Οι κυνηγοί - χρήστες του διαδικτύου "ανέκριναν" τον Πρόεδρο της ΚΣΕ
Το βίντεο της εκδήλωσης (80 λεπτά)
Δελτίο τύπου για την εκδήλωση
Ω Ρ Ι Ω Ν - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ Κρήτης 2, 15127, Μελίσσια-Αθήνα www.orion.net.gr orion@orion.net.gr |
Αθήνα, 28/3/2010 |
Προς: | Κυνηγετικές Οργανώσεις, Κυν.Περιοδικά και Ιστοσελίδες, Επαγγελματίες του κυν.χώρου, Μέλη και φίλοι του Ωρίωνα. |
Θέμα: Οι κυνηγοί του διαδικτύου "ανέκριναν" τον Πρόεδρο της ΚΣΕ
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 27/3/2010 η εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΩΡΙΩΝ στην αίθουσα εκδηλώσεων της κυνηγετικής έκθεσης ΔΙΑΝΑ με προσκεκλημένο τον Πρόεδρο της ΚΣΕ, κ.Νίκο Παπαδόδημα.
Ο σκοπός της εκδήλωσης ήταν, αφενός να απαντήσει ο Πρόεδρος της ΚΣΕ στις ερωτήσεις που συγκέντρωσαν οι κυνηγοί του διαδικτύου, αφετέρου δε, το σημαντικότερο, να φέρει την ΚΣΕ κοντά στις διαδικτυακές κυνηγετικές κοινότητες (φόρουμ) και στους απλούς κυνηγούς και να ανοίξει ένα δίαυλο επικοινωνίας, ενημέρωσης και συνεργασίας μεταξύ τους.
Η διαδικασία είχε ξεκινήσει αρκετούς μήνες νωρίτερα, όταν ο ΩΡΙΩΝ κάλεσε τους διαχειριστές των κυνηγετικών διαδικτυακών κοινοτήτων να συγκεντρώσουν ερωτήσεις των μελών τους προς τον Πρόεδρο της ΚΣΕ. Η επιτυχημένη έκβαση της εκδήλωσης σηματοδοτεί την εκπλήρωση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας. Εκπλήρωση που έρχεται να συμπέσει με ιδιαίτερα αρνητικές συνθήκες και συγκυρίες για το ελεύθερο παραδοσιακό κυνήγι στην Ελλάδα.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν, ανταποκρινόμενες στην πρόσκληση του Ωρίωνα, οι κυνηγετικές διαδικτυακές κοινότητες:
www.e-artemis.gr,
www.kynigos.net.gr,
www.κυνήγι-ψάρεμα.gr,
www.kinigotopos.gr
Την εκδήλωση συντόνισε ο Πρόεδρος του Ωρίωνα Δημήτρης Χριστοδουλάκης με τη βοήθεια και άλλων μελών του Συλλόγου. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι διαχειριστές και εκπρόσωποι των κυνηγετικών φόρουμ απηύθηναν στον Πρόεδρο τις ερωτήσεις των μελών τους και τις δικές τους, οι οποίες αφορούσαν τόσο θέματα της επικαιρότητας όσο και πάγια ζητήματα της κυνηγετικής οικογένειας. Ερωτήσεις, μαζί με τα φόρουμ, υπέβαλλε και ένας εκπρόσωπος των μελών του Ωρίωνα. Μετά από τις ερωτήσεις των φόρουμ, ο Πρόεδρος απάντησε και σε ερωτήσεις των κυνηγών που παραβρέθηκαν και παρακολούθησαν από κοντά την εκδήλωση.
Αξίζει να σημειωθεί πως η συζήτηση κύλησε σε ιδιαίτερα δημιουργικό και καλό κλίμα αποδεικνύοντας πως η τοποθέτηση κάθε κυνηγού, όταν γίνεται με σεβασμό και με σκοπό την υποστήριξη της Ελληνικής Κυνηγετικής Παράδοσης, χωρίς αφορισμούς και ύβρεις, μπορεί να αποτελέσει πολύτιμη εισφορά στο διάλογο για τη διαφύλαξη της αγαπημένης μας δραστηριότητας.
Στο τέλος της εκδήλωσης, ο κ.Παπαδόδημας δέχτηκε από τον Πρόεδρο του Ωρίωνα ως αναμνηστικό δώρο, ένα χρηστικό κυνηγετικό σουγιά με χαραγμένο το λογότυπο του Ωρίωνα, το όνομα του κ.Παπαδόδημα και την ημερομηνία της εκδήλωσης.
Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο της ΚΣΕ, τον κ.Νίκο Παπαδόδημα, που αποδέχτηκε ευχαρίστως την πρόσκλησή μας και απάντησε στις ερωτήσεις των κυνηγών, σε μία εκδήλωση που έθεσε νέες βάσεις στην ενημέρωση, την επικοινωνία και τη συνεργασία μεταξύ ΚΣΕ, κυνηγών και κυνηγετικών διαδικτυακών κοινοτήτων.
Ευχαριστούμε τους εκπροσώπους των διαδικτυακών κυνηγετικών κοινοτήτων και τους κυνηγούς από όλη την Ελλάδα, που συμμετείχαν στη διαδικασία καταθέτοντας τις ερωτήσεις τους.
Ευχαριστούμε τους διοργανωτές της έκθεσης για την παραχώρηση της αίθουσας και την υποστήριξή τους.
Ευχαριστούμε τον κόσμο που παραβρέθηκε στη μικρή, όπως αποδείχτηκε για τις ανάγκες της εκδήλωσης, αίθουσα και μας τίμησε με την παρουσία του δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον αλλά και υπομονή.
Εκτιμούμε πως οι μέρες που διανύουμε είναι κρίσιμες για το ελεύθερο και παραδοσιακό κυνήγι στην Ελλάδα γεγονός που σημαίνει πως από τις δράσεις που θα αναληφθούν δεν περισσεύει κανείς. Με φορέα υλοποίησης την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος, τις Ομοσπονδίες και τους Συλλόγους μας, πρέπει να δείξουμε σήμερα, περισσότερο από ποτέ, πως οι κυνηγοί είμαστε ικανοί να διαχειριστούμε αειφορικά την Ελληνική Φύση και είμαστε συσπειρωμένοι πίσω από αυτόν το σκοπό.
