ΩΡΙΩΝ - Το Δίκτυο των Κυνηγών
Διαβούλευση σχεδίου νόμου για την ευζωία των ζώων συντροφιάςΗ Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη δολοφονεί το κυνήγι
ΩΡΙΩΝ: Νομοσχέδιο «Ρεζίλι των σκυλιών»
ΩΡΙΩΝ - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ
Κρήτης 2,  15127, Μελίσσια-Αθήνα
www.orion.net.gr   orion@orion.net.gr

Αθήνα, 30/3/2018

Νομοσχέδιο «Ρεζίλι των σκυλιών»

Με έκπληξη και δικαιολογημένη οργή διάβασαν οι κυνηγοί, όπως και κάθε κυνόφιλος πολίτης, αυτό το απερίγραπτο κατασκεύασμα που τέθηκε σε διαβούλευση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το ότι μπροστά στις οργισμένες αντιδράσεις όλης της κοινωνίας αναγκάστηκε να το αποσύρει ο Υπουργός κος Αποστόλου, την ίδια ώρα που θριαμβολογούσε για το καταπληκτικό του πόνημα ο αναπληρωτής κος Τσιρώνης, δεν αναιρεί τις προθέσεις όσων χρησιμοποίησαν την πιο νοσηρή φαντασία για να διαμορφώσουν ένα σχέδιο νόμου που μόνο ως πρωταπριλιάτικο αστείο θα μπορούσε να εκληφθεί.

Ως Ωρίωνας, δεν είναι η πρώτη φορά που επισημαίνουμε τα σημάδια προχειρότητας και ανεπάρκειας στη διαχείριση και των πιο απλών γεγονότων, από τον κο Τσιρώνη. Η παρωδία που έστησε με τον Εθνικό διάλογο για το Κυνήγι θα ωχριούσε όμως μπροστά στο κατασκεύασμα αυτό, αν εφαρμόζονταν στην πράξη.

Μετά το τελευταίο του κατόρθωμα, κάνουμε έκκληση στον πρωθυπουργό να απαλλάξει τη χώρα και τους πολίτες της από την παρουσία υπουργών που ευτελίζουν, πρώτα από όλα την κυβέρνηση και -βεβαίως- τη χώρα. Η οικολογία και η ζωοφιλία είναι σοβαρές υποθέσεις για να αφεθούν στα χέρια των διάφορων αυτοαποκαλούμενων «Οικολόγων» και να τις κάνουν «ρεζίλι των σκυλιών».

Δεν θα μπούμε καθόλου στα επιμέρους θέματα του σχεδίου νόμου. Δεν έχει νόημα να προσπαθήσεις να νικήσεις με λογικά επιχειρήματα το παράλογο, ούτε μπορείς, δυστυχώς, να το εκλάβεις ως αστείο. Πώς να γελάσεις με την ζωοφιλική λογική του κου Τσιρώνη που επιβάλει μερικές χιλιάδες ευρώ πρόστιμο στον κυνηγό που θα θελήσει να κόψει την ουρά του σκύλου του για να μην τραυματίζεται στους θάμνους, ενώ αν δεν του κόψει τα γεννητικά όργανα θα του επιβληθεί πάλι πρόστιμο και μάλιστα ετήσιο; Ποιος «φιλόζωος» είχε τη φαεινή ιδέα ότι πρέπει να στειρωθούν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ όλα τα ζώα για να ελεγχθεί τάχα ο αριθμός των αδέσποτων σκύλων;

Ποιος νοσηρός εγκέφαλος σκάρωσε αυτή τη μηχανή για να μαζεύει φόρους και πρόστιμα από τους πολίτες, επειδή δεν θα στειρώσουν τα γατιά και τα σκυλιά τους; Πως του ξέφυγαν τα ψάρια και οι χελώνες από τα ενυδρεία και τα κουνελάκια και τα χαμστεράκια από τα κλουβιά τους;

