • Η Υπουργός ΠΕΚΑ επιβεβαιώνει με σαφή τρόπο, με το διαχωρισμό της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας από τις ΜΚΟ, την πεποίθησή πως η συγκεκριμένη οργάνωση κρατά τα ηνία στην αστήριχτη και αντιεπιστημονική επίθεση που δέχονται η θήρα και οι Έλληνες κυνηγοί συστηματικά τα τελευταία χρόνια.
 • Η αναφορά πως «…πρέπει να ελεγχθεί το κυνήγι …… για να έχουμε αξιοπιστία και για να γίνει η χώρα μας συνολικά πιο ανταγωνιστική, πιο όμορφη και καλύτερη.» αποδεικνύει με τον πλέον δυσάρεστο τρόπο πως η κα Υπουργός «πλανάται πλάνην οικτρά» σχετικά με τις αιτίες που έχουν φέρει τη χώρα μας στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα και ως εκ τούτου δείχνει πως προφανώς δεν είναι σε θέση να αναλάβει κάποια ουσιαστική πρωτοβουλία για την ανατροπή της υφιστάμενης κατάστασης.
 • Η χώρα μας απαιτεί διαφάνεια στους χειρισμούς και ανιδιοτελή συνεργασία όλων των φορέων σε ότι τουλάχιστον έχει να κάνει με την προστασία και τη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος για να ανατραπεί η σημερινή κατάσταση, χαρακτηριστικά που λείπουν συστηματικά από τις ενέργειες και τις αποφάσεις της κας Υπουργού σε ότι έχει να κάνει με τη θήρα όπως καταγγέλλουν δημόσια ακόμη και βουλευτές της Κυβέρνησης.
 • Το ΥΠΕΚΑ ενώ προκηρύσσει τη μία μετά την άλλη τις διάφορες μελέτες αμφιβόλου ποιότητος και αποτελέσματος επί παντός επιστητού, και ενώ συστηματικά επιχειρεί να περιορίσει την κυνηγετική δραστηριότητα, δεν έχει προκηρύξει μέχρι σήμερα καμία μελέτη που να σχετίζεται με τα θηράματα, τη βιολογία και τη διαχείρισή τους. Παράλληλα έχει απαξιώσει με πρωτοφανή τρόπο την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος η οποία αποτελεί αποδεδειγμένα το μοναδικό φορέα στην Ελλάδα που συγκεντρώνει επιστημονικά στοιχεία για τα θηράματα της χώρας, συστηματικά.
 • Τα παραπάνω γίνονται ενώ οι κυνηγοί καταθέτουν ετησίως περί τα 15.000.000 ευρώ στο «Πράσινο Ταμείο» γεγονός που σημαίνει πως δεν είναι η έλλειψη χρημάτων ο ανασταλτικός παράγοντας για τη μη εκπόνηση των παραπάνω μελετών αλλά η έλλειψη πολιτικής πρόθεσης και επάρκειας από πλευράς της αρμόδιας Υπουργού.

Σχετικοί σύνδεσμοι:
http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=386&sni[524]=203


27/01/2010
Παρουσιάστηκε σε ειδική συνέντευξη από την Ελληνική Ζωολογική Εταιρεία και το WWF το «Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας» Η Υπουργός κα Μπιρμπίλη στον πρόλογό της αναφέρει:

«...Αυγή του 2010, Παγκόσμιου Έτους Βιοποικιλότητας, και επιτέλους έχουμε στα χέρια μας ένα επιστημονικά άρτιο εργαλείο για την προστασία του ελληνικού βιολογικού πλούτου!...» «...μας δείχνει μια θλιβερή εικόνα πολιτικής ένδειας στον τομέα της προστασίας της φύσης, η οποία έχει αντίκτυπο και στην ελληνική πανίδα. Μας δείχνει όμως και …τις πολιτικές που πρέπει να αναθεωρήσουμε για την ολοκληρωμένη προστασία των ειδών και των οικοσυστημάτων τους.
Η επιστημονική τεκμηρίωση είναι η βάση για κάθε σοβαρή και σωστά στοχευμένη προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος….»
«...Ευχαριστούμε την Ελληνική Ζωολογική Εταιρεία, τις οργανώσεις WWF Ελλάς, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Ερπετολογική Εταιρεία, Ινστιτούτο Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδας…» «…Το αποτέλεσμα της δουλειάς τους αποτελεί την καλύτερη αξιοποίηση της σχετικής χρηματοδότησης μέσω του ΕΠΠΕΡ - Γ' ΚΠΣ. Για το νεοσύστατο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το βιβλίο αυτό θα αποτελέσει ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο χάραξης προτεραιοτήτων για την προστασία της κοινής μας φυσικής κληρονομιάς...»

Παρατηρήσεις:

 • Η παραπάνω έκδοση, την οποία η Υπουργός χαρακτηρίζει «επιστημονικά άρτιο εργαλείο», μόνο τέτοιο δεν είναι, μιας και στην πιο μελετημένη κατηγορία ζώων, αυτήν των πτηνών, απουσιάζει έστω και στοιχειώδης βιβλιογραφική τεκμηρίωση για τα περισσότερα είδη που αναφέρονται ως απειλούμενα.
 • Κατά συνέπεια τα περισσότερα από τα γραφόμενα αποτελούν προσωπικές απόψεις – προσεγγίσεις και το όλο εγχείρημα απέχει πολύ από τους χαρακτηρισμούς της Υπουργού γεγονός που εγείρει έντονα ερωτηματικά σχετικά με την ευκολία με την οποία αποδόθηκαν.

Σχετικοί σύνδεσμοι:
http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=518
http://www.orion.net.gr/index.php?m=2&c=act/2010/redbookgr.htm
http://www.wwf.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=641&Itemid=97


03/03/2010
Συμμετοχή της Υπουργού ΠΕΚΑ κας Μπιρμπίλη σε ανοιχτή συζήτηση, που διοργανώνει η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς, για τις δασικές πυρκαγιές και την προετοιμασία της πολιτείας κατά την αντιπυρική περίοδο 2010.

Παρατηρήσεις:

 • Συνεχίζονται οι συναντήσεις της Υπουργού ΠΕΚΑ με το WWF.
 • Δεν αναφέρεται κανείς άλλος φορέας που να συναντήθηκε με την Υπουργό 8 φορές μέσα στους πρώτους 5 μήνες λειτουργίας του Υπουργείου. Αντίθετα υπήρξαν βουλευτές που διατύπωσαν παράπονα δημόσια ότι αρνείται να τους δεχτεί η υπουργός.

Σχετικοί σύνδεσμοι:
http://www.minenv.gr/download/2010/mar/2010.03.03.anakoinosi.omilias.peka.WWF.doc


20/04/2010
Διαβούλευση του σχεδίου Π.Δ για την «Προστασία ορεινού όγκου Υμηττού»

Παρατηρήσεις:

 • Το σχέδιο που ετοίμασε ο ΟΡΣΑ (στη διοίκηση του οποίου μετέχει το WWF) προβλέπει πλήρη απαγόρευση του Κυνηγίου σε όλες τις ζώνες προστασίας.
 • Όλο το δυτικό τμήμα του βουνού, προς το λεκανοπέδιο της Αθήνας είναι ήδη απαγορευμένο στο Κυνήγι από πολλά χρόνια.
 • Οι ανατολικές πλαγιές του βουνού προς τα Μεσόγεια αποτελούν ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα παραδοσιακά κυνηγοτόπια για τους Αθηναίους και τους κυνηγούς όλης της Ανατολικής Αττικής. Αντιλαμβάνεται δε και ο πλέον αδαής πως οι κυνηγοί δεν έχουν καμία σχέση με τις αιτίες που οδήγησαν το λεκανοπέδιο στην τσιμεντοποίησή του με αποτέλεσμα να έχουν απομείνει ελάχιστες περιοχές με πράσινο.
 • Σχεδόν 2.200 μηνύματα κατατέθηκαν στη διαβούλευση με τη συντριπτική τους πλειοψηφία εναντίον της άδικης και αδικαιολόγητης απαγόρευσης θήρας.
 • Ο ΟΡΣΑ αγνόησε παντελώς τις εμπεριστατωμένες τοποθετήσεις εκατοντάδων πολιτών και φορέων στη διαβούλευση και εισηγήθηκε την πλήρη απαγόρευση του κυνηγίου, όπως προβλεπόταν από το αρχικό σχέδιο.
 • Το σχέδιο ΠΔ πέρασε τον έλεγχο του ΣΤΕ ως προς τη συνταγματικότητα και εκκρεμεί ακόμα (Απρ.2011) προς υπογραφή...

Σχετικοί σύνδεσμοι:
http://www.opengov.gr/minenv/?p=512
http://www.orion.net.gr/index.php?m=2&c=act/2010/ymittos1.htm
http://www.orion.net.gr/index.php?m=2&c=act/2010/ymittos2.htm


28/04/2010
Το ΥΠΕΚΑ αποστέλλει στην Ε.Ε. κατάλογο με περιοχές προς ένταξη στο δίκτυο των ελληνικών Ζωνών Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) με 66 νέες περιοχές οι οποίες θα ενταχθούν στο δίκτυο Natura 2000.

Παρατηρήσεις:

 • Η προκήρυξη για την ανάθεση της συγκεκριμένης μελέτης είχε γίνει το 2007 από το ΥΠΕΧΩΔΕ με προϋπολογισμό 380.000 ευρώ.
 • Η διαδικασία που ακολουθήθηκε για την ανάθεση της μελέτης επικαιροποίησης του παραπάνω δικτύου με τις Ελληνικές ΖΕΠ στην κοινοπραξία «Μπούσμπουρας - Δημαλέξης» οι οποίοι αποτελούν ή αποτέλεσαν στο παρελθόν βασικά στελέχη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, παρουσιάζει κενά. Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία γνωρίζει τις σχετικές εξελίξεις και αναρτά στην ιστοσελίδα της την παραπάνω ανακοίνωση μόλις μία μέρα μετά, γεγονός που αποδεικνύει μεταξύ άλλων πως η συνεργασία των μελετητών με τη συγκεκριμένη οργάνωση διατηρείται στη διάρκεια εκπόνησης της «μελέτης»
 • Εκτός αυτού στο δελτίο τύπου της συγκεκριμένης οργάνωσης διαβάζουμε τα παρακάτω αποκαλυπτικά:
  «...Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία χαιρετίζει τη σημαντική αυτή απόφαση του Υπουργείου. Από τις 66 περιοχές που ορίστηκαν οι 43 είναι νέες. Η συνολική έκταση του δικτύου των Ζωνών Ειδικής Προστασίας αυξάνεται κατά 76%, δηλαδή περίπου 1,3 εκατ. εκτάρια και το δίκτυο πλέον αριθμεί 204 περιοχές. Η προσθήκη των νέων αυτών περιοχών αυξάνει την έκταση του ελληνικού δικτύου Natura 2000 κατά 6,2 %, με αποτέλεσμα αυτό να φτάνει σήμερα το 27,3% της ελληνικής επικράτειας. Η απόφαση του ΥΠΕΚΑ είναι αποτέλεσμα πολύχρονης προσπάθειας από την Ορνιθολογική και την Birdlife International.»
 • Εκτός των παραπάνω η σχέση της ΕΟΕ με τη συγκεκριμένη μελέτη αναφέρεται ρητά μέσα στην τελευταία με την αναφορά: «Επιστημονική και τεχνική υποστήριξη: Τομέας Διατήρησης Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας»
 • Επιπροσθέτως, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι είναι τόσο διαδικαστικά όσο και διαχειριστικά απορριπτέο το να έχουμε 3 ή 4 ταχυτήτων ΖΕΠ. Δηλαδή τις παλιές 53 αρχικές με αυστηρές προδιαγραφές και κοινωνική διαβούλευση, μετά άλλες άγνωστο με ποιο καθεστώς, μετά του ΕΘΙΑΓΕ, μετά νέες προδιαγραφές από τους ίδιους τους μελετητές.