Το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη του Ωρίωνα δεσμευόμαστε πως θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να ακολουθήσουν και άλλες αντίστοιχες δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και συσπείρωσης του κυνηγετικού κόσμου.
Για τον Ωρίωνα Με εκτίμηση, | ||||
O Πρόεδρος Δημήτρης Χριστοδουλάκης |
Ο Γ.Γραμματέας Νίκος Παπαϊωάννου |
Η πρόσκληση για την εκδήλωση
Ω Ρ Ι Ω Ν - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ Κρήτης 2, 15127, Μελίσσια-Αθήνα www.orion.net.gr orion@orion.net.gr |
Αθήνα, 17/3/2010 |
Προς:
- Κυνηγετικές Οργανώσεις,
- Κυν.Περιοδικά και Ιστοσελίδες,
- Επαγγελματίες του κυν.χώρου,
- Μέλη και φίλοι του Ωρίωνα
Θέμα: Πρόσκληση σε εκδήλωση στη Diana
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Ο ΩΡΙΩΝ, στην προσπάθειά του για τη σωστή και πολύπλευρη ενημέρωση των Ελλήνων κυνηγών, βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να σας προσκαλέσει σε ενημερωτική εκδήλωση, το Σάββατο 27 Μαρτίου 2010, ώρα 18:00. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα διαλέξεων της ετήσιας κυνηγετικής έκθεσης DIANA στο εκθεσιακό κέντρο MEC, Λ.Λαυρίου 301, Παιανία. (χάρτης)
Σε συνέχεια των ενημερωτικών εκδηλώσεών μας, από το 2002 έως σήμερα, η φετινή εκδήλωση έχει θέμα:
"Ο Πρόεδρος της Κ.Σ.Ε. απαντά στις ερωτήσεις των κυνηγών"
Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος της ΚΣΕ, ο κύριος Νίκος Παπαδόδημας θα απαντήσει σε ερωτήσεις που έχουν κατατεθεί από τα μέλη των κυνηγετικών φόρουμ. Τις ερωτήσεις αυτές θα συγκεντρώσουν και θα υποβάλλουν ζωντανά στον Πρόεδρο οι διαχειριστές των ιστοσελίδων. Στη συνέχεια, στο δεύτερο μέρος, θα απαντηθούν και οι ερωτήσεις των κυνηγών που θα βρίσκονται στην αίθουσα της εκδήλωσης.
Σας προσκαλούμε να παραβρεθείτε στην εκδήλωσή μας.
Για τον Ωρίωνα Με εκτίμηση, | ||||
O Πρόεδρος Δημήτρης Χριστοδουλάκης |
Ο Γ.Γραμματέας Νίκος Παπαϊωάννου |
--------------------------------------------------------------------
Σχετικοί σύνδεσμοι: http://www.orion.net.gr
http://www.e-artemis.gr/forum/index.php?showtopic=4145
http://alectorisgraeca.phpbb24.com/forum/viewtopic.php?t=1026
http://www.kynigos.net.gr/dis//viewtopic.php?f=82&t=127
http://www.κυνήγι-ψάρεμα.gr/vb/showthread.php?459-diana
--------------------------------------------------------------------
Φωτογραφίες από την εκδήλωση
Απομαγνητοφώνηση εκδήλωσης
Δ.Χριστοδουλάκης (Πρόεδρος ΩΡΙΩΝ)
Θέλω να σας καλησπερίσω και να σας ευχαριστήσω που είστε όλοι εδώ μαζί μας, να ευχαριστήσω κυρίως τον Πρόεδρο της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος που μας κάνει τη τιμή να έρθει να απαντήσει στις ερωτήσεις τις δικές σας. Δε θέλω να μακρηγορήσω, θα ερωτηθεί καταρχάς από τους συντονιστές των κυνηγετικών forum οι οποίοι θα ρωτήσουν με τη σειρά τις ερωτήσεις τους, ο καθένας από μία ερώτηση και μετά θα πηγαίνουμε στην δεύτερη κτλ επόμενη. Ο πρόεδρος θα απαντάει σε κάθε μιά ερώτηση και θα πηγαίνουμε στην επόμενη.
Θα σας παρακαλέσω όλους να είστε όσο το δυνατόν πιο σύντομοι γιατί είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν πολλές ενδιαφέρουσες ερωτήσεις και ελπίζουμε ότι θα φτάσει ο χρόνος να γίνουνε οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις που χρειάζονται έτσι ώστε να ενημερωθούμε όλοι και να φύγουμε από εδώ πέρα τουλάχιστον ευχαριστημένοι και λίγο περισσότερο ενημερωμένοι.
Κύριε πρόεδρε θέλετε να απευθύνετε ένα σύντομο χαιρετισμό;
Ν.Παπαδόδημας (Πρόεδρος ΚΣΕ)
Εάν εγώ απευθύνω σύντομο χαιρετισμό δε θα σας μείνει καθόλου χρόνος για τις ερωτήσεις σας. Θέλω απλά να ευχαριστήσω όσους είναι εδώ, να ευχαριστήσω εσάς που διοργανώσατε μέσω του διαδικτύου αυτή την απάντηση σε μια σειρά ερωτήσεων που οι φίλοι μας οι κυνηγοί έχουν και ανάλογα με τις ερωτήσεις τις οποίες βεβαίως και δε γνωρίζω θα δω αν θα χρειαστεί πέραν από αυτά να πω και δυο τρία λόγια γιατί πιθανόν κάποιες ερωτήσεις να μην έχουν καλύψει θέματα εξαιρετικά σημαντικά σε αυτή τη φάση που περνάμε για το κυνήγι.