Εύλογα αναρωτιέται ο πολίτης αν αυτοί που μας κυβερνούν ζουν τελικά στην πραγματικότητα. Είναι δυνατόν να σκέφτηκαν ότι ο ταλαίπωρος κάτοικος του χωριού, που αγωνίζεται να επιβιώσει στον Έβρο, με 300 ευρώ σύνταξη, θα δίνει 600 ευρώ κάθε χρόνο, δύο συντάξεις δηλαδή, επειδή οι γάτες της αυλής του δεν έχουν στειρωθεί; Και άλλα τόσα αν κάνει το λάθος να έχει και σκυλιά;

Φυσικά και θα αυξηθεί ο πληθυσμός των αδέσποτων ζώων αν γίνονταν πράξη το νέο σχέδιο νόμου. Δεν είναι λύση για όλα τα ζητήματα η επιβολή εξοντωτικών φόρων και παράλογων προστίμων και απαγορεύσεων. Κοινή λογική απαιτείται επιτέλους και απλή εφαρμογή όσων ισχύουν στις χώρες της Ευρώπης.

Εμείς, τα μέλη του Συλλόγου «Ωρίων - Το δίκτυο των Κυνηγών», καλούμε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κο Αποστόλου να αναλάβει τις ευθύνες του έναντι της λογικής και της πραγματικότητας. Αυτό το κατασκεύασμα που έφτιαξε ο κος Τσιρώνης δεν αρκεί μόνο να αποσυρθεί. Πρέπει να αποσυρθούν οριστικά από τις θέσεις ευθύνης του Υπουργείου όλοι όσοι συμμετείχαν σε αυτό το έκτρωμα. Δεν χρησιμοποιείς τις ίδιες λανθασμένες «ζωοφιλικές» αντιλήψεις που δημιούργησαν όλα τα προβλήματα εφαρμογής του υφιστάμενου νόμου 4039/2012, για να τον διορθώσεις.

Στη χώρα αυτή δεν ζουν μόνο ακτιβιστές της ζωοφιλίας και αδέσποτα σκυλιά. Ζουν και πολίτες που πληρώνουν δυσβάχτατους φόρους, υπάρχουν σοβαροί επιστημονικοί φορείς, υπάρχουν κυνοφιλικές και κυνηγετικές οργανώσεις, κτηνοτρόφοι και αγρότες, Δήμοι και Πανεπιστήμια, με άποψη και θέσεις για τα προβλήματα που πρέπει καθημερινά να αντιμετωπίσουν οι πολίτες της χώρας. Επιτέλους ακούστε και τη φωνή της κοινωνίας κύριοι της Κυβέρνησης και όχι μόνο μια παρέας «οικολόγων», οι οποίοι νόμισαν ότι βρήκαν τη μηχανή που παράγει ευρώ στα γεννητικά όργανα των σκύλων.

 Για τον Ωρίωνα,
Με εκτίμηση,
 
O Πρόεδρος


Θωμάς Μπατσέλας
ΩΡΙΩΝ  - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ Ο Γ.Γραμματέας


Νίκος Παπαϊωάννου

Σχετικοί σύνδεσμοι:

 1. Το σχέδιο νόμου για τα δεσποζό΅ενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκ΅ετάλλευση ή τη χρησι΅οποίηση ΅ε κερδοσκοπικό σκοπό.
  http://www.minagric.gr/images/stories/docs/nea/ANAKOINOSEIS/typos220318a_sxedio_nomou.pdf

 2. Το ενημερωτικό σημείωμα του Υπ.Αγροτικής Ανάπτυξης με γενικές παρατηρήσεις για το νέο σχέδιο νόμου (22/3/2018)
  http://www.minagric.gr/index.php/el/the-ministry-2/grafeiotypou/deltiatypou/6238-dt220318a

 3. Ο ισχύον νόμος 4039/2012 για τα ζώα συντροφιάς
  http://www.minagric.gr/images/stories/docs/interesting/nomos4039_adespota.pdf

 4. Το σχέδιο νόμου και το ενημερωτικό σημείωμα σε ένα αρχείο τύπου zip
  http://www.orion.net.gr/act/2018/nomosxedio_adespota.zip

Πηγή: http://www.orion.net.gr/index.php?m=2&c=act/2018/nomos.htm