Σχετικοί σύνδεσμοι:
http://www.minenv.gr/9/0/69ZEP.zip
http://www.ornithologiki.gr/page_cn.php?aID=1190


04/05/2010
Δεύτερη επίδοση πρότασης νόμου στο ΥΠΕΚΑ για την προστασία της βιοποικιλότητας από τη γνωστή ομάδα περιβαλλοντικών ΜΚΟ

Παρατηρήσεις:

 • Δεύτερη επίδοση σ/ν για τη βιοποικιλότητα των 9 αυτή τη φορά (απουσιάζει για άγνωστους λόγους η Greenpeace) γνωστών ΜΚΟ. Το wwf έχει 2 εκπροσώπους στην «ομάδα εργασίας», ενώ το ψηφιακό αρχείο του κειμένου που κυκλοφόρησε έχει την υπογραφή της κας Νάντσου, συντονίστριας του WWF Ελλάς σε θέματα περιβαλλοντικής πολιτικής.
 • Το τελικό κείμενο βασίζεται στην πρόταση - σ/ν που είχαν καταθέσει οι 10 ΜΚΟ τον Οκτώβριο του 2009 στο ΥΠΕΚΑ μιας και όπως αναφέρεται ρητά στο κείμενο:

  • «Ειδικά όσον αφορά τη συμμετοχή των στελεχών του ΥΠΕΚΑ, είναι σημαντικό να τονιστεί πως δεν αντανακλά την άποψη των υπηρεσιών, η οποία θα διατυπωθεί σε επόμενη φάση...»
  • «... Ως βάση για τη συζήτηση, τέθηκε η κοινή πρόταση των 10 περιβαλλοντικών οργανώσεων με τίτλο «Πρόταση για ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο προστασίας της βιοποικιλότητας», η οποία επιδόθηκε στην Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής τον Νοέμβριο του 2009...»
  • «...[1] Η ομάδα εργασίας αποτελέστηκε από τους: …… Κορμπέτη Μαλαμώ (Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία), Μαυρογιώργου Δάφνη (Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού), Μπούσμπουρας Δημήτρης (Αρκτούρος), Πολίτης Γιώργος (Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης), Νάντσου Θεοδότα και Ιόλη Χριστοπούλου (WWF Ελλάς), Παράβας Βαγγέλης (MOm), Παρδαλού Νίκη (Δίκτυο Μεσόγειος SOS)...»


10/05/2010
Απόφαση της Υπουργού ΠΕΚΑ με Θέμα: «Συγκρότηση Επιτροπής Φύση 2000»
Στο δελτίο τύπου διαβάζουμε: «το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προχώρησε στη συγκρότηση της «Επιτροπής Φύση 2000», όπως προβλέπεται από το άρθρο 5 της KYA 33318/3028/1998 «Καθορισμός μέτρων και διαδικασιών για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων (ενδιαιτημάτων) καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας» (ΦΕΚ Β΄1289/28.12.1998)»

Ως μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ορίστηκαν μεταξύ άλλων οι ακόλουθοι:
«...Καραβέλλας Δημήτρης, Διευθυντής του WWF Ελλάς και αναπληρωματικό μέλος η Μαυρογεώργου Δάφνη, στέλεχος της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.
Κοτομάτας Σπύρος, Διευθυντής της MOm, και αναπληρωματικό μέλος η Ράγκου Πολυξένη, μέλλος της ΠΑΝΔΟΙΚΟ και Λέκτορας Περιβαλλοντικής Εκπ/σης της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης...»


Παρατηρήσεις:

 • Η Υπουργός διορίζει τα μέλη της Επιτροπής φύση 2000, μέσα στα οποία είναι 3 εκπρόσωποι της συγκεκριμένης ομάδας οικολογικών οργανώσεων με την οποία συνεργάζεται συστηματικά.
 • Συνεχίζουν οι αδιαφανείς (στο βαθμό που δε γίνονται γνωστά τα κριτήρια επιλογής) αναθέσεις «κυβερνητικών» αξιωμάτων σε στελέχη του WWF.
 • Δεν κλήθηκαν για άλλη μια φορά οι εκπρόσωποι των κυνηγών.
 • Αντιθέτως η Καθηγήτρια κυρία Βώκου, Πρόεδρος της επιτροπής, παράλληλα με τις επιστημονικές ιδιότητες που έχει, έχει διατελέσει στο παρελθόν ένα από τα κορυφαία διοικητικά στελέχη του WWF Ελλάς.

Σχετικοί σύνδεσμοι:
http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=389&sni[524]=320
http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=LW6NNMGA%2bl8%3d&tabid=367


21/05/2010
Αναγγελία ανάρτησης του νομοσχέδιου για τη βιοποικιλότητα σε ανοιχτή διαβούλευση

Παρατηρήσεις:

 • Στην παραπάνω ανακοίνωση αναφέρεται ότι: «Για τον σκοπό αυτό, στο ΥΠΕΚΑ εργάστηκαν δύο ομάδες με στελέχη από τις υπηρεσίες Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Διεύθυνσης Δασών και εκπροσώπους περιβαλλοντικών ΜΚΟ. Οι ομάδες επεξεργάστηκαν το κείμενο της Εθνικής Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης για τη βιοποικιλότητα καθώς και το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στην Ελλάδα, τα οποία πλέον διαμορφώνουν σε λεπτομέρεια οι υπηρεσίες του υπουργείου μας.»

Σχετικοί σύνδεσμοι:
http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=389&sni[524]=331
http://www.orion.net.gr/index.php?m=2&c=act/2010/20100603.htm


22/05/2010
Παγκόσμια ημέρα βιοποικιλότητας 2010.

Παρατηρήσεις:

 • Στη σχετική σελίδα του ΥΠΕΚΑ αναφέρονται πάλι οι «δύο ομάδες εργασίας» χωρίς περισσότερα στοιχεία.

Σχετικοί σύνδεσμοι:
http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=517


08/06/2010
Κατάθεση των εκθέσεων «Θέσεις της ΕΟΕ για το κυνήγι» και «Πρόταση για ολοκληρωμένο σχεδιασμό για το κυνήγι» στο ΥΠΕΚΑ από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Παρατηρήσεις:

 • Πρόκειται ουσιαστικά για γενικόλογα, αόριστα και ασαφή κείμενα που στερούνται στοιχειώδους τεκμηρίωσης αλλά με βεβαιότητα προτείνουν περιορισμούς θήρας.
 • Οι μόνες αναφορές που μπορούν να αποτελέσουν βάση συζήτησης είναι αυτές που αφορούν στην εκπαίδευση των κυνηγών, θεματική ενότητα όμως που έχει καλυφθεί με ασύγκριτα πιο άρτιο και ολοκληρωμένο τρόπο από την ΚΣΕ και οφείλεται αποκλειστικά στις αρμόδιες Υπηρεσίες το ότι δεν έχει ρυθμιστεί το συγκεκριμένο θέμα μέχρι σήμερα.
 • Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει συνειδητή παραποίηση στοιχείων από την ΕΕ όπως αποδεικνύεται περίτρανα σε ότι έχει να κάνει με την κλιμακωτή λήξη της θήρας την οποία η ΕΕ επιτρέπει υπό όρους που επιτυγχάνονται εύκολα, ανέξοδα και άμεσα, αλλά η Ορνιθολογική επιμένει να λέει πως η ΕΕ απαγορεύει την κλιμακωτή λήξη της θήρας

Σχετικοί σύνδεσμοι:
http://files.ornithologiki.gr/docs/politiki/kinigi/Theseis%20gia%20to%20kinigi.pdf
http://files.ornithologiki.gr/docs/politiki/kinigi/Protasi%20gia%20to%20kinigi%20stin%20Ellada.pdf


15/06/2010
Παρουσίαση του σχεδίου νόμου για την προστασία της βιοποικιλότητας στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Σχετικοί σύνδεσμοι:
http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=389&sni[524]=374


18/06/2010
Σύσταση της Ειδικής Γραμματείας Δασών με Κοινή Υπουργική Απόφαση (Φ.Ε.Κ. 855 Β΄ 18.06.2010)

Σχετικοί σύνδεσμοι:
http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=545


02/07/2010
Δεύτερη αναγγελία ανάρτησης του νομοσχεδίου για τη βιοποικιλότητα σε ανοιχτή διαβούλευση, αυτή τη φορά δημοσιεύεται και το σ/ν.

Σχετικοί σύνδεσμοι:
http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=362&sni[524]=413


05/07/2010
Σε δημόσια διαβούλευση αναρτάται το σ/ν του ΥΠΕΚΑ για τη βιοποικιλότητα

Παρατηρήσεις:

 • Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου όπως αναφέρονται στο Δελτίο Τύπου του Υπουργείου συμπίπτουν με αυτά που πρότειναν οι 10 γνωστές οικολογικές οργανώσεις στα 2 σ/ν που είχαν επιδώσει στο διάστημα που μεσολάβησε στο ΥΠΕΚΑ.
 • Ενώ στο σχετικό δελτίο τύπου αναφέρεται πως «Κάθε φορέας συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων για την κατάσταση του περιβάλλοντος, όπως ακαδημαϊκά ιδρύματα, περιβαλλοντικές ΜΚΟ, κ.ά., υποχρεούται να διευκολύνει την ελεύθερη και απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών σε σχετική πληροφόρηση», οι οικολογικές οργανώσεις που διαμόρφωσαν το εν λόγω ν/σ δεν έχουν δημοσιεύσει μέχρι σήμερα (τουλάχιστον οι περισσότερες) πλήρη οικονομικό και επιστημονικό απολογισμό των προγραμμάτων που έχουν εκπονήσει για να μπορούν οι Έλληνες πολίτες να αξιολογήσουν το αν και κατά πόσο γίνεται ορθολογική χρήση των χρημάτων τους στις επιστημονικές μελέτες και προγράμματα που εκπονούν.
 • Η διαβούλευση διαρκεί μόλις 7 μέρες.
 • Δεν είναι γνωστό ποιος φορέας ομαδοποίησε, εκτίμησε ή προώθησε για επεξεργασία τα σχόλια των φορέων και πολιτών. Η περίληψη των σχολίων είναι πολύ λακωνική, και απουσιάζουν από την ομαδοποίηση σημαντικές επισημάνσεις, οι οποίες αναδείχτηκαν συμπτωματικά κατά τη συζήτηση (5 συνεδριάσεις) της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου. Όμως όπως και να έχει η εκτίμηση, ομαδοποίηση και νομική επεξεργασία που έγινε στα σχόλια επί της διαβούλευσης δεν κρίνεται ούτε αξιόπιστη ούτε αντικειμενική.

Σχετικοί σύνδεσμοι:
http://www.opengov.gr/minenv/?p=835


06/07/2010
Εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο το σ/ν για το Πράσινο Ταμείο, Κύρωση Δασικών Χαρτών και άλλες διατάξεις

Παρατηρήσεις:

 • Σε άλλες περιπτώσεις η Δημόσια Διαβούλευση ενός σχεδίου Νόμου, προηγείται της αξιολόγησής του από το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο αποτελεί και το τελευταίο στάδιο πριν από την κατάθεση του για ψήφιση στη Βουλή.
 • Το γεγονός πως μετά τη Δημόσια Διαβούλευση δεν κατατέθηκε εκ νέου το παραπάνω σ/ν στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση αλλά πήγε «απευθείας» στη Βουλή, αποδεικνύει πως η σχετική Διαβούλευση ήταν προσχηματική κάτι το οποίο ισοδυναμεί με εμπαιγμό κατά των Ελλήνων πολιτών από πλευράς ΥΠΕΚΑ και καταστρατήγηση της έννοιας και του θεσμού της Διαβούλευσης.

Σχετικοί σύνδεσμοι:
http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=389&sni[524]=421
http://www.orion.net.gr/index.php?m=2&c=act/2010/mail2politic3.htm


09/07/2010
Ορισμός Ειδικού Γραμματέα Δασών
«Ο Γιώργος Αμοργιανιώτης ορίστηκε σήμερα ως Ειδικός Γραμματέας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.»