Χ.Μαγδαληνός (Εκπρόσωπος μελών Ωρίωνα)
Στα διαδικαστικά τώρα θα ξεκινήσουν οι αντιπρόσωποι των διάφορων ιντερνετικών forum τις ερωτήσεις μια-μια θα κάνουμε κάποιους κύκλους, θα ήθελα να παρακαλέσω τους αντιπροσώπους να είναι σύντομοι ώστε να δώσουμε και στον πρόεδρο αρκετό χρόνο για να τις απαντήσει, κύριε πρόεδρε θα σας παρακαλέσω κι εσάς να δίνετε μια όσο το δυνατόν σύντομη απάντηση για να μπορέσουμε να καλύψουμε αρκετά θέματα. Θα ήθελα από τους αντιπροσώπους να συστηθούν καταρχήν και να αναφέρουν και τους φορείς που αντιπροσωπεύουν.
Σας ευχαριστώ.
Θ.Τσάμης (Εκπρόσωπος e-artemis.gr)
Καλησπέρα κ.Πρόεδρε καλησπέρα και στα μέλη του Ωρίωνα, ευχαριστούμε για αυτή τη συνέντευξη που θα μας δώσετε, κ.πρόεδρε, είναι μεγάλη κατάκτηση των κυνηγετικών forum. Κύριε Πρόεδρε, ξεκινώντας, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν εξελίξεις στο θέμα των Ζωνών Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) πείτε μας τι γίνεται με αυτό το θέμα και ποιές μπορεί να είναι οι επιπτώσεις στη καθημερινότητα των ελλήνων κυνηγών; Γνωρίζουμε ότι είχατε συναντήσεις για το θέμα αυτό στην Ευρώπη, και πείτε μας τι θα γίνει και με την παραπομπή της χώρας που πλέον είναι στα σκαριά...
Ν.Παπαδόδημας (Πρόεδρος ΚΣΕ)
Καταρχήν η χώρα έχει ήδη καταδικαστεί δύο φορές, για το θέμα των ΖΕΠ. Λοιπόν τώρα στα γρήγορα γιατί είναι ένα τεράστιο θέμα. Η χώρα όφειλε σύμφωνα με την οδηγία για τα πουλιά και την οδηγία για τους οικοτόπους να δημιουργήσει ΖΕΠ όπως καθόριζαν αυτές οι δύο οδηγίες. Το υπουργείο, το παλαιό υπουργείο περιβάλλοντος γιατί θυμίζω ότι αυτή η ιστορία είναι εδώ και μερικά χρόνια, δεν έκανε καμία απολύτως συνεννόηση και καμία συνεργασία για το τι είδους ζώνες και ποιες ζώνες θα βάλει. Πήρε μια πρόταση, ως συνήθως, της Ορνιθολογικής η οποία είχε ένα τεράστιο αριθμό ζωνών, η οποία επίσης Ορνιθολογική, κατά τα συνηθισμένα, δεν είχε καμία συνεργασία με κανέναν, και έσπευσε - και είναι το πρώτο λάθος του υπουργείου περιβάλλοντος, να πει στη ΕΕ ότι θα φτιάξω τόσες ζώνες.
Ένας πολύ μεγάλος αριθμός των ζωνών αυτών που καλύπτουν το 25% της επιφάνειας της Ελλάδας. Στή συνέχεια αφού δεσμεύτηκε στην Ευρώπη ότι θα κάνει αυτές τις ζώνες, δεν ήταν βεβαίως δυνατόν όλες αυτές οι ζώνες - τόσες πολλές- να γίνουν γρήγορα και για αυτό πήγε στο δικαστήριο και καταδικάστηκε πρώτον γιατί δεν ίδρυσε αυτές τις ζώνες παρά μόνο ένα μικρό αριθμό - με συγχωρείτε τα λεω πάρα πολύ συνοπτικά, το θέμα είναι τεράστιο. Στη συνέχεια πήραμε σα χώρα μια δεύτερη καταδίκη διότι ενώ όφειλε να παρουσιάσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ποιο είναι το θεσμικό πλαίσιο που διέπει αυτές τις πολλές ζώνες, δεν το έκανε και γι αυτό το λόγο καταδικαστήκαμε για δεύτερη φορά.
Τώρα, επειδή πέρασαν χρόνια και πάλι δεν συμμορφώθηκε το Υπ.Περιβάλλοντος και εν όψει μιας νέας πιθανής προσφυγής στο διεθνές δικαστήριο, θέλησε να ρυθμίσει αυτό το θέμα. Και εδώ είναι το ζουμί. Και για να το ρυθμίσει αυτό το θέμα έβγαλε ένα σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης ακριβώς για να απαντήσει σε αυτά τα δύο και ότι τις ζώνες δεν τις ίδρυσε και ποιο είναι το περιεχόμενο που θα διέπει τη λειτουργία αυτών των ζωνών. Και το σχέδιο που παρουσίασε το Υπ.Περιβάλλοντος το καινούριο είχε 3-4 σημεία καταδικαστικά για το κυνήγι.
1ον Απαγόρευε πλήρως το κυνήγι σε όλες αυτές τις ζώνες,
2ον Έλεγε μέσα ότι η ρυθμιστική απόφαση για το κυνήγι πρέπει να βγαίνει τον Απρίλιο,
3ον Ελεγε ότι κάθε ιδιοκτήτης μπορεί να απαγορεύει το κυνήγι, ιδιοκτήτης χωραφιού, γης κτλ, και μια σειρά από άλλα τέτοια θέματα.
Όταν πήραμε σαν Συνομοσπονδία το σχέδιο αυτό κάναμε μια πεντασέλιδη απάντηση τεκμηριωμένη και λέγαμε δύο πράγματα
1ον Δεν έχει καμία σχέση η καταδίκη της χώρας για το ότι δεν έκαναν τις ΖΕΠ όπως έπρεπε με το κυνήγι. Κατά συνέπεια βγάλτε από μέσα οτιδήποτε αφορά το κυνήγι.
