ΩΡΙΩΝ - Το Δίκτυο των Κυνηγών
Διαβούλευση σχεδίου νόμου για την ευζωία των ζώων συντροφιάςΗ Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη δολοφονεί το κυνήγι
ΩΡΙΩΝ: Δημοσίευμα στο zoosos.gr με απαράδεκτες γενικεύσεις κατά των κυνηγών
ΩΡΙΩΝ - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ
Κρήτης 2,  15127, Μελίσσια-Αθήνα
www.orion.net.gr   orion@orion.net.gr

Αθήνα, 18/10/2012

Προς: κα Ελ.Ηλιοπούλου (www.zoosos.gr)
Κοιν.: Ιστοσελίδα του Ωρίωνα

Θέμα: Δημοσίευμα στο zoosos.gr με απαράδεκτες γενικεύσεις κατά των κυνηγών

Αγαπητή κυρία Ηλιοπούλου,

σας ευχαριστούμε για την ενημέρωσή σας για το περιστατικό βασανισμού αγριόχοιρου στην περιοχή της Δράμας.

Προφανώς, για να χρησιμοποιήσουμε τη δική σας μεθοδολογία, αν το περιστατικό της αιχμαλωσίας και κακοποίησης θηράματος που περιγράφετε είναι πραγματικό, είναι αρμοδιότητα πλέον των αρμόδιων οργάνων της πολιτείας να επιβάλουν τις ανάλογες κυρώσεις για την παρανομία που θα διαπιστώσουν, αφού τους έχει κοινοποιηθεί η υπόθεση. Η αιχμαλωσία και ο βασανισμός ενός θηράματος όσο και η δημοσιοποίησή του στο διαδίκτυο, αποτελεί σαφώς παράνομη πράξη, κατακριτέα από το σύνολο των κυνηγών και ακόμη περισσότερο από τα μέλη του Ωρίωνα.

Καταδικάζουμε λοιπόν απερίφραστα, όχι μόνο τη συγκεκριμένη αλλά και κάθε ενέργεια που αντιτίθεται, εκτός από τη σχετική νομοθεσία και στην κυνηγετική δεοντολογία και ηθική.

Καταδικάζουμε όμως και τη δική σας προσπάθεια γενίκευσης του συγκεκριμένου περιστατικού, η οποία έχει προφανή στόχο τη δυσφήμιση του συνόλου των κυνηγών στην Ελλάδα. Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από τον τίτλο που δώσατε στο σχετικό άρθρο, «Έτσι βασανίζουν οι κυνηγοί τα αγριογούρουνα για να εκπαιδεύσουν τα σκυλιά τους». Αποδεικνύεται και από τις προφανείς υποθέσεις, «προφανώς αιχμαλωτίσθηκε», «προφανώς θαυμάζουν», «προφανώς είναι σε αυλή» οι οποίες αποτελούν δικές σας σκέψεις. Σκέψεις οι οποίες έχουν μεν αξία ως λογοτεχνικά στοιχεία για την ωραιοποίηση εκθέσεων ιδεών, αλλά δεν μπορούν να αποτελούν αποδεικτικά στοιχεία για να στηρίζουν ατεκμηρίωτες κατηγορίες εναντίον όλων των κυνηγών.

Κυρία Ηλιοπούλου, ΕΝΑΣ κυνηγός διέπραξε, αν αποδειχθεί, μια παρανομία, όχι συλλήβδην ΟΛΟΙ οι κυνηγοί, όπως ισχυρίζεστε. Μπορείτε να καταφέρεστε εναντίον της παρανομίας αυτής που διαπιστώσατε στο διαδίκτυο, μπορείτε ακόμη και να στραφείτε εναντίον της παρανομίας αυτής και να βρείτε υποστηρικτές όλους τους κυνηγούς της χώρας. Δεν μπορείτε όμως, με αφορμή ένα μεμονωμένο περιστατικό, να αναφέρετε στα κείμενα σας ότι οι περισσότεροι από 200.000 πολίτες - κυνηγοί στην Ελλάδα «συνηθίζουν να κρατούν αιχμάλωτα νεαρά αγριογούρουνα που έχουν πιάσει αφού προηγουμένως έχουν σκοτώσει τα ενήλικα θηλυκά προκειμένου πάνω σε αυτά να εκπαιδεύουν τα σκυλιά τους», χωρίς να έχετε καμία απόδειξη για τους ισχυρισμούς σας.