Παρατηρήσεις:

 • Η Ειδική Γραμματεία Δασών συστήθηκε λίγες μέρες νωρίτερα με Κοινή Υπουργική Απόφαση (Φ.Ε.Κ. 855 Β΄ 18.06.2010), ως Ενιαίος Διοικητικός Τομέας του ΥΠΕΚΑ, με αρμοδιότητα την ανάπτυξη, προστασία και διαχείριση των δημόσιων δασών της χώρας και τη δασοπολιτική και δασοτεχνική εποπτεία και επιτήρηση των μη δημόσιων δασών.
 • Το ΥΠΕΚΑ προχώρησε σε διαβουλεύσεις και παρουσιάσεις σ/ν στο Υπουργικό Συμβούλιο πριν τη συγκρότηση της Ειδικής Γραμματείας Δασών και το ορισμό Ειδικού Γραμματέα αλλά και χωρίς να έχει προηγηθεί η σύσταση του Ειδικού Συμβουλίου Δασών που θα έπρεπε να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις παραπάνω διεργασίες.
 • Προφανώς η ομάδα των 10 οικολογικών οργανώσεων αντικατέστησε κάθε ειδικότητα σχετική με τα σ/ν που παρουσιάστηκαν από το Υπουργείο παρά το γεγονός πως σε ότι τουλάχιστον έχει να κάνει με τη θήρα όπως γράφτηκε παραπάνω ΚΑΜΙΑ από τις συγκεκριμένες ΜΚΟ δεν έχει το απαιτούμενο επιστημονικό υπόβαθρο να εκφέρει άποψη, ενώ όλες συστηματικά προτείνουν ΜΟΝΟ ατεκμηρίωτους περιορισμούς θήρας τα τελευταία χρόνια γεγονός που τις καθιστά ακατάλληλες για γνωμοδότηση στο συγκεκριμένο ζήτημα λόγω της διαχρονικά διαπιστωμένης αρνητικά μεροληπτικής στάσης - προσέγγισης που επιδεικνύουν.

Σχετικοί σύνδεσμοι:
http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=389&sni[524]=425


12/07/2010
Δελτίο τύπου της γνωστής ομάδας των 10 οικολογικών οργανώσεων σχετικά με το σ/ν για τη βιοποικιλότητα
«Ως πολύ θετική εξέλιξη για την προστασία του βιολογικού πλούτου της Ελλάδας, υποδέχονται οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Καλλιστώ, MOm, Αρκτούρος και Αρχέλων το σχέδιο νόμου «Προστασία της βιοποικιλότητας» που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση τη Δευτέρα 5 Ιουλίου από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής...»
«...Με την ελπίδα πως στο κρίσιμο θέμα της προστασίας της βιοποικιλότητας θα επιτευχθεί η αναγκαία πολιτική συναίνεση που είναι απαραίτητη για τη στήριξη του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις απευθύνουν δημόσια έκκληση, ώστε οι κοινοβουλευτικές διεργασίες να είναι το πρώτο βήμα μιας εθνικής προσπάθειας για αποτελεσματική διαφύλαξη του αναντικατάστατου βιολογικού κεφαλαίου της χώρας. Σε επόμενο στάδιο, μετά την ψήφιση αυτού του σημαντικού νόμου, πρέπει απαραιτήτως να αντιμετωπιστούν κρίσιμα ζητήματα εφαρμογής, όπως η αποτελεσματική φύλαξη των προστατευόμενων περιοχών και η πάταξη του περιβαλλοντικού εγκλήματος, η ορθολογική ρύθμιση δραστηριοτήτων με επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα (όπως π.χ. το κυνήγι) και η σταθερή χρηματοδότηση της περιβαλλοντικής έρευνας και διαχείρισης μέσα από τη σωστή λειτουργία του υπό σύσταση Πράσινου Ταμείου.»


Παρατηρήσεις:

 • Σε πρωτοφανή επίδειξη υποκρισίας και απόπειρας παραπλάνησης των Ελλήνων πολιτών και πολιτικών, εκδίδεται κοινό δελτίο τύπου των 10 οικολογικών οργανώσεων που συνεργάστηκαν στη διαμόρφωση κοινής πρότασης – νομοσχεδίου για τη βιοποικιλότητα στο οποίο επικροτούν το δικό τους στην ουσία  νομοσχέδιο που υιοθετήθηκε από το ΥΠΕΚΑ και κατατέθηκε για διαβούλευση.
 • Το κυνήγι αναφέρεται ως δραστηριότητα με «επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα η οποία πρέπει να ρυθμιστεί ορθολογικά», χαρακτηρισμοί αόριστοι και μη επιστημονικοί, των οποίων ο αρνητικός χαρακτήρας που είναι προφανής έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα ορίζει η ΕΕ σχετικά με τη θήρα και τη βιοποικιλότητα.
 • Από την τελευταία παράγραφο του δελτίου τύπου, πριν ακόμα συζητηθεί το έργο αυτό στη Βουλή, έχουμε μια έμμεση δήλωση για την περαιτέρω εμπλοκή των ΜΚΟ και σε ζητήματα εφαρμογής αλλά και φύλαξης των προστατευόμενων περιοχών αλλά και στην πάταξη του περιβαλλοντικού εγκλήματος, δηλαδή σε 3 τομείς για τους οποίους έχουν εκπονήσει στο παρελθόν αρκετές «μελέτες»  (ως ανάδοχοι έργων/προγραμμάτων LIFE, τοπικής εμβέλειας κλπ). Αυτό ισοδυναμεί με αβίαστη ομολογία πως παρά τα χρήματα που επενδύθηκαν από κρατικούς και ευρωπαϊκούς φορείς σε αυτά, οι ΜΚΟ απέτυχαν ή είχαν περιορισμένης έκτασης αποτελεσματικότητα στην εμπλοκή τους με τη διαχείριση προστατευόμενων περιοχών κλπ)

Σχετικοί σύνδεσμοι:
http://www.eepf.gr/content/koini-anakoinosi-sxedio-nomoy-gia-ti-biopoikilotita


12/07/2010
Αόριστο, ημιτελές και επικίνδυνο, χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα η διεθνώς αναγνωρισμένη περιβαλλοντική οργάνωση «Αρχιπέλαγος» σε σχετικό δελτίο τύπου ενώ αφήνει σοβαρά υπονοούμενα για τη γνωστή ομάδα περιβαλλοντικών ΜΚΟ που ουσιαστικά το συνέταξε.

Σχετικοί σύνδεσμοι:
http://www.archipelago.gr/el/Home/NewsofArchipelagos/tabid/121/xmmid/462/xmid/1274/xmview/2/Default.aspx


12/07/2010
Σε δημόσια Διαβούλευση το Σχέδιο Νόμου «Χρηματοδότηση Περιβαλλοντικών Παρεμβάσεων, Πράσινο Ταμείο, Κύρωση Δασικών Χαρτών και άλλες διατάξεις»

Παρατηρήσεις:

 • Η συγκεκριμένη διαβούλευση έχει διάρκεια 7 ημερών και μάλιστα σε περίοδο θερινών διακοπών (12-19/7/2010) γεγονός που εγείρει έντονα ερωτηματικά για τις προθέσεις της Υπηρεσίας που πήρε τη σχετική απόφαση.
 • Στην υπό ίδρυση με το συγκεκριμένο σ/ν «Στρατηγική Επιτροπή Περιβαλλοντικής Πολιτικής» προβλέπονται 3 θέσεις για τους εκπροσώπους των οικολογικών οργανώσεων και 5 θέσεις για «προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους σε θέματα περιβάλλοντος», οι οποίες δεν αποκλείεται ρητά να ανήκουν επίσης σε οικολογικές οργανώσεις.
 • Έτσι, η επιτροπή που θα καθορίζει τη διάθεση των «πράσινων πόρων» ενδέχεται να αποτελείται κατά μεγάλο ποσοστό από μέλη των οικολογικών οργανώσεων που αποτελούν τους μελλοντικούς πιθανούς δικαιούχους των κονδυλίων αυτών σε αυτήν την πρωτοφανή έκφραση θεσμικής αδιαφάνειας στη διαχείριση δημόσιου χρήματος.
 • Τα παραπάνω στηλιτεύει η οικολογική οργάνωση «Αρχιπέλαγος» σε σχετικό δελτίο τύπου, δείχνοντας έτσι πως δεν είναι μόνο οι κυνηγοί που θεωρούν το σ/ν αδιαφανές και ύποπτο για μεθοδεύσεις.
 • Από τη σύνθεση της παραπάνω Επιτροπής σε αντίθεση με τις οικολογικές οργανώσεις λείπουν οι Κυνηγετικές Οργανώσεις οι οποίες θα καταθέτουν σε ετήσια βάση περίπου 15.000.000 ευρώ στο συγκεκριμένο ταμείο. Αυτοί δηλαδή που πληρώνουν αποκλείονται και αυτοί που θα πληρώνονται συμμετέχουν σε αντίθεση με τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της αναλογικότητας αλλά και με το γεγονός πως οι Κυνηγετικές Οργανώσεις είναι αναγνωρισμένα Σωματεία και συνεργαζόμενα με το ΥΠΕΚΑ.

Σχετικοί σύνδεσμοι:
http://www.opengov.gr/minenv/?p=895


10/08/2010
Δελτίο Τύπου του ΥΠΕΚΑ για τις «Ρυθμίσεις θήρας για την κυνηγετική περίοδο 2010-2011»

Παρατηρήσεις:

 • Στο παραπάνω δελτίο τύπου αναφέρεται ρητά πως «Η άσκηση της κυνηγετικής δραστηριότητας στα αυστηρά πλαίσια και τους περιορισμούς που ισχύουν στη χώρα μας είναι σύμφωνη με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» γεγονός που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα ανακοινώθηκαν σχετικά με την επικείμενη αναμόρφωση του νομικού πλαισίου για τη θήρα στο δελτίο τύπου που ακολούθησε την έκδοση νέας Ρυθμιστικής Απόφασης στις 17/12/09 το οποίο έχουμε παραθέσει αυτούσιο παραπάνω και σύμφωνα με το οποίο «...Μια από τις δραστηριότητες αυτές είναι και το κυνήγι, πού όπως διαπιστώσαμε, εξακολουθεί να ρυθμίζεται από ένα νομοθετικό πλαίσιο αναχρονιστικό, αντιφατικό, ασαφές και στο οποίο δεν έχουν ακόμη ενσωματωθεί πλήρως και ουσιαστικά, το Κοινοτικό Δίκαιο...»
 • Η παραπάνω διατύπωση έρχεται επίσης σε αντίθεση με την από 4/11/2010 Απόφαση της Υπουργού να συγκροτήσει Ομάδα Εργασίας για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τη θήρα που αποτελεί τον ένα από τους 3 άξονες στην αναμόρφωση της Δασικής Νομοθεσίας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Αν το θεσμικό πλαίσιο για τη θήρα είναι σύμφωνο με τις οδηγίες της Ε.Ε. δε δικαιολογείται καμία παρέμβαση σε αυτό, πόσο μάλλον χωρίς να ενημερωθούν οι καθ’ ύλη αρμόδιες Κυνηγετικές Οργανώσεις.
 • Εκτός από τις ουσιαστικές αντιφάσεις και το θεσμικό εμπαιγμό απέναντι στους κυνηγούς, το ΥΠΕΚΑ αφαιρεί χωρίς λόγο μέρος των εσόδων των Κυνηγετικών Οργανώσεων από τα τέλη ανανέωσης/έκδοσης Άδειας θήρας παρά το γεγονός πως οι Κ.Ο. είναι οι μόνες που βάσει νόμου αλλά και αποδεδειγμένα αξιοποιούν σε φιλοθηραματικές δράσεις τα παραπάνω κονδύλια σε αντίθεση με τα αρμόδια Υπουργεία και τις Υπηρεσίες τους τα οποία στο παρελθόν έχουν κακοδιαχειριστεί τα έσοδα από τη θήρα χωρίς ποτέ να επιστρέψουν το σύνολο ή μέρος αυτών για τη διαχείριση των θηραμάτων και της θήρας γενικότερα.