2ον Η απαγόρευση του κυνηγίου σε όλες τις ΖΕΠ είναι εναντίον αποφάσεων της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σας λεω πολύ σύντομα - τα έχω εδώ σε λεπτομέρειες - τις βασικές παρατηρήσεις και από εκεί και πέρα ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου της ΚΣΕ να πείσει το υπουργείο ότι πρέπει να αλλάξει αυτή η κοινή υπουργική απόφαση, να μην ακουμπάει το κυνήγι, να το αφήσει όπως έχει και να μη προβλέπει ντε και καλά την απαγόρευση του κυνηγίου στις ΖΕΠ.
Το συμπέρασμα μέχρι σήμερα είναι ότι μάλλον φαίνεται να δέχονται και θα βγάλουν από μέσα την απαγόρευση για το κυνήγι σε κάθε περίπτωση. Δεν ξέρω τι θα αφήσουν από τα υπόλοιπα που δεν οφείλουν να τα έχουν, διότι δεν αφορά το κυνήγι. Εκεί δεν ξέρω ακόμη τι θα γίνει και να σας πω πάλι συνοπτικά ότι έχουμε αναλάβει να υποδείξουμε, να στείλουμε ένα καινούριο σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης που είναι προφανές ότι θα λαβαίνει υπόψη όλα αυτά που σας λεω και πολλά άλλα. Επεξεργαζόμαστε αυτό το σχέδιο με νομικούς, με νομικούς από την ΕΕ. Έκανα χτες που ήμουν στις Βρυξέλλες μια συζήτηση με το Γιώργο Κρεμλή τον οποίο γνωρίζετε διότι ήρθε στη πίτα, το νομικό της γενικής διεύθυνσης περιβάλλοντος για το περιεχόμενο μιας τέτοιας καινούριας υπουργικής απόφασης έτσι ώστε με δυο λόγια να ικανοποιεί τις ανάγκες που το ευρωπαϊκό δικαστήριο περιλαμβάνει στην απόφασή του αλλά να μην πειράζει το κυνήγι μας. Αυτός είναι ο στόχος που καταλαβαίνετε μέσα από πολλές διαδικασίες γιατί είναι εύκολο πράγμα να λεμε ότι πρέπει να γίνει αυτό αλλά όταν έχεις να κάνεις με ευρωπαϊκά δικαστήρια όταν έχεις να κάνεις με Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όταν έχεις να κάνεις με ένα υπουργείο το οποίο ποτέ, το Υπ.Περιβάλλοντος, ποτέ μέχρι τώρα δεν είχε ρωτήσει τη Κυνηγετική Συνομοσπονδία για ο,τιδήποτε, αντιλαμβάνεστε πόσο δύσκολο είναι από εδώ και πέρα αυτή η υπόθεση.
Είμαι λίγο αισιόδοξος ότι το θέμα με τις ΖΕΠ έχει μπει σε ένα δρόμο... Για να είμαι ακριβής, όχι ότι θα λυθεί ντε και καλά όπως το θέλουμε αλλά έχει μπει σε ένα δρόμο. Δε ξέρω αν ικανονοποίησα νομίζω ότι ήταν η απάντηση...
Δ.Χριστοδουλάκης (Πρόεδρος ΩΡΙΩΝ)
Συγκρατημένη αισιοδοξία ήταν η πρώτη απάντηση λοιπόν, ευχαριστούμε πολύ.
Χ.Μαγδαληνός (Εκπρόσωπος μελών Ωρίωνα)
Δημήτρη, ένα λεπτό, ξέχασε να μας συστηθεί ο συνάδελφος.
Θ.Τσάμης (Εκπρόσωπος e-artemis.gr)
Θοδωρής Τσάμης από την ηλεκτρονική Αρτέμιδα, ευχαριστώ.
Δ.Χριστοδουλάκης (Πρόεδρος ΩΡΙΩΝ)
Θα παρακαλέσω τον Χρήστο Μαγδαληνό να κάνει τη δεύτερη ερώτηση στη σειρά, εκ μέρους του Ωρίωνα.
Χ.Μαγδαληνός (Εκπρόσωπος μελών Ωρίωνα)
Πολλές φορές αμφισβητείται για διαφορετικούς σε κάθε κάθε περίπτωση λόγους, από διάφορους αντικυνηγετικούς φορείς, αλλά ακόμη και από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θηροφυλάκων, ο ελεγκτικός και ανακριτικός ρόλος της Θηροφυλακής κυρίως με το σκεπτικό ότι δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι.
Είναι νόμιμοι οι έλεγχοι που εκτελούν οι θηροφύλακες; και αν κάποιος αρνηθεί τον έλεγχο θα υποστεί κυρώσεις;
Υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις υπέρ ή κατά της νομιμότητας των ελέγχων;
Υπάρχει κάποιος περαιτέρω σχεδιασμός για τον ρόλο της Θηροφυλακής και τις αμφισβητήσεις που δέχεται;
Ν.Παπαδόδημας (Πρόεδρος ΚΣΕ)
Λοιπόν, τεράστιο θέμα. Η Θηροφυλακή είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα των Κυνηγετικών Οργανώσεων από τότε που οι ΚΟ ιδρύθηκαν. Η Θηροφυλακή είναι το κλειδί με το οποίο ανοίγουμε την πόρτα για να μιλήσουμε πλέον προς τους τρίτους, γιατί εμείς το ξέρουμε, για τη τεράστια προσπάθεια που κάνουμε για το περιβάλλον. Η Θηροφυλακή είναι ό,τι πολυτιμότερο έχουμε, να υπερασπίσουμε την λειτουργία της.
Όμως, η επιτυχία της Θηροφυλακής μας, με όποιες αλλαγές ή βελτιώσεις πρέπει να γίνουν, ενόχλησαν τρείς σημαντικούς παράγοντες.