Όταν κάποιος οδηγός παραβιάζει το κόκκινο και παρασύρει έναν πεζό, δεν νομιμοποιείται κανένας να ενοχοποιεί όλους τους οδηγούς. Όταν κάποιος δημοσιογράφος «τα παίρνει» από έναν πολιτικό για να προβάλει το προφίλ του ή για να μην προβάλει τις πομπές του, αυτό σημαίνει ότι ΌΛΟΙ οι δημοσιογράφοι κάνουν το ίδιο; Ελπίζουμε να συμφωνείτε ότι παρόμοιες γενικεύσεις είναι άστοχες και επικίνδυνες. Όμως, στην προκειμένη περίπτωση, εσείς προχωρήσατε σε απαράδεκτες γενικεύσεις εναντίον όλων των κυνηγών, με αφορμή ένα καταδικαστέο -από όλους μας- περιστατικό. Αυτό είναι από μόνο του απαράδεκτο και αποτελεί μια πρωτοφανή συκοφαντική δυσφήμιση όλων των νομοταγών κυνηγών.

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι στην επιλήψιμη αυτή γενίκευση των κατηγοριών σας, παρασυρθήκατε μόνο από την αγάπη σας για τα ζώα και όχι από μια σκόπιμη και συνειδητή προσπάθεια να δαιμονοποιήσετε και πάλι το κυνήγι, η οποία πέρα από την αντιδεοντολογική της πλευρά, μπορεί να επιφέρει και κυρώσεις για συκοφαντική δυσφήμιση.

Κυρία Ηλιοπούλου, θα περιμένουμε την απάντησή σας, η οποία ελπίζουμε να διορθώνει τις λανθασμένες και ανυπόστατες κατηγορίες σας εναντίον όλων των Ελλήνων κυνηγών, στους οποίους περιλαμβάνονται και τα μέλη του συλλόγου μας, «Ωρίων – Το Δίκτυο των Κυνηγών». Περιοριστείτε στην καταγγελία των παράνομων πράξεων του συγκεκριμένου κυνηγού, χωρίς να προσβάλετε την υπόληψη και την ακεραιότητα του συνόλου των 200.000 πολιτών που έχουν επιλέξει να ασκούν νομίμως τη θηρευτική δραστηριότητα. Περιμένουμε να διορθώσετε τις επίμαχες φράσεις και τον τίτλο του άρθρου σας, για την απόδοση της πραγματικότητας και των ευθυνών αποκλειστικά σε όποιον σχετίζεται με το επιλήψιμο περιστατικό.

Διαφορετικά, επιφυλασσόμαστε να κινηθούμε με όποιο νομικό μέσο θεωρήσουμε πρόσφορο, για να προστατεύσουμε την υπόληψη των νομοταγών κυνηγών-μελών του συλλόγου μας, οι οποίοι αισθάνονται βαθύτατα προσβεβλημένοι από τις ανυπόστατες κατηγορίες σας.

Σχετικός σύνδεσμος, το δημοσίευμα στο zoosos.gr:
http://www.zoosos.gr/article/2709/etsi-vasanizoun-oi-kunegoi-ta-agriogourouna-gia-na-ekpaideusoun-ta-skulia-tous

  Για τον Ωρίωνα,
Με εκτίμηση,
  
  O Πρόεδρος


Δημήτρης Χριστοδουλάκης
ΩΡΙΩΝ  - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ Ο Γ.Γραμματέας


Νίκος Παπαϊωάννου
 

Πηγή: http://www.orion.net.gr/index.php?m=2&c=act/2012/zoosos.htm