Σχετικοί σύνδεσμοι:
http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=389&sni[524]=478


11/08/2010
Δελτίο τύπου – απειλή του Διευθυντή της ΕΟΕ Ξενοφών Κάππα με αφορμή τη νέα ρυθμιστική του κυνηγίου «Εφόσον λοιπόν η ορθή διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος δεν αποτελεί προτεραιότητα για το νέο Υπουργείο Περιβάλλοντος, αναμένουμε ότι η λύση για το κυνήγι στην Ελλάδα θα δοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Παρατηρήσεις:

 • Ο διευθυντής της ΕΟΕ κατά την προσφιλή τακτική της οργάνωσης (η οποία προφανώς «αποδίδει»), απειλεί πως θα στείλει την Ελληνική Κυβέρνηση και συγκεκριμένα το ΥΠΕΚΑ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
 • Ο κ. Κάππας προφανώς αγνοεί (ή δε θέλει να παραδεχθεί) πως η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην ΕΕ που δεν έχει καταδικαστεί από την ΕΕ σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη θήρα στην επικράτειά της.
 • Παρά τις μεγαλόστομες απειλές του κ. Κάππα όμως, μέχρι σήμερα δεν έγινε καμία προσφυγή στην ΕΕ γεγονός που δείχνει πως ο κ. Κάππας προφανώς αντιλήφθηκε πως το κυνήγι στην Ελλάδα ασκείται με τρόπο απόλυτα σύμφωνο και προσαρμοσμένο στις Ευρωπαϊκές Οδηγίες
 • Με την επίκληση στην «… ορθή διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος» ο κ. Κάππας έμμεσα δηλώνει πως γνωρίζει τις απαιτούμενες ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση. Θα είχε επομένως ιδιαίτερο ενδιαφέρον να μας πει αν και κατά πόσο αποτελεί «ορθή διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος» το να υποκαθιστούν συγκεκριμένες ΜΚΟ τις αρμόδιες υπηρεσίες σε μελετητικό και νομοπαρασκευαστικό επίπεδο χωρίς όμως να δημοσιεύουν απολογισμό για τα πεπραγμένα τους και συγκεκριμένα για την οικονομική διαχείριση και την επιστημονική αποτελεσματικότητα των δράσεων τους.

Σχετικοί σύνδεσμοι:
http://www.ornithologiki.gr/page_cn.php?aID=1244


06/09/2010
Ανακοινώνεται με ΦΕΚ (1495/Β/6/9/2010) Κοινή Υπουργική Απόφαση με τίτλο «Καθορισμός μέτρων και διαδικασιών για τη διατήρηση της άγριας ορνιθοπανίδας και των οικοτόπων /ενδιαιτημάτων της, σε συμμόρφωση με τις διατάξεις της Οδηγίας 79/409/ΕΟΚ, «Περί διατηρήσεως των άγριων πτηνών», του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 2ας Απριλίου 1979, όπως κωδικοποιήθηκε με την οδηγία 2009/147/ΕΚ»


21/09/2010
Κατατέθηκε στη Βουλή το σ/ν για το Πράσινο Ταμείο και τους Δασικούς Χάρτες

Παρατηρήσεις:

 • Οι 5 «προσωπικότητες» που θα επιλέγονται από τον εκάστοτε Υπουργό ΠΕΚΑ δεν αποκλείεται ρητά να είναι και αυτές μέλη περιβαλλοντικών ΜΚΟ με αποτέλεσμα να υπάρχει το ενδεχόμενο οι περιβαλλοντικές ΜΚΟ να συμμετέχουν στην παραπάνω Επιτροπή με 8 εκπροσώπους.
 • Αντίθετα οι Έλληνες κυνηγοί οι οποίοι θα καταθέτουν σε ετήσια βάση περίπου 15 εκ. ευρώ στο συγκεκριμένο Ταμείο και περίπου 200 εκ. ευρώ στα κρατικά ταμεία από φόρους σε αγαθά και υπηρεσίες που σχετίζονται με το κυνήγι δεν εκπροσωπούνται.

Σχετικοί σύνδεσμοι:
http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=362&sni[524]=551


27/09/2010
Στο Υπουργικό Συμβούλιο το βελτιωμένο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για τη βιοποικιλότητα

Σχετικοί σύνδεσμοι:
http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=362&sni[524]=560 


11/10/2010
Το νομοσχέδιο για το Πράσινο Ταμείο και την κύρωση δασικών χαρτών ψηφίστηκε και έγινε πλέον νόμος του κράτους (Ν.3889, ΦΕΚ: 182/Α/2010) υπό τον τίτλο:
"Χρηματοδότηση Περιβαλλοντικών Παρεμβάσεων, Πράσινο Ταμείο, Κύρωση Δασικών Χαρτών και άλλες διατάξεις"


Παρατηρήσεις:

 • Μετά από αντιδράσεις ο αριθμός των εκπροσώπων των περιβαλλοντικών ΜΚΟ στη «Στρατηγική Επιτροπή Περιβαλλοντικής Πολιτικής» μειώθηκε σε 1 από 3 ενώ ο αριθμός των συμμετεχόντων  «προσωπικοτήτων αναγνωρισμένου κύρους σε θέματα περιβάλλοντος» μειώθηκε σε 3 από 5.
 • Οι Έλληνες κυνηγοί αντίθετα αποκλείστηκαν πλέον και δια νόμου από τους φορείς που θα διαχειρίζονται τα χρήματα που λαμβάνει το Δημόσιο από την άσκηση της θήρας γεγονός που επικυρώνει την αδιαφάνεια και την απαξίωση που είχε διαπιστωθεί στο σ/ν.
 • Η συμμετοχή στελεχών των ΜΚΟ στους παραπάνω φορείς δεν είναι εξ ορισμού μεμπτή. Μεμπτή όμως είναι η συνεχής και με αδιαφανείς και μη θεσμικά επικυρωμένες διαδικασίες προώθηση εκπροσώπων ή στελεχών των ίδιων και των ίδιων οργανώσεων η οποία δημιουργεί πλέγμα συναποφάσεων σε πολλά ζητήματα σε βαθμό πλέον που απειλείται η δημοκρατικότητα αλλά και οι διαφάνεια προθέσεων/ πράξεων και καταλογισμού ευθυνών.
 • Τα παραπάνω ενισχύονται από το γεγονός πως στην εισαγγελική έρευνα που ξεκίνησε σχετικά με τη διαφάνεια στις ΜΚΟ οι 7 από τις 10 ΜΚΟ που συνεργάζονται με το ΥΠΕΚΑ σε νομοπαρασκευαστικό επίπεδο δεν θα αξιολογηθούν.
 • Όλα αυτά εκτιμούμε πως πρέπει κάποια στιγμή να ελεγχθούν από διακομματική επιτροπή της Βουλής αφού τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο, τα ίδια άτομα να είναι, υπηρεσιακοί υπάλληλοι, μέλη ΜΚΟ που συνεργάζονται με τις υπηρεσίες όπου εργάζονται ως υπηρεσιακοί, να αναλαμβάνουν εργασίες ή να εκδίδουν γνωμοδοτήσεις άλλοτε ως μέλη της ΜΚΟ και άλλοτε ως υπηρεσιακοί υπάλληλοι, να προωθούν (τις δικές τους !) προτάσεις για χρηματοδοτήσεις που όμως μπορεί τελικά να ανατεθούν στις ΜΚΟ κλπ. Δηλαδή μπαίνει σοβαρό ζήτημα προθέσεων, ελέγχων και διαφάνειας (σε επιστημονικά δεδομένα, αλλά και σε οικονομικές υποθέσεις).
 • Παράλληλα αποτελεί ουσιαστικό έλλειμμα διαφάνειας η μη έγκαιρη, αλλά και μη τυπική ενημέρωσή των κυνηγών αναφορικά με την πορεία διευθέτησης αλλά και σύνταξης του νέου πλαισίου που θα διέπει τη διαχείριση των χρημάτων του ειδικού λογαριασμού του Ειδικού Φορέα Δασών που ενσωματώθηκε νομικά στο Πράσινο Ταμείο.

Σχετικοί σύνδεσμοι:
http://www.hellenicparliament.gr/Nomothetiko-Ergo/Anazitisi-Nomothetikou-Ergou?law_id=abe79535-82d5-4420-89b6-a45bf760670d


22/10/2010
Δημόσια Διαβούλευση για το Σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης «Καθορισμός Μέτρων Ειδικής Προστασίας, Διατήρησης και Αποκατάστασης των Ειδών και των Ενδιαιτημάτων/ Οικοτόπων της Άγριας Ορνιθοπανίδας στις Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ)»

Παρατηρήσεις:

 • Δεν είναι γνωστοί οι λόγοι που οδήγησαν σε δεύτερη ΚΥΑ για τα μέτρα διατήρησης των πτηνών ειδικά εντός των ΖΕΠ, ενώ έχει προηγηθεί η «συμμόρφωση» με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες
 • Η διαβούλευση έχει διάρκεια 13 μέρες και η διαδικασία στο σύνολό της δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να χαρακτηριστεί διαφανής με τα όσα έχουν διαδραματιστεί από την προκήρυξη της σχετικής μελέτης επικαιροποίησης των ΖΕΠ μέχρι σήμερα.
 • Από τα 249 σχόλια που κατατέθηκαν τα 104 αφορούσαν στο άρθρο 9 «ειδικές ρυθμίσεις για τη θήρα», ενώ το επόμενο σε πλήθος σχολίων Άρθρο είναι το 6, με μόλις 18 σχόλια γεγονός που αποδεικνύει πως οι κυνηγοί έχουν άποψη και την εκφράζουν έμπρακτα εφόσον τους ζητηθεί. Η πλειοψηφία των σχολίων στο άρθρο 9 τάσσεται ενάντια στους επιχειρούμενους περιορισμούς θήρας στις ΖΕΠ βάσει επιχειρημάτων.
 • Αντίθετα τα θετικά σχόλια για τις ειδικές ρυθμίσεις (βλ. περιορισμούς) για τη θήρα στερούνται στοιχειώδους τεκμηρίωσης.
 • Ενδεικτικά παραθέτουμε το σχόλιο της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) η οποία συμμετέχει στη γνωστή ομάδα των 10 οικολογικών οργανώσεων με την οποία συνεργάζεται αποκλειστικά το ΥΠΕΚΑ και συγκεκριμένα η κα Υπουργός:
  «...Θεωρούμε απαραίτητη την ενιαία ημερομηνία λήξης της κυνηγετικής περιόδου, με βάση και τη σχετική νομολογία του ΔΕΚ (που απαγορεύει την ατεκμηρίωτη κλιμακωτή ημερομηνία λήξης του κυνηγιού) στις 31 Ιανουαρίου για όλα τα είδη.
  Για την πετροπέρδικα (Alectoris graeca), κατά τη διάρκεια της τριετούς απαγόρευσης (αλλά και μετά από αυτήν) στις ΖΕΠ , θα πρέπει να παρθούν ορισμένα επιπλέον μέτρα για την αντιμετώπιση της διαπιστωμένης μείωσης του πληθυσμού της: Απαιτείται μείωση της διάρκειας θήρας του είδους σε όλη την Ελλάδα (και της επιτρεπόμενης κάρπωσης), καθώς και μέτρα διαφύλαξης των ενδιαιτημάτων του είδους αυτού λόγω της ανόδου του δασοορίου στις ορεινές περιοχές (ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής).»
 • Το ΔΕΚ δεν απαγορεύει την κλιμακωτή λήξη της θήρας αλλά την επιτρέπει υπό όρους που εύκολα επιτυγχάνονται για την Ελλάδα. Η παραπάνω αναφορά επομένως αποτελεί ψεύδος-συνειδητή απόπειρα παραπλάνησης των Πολιτικών και των πολιτών που θα παρακολουθούσαν τις σχετικές διαδικασίες η οποία μάλιστα είναι προφανές πως πηγάζει από τις θέσεις της Ορνιθολογικής με την οποία συνεργάζεται «στενά» η ΕΕΠΦ.
 • Σε ερώτηση που καταθέσαμε σχετικά με τις πηγές από τις οποίες προκύπτει η «διαπιστωμένη μείωση του πληθυσμού της πετροπέρδικας» στην ΕΕΠΦ ο εκπρόσωπός της με πρωτοφανή ειλικρίνεια ανέφερε πως δεν υπάρχουν πρόσφατα στοιχεία και επικαλέστηκε το «Ελληνικό Κόκκινο Βιβλίο» στο οποίο όμως όπως μπορεί να διαπιστώσει εύκολα κανείς δεν υπάρχουν επίσης βιβλιογραφικές αναφορές νεώτερες του 2004, χρονιά από την οποία και έπειτα έχουν ληφθεί συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση του πληθυσμού του συγκεκριμένου είδους.
 • Αντιλαμβάνεται και ο πλέον αδαής πως η παραπάνω οργάνωση με την οποία έχει επιλέξει να συνεργάζεται και να νομοθετεί η κα Μπιρμπίλη στερείται έστω και προσχηματικής επαφής με την πραγματικότητα σε ότι τουλάχιστον έχει να κάνει με τη θήρα και καταθέτει εγγράφως αναφορές αόριστες και μη τεκμηριωμένες (ως ψευδείς) σε νομοπαρασκευαστικό επίπεδο.
 • Η ΕΕΠΦ δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με τα θηράματα και τη βιολογία τους ούτε με τη διαχείριση της θήρας αλλά αυτό δεν εμπόδισε τα στελέχη της σε μία πρωτοφανή εκτροπή από κάθε έννοια επιστημονικής δεοντολογίας να κάνουν δηλώσεις πάνω σε θέματα για τα οποία δεν έχουν ούτε ίδια άποψη ούτε επιστημονικά στοιχεία εις βάρος μάλιστα αρκετών χιλιάδων Ελλήνων και της αναγνωρισμένα από την ΕΕ επωφελούς για τη φύση νόμιμης δραστηριότητας τους.