Πρώτα από όλα τους λαθροθήρες, γιατί προφανώς η Θηροφυλακή έχει σαν στόχο αυτούς,
Δεύτερον, τις υπηρεσίες τις δασικές του υπουργείου, πρώην Γεωργίας, το ίδιο είναι και τώρα, Περιβάλλοντος, οι οποίες δασικές υπηρεσίες έργο προστασίας του θηράματος και πάταξης της λαθροθηρίας έχουν να παρουσιάσουν μηδέν, επί δεκαετίες. Θυμίζω ότι πριν από μερικούς μήνες έστειλε επισήμως το Υπουργείο Γεωργίας, εντολή σε όλα τα δασαρχεία της χώρας να καταγράψουν πόσες μηνύσεις έχουν κάνει οι δημόσιοι θηροφύλακες και πόσες έχουν κάνει οι θηροφύλακες των ΚΟ. Ο απολογισμός, επισήμως, δεν τα γράψαμε εμείς τα δασαρχεία τα γράψανε, είναι τραγικός για αυτούς. Να σας φέρω παραδείγματα: 0-15, 0-20, 1-30, 2-18, 0-40. Αυτή είναι η κατάσταση. Βρίσκουν λοιπόν οι δασικές αυτές υπηρεσίες οι οποίες έχουν ξεγυμνωθεί από το έργο της θηροφυλακής μια σειρά από δικονομικά, νομικίστικα και άλλα τέτοια τερτίπια για να σταματήσουν το ρόλο και το έργο της θηροφυλακής. Επειδή τώρα να αρχίσω να λεω με αποφάσεις του εισαγγελέα τι έγινε με τη δίκη τάδε κτλ κτλ - αν θέλετε το κάνω δεν έχω κανένα πρόβλημα αλλά ο χρόνος θα είναι πολύς - σας λεω επιγραμματικά:
Οι αποφάσεις των δικαστηρίων μας έχουν δικαιώσει. Η αμφισβήτηση του ανακριτικού ρόλου που έχει γίνει σε ελάχιστες περιπτώσεις δεν έχει σταματήσει το έργο της θηροφυλακής αυτής.
Τρίτον πρόσφατα αυτό το περίφημο - που πρέπει να ντρέπονται και το λεω δημόσια - σωματείο των θηροφυλάκων της Ομοσπονδιακής θηροφυλακής στη βόρεια Ελλάδα το οποίο υπονομεύει το έργο, για να τους προσλάβει δήθεν το δημόσιο, σε όλες τις δικαστικές διαμάχες που είχαν μαζί μας τις έχουν χάσει όλες.
Οι ΚΟ με αποφάσεις πρόσφατες είναι οι εργοδότες της Θηροφυλακής. Βέβαια από τα 200 τόσα δασαρχεία κάποια, πχ της Πτολεμαϊδας, της Κοζάνης και δύο-τρία ακόμα, δημιουργούν τα όσα εμπόδια στη λειτουργία της Θηροφυλακής. Με το να μη παραλαμβάνουν μηνύσεις, με το να λένε διάφορα πράγματα κλπ. Σε κάθε περίπτωση όμως το έργο της Θηροφυλακής το οποίο με νούμερα είναι πάνω από 40.000 μηνύσεις και πάνω από 700.000 ελέγχους αποδεικνύει τα πάντα, δε χρειάζονται πολλά λόγια.
Όμως έχουμε μπροστά μας την εκδίκαση προσφυγής στο ΣτΕ εναντίον της λειτουργίας της Θηροφυλακής που έκαναν οι ίδιοι οι δασικοί, να καταλάβετε δηλαδή πόσο οι δασικοί ενδιαφέρονται για το περιβάλλον που εν πάση περιπτώσει με δικά σας χρήματα πληρώνουμε πάνω από 350 ανθρώπους και έχουμε αυτό το αποτέλεσμα, τόσο πολύ ενδιαφέρονται που θέλουν να τη διαλύσουν αυτή τη Θηροφυλακή. Αυτό είναι το έργο των δασικών υπηρεσιών. Θα δούμε λοιπόν τον επόμενο Οκτώβρη που έχουμε αυτή τη διαδικασία, προς το παρόν ζήτησαν αναστολή και η απόφαση του ΣτΕ που έχω μαζί μου δεν τους έδωσε αναστολή, άρα είναι μια πολύ μεγάλη νίκη για τη Θηροφυλακή μας αυτή η απόφαση την οποία την έχω στο ντοσιέ μου και θα δούμε λοιπόν στη συνέχεια στο ΣτΕ, που θα δώσουμε μια πολύ μεγάλη μάχη, να κατοχυρώσουμε πλήρως οριστικά και τελεσίδικα και κατά τρόπο ακριβή τη λειτουργία αυτής της Θηροφυλακής που προσφέρει στο περιβάλλον το μεγαλύτερο έργο που έχει προσφέρει ποτέ κανένας σε αυτή τη χώρα.
Δ.Χριστοδουλάκης (Πρόεδρος ΩΡΙΩΝ)
Ευχαριστούμε πολύ τον πρόεδρο, ο Δημήτρης Μπαρτζώκας από το κυνήγι-ψάρεμα θα απευθύνει την επόμενη ερώτηση.
Δ.Μπαρτζώκας (Εκπρόσωπος κυνήγι-ψάρεμα.gr)
Καλησπέρα σε όλους και από εμένα, αυτό που θα ήθελα να ρωτήσω είναι γιατί νοιώθουμε και βλέπουμε ότι δεν υπάρχει ενημέρωση μέσω του διαδικτύου - χάρις στο οποίο είμαστε εδώ αυτή τη στιγμή - όσον αφορά την ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας και πόσο θα μας κόστιζε στα τέλη της άδειας να πληρώσουμε ένα υπάλληλο ούτως ώστε να ασχολείται ακριβώς με αυτό. Ζήσαμε φέτος τη γνωστή πλέον υπόθεση με την απαγόρευση από το ΣτΕ, ρωτάγαμε ο ένας τον άλλο, επισκεπτόμασταν ιστοσελίδες και περισσότερο της Συνομοσπονδίας και δε μπορούσαμε να βρούμε καμία απάντηση. Και σαν συμπληρωματική θα ήθελα να ρωτήσω αν ξέρετε για αυτό που σας είπα πριν για την απαγόρευση από το ΣτΕ φέτος, την προσπάθεια που έγινε μέσω διαδικτύου όπου περισσότερα από 5.000 άτομα με e-mail στο πρωθυπουργό στον αρμόδιο υφυπουργό για το κυνήγι, γιατί δεν βρίσκαμε κάποιον επίσημο να μας αντιπροσωπεύσει και να εκφράσει αυτά τα οποία αισθανόμαστε.