Σχετικοί σύνδεσμοι:
http://www.opengov.gr/minenv/?p=1226


04/11/2010
Με απόφαση της Υπουργού κυρίας Μπιρμπίλη (473/205310/4.11.2010) συγκροτήθηκε Ομάδα Εργασίας για την αναμόρφωση της Δασικής Νομοθεσίας.

Παρατηρήσεις:

 • Η συγκεκριμένη απόφαση όπως και τα κριτήρια με τα οποία επιλέχθηκαν τα μέλη της παραπάνω Ομάδας Εργασίας από την κα. Υπουργό δεν έχει αναρτηθεί μέχρι σήμερα στην ιστοσελίδα «Διαύγεια» της Κυβέρνησης, ούτε στα δελτία τύπου του Υπουργείου, αλλά ούτε και στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, γεγονός που την καθιστά άμεσα μη εκτελεστέα.
 • Η μη ανάρτηση της εν λόγω απόφασης έρχεται σε αντίθεση με την «Εγκύκλιο καθορισμού της διαδικασίας υλοποίησης του νόμου 3861/2010 «Ενίσχυση της διαφάνειας με την υποχρεωτική ανάρτηση νόμων και πράξεων των κυβερνητικών, διοικητικών και αυτοδιοικητικών οργάνων στο διαδίκτυο «Πρόγραμμα Διαύγεια» σύμφωνα με την οποία «Πράξεις συγκρότησης αμειβόμενων ή μη επιτροπών, ομάδων εργασίας, ομάδων έργου και συναφών οργάνων γνωμοδοτικής ή άλλης αρμοδιότητας, ανεξαρτήτως αν τα μέλη τους αμείβονται ή όχι» πρέπει να αναρτώνται στην ιστοσελίδα «Διαύγεια».
 • Η μεταγενέστερη απόφαση διεύρυνσης της παραπάνω Ομάδας Εργασίας αντίθετα αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» γεγονός που επιβεβαιώνει τα παραπάνω.
 • Οι Κυνηγετικές Οργανώσεις δεν ενημερώθηκαν για την παραπάνω εξέλιξη που τις αφορά άμεσα γεγονός που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το ότι αποτελούν «Αναγνωρισμένα Σωματεία» και «Συνεργαζόμενα» με το συγκεκριμένο Υπουργείο. Η συνειδητή απόπειρα απόκρυψης θεσμικών πρωτοβουλιών από τους άμεσα ενδιαφερόμενους Έλληνες πολίτες επομένως δεν μπορεί παρά να θεωρείται προφανής και δεδομένη.
 • Στην απόφαση δίνεται προθεσμία έως 31/1/2011 για την ολοκλήρωση του έργου της ΟΕ και την υποβολή των τελικών προτάσεων (αναθεώρηση και κωδικοποίηση της δασικής νομοθεσίας) στην Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου.
 • Στην 16μελή ομάδα εργασίας δεν συμμετέχει εκπρόσωπος της ΚΣΕ παρά το γεγονός ότι η ΚΣΕ εκπροσωπεί 230.000 κυνηγούς και παρά το γεγονός ότι στον Δασικό Κώδικα υπάγεται και η νομοθεσία περί θήρας.
 • Αντίθετα συμμετέχει εκπρόσωπος της πολυεθνικής οργάνωσης WWF.

Σχετικοί σύνδεσμοι:
http://www.orion.net.gr/index.php?m=2&c=act/2011/adn.htm


22/11/2010
Ομιλία της Υπουργού ΠΕΚΑ στην παρουσίαση βιβλίου για τη βιοποικιλότητα υπό τη διοργάνωση της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης.

Παρατηρήσεις:

 • Η Υπουργός ΠΕΚΑ συνεχίζει τις συναντήσεις - επαφές με τις οικολογικές οργανώσεις της ομάδας των 10, παρά το γεγονός πως όπως αναφέρουμε παραπάνω η ΕΕΠΦ αποδεικνύεται αναξιόπιστη οργάνωση από πλευράς επιστημονικής εγκυρότητας σε επίπεδο Δημόσιας Διαβούλευσης.

Σχετικοί σύνδεσμοι:
http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=389&sni[524]=671


29/11/2010
Προκήρυξη για τη θέση προέδρου στο Πράσινο Ταμείο

Σχετικοί σύνδεσμοι:
http://www.opengov.gr/home/?p=1730


30/11/2010
Ομιλία της Υπουργού ΠΕΚΑ Τίνας Μπιρμπίλη στην παρουσίαση της έκδοσης «Περιβάλλον και Πολιτισμός», της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

Παρατηρήσεις:

 • Η Υπουργός ΠΕΚΑ συνεχίζει τις εμφανίσεις σε ημερίδες όπως αυτή της ΕΕΠΠ η οποία συμμετέχει στην ομάδα των 10 περιβαλλοντικών ΜΚΟ με τις οποίες συνεργάζεται κατ’ αποκλειστικότητα το ΥΠΕΚΑ.
 • Δεν έχει αναφερθεί μέχρι σήμερα καμία άλλη συνάντηση της Υπουργού με κάποια περιβαλλοντική ΜΚΟ που να μην «ανήκει» στην «ομάδα των 10» παρά το γεγονός πως υπάρχουν πλήθος αξιόλογες και εξειδικευμένες άλλες περιβαλλοντικές ΜΚΟ.

Σχετικοί σύνδεσμοι:
http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=389&sni[524]=692


03/12/2010
Το ΥΠΑΑΤ ανέθεσε (εν μέσω οικονομικής κρίσης) στην Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία (ΕΟΕ) την «Μελέτη για την εκτίμηση και παρακολούθηση του περιβαλλοντικού δείκτη βιοποικιλότητα» ύψους 148.000 ευρώ

Παρατηρήσεις:

 • Η απόφαση εκδόθηκε από την ΕΥΔ του προγράμματος "Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013". Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Εθνικό Αγροτικό Δίκτυο στο πλαίσιο του Προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013 - Αλέξανδρος Μπαλτατζής» συμμετέχει και εκπρόσωπος της ΕΟΕ (ΦΕΚ:651/Β/2010)
 • Η σχετική προκήρυξη, με ημερομηνία 3/9/2010, έδινε προθεσμία έως τις 15/9/2010 για την υποβολή προσφορών για ένα έργο συνολικής αξίας 150.000 ευρώ.
 • Ποιοι και πώς προϋπολόγισαν το ποσό αυτό άραγε;
 • Πώς (σύμπτωση;) το προσέγγισε τόσο κοντά η προσφορά της ΕΟΕ;
 • Υποβλήθηκαν 3 προσφορές, μια της ΕΟΕ και ακόμα δύο. Η τρίτη προσφορά, η οποία υποβλήθηκε εκπρόθεσμα στις 22/9 σύμφωνα με το σχετικό πρωτόκολλο, έγινε από εν ενεργεία στέλεχος της ΕΟΕ (Υπεύθυνη γραφείου Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας Βόρειας Ελλάδας), την κα Περιστέρα Κουράκλη η οποία παράλληλα είναι διορισμένη στα ΔΣ διαφόρων φορέων με την ιδιότητά της ως στέλεχος της ΕΟΕ, την οποία αναφέρει και στο βιογραφικό της.

Σχετικοί σύνδεσμοι:
http://et.diavgeia.gov.gr/f/all/ada/4ΙΦ3Β-10
http://www.fdor.gr/taftotita.html
http://www.foreaskv.gr/content.php?page=Board%20of%20councellors


22/12/2010
Κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, ο Πρωθυπουργός κ.Γ.Παπανδρέου ανέφερε στην ομιλία του:
«Πώς να έχουμε ανάπτυξη, για να πάρω ένα παράδειγμα, όταν έχουμε το μεγαλύτερο αριθμό περιβαλλοντικών μελετών ανά κάτοικο στην Ευρώπη, 6πλάσιο του μέσου όρου, με 320 φακέλους ανά εκατομμύριο κατοίκων, με τη δεύτερη χώρα να έχει μόλις 60 μελέτες; Παράγουμε δηλαδή πολύ αέρα, αλλά δεν προστατεύουμε καθόλου το περιβάλλον.»


Παρατηρήσεις:

 • Στο βαθμό που ισχύουν τα όσα δήλωσε παραπάνω ο κ.Πρωθυπουργός εκτιμούμε πως θα πρέπει να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες ενέργειες για παύση του παραπάνω φαινομένου το οποίο η κα Μπιρμπίλη προωθεί συστηματικά μέχρι και σήμερα.

Σχετικοί σύνδεσμοι:
http://www.primeminister.gov.gr/2010/12/23/3932


10/01/2011
Κατάθεση στη Βουλή του σχεδίου νόμου για τη βιοποικιλότητα

Παρατηρήσεις:

 • Το Υπουργείο ΠΕΚΑ παρά τις εξαγγελίες, τις ημερίδες και τις βαρυσήμαντες δηλώσεις για το 2010 το οποίο χαρακτηρίστηκε «Παγκόσμιο Έτος Βιοποικιλότητας» από το Μάιο του 2010 που το εξήγγειλε, «κατάφερε» να φέρει το σχετικό σ/ν για ψήφιση στη Βουλή το 2011!
 • Ενδεικτικά παραθέτουμε συγκεντρωμένες αυτή τη φορά τις σχετικές ημερομηνίες με το σ/ν για τη βιοποικιλότητα:
  • 19/10/2009 Επίδοση σ/ν για τη βιοποικιλότητα από τις 10 γνωστές ΜΚΟ στο ΥΠΕΚΑ
  • 04/05/2010 Επίδοση της δεύτερης «βελτιωμένης» έκδοσης σ/ν για τη βιοποικιλότητα από τις ίδιες οργανώσεις.
  • 21/05/2010 Αναγγελία ανάρτησης του νομοσχέδιου για τη βιοποικιλότητα σε ανοιχτή διαβούλευση, από το ΥΠΕΚΑ
  • 15/06/2010 Παρουσίαση του σχεδίου νόμου για την προστασία της βιοποικιλότητας στο Υπουργικό Συμβούλιο από την Υπουργό ΠΕΚΑ.
  • 05/07/2010 Σε δημόσια διαβούλευση αναρτάται το σ/ν του ΥΠΕΚΑ για τη βιοποικιλότητα
  • 27/09/2010 Στο Υπουργικό Συμβούλιο το βελτιωμένο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για τη βιοποικιλότητα
  • 10/01/2011 Κατάθεση στη Βουλή του σχεδίου νόμου για τη βιοποικιλότητα από το ΥΠΕΚΑ
  • 07/02/2011 Ομιλία Υπουργού ΠΕΚΑ, Τίνας Μπιρμπίλη, στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για το Σχέδιο νόμου για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις. Συζήτηση κατ' άρθρο
  • 10/03/2011 Μετά από απόσυρση πολλών προτεινόμενων διατάξεων (αρκετές από τις οποίες θεωρούνται καθοριστικής σημασίας για την προστασία της βιοποικιλότητας) το νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα ψηφίζεται στη Βουλή
 • Η παραπάνω πρωτοφανής καθυστέρηση εκτιμάται πως οφείλεται στην απαξίωση από πλευράς Υπουργού ΠΕΚΑ, των αρμόδιων Υπηρεσιών και φορέων που σχετίζονται άμεσα με τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στη χώρα μας και στη μονομερή συνεργασία που ανέπτυξε όπως όλα δείχνουν με τη συγκεκριμένη ομάδα οικολογικών οργανώσεων.

Σχετικοί σύνδεσμοι:
http://government.gov.gr/2011/01/10/5602/
http://www.hellenicparliament.gr/Nomothetiko-Ergo/Anazitisi-Nomothetikou-Ergou?law_id=23c33559-46cf-44f7-b5df-c4cec04ec4de


27/01/2011
Διαβούλευση-παρωδία για την Αναμόρφωση της Δασικής Νομοθεσίας
Αναρτάται ξαφνικά στη σελίδα του ΥΠΕΚΑ ανακοίνωση (αρ.πρωτ:115845/110) από τον Ειδικό Γραμματέα του ΥΠΕΚΑ κ.Αμοργιανιώτη στην οποία ζητείται η άποψη των πολιτών δίνοντας προθεσμία έως 15/2/2011 για κατάθεση απόψεων μέσω e-mail (!).

Παρατηρήσεις:

 • Αν και δεν δόθηκε καμία διευκρίνιση σχετικά με τη διαδικασία, από πλευράς ΥΠΕΚΑ η συγκεκριμένη ενέργεια χαρακτηρίστηκε "ηλεκτρονική δημόσια διαβούλευση"...
 • Εμμέσως γίνεται γνωστό το γεγονός πως υπάρχει απόφαση της Υπουργού από 4/11/2010 για σύσταση Ομάδας Εργασίας για την Αναμόρφωση της Δασικής Νομοθεσίας. Η απόφαση κρατήθηκε μυστική και δεν είχε δημοσιευτεί καν στη Διαύγεια ως όφειλε, γεγονός που την καθιστά μη εκτελεστέα.
 • Σημειώνουμε πως η αρχική προθεσμία που έθετε η υπουργός στην απόφασή της για την ολοκλήρωση των εργασιών της ΟΕ παράδοση του πορίσματος της επιτροπής ήταν η 31/1/2011.
 • Είναι απορίας άξιο  το γεγονός πως ζητήθηκαν από πλευράς Υπουργείου απόψεις χωρίς να υπάρχει σχετικό κείμενο, αλλά ούτε και πλαίσιο αρχών.

Σχετικοί σύνδεσμοι:
http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=EqykNJtC6vM%3D


07/02/2010
Εστάλη από το γραφείο του Νομικού Συμβούλου του Υπουργείου ΠΕΚΑ με την ένδειξη «εξαιρετικά επείγον» και αριθμό πρωτοκόλλου 129, ανακοίνωση η οποία ενημέρωνε διάφορους φορείς για τη σύσταση της ομάδας εργασίας για την αναμόρφωση του νομικού πλαισίου για τα δάση και τους καλούσε για υποβολή προτάσεων.

Παρατηρήσεις:

 • Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη ανακοίνωση: «...Για την εύρυθμη λειτουργία της επιτροπής ορίστηκαν τρεις θεματικές ενότητες  για τη συγκέντρωση και επεξεργασία των απαραίτητων στοιχείων και προτάσεων ως εξής :
  I.- ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΑΣΙΚΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ. II.- ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΑΣΩΝ III.- ΘΗΡΑ – ΝΕΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
 • Ως προθεσμία υποβολής προτάσεων ορίστηκε η 20/2/11 γεγονός που αποδεικνύει πως οι εξελίξεις είναι προαποφασισμένες και επιχειρείται θεσμικά ο αποκλεισμός των Κυνηγετικών Οργανώσεων ακόμη και σε επίπεδο υποβολής προτάσεων
 • Ενώ δηλαδή η ομάδα εργασίας για την αναμόρφωση του νομικού πλαισίου για τα δάση συγκροτήθηκε με απόφαση της Υπουργού ΠΕΚΑ στις 4/11/10 η οποία δεν αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» ή στα δελτία τύπου του ΥΠΕΚΑ, στις 7/2/11, 3 μήνες μετά και ενώ έχει ήδη παρέλθει η προθεσμία που έθετε η απόφαση της Υπουργού, καλούνται οι σχετικοί φορείς για υποβολή προτάσεων με προθεσμία μικρότερη των 10 ημερών.
 • Η ΚΣΕ που εκπροσωπεί 230.000 κυνηγούς περιλαμβάνεται στο τέλος στο «άλλοι φορείς» μαζί με τις «μή συνεργαζόμενες με το ΥΠΕΚΑ κυνηγετικές οργανώσεις» που δεν κατονομάζονται, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, την Ομοσπονδία Δασοφυλάκων Κεντρικής Μακεδονίας και το Σύλλογο Μανιταρόφιλων Δυτικής Μακεδονίας.
 • Την ίδια στιγμή η πολυεθνική WWF είναι στους κύριους αποδέκτες της επιστολής ενώ «βεβαίως» ήταν από την αρχή μέσα στην 16μελή ομάδα εργασίας σύμφωνα με την αρχική απόφαση της Υπουργού.

Σχετικοί σύνδεσμοι:
http://www.geotee.gr/lnkFiles/20110215_agrotikhNomo8esia.pdf


08/02/2011
Ομιλία Υπουργού ΠΕΚΑ, Τίνας Μπιρμπίλη, στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για το Σχέδιο νόμου για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις. Συζήτηση κατ' άρθρο

Παρατηρήσεις:

 • Στην ομιλία της η Υπουργός παρουσιάζει πλήθος αναθεωρήσεων πολλές από τις οποίες έρχονται σε αντίθεση με την προστασία της βιοποικιλότητας όπως η υποχώρηση στο θέμα της λειτουργίας λατομείων μέσα στα Καταφύγια Άγριας Ζωής.
 • Η ομιλία αποτελεί στην ουσία συμβιβασμό στις πιέσεις που δέχτηκε η Υπουργός, η οποία σε πολλές περιπτώσεις παρουσιάζει τη δικαιολογία πως «αυτό προβλεπόταν από τη Δασική Νομοθεσία», την οποία έχει όμως χαρακτηρίσει ελλιπή και μη προσαρμοσμένη στις Ευρωπαϊκές Οδηγίες.

Σχετικοί σύνδεσμοι:
http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=362&sni[524]=811


10/02/2010
Κοινή ανακοίνωση της ομάδας των 10 ΜΚΟ με τίτλο: «10 στρέμματα συλλογικής υποκρισίας».

Παρατηρήσεις:

 • Η ανακοίνωση αναφέρεται στην συζήτηση του νομοσχεδίου για τη βιοποικιλότητα στη Βουλή. Μεταξύ άλλων επιτιμητικών σχολίων καταλήγει: «Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν να σταματήσει τώρα το θέατρο του οικολογικού παραλόγου που παίζεται στη Βουλή.»...

Σχετικοί σύνδεσμοι:
http://www.ornithologiki.gr/page_cn.php?tID=2955


10/02/2011
Ανακοινώνεται από Γραφείο Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Διαχείρισης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου απόφαση διεύρυνσης της σχετικής με την αναμόρφωση της δασικής νομοθεσίας ομάδας εργασίας με αριθμό πρωτοκόλλου 115875/403.

Παρατηρήσεις:

 • Η συγκεκριμένη ανακοίνωση αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα «Διαύγεια» της Κυβέρνησης σε αντίθεση με την αρχική την οποία συμπληρώνει.
 • Η ομάδα εργασίας για την θηρευτική νομοθεσία που διόρισε με απόφασή της η κα. Υπουργός αποτελείται από τον κ. Χανδρινό – Διοικητικό Υπάλληλο (ιδρυτικό στέλεχος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας) και την κα Γιακουμή – Δασολόγο.
 • Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση αναφέρεται στην ανακοίνωση του Γρ. Νομικού Συμβούλου με ημερομηνία 5/1/2011 και όχι 7/2/2011 που είναι η αναγραφόμενη ημερομηνία του εγγράφου.
 • Δεν καλείται η Κυνηγετική Συνομοσπονδία να συμμετάσχει στην Ομάδα Εργασίας για την αναμόρφωση της Δασικής Νομοθεσίας, παρά το γεγονός πως εκπροσωπεί 230.000 κυνηγούς και πως η θηρευτική νομοθεσία αποτελεί αντικείμενο των σχετικών εργασιών

Σχετικοί σύνδεσμοι:
http://et.diavgeia.gov.gr/f/all/ada/4ΑΛΓ0-Υ


11/02/2011
«Ένταξη της Πράξης «Οργάνωση των Φορέων Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών και σχεδιασμός της πρώτης φάσης λειτουργίας τους στο Ε.Π.«Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013». (αρ. πρωτ. οικ.165867/10-2-2011 εισήγηση της Ε.Υ._. Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α.)

Παρατηρήσεις:

 • Η παραπάνω μελέτη είχε προϋπολογισμό 841.037,55 ευρώ
 • Το ΥΠΕΧΩΔΕ είχε προκηρύξει το 2007 μελέτη με τον ίδιο ακριβώς τίτλο με προϋπολογισμό τότε 1.018.764,48 ευρώ
 • Δεν έχει γίνει γνωστό από πλευράς ΥΠΕΚΑ αν πρόκειται για χρηματοδότηση της αρχικής μελέτης του 2007 που προκήρυξε το ΥΠΕΧΩΔΕ ή αν πρόκειται για τη προκήρυξη νέας μελέτης με το ίδιο αντικείμενο
 • Οι Φορείς Διαχείρισης όπως αναφέρει ο Πανελλαδικός Σύλλογός των Εργαζομένων τους σε σχετικά δελτία τύπου υπολειτουργούν με ευθύνη του ΥΠΕΚΑ και σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν πόρους ούτε για καύσιμα ενώ σε μερικούς η ΔΕΗ διέκοψε την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος λόγω απλήρωτων λογαριασμών
 • Ενώ λοιπόν ο Φ.Δ. της λίμνης Παμβώτιδας των Ιωαννίνων δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα στα γραφεία του, το ΥΠΕΚΑ του Φεβρουάριο του 2011 θέτει σε «Δημόσια Διαβούλευση» Προεδρικό Διάταγμα με το φιλόδοξο τίτλο «Χαρακτηρισμός της υδάτινης, χερσαίας, και ευρύτερης περιοχής της λίμνης Παμβώτιδας (Ιωαννίνων), ν. Ιωαννίνων, ως περιοχή «Οικοανάπτυξης» με περιφερειακή ζώνη προστασίας και καθορισμός χρήσεων γης όρων και περιορισμών δόμησης» το οποίο καλείται να εφαρμόσει ο τοπικός Φορέας Διαχείρισης που είναι απλήρωτος και εντάσσει (επίσης τον ίδιο μήνα) την παραπάνω μελέτη στο  Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α. με προϋπολογισμό 841.037,55 ευρώ
 • Πρόκειται επομένως για προφανή απαξίωση των Φ. Δ. και εμπαιγμό των Ελλήνων σε ότι έχει να κάνει με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος που αποτελεί δημόσιο αγαθό και όχι πεδίο εκπόνησης δαπανηρών και αναποτελεσματικών – ανεφάρμοστων (όπως οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στους Φ. Δ. αναφέρουν) μελετών.

Σχετικοί σύνδεσμοι:
http://et.diavgeia.gov.gr/f/ypeka/ada/4ΑΛΓ0-Π
http://www.orion.net.gr/index.php?m=2&c=act/2011/mel.htm
Σχόλια του «Πανελλαδικού Σωματείου Εργαζομένων Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών «Ελληνική Φύση» για την πρώτη μελέτη:
http://ellinikifysi.gr/2010/02/vavizos/


22/02/2011
Δελτίο Τύπου του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης σχετικά με την επικοινωνιακή εκμετάλλευση από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία της θανάτωσης σπάνιων πτηνών στη λίμνη Βιστωνίδα

Παρατηρήσεις:

 • Για ακόμη μία φορά η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία κεφαλαιοποιεί προς ίδιον όφελος την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και απαξιώνει τις αρμόδιες Υπηρεσίες γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του Προέδρου του τοπικού Φορέα Διαχείρισης ο οποίος αναφέρει ενδεικτικά: «Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, αντί να εστιαστεί το πρόβλημα και να συνεργαστούν οι φορείς και οι ΜΚΟ στην ανεύρεση λύσεων (μελέτη του φαινομένου, πίεση στα αρμόδια υπουργεία, κ.ά.), το γεγονός χρησιμοποιήθηκε για επικοινωνιακούς λόγους (με πολλές ανακρίβειες π.χ. για τον αριθμό και τα είδη των πουλιών), με αποτέλεσμα να αποπροσανατολιστεί το κοινό και να δοθούν λάθος εντυπώσεις.»