Ν.Παπαδόδημας (Πρόεδρος ΚΣΕ)
1ον συμφωνώ απόλυτα μαζί σας ότι η ιστοσελίδα της ΚΣΕ δεν είναι στο ύψος και στο επίπεδο και στο περιεχόμενο που θα έπρεπε. Αποτελεί για εμάς απόφαση εδώ και αρκετό καιρό να αναμορφώσουμε πλήρως αυτή την ιστοσελίδα ώστε πράγματι ο καθένας να μπορεί να έχει μια ενημέρωση και να παίρνει γνώση του τι γίνεται.
Αυτό είναι το ένα, προσέχτε όμως, υπάρχουν πάρα μα πάρα πολλά πράγματα -και ήδη θα πρέπει να το έχετε αντιληφθεί από αυτά που σας είπα- που δεν μπορούν να δημοσιευθούν. Βάλτε το καλά αυτό στο μυαλό σας. Κάνουμε μια στρατηγική απέναντι σε πάρα πολλούς εχθρούς και είναι λογικό, θεμιτό αλλά και επιβεβλημένο πολλές φορές, να μην ανοίγουμε τα χαρτιά μας από την αρχή που παρουσιάζεται ένα θέμα. Θα σας πω ένα παράδειγμα για τη ρυθμιστική για την οποία μιλάμε, την απαγόρευση του ΣτΕ τον περασμένο Δεκέμβρη. Με το που βγήκε αυτή η απαγόρευση εμείς στην ΚΣΕ είχαμε ένα και μοναδικό στόχο, να ζητήσουμε από το Υπ.Περιβάλλοντος την κατά το δυνατό συντομότερη επανέκδοση αυτής της ρυθμιστικής χωρίς να χαλάει το κυνήγι. Με υπουργό περιβάλλοντος που τις θέσεις για το κυνήγι συνολικά και γενικά για τη φύση και για τις Μή Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) τις γνωρίζουμε, αντιλαμβάνεστε τη μεγάλη δυσκολία αυτού του εγχειρήματος.
Όμως επειδή η συνεννόηση γινόταν με τον υφυπουργό τον Θάνο Μωραϊτη - τον οποίο πρέπει και δημόσια να ευχαριστήσω για μια σειρά από ενέργειες και συνεννοήσεις που είχαμε μαζί του - αλλά κυρίως και για την υπογραφή όπως ξέρετε της νέας ρυθμιστικής. Μήν ξεχνάτε ότι είχαμε απαγόρευση και βγάλαμε νέα ρυθμιστική σε λιγότερο από μια εβδομάδα, στη σημερινή κατάσταση της υπερευαισθησίας για το περιβάλλον και της μεγάλης προσπάθειας προς το περιβάλλον που και κυβερνητικά όχι μόνο το Υπ.Περιβαλλοντος αλλά συνολικότερα υπάρχει αυτό το πνεύμα και αυτή η πολιτική. Επιτρέψτε μου να πω ότι ήταν άθλος που βγήκε η καινούρια ρυθμιστική σε λιγότερο από μια εβδομάδα με ακριβώς το ίδιο περιεχόμενο που είχε η προηγούμενη που ακυρώθηκε από το ΣτΕ.
Εγγράψτε λοιπόν αυτό ως αποτέλεσμα και μείνετε λιγότερο στην όποια ενημέρωση στην πορεία αυτή δεν έγινε. Ηταν επιλογή να μη πούμε τίποτε ούτε σε ιστοσελίδες ούτε πουθενά, γιατί παλεύαμε πρωί μεσημέρι βράδυ και πρωί μεσημέρι βράδυ είχαμε διαφορετικά προβλήματα να λύσουμε και δε χάθηκε ο κόσμος που για 4-5 μέρες δεν υπήρχε μία συγκεκριμένη ενημέρωση.
Μη ξεχνάτε όμως, γενικότερα για την ενημέρωση, ότι υπάρχουν, ο κυνηγετικός τύπος, οι διάφορες ανακοινώσεις μας, όταν το επιλέγουμε ώστε να γίνεται αυτή η ενημέρωση. Αλλά μη περιμένετε από την ΚΣΕ να μπορεί να ενημερώσει 230.000 κυνηγούς. Εμείς ενημερώνουμε για τη γενική μας στρατηγική, για τις γενικές μας αποφάσεις και πολιτικές και από εκεί και πέρα βεβαίως υπάρχουν ομοσπονδίες, σύλλογοι που πρέπει να ζητήσουν από εμάς πέραν από αυτά τα οποία στέλνουμε για να γίνει αυτή η ενημέρωση. Με λίγα λόγια όμως, συμφωνώ απόλυτα μαζί σας ότι η ενημέρωση πρέπει να είναι μεγαλύτερη περισσότερη και καλύτερη.
Όσον αφορά εμάς, αναμόρφωση της ιστοσελίδας με περισσότερο περιεχόμενο συμφωνούμε και θα γίνει, αλλά και εσείς να γνωρίζετε ότι πολλά πράγματα δεν μπορούν να γίνουν κτήμα ευρύτερο και γενικότερο σε χρόνο που κάποιοι κρίνουν ότι πρέπει να γίνει, αλλά που εμείς για να εφαρμόσουμε την στρατηγική μας δε μπορούμε να πούμε. Τώρα είμαστε σε πλήρη ενεργοποίηση για τις ΖΕΠ, σας έδωσα μια ενημέρωση, δεν σας είπα πολλά άλλα πράγματα τα οποία δεν έχει νόημα να βγούμε και να συζητήσουμε αφού σας έδωσα τις βασικές γραμμές και τους στόχους της προσπάθειας την οποία κάνω προς αυτή τη κατεύθυνση.