Σχετικοί σύνδεσμοι:
http://www.fdnestosvistonis.gr/site/index.php?option=com_content&view=article&id=69&catid=39&Itemid=123
http://ellinikifysi.gr/2011/02/nestos-5/


02/03/2011
Ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ) που εποπτεύεται από το ΥΠΕΚΑ, (στην Ε.Ε. του οποίου συμμετέχει η Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Πολιτικής του WWF), έλαβε απόφαση για υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας με την WWF

Παρατηρήσεις:

 • Αφορά τη «Μελέτη των αλλαγών καλύψεων γης στην Αττική και την αποτύπωση της έντασης της αυθαίρετης δόμησης».
 • Δεν προκύπτει από κάπου η εμπειρία της WWF στα παραπάνω γνωστικά αντικείμενα, ούτε τα κριτήρια της επιλογής της ως συνεργάτη του ΟΡΣΑ.
 • Υπενθυμίζεται ότι στην 7μελή εκτελεστική επιτροπή του Οργανισμού, η υπουργός ΠΕΚΑ έχει διορίσει την υπεύθυνη πολιτικής του WWF από 4/1/2010.
 • Στην απόφαση δεν αναφέρονται "λεπτομέρειες", ούτε το κόστος της "συνεργασίας" ούτε οι όροι, ούτε τα παραδοτέα.

Σχετικοί σύνδεσμοι:
http://et.diavgeia.gov.gr/f/all/ada/4Α1Σ46Ψ840-Β


08/03/2011
Στη βουλή εκ νέου το σ/ν για την Προστασία της Βιοποικιλότητας

Παρατηρήσεις:

 • Αν και το συγκεκριμένο σ/ν έχει έρθει πολλές φορές στο προσκήνιο και έχουν γίνει από Βουλευτές και φορείς πλήθος παρατηρήσεων, ακόμη και οι Βουλευτές της Κυβέρνησης χαρακτήρισαν τη συγκεκριμένη (τελευταία;) έκδοση ελλιπή και ανέφεραν πως δεν ενσωματώνει τις παρατηρήσεις που προηγήθηκαν
 • Στα ΜΜΕ γίνεται λόγος για υποχώρηση της κας Μπιρμπίλη και σε μερικές περιπτώσεις για «προδοσία» (ΣΚΑΙ)
 • Όπως όλα δείχνουν το νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα καθυστερεί όλο και περισσότερο
 • Τελικά το σ/ν ψηφίστηκε μετά την υποχώρηση του ΥΠΕΚΑ στο θέμα της «αρτιότητας» ενός οικοπέδου για εκτός σχεδίου δόμηση κάτι το οποίο προφανώς έρχεται σε αντίθεση με την προστασία της βιοποικιλότητας


15/03/2011
Νόμος του Ελληνικού Κράτους πλέον η «προστασία της βιοποικιλότητας» όπως την αντιλαμβάνεται η κα. Μπιρμπίλη και οι 10 περιβαλλοντικές ΜΚΟ με τις οποίες συνεργάστηκε στις σχετικές νομοπαρασκευαστικές διαδικασίες. (Νόμος 3937, ΦΕΚ:Α/60-31/3/2011)

Σχετικοί σύνδεσμοι:
http://www.hellenicparliament.gr/Nomothetiko-Ergo/Anazitisi-Nomothetikou-Ergou?law_id=23c33559-46cf-44f7-b5df-c4cec04ec4de
http://www.orion.net.gr/index.php?m=2&c=act/2011/bio.htm


23/03/2011
Το ΥΠΕΚΑ με επίσημο δελτίο τύπου δηλώνει συμμετοχή στην παγκόσμια «διαφημιστική» καμπάνια του WWF «Ώρα της Γης».

Παρατηρήσεις:

 • Τα ΜΜΕ διαφήμισαν το γεγονός και μάλιστα δωρεάν, οι πολιτικοί οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την κατάσταση στη χώρα σε ότι έχει να κάνει με το περιβάλλον και την ενέργεια «συνταχθήκανε» με το «μικρό πάντα» παίρνοντας έτσι «άφεση αμαρτιών», και σχολεία, φορείς και πολίτες με αγνές προθέσεις συμμετείχανε στη σφυγμομέτρηση του WWF (για την επιρροή που ασκεί στις κοινωνίες) με προθυμία.
 • Το παραπάνω «οικολογικό θέατρο» συμβαίνει τα τελευταία χρόνια και όπως φαίνεται αποδίδει ιδιαίτερους καρπούς στη πολυεθνική WWF που κεφαλαιοποιεί τη συμμετοχή του κόσμου στη συνέχεια με την κατάληψη της μιας θέσης μετά την άλλη στις «Επιτροπές» που ιδρύει με ευκολία η κα Υπουργός ως η «μεγαλύτερη» και πιο «αντιπροσωπευτική» περιβαλλοντική ΜΚΟ στην Ελλάδα.
 • Μεταφέρουμε την άποψη της Περιβαλλοντικής ΜΚΟ «Αρχιπέλαγος» που επιτελεί σπουδαίο έργο για την προστασία των Ελληνικών Θαλασσών μακριά από τις τυμπανοκρουσίες και τις «συνεργασίες» της «ομάδας των 10»:
  «Το ανούσιο περιβαλλοντικό μάρκετινγκ και οι... Ώρες της Γης.
  Με αφορμή τη γνωστή γιορτή που έχει στηθεί και φέτος για την «ώρα της Γης» το Αρχιπέλαγος, Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας δηλώνει αποστροφή απέναντι:
  Στο πανηγύρι της τεχνητής ενοχοποίησης των απλών πολιτών για την κλιματική αλλαγή και τα δεινά του πλανήτη
  Στη σκόπιμη απενεχοποίηση των βιομηχανιών και των εταιρειών - χορηγών της «Ώρας της Γης 200...+» που ευθύνονται για τα καθημερινά και τεράστια περιβαλλοντικά εγκλήματα στη χώρας μας
  Στην ανούσια φλυαρία του περιβαλλοντικού λόμπι και των όψιμων οικολόγων που αφιερώνουν ώρες σε καμπάνιες που αποπροσανατολίζουν τους πολίτες, δηλώνοντας ότι με τον τρόπο αυτό «στέλνουν ηχηρό μήνυμα στους ηγέτες της γης»!, και ούτε λεπτό στα ουσιώδη περιβαλλοντικά προβλήματα των αστικών κέντρων και της περιφέρειας.
  Σε αυτή τη χώρα η οποία πρωτοστατεί στην αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας, χωρίς κανένα πλάνο εξορθολογισμού της κατανάλωσης, και ενώ η παγκόσμια τάση επικεντρώνεται στη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος, αναλώνεται σε οικολογικά πανηγύρια τύπου «ώρα της γης», ανησυχώντας μην χάσουμε την πρωτιά από τις …Φιλιππίνες, αδιαφορώντας παράλληλα για την κατασπατάληση του ρεύματος θεωρεί επίτευγμα να σβήσει τα φώτα Σάββατο βράδυ, όταν ούτως ή άλλως τα ενεργοβόρα κτίρια και βιομηχανίες δεν λειτουργούν, ανοίγουμε τα μάτια μας δεν είμαστε πιόνια
  Απέναντι στις ανέξοδες οικολογίζουσες γιορτές η σιωπή μας είναι ένοχη και η άγνοιά μας επικίνδυνη,
  Εάν θεωρούμε ότι έχουμε τελικά ευθύνη για την πραγματική διαχείριση των περιβαλλοντικών προβλημάτων στην Ελλάδα.
  *Σε μια εποχή που ο πολίτης σβήνει το διακόπτη καθημερινά επειδή αδυνατεί να πληρώσει τον λογαριασμό ρεύματος (και όχι επειδή έχει οικολογική συνείδηση), οι συμβολικές γιορτές είναι προκλητικές..."

Σχετικοί σύνδεσμοι:
http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=362&sni[524]=903
http://www.archipelago.gr/el/Home/NewsofArchipelagos/tabid/121/xmmid/462/xmid/1526/xmview/2/Default.aspx

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Με βάση τα παραπάνω εξάγονται αβίαστα τα παρακάτω συμπεράσματα σχετικά με τη διαχείριση της θήρας και των θηρεύσιμων ειδών από πλευράς ΥΠΕΚΑ αλλά και τη συνεργασία που ανέπτυξε με τις δέκα συγκεκριμένες περιβαλλοντικές ΜΚΟ που αναφέρονται κατ’ επανάληψη στα δελτία τύπου του Υπουργείου.