Δ.Χριστοδουλάκης (Πρόεδρος ΩΡΙΩΝ)
Ευχαριστούμε πάρα πολύ. Ο Τάσος Τσιόδρας θα κάνει την επόμενη ερώτηση εκπροσωπώντας το kynigos.net.
Τ.Τσιόδρας (Εκπρόσωπος kynigos.net.gr)
Κύριε Πρόεδρε καλησπέρα, είναι γνωστό ότι μέρος των χρημάτων μας, που δίνουμε για την κυνηγετική άδεια, αποδίδονται στο κράτος και καταλήγει σε άλλα ταμεία τα οποία τα χρησιμοποιούν για όχι καθαρά φιλοθηραματικές δράσεις. Πρόσφατα εξαγγέλθηκε η δημιουργία του λεγόμενου πράσινου ταμείου στο οποίο θα καταλήγουν και τα χρήματα από τις άδειές μας και το οποίο θα συνδιοικείται από την Πολιτεία και από διάφορες ΜΚΟ, όπως τουλάχιστον γνωρίζουμε, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δημοσιεύσεις, και θα χρηματοδοτεί μεταξύ άλλων και τις ίδιες ΜΚΟ για τις διάφορες δράσεις τους. Πώς θα αντιμετωπιστεί αυτή η κατασπατάληση των χρημάτων των κυνηγών από διάφορες ΜΚΟ οι οποίες είναι γνωστό ότι μας αντιπαλεύονται επί σειρά ετών και τί μπορούμε να γνωρίζουμε όσον αφορά τις δράσεις οι οποίες θα ληφθούν πάνω σε αυτό το κομμάτι; Ευχαριστώ.
Ν.Παπαδόδημας (Πρόεδρος ΚΣΕ)
Πρώτα απ' όλα το κομμάτι των χρημάτων το οποίο πηγαίνει στο κράτος από το συνολικό κόστος της άδειας, τροφοδοτούσε πάντοτε ένα συγκεκριμένο ταμείο. Αυτό ήταν το Ταμείο Θήρας κλπ. Και ήδη πριν από το πράσινο ταμείο, η νομική υποχρέωση, για το ταμείο αυτό, ήταν ότι αυτοί οι πόροι έπρεπε να διατίθενται για φιλοθηραματικούς σκοπούς. Ποτέ δεν έκανε κάτι τέτοιο το κράτος. Υπήρχαν και δημοσιεύματα παλαιότερα στον κυνηγετικό τύπο, που έδιναν και νούμερα και είχαν σχηματίσει ένα αποθεματικό κάποιων δισεκατομμυρίων, όταν εμείς οι υπόλοιποι από την τσέπη μας κάνουμε αυτά τα έργα τα οποία όφειλε το κράτος και κατά νόμο να κάνει. Αυτό είναι το ένα σκέλος.
Το δεύτερο: Τι θα κάνει το πράσινο ταμείο; Να σας πω μια σύντομη απάντηση η οποία όμως θα πρέπει να συμπληρωθεί, αφού το θέμα, ειδικά αυτό, το συζητήσουμε με το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Ας πάρει τα χρήματα τα οποία εμείς δίνουμε στο κράτος για το κυνήγι, και ας τα βάλει στο πράσινο ταμείο. Μπορεί να μας αφήσουνε ήσυχους να κάνουμε τη δουλειά μας; Οσο και αν αυτή η απάντηση σας φαίνεται λίγο... δεν ξέρω πως, είναι η ουσία του θέματος. Ποτέ δε ζητήσαμε χρήματα από το κράτος και ποτέ δε θα ζητήσουμε. Διότι σκεφτείτε την απαίσια συμπεριφορά που έχει το κράτος απέναντί μας ως Κυνήγι, να μας είχανε δώσει και ένα ευρώ, τι θα γινόταν. Ένα.
Τώρα, η χρηματοδότηση των ΜΚΟ με αντικυνηγετικό περιεχόμενο, που πολύ σωστά αναφέρετε δεν είναι μόνο η ιστορία του πράσινου ταμείου. Η χρηματοδότηση αυτή -και τα έντυπα έχουν ξεκινήσει σιγά σιγά να αποκαλύπτουν τα νούμερα αυτά- κι εμείς τα μαζεύουμε για να κάνουμε μια πολύ συγκεκριμένη ενημέρωση και επισήμως στο Υπουργείο, τα χρήματα αυτά είναι πάρα πολλά εκατομμύρια, και προέρχονται πέραν από αυτούς τους πόρους, κυρίως από τους πόρους όλων των Ελλήνων πολιτών, και σας δίνω ένα απλό παράδειγμα: Μελέτη, που δεν θα πω ποιά ΜΚΟ την έχει, χωρίς προδιαγραφές, με ό,τι το γενικότερο μπορεί να φανταστεί κανένας, για τον Αιγαιόγλαρο, ένα είδος από τα... πόσα έχουμε, 20-25 είδη γλάρων στην Ελλάδα, 2.800.000€ ή 2.400.000€, τέλος πάντων πάνω από 2.000.000€ αμοιβή για ένα πράγμα το οποίο, πράγματι θα θέλαμε να ξέρουμε και θα θέλαμε να μάθουμε ποιό είναι το αποτέλεσμα και ποιά είναι η χρήση για την όποια προστασία. Και αυτό είναι ένα από δεκάδες παραδείγματα. Επομένως, το πράσινο ταμείο ας το χρησιμοποιήσει το Υπουργείο όπως θέλει, ας μας αφήσει εμάς με τους πόρους που έχουμε και μας δίνετε εσείς οι κυνηγοί, να κάνουμε αυτό το τεράστιο έργο που γίνεται για τη φύση, ας μας αφήσει να μπορούμε να ασκούμε το κυνήγι το οποίο, με συγχωρείτε αλλά δεν ξέρω αν υπάρχει ερώτηση παρακάτω, το κυνήγι στην Ελλάδα, όπως σήμερα διεξάγεται, προσέξτε αυτό που σας λέω, και για το οποίο μπορεί να υπάρχουν κάποια παράπονα, αλλά όπως σήμερα διεξάγεται, έχει εγκριθεί, δύο φορές από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο. Τι θέλουνε λοιπόν και φωνάζουνε; Τι θέλουνε και γράφουνε όλα αυτά ακατάσχετα ψέματα αυτές οι ΜΚΟ; Ποιό είναι το σημείο το συγκεκριμένο για το οποίο θα μπορούσαν να κατηγορήσουν; Όπως ξέρετε, σαν αντιπρόεδρος που είμαι στη FACE έχω συνεχή επαφή με αυτά τα οποία συμβαίνουν στην Ευρώπη. Σας διαβεβαιώνω λοιπόν ότι έχουμε πετύχει, η μοναδική χώρα σε όλη την Ευρώπη να μην έχουμε καταδικαστεί ούτε μία φορά για το κυνήγι. Και όχι μόνο αυτό, αλλά όσες φορές έγινε η διαδικασία για να πάμε στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, μπορέσαμε με τις ενέργειες της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας να σταματήσουμε αυτή τη διαδικασία και δεν καθίσαμε ποτέ στο ειδώλιο του κατηγορουμένου στο ευρωπαϊκό δικαστήριο. Ας μας αφήσουν λοιπόν να χειριστούμε τα θέματα όπως ξέρουμε και ξέρουμε πάρα πολύ καλά να χειριζόμαστε και απέναντι στις υποχρεώσεις που έχουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και απέναντι στο περιβάλλον. Διότι ξέρουμε πότε πώς και με ποιόν τρόπο πρέπει να κυνηγάμε.