 1. Η Υπουργός ΠΕΚΑ μεταφέρει τις προσωπικές της πεποιθήσεις (αντικυνηγός) στην υλοποίηση κυβερνητικού έργου. Η απαξίωση κάθε έννοιας επιστημονικής τεκμηρίωσης αλλά και κάθε έννοιας δημοκρατικής και διαφανούς προσέγγισης απέναντι στους Έλληνες κυνηγούς αποδεικνύει περίτρανα πως η κα Υπουργός χειρίζεται τη θήρα με αρνητική προκατάληψη σε αντίθεση με τα καθήκοντά της και παραβαίνοντας θεμελιώδεις συνταγματικές αρχές της χώρας.
 2. Το ΥΠΕΚΑ από ιδρύσεως μέχρι σήμερα συνεργάστηκε με τις 10 συγκεκριμένες περιβαλλοντικές ΜΚΟ σε νομοπαρασκευαστικό επίπεδο, απαξιώνοντας συστηματικά Υφυπουργούς, Υπηρεσίες, Ανώτατα Εκπαιδευτικά και Ερευνητικά Ιδρύματα, Τοπική Αυτοδιοίκηση, άλλες αξιόλογες περιβαλλοντικές ΜΚΟ που δεν ανήκουν στην παραπάνω ομάδα, τις Κυνηγετικές Οργανώσεις, λοιπούς φορείς και χρήστες που σχετίζονται/επηρεάζονται άμεσα από τους νόμους που ψηφίστηκαν ή βρίσκονται στο στάδιο της προετοιμασίας.
 3. Η Υπουργός ΠΕΚΑ κατοχύρωσε θεσμικά το επιστημονικό κενό που υπάρχει στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας ως «επιστημονική αρτιότητα» με την επιβράβευση των όσων αναφέρονται στο Ελληνικό Κόκκινο Βιβλίο για τα Απειλούμενα Ζώα της Ελλάδας, έκδοση που χαρακτηρίζεται από σημαντικές ελλείψεις επιστημονικής προσέγγισης στα όσα πραγματεύεται. Απέδειξε με αυτόν τον τρόπο πως δεν είναι σε θέση να αξιολογήσει τα χρηματοδοτούμενα από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους προγράμματα, εκδόσεις και συγγράμματα που εκπονούν οι διάφορες περιβαλλοντικές ΜΚΟ που αποτελούν και τους αποκλειστικούς συνεργάτες της στο νομοθετικό έργο γεγονός που εγείρει ζήτημα αξιοπιστίας και διαφάνειας σε ότι έχει να κάνει με την αξιοποίηση του δημοσίου χρήματος που προορίζεται για τη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος και την προστασία της βιοποικιλότητας.
 4. Το ΥΠΕΚΑ διόρισε με αδιαφανείς διαδικασίες στελέχη των παραπάνω περιβαλλοντικών ΜΚΟ σε νευραλγικές θέσεις του Δημοσίου που σχετίζονται με τη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος και τα κονδύλια που τη συνοδεύουν, παρά το γεγονός πως οι παραπάνω οργανώσεις αποτελούν μελλοντικούς εν δυνάμει δικαιούχους των «πράσινων πόρων». Αντίθετα οι αρμόδιες Υπηρεσίες, τα Πανεπιστημιακά και Ερευνητικά Ιδρύματα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, πολλές άλλες αξιόλογες περιβαλλοντικές ΜΚΟ που δεν ανήκουν στην παραπάνω ομάδα, οι Κυνηγοί και διάφοροι άλλοι φορείς που σχετίζονται/επηρεάζονται άμεσα αποκλείστηκαν από τις παραπάνω Επιτροπές.
 5. Το ΥΠΕΚΑ κατοχύρωσε θεσμικά (εκτός από την εκπροσώπηση των παραπάνω 10 περιβαλλοντικών ΜΚΟ στις διάφορες Επιτροπές που ίδρυσε με νόμους) την εκπόνηση διάφορων περιβαλλοντικών μελετών, ανάδοχοι των οποίων θα είναι στις περισσότερες περιπτώσεις τα στελέχη τους. Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία έχει την τιμητική της μιας και τα πτηνά είναι η μοναδική κατηγορία ζώων για την οποία προβλέπονται πλήθος ειδικών μελετών σχεδόν για κάθε ανθρώπινη παρέμβαση στις προστατευόμενες περιοχές, τις οποίες στελέχη της ίδιας οργάνωσης θέσπισαν επί της ουσίας (χωρίς αξιολόγηση από πλευράς ΥΠΕΚΑ) λαμβάνοντας και τα σχετικά κονδύλια που ανάγονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Το γεγονός αυτό προφανώς συνδέεται με τη «δράση» της συγκεκριμένης Οργάνωσης η οποία έχει οδηγήσει ήδη την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο παρελθόν και κεφαλαιοποιεί προς ίδιον όφελος το θεσμικό κενό που υπάρχει στη διαχείριση της Ελληνικής Φύσης. Οι οργανώσεις που ασχολούνται με τις άλλες κατηγορίες ζώων στις οποίες ανήκουν πλήθος σπάνιων ειδών δεν απείλησαν ποτέ τη χώρα με Ευρωπαϊκές καταδίκες με αποτέλεσμα να μην προβλέπονται ειδικές μελέτες για το αντικείμενό τους. Το ίδιο συμβαίνει και με τα θηρεύσιμα είδη τα οποία αν και σαν ανανεώσιμος φυσικός πόρος αποφέρουν στο κράτος μεγάλα κονδύλια μέσω της άσκησης της θήρας, δεν κρίθηκε σκόπιμο από πλευράς ΥΠΕΚΑ να γίνει ανταποδοτικά (όπως οφείλει) κάποια ενέργεια για τη μελέτη της βιολογίας τους και τη διαχείριση - ενίσχυση των πληθυσμών τους.
 6. Δεν υπάρχει στο ΥΠΕΚΑ υπάλληλος αρμόδιος για τη θήρα που να έχει εξειδικευτεί στο συγκεκριμένο αντικείμενο όπως συμβαίνει στα δασοπονικά προηγμένα κράτη της ΕΕ. Αντί αυτού, οι εισηγητές για τη θήρα είναι σε όλες τις περιπτώσεις άνθρωποι με προκατάληψη και έλλειψη επιστημονικής ειδίκευσης - γνώσης σχετικά με τη δραστηριότητα της θήρας, ενώ σε μερικές περιπτώσεις αποτελούν ή αποτέλεσαν στο παρελθόν βασικά στελέχη των 10 αντικυνηγετικών περιβαλλοντικών ΜΚΟ.
 7. Το ΥΠΕΚΑ, αν και στερείται ουσιαστικά ειδικών επιστημόνων, απαξίωσε συστηματικά τους Έλληνες κυνηγούς, τους εκπροσώπους και τους ειδικούς επιστημονικούς συνεργάτες τους σε κάθε σχετική με τη θήρα πρωτοβουλία που ανέλαβε τόσο σε επίπεδο συμμετοχής όσο και σε επίπεδο ενημέρωσης, παρά το γεγονός πως οι Κυνηγετικές Οργανώσεις αποτελούν Σωματεία αναγνωρισμένα, συνεργαζόμενα και εποπτευόμενα από το συγκεκριμένο Υπουργείο τα οποία είναι τα καθύλην αρμόδια για να εκφέρουν άποψη για τη θήρα που αποτελεί το αντικείμενό τους
 8. Το ΥΠΕΚΑ αντίθετα συνεργάστηκε με ανθρώπους και φορείς με αποδεδειγμένη εμπάθεια - αρνητική προκατάληψη και όχι επιστημονική προσέγγιση σε ότι αφορά στη διαχείριση της θήρας με αποκορύφωμα τις διαδικασίες και την επιλογή προσώπων στην επικείμενη αναμόρφωση του νομικού πλαισίου για τη θήρα.
 9. Το ΥΠΕΚΑ δεν έχει στη διάθεση του (και δεν έχει προγραμματίσει να έχει για το άμεσο μέλλον) καμία διαχρονική μελέτη σχετικά με τη βιολογία και τη διαχείριση των πληθυσμών των θηρεύσιμων ειδών και την κατάσταση στη Ελλάδα εκτός από αυτές που έχουν εκπονήσει οι Κυνηγετικές Οργανώσεις.
 10. Δεν αναφέρεται ούτε μία φορά η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος στα δελτία τύπου του ΥΠΕΚΑ ενώ αναφέρονται κατ’ επανάληψη τα μέλη της ομάδας των 10 περιβαλλοντικών ΜΚΟ με πρωταγωνιστή την πολυεθνική WWF.
 11. Από τις παραπάνω 10 περιβαλλοντικές ΜΚΟ μόνον 3 θα ελεγχθούν στην εισαγγελική έρευνα που ξεκίνησε πρόσφατα σχετικά με τη διαφάνεια στον τρόπο λειτουργίας και αξιοποίησης των κονδυλίων που λαμβάνουν οι ΜΚΟ στην Ελλάδα καθώς οι υπόλοιπες ιδρύθηκαν πριν το 1997. Η συγκεκριμένη έρευνα θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει και τις υπόλοιπες όμως έστω για το διάστημα 1997 – 2011 για το οποίο τυχόν αδικήματα δεν παραγράφονται.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
 1. Να αντικατασταθούν τα μέλη της ομάδας εργασίας για την αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου για τη θήρα ως μη εξειδικευμένη στο αντικείμενο.
 2. Να σταματήσουν οι ενέργειες που σχετίζονται με την αναμόρφωση των περί θήρας διατάξεων με δεδομένο πως εκτός των ουσιαστικών ελλείψεων και παρατυπιών υπάρχουν πλήθος παρατυπίες και επί του διαδικαστικού.
 3. Να προχωρήσει το ΥΠΕΚΑ σε στελέχωση των Υπηρεσιών που σχετίζονται με τη θήρα με εξειδικευμένο προσωπικό τόσο σε επιστημονικό. Δεν μπορεί να συνεχιστεί το φαινόμενο οι Υπεύθυνοι Θήρας των Δασαρχείων να μην προβλέπεται να έχουν εξειδικευμένες γνώσεις πάνω στη βιολογία και τη διαχείριση των θηραμάτων για την ανάληψη των καθηκόντων τους και παράλληλα να απαξιώνονται οι Κυνηγετικές Οργανώσεις και οι επιστημονικοί τους συνεργάτες που είναι οι μοναδικοί φορείς με αποδεδειγμένη επιστημονική και εμπειρική, συστηματική παρακολούθηση των πληθυσμών των θηραμάτων στην Ελλάδα με αποτέλεσμα να γνωμοδοτούν σχετικά οι πλέον αναρμόδιοι όπως είναι οι 10 συγκεκριμένες περιβαλλοντικές ΜΚΟ.
 4. Να κατοχυρωθεί θεσμικά η συμμετοχή των Κυνηγετικών Οργανώσεων σε όλους τους φορείς που σχετίζονται με τη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας (Πράσινο Ταμείο, Στρατηγική Επιτροπή Περιβαλλοντικής Πολιτικής, Φορείς Διαχείρισης). Οι κυνηγοί αποτελούν τη μοναδική διοικητικά διαρθρωμένη ομάδα χρηστών με θεσμική αναγνώριση και οι Κυνηγετικές Οργανώσεις είναι σε θέση να ανταποκριθούν άμεσα σε κάθε κάλεσμα της αρμόδιας Δασικής Υπηρεσίας ή του ΥΠΕΚΑ για συνεργασία τόσο σε διοικητικό όσο και σε επιστημονικό επίπεδο, σε αντίθεση με όλες τις άλλες ομάδες χρηστών - επαγγελματιών (κτηνοτρόφοι, ερασιτέχνες ψαράδες, μελισσοκόμοι, μανιταρόφιλοι, υλοτόμοι, ορειβάτες, αναρριχητές, περιβαλλοντικές οργανώσεις κλπ) που δεν έχουν κεντρικά ή έστω περιφερειακά όργανα εκπροσώπησης.
 5. Να αυξηθεί το ποσοστό των χρημάτων που προκύπτουν από την ετήσια ανανέωση των αδειών θήρας προς τις Κυνηγετικές Οργανώσεις με δεδομένο το γεγονός πως είναι οι μόνοι φορείς που αποδεδειγμένα και εκ του νόμου τα αξιοποιούν σε φιλοθηραματικές δράσεις σε αντίθεση με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου και τις διάφορες ΜΚΟ.
 6. Να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να κατοχυρωθεί νομοθετικά (βάσει της αρχής της ανταποδοτικότητας), η επιστροφή των χρημάτων που λαμβάνει σε ετήσια βάση το Δημόσιο και συγκεκριμένα το «Πράσινο Ταμείο» από τους κυνηγούς, στη θήρα μέσα από φιλοθηραματικές δράσεις που θα εκπονεί η αρμόδια Δασική Υπηρεσία, μετά από προτάσεις, ή σε συνεργασία με τις Κυνηγετικές Οργανώσεις.
 7. Να σταματήσει η επιχειρούμενη υποβάθμιση του ρόλου των Κυνηγετικών Οργανώσεων από πλευράς ΥΠΕΚΑ γεγονός που θα στερούσε από την Ελληνική φύση γενικά αλλά και τα θηρεύσιμα είδη ειδικά το μοναδικό αποδεδειγμένα φορέα που διαθέτει πόρους και προσωπικό για τη διατήρηση και προστασία τους χωρίς να επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός.
 8. Να ενταχθούν στην εισαγγελική έρευνα που έχει ξεκινήσει σχετικά με τη διαφάνεια στα οικονομικά των ΜΚΟ στην Ελλάδα όλες οι περιβαλλοντικές ΜΚΟ που συνεργάζονται με το ΥΠΕΚΑ σε νομοπαρασκευαστικό επίπεδο και όχι μόνο οι τρεις που ιδρύθηκαν μετά το 1997. Αν τυχόν αδικήματα πριν την παραπάνω χρονολογία παραγράφονται, να ελεγχθεί η δράση τους για το διάστημα από το 1997 μέχρι σήμερα. Δεν είναι θεμιτό να «νομοθετούν» σε μία χώρα οργανώσεις που χρηματοδοτούνται με μεγάλα κονδύλια από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους αλλά δεν έχουν δημοσιευμένα στοιχεία για την οικονομική διαχείριση και την επιστημονική αποτελεσματικότητα των δράσεων τους.
 9. Εκτός αυτού (τουλάχιστον) τα τέσσερα υπουργεία Εσωτερικών, Περιβάλλοντος, Γεωργίας και Εξωτερικών αφού ομαδοποιήσουν και παραδώσουν στο Υπουργείο Οικονομικών τις χρηματοδοτήσεις (ποσά και προγράμματα) με εθνικούς και κυρίως με Ευρωπαϊκούς πόρους (ACE, ACNAT, LIFE κλπ.) που έχουν καταβάλλει στις περιβαλλοντικές ΜΚΟ: WWF, Ελληνική Oρνιθολογική Εταιρεία, Αρκτούρο, Καλλιστώ, Κέντρο Δακτυλίωσης, ΕΚΒΥ, Ζωολογική Εταιρεία κλπ, να θέσουν ταπαραπάνω στοιχεία σε ανοικτή βάση δεδομένων για ενημέρωση των πολιτών, των ΜΜΕ, των τοπικών φορέων και κάθε Έλληνα πολίτη. Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο η αδιαφάνεια σε οργανώσεις που λαμβάνουν Εθνικούς και Ευρωπαϊκούς πόρους, και καταλαμβάνουν νευραλγικές θέσεις στο ΥΠΕΚΑ ενώ δεν ελέγχονται από κανένα θεσμικό φορέα, αλλά ούτε και δημοσιεύουν τα αποτελέσματα της δράσης τους με αποτέλεσμα να μην μπορεί κανείς να γνωρίζει αν και κατά πόσο πιάνουν τόπο τα χρήματα που στερούμαστε για τη «διαχείριση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος».

ΩΡΙΩΝ - Το Δίκτυο των Κυνηγών