Δ.Χριστοδουλάκης (Πρόεδρος ΩΡΙΩΝ)
Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο πρόεδρο, θα ολοκληρώσουμε τον πρώτο κύκλο ερωτήσεων με την κα Μερόπη Βαρνάβα, την κυνηγό κυρία Μερόπη Βαρνάβα που εκπροσωπεί τον Κυνηγότοπο και παρεπιπτόντως θα ήθελα να σας γνωρίσω στη σύζυγό μου.
Μ.Βαρνάβα (Εκπρόσωπος kinigotopos.gr)
Ευχαριστώ πολύ. Εκείνο που θα ήθελα να σας ρωτήσω εγώ είναι πως λειτουργούμε με το δασικό κώδικα της δεκαετίας του '60. Μήπως όλα αυτά πρέπει πλέον να αλλάξουν; Μήπως οι σύλλογοι θα πρέπει να έχουν ουσιαστικότερο ρόλο στο κυνήγι καθιστώντας και τον κυνηγό πιο άμεσα ενεργό στις εξελίξεις;
Ν.Παπαδόδημας (Πρόεδρος ΚΣΕ)
Είναι ένα λεπτό θέμα που έχει τεθεί επανειλημμένα και θα σας πω το γιατί. Μπορεί, οι διατάξεις που αφορούν το κυνήγι, κάποιες από αυτές να είναι πολύ παλιές, αλλά είναι σοφές. Οι διατάξεις όμως που αφορούν το κυνήγι δεν είναι μόνον αυτές οι παλιές, υπάρχουν και πρόσφατες, που με την ευκαιρία των διαφόρων οδηγιών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κλπ βγαίνουνε διάφορες επιμέρους καταστάσεις οι οποίες είναι πολύπλοκες, μεγάλες και πάρα πολύ μπερδεμένες. Αν υπήρχε μία διαδικασία που θα εξασφάλιζε να ακουγόταν η φωνή μας για μια πιθανή αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για το κυνήγι θα έλεγα ναι. Όπως είναι όμως τα πράγματα, και με όλες τις ΜΚΟ απ'έξω από τα γραφεία του Υπουργού περιβάλλοντος, μια προσπάθεια αναμόρφωσης ή αλλαγής του θεσμικού πλαισίου για το κυνήγι, θα είναι ολέθρια. Και δεν κουράζομαι να ενημερώνω τον Υφυπουργό, τον αρμόδιο τον Θάνο τον Μωραΐτη, για το ότι δεν έχουμε ανάγκη να αλλάξουμε το πλαίσιο για το κυνήγι. Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι να βρούμε το σωστό τρόπο εφαρμογής του. Και θέλω να σταματήσω πάσει θυσία, αυτήν την περίφημη διαβούλευση, την ανοικτή διαβούλευση που ετοιμάζει το υπουργείο να κάνει, όπου εκεί ήδη το Υπουργείο έχει πρόταση συγκεκριμένη από 10 ΜΚΟ για νέο νόμο. Αν διαβάσετε αυτήν την πρόταση και υπάρχει στο διαδίκτυο, θα καταλάβετε γιατί εμείς οι κυνηγοί τώρα δεν έχουμε κανένα απολύτως συμφέρον να ξεκινήσει μια τέτοια συζήτηση.
Δ.Χριστοδουλάκης (Πρόεδρος ΩΡΙΩΝ)
Ευχαριστώ πολύ τον κύριο Πρόεδρο. Ο Θοδωρής ο Τσάμης θα μας κάνει τη δεύτερη κατά σειρά ερώτησή του.
Θ.Τσάμης (Εκπρόσωπος e-artemis.gr)
Συνεχίζοντας την ερώτηση της συναδέλφου και επειδή το υπουργείο στο δελτίο τύπου που βγήκε μετά την υπογραφή της νέας ρυθμιστικής ήταν σαφές ότι το νομοθετικό πλαίσιο είναι αναχρονιστικό και βρίθει αντιφάσεων. Αν κληθούν οι Κυνηγετικές Οργανώσεις να συνδράμουν στη δημιουργία ενός νέου νομοθετικού πλαισίου, ποιά θα είναι τα όρια που θα θέσουν σε αυτόν τον καινούριο νόμο περί θήρας.
Ν.Παπαδόδημας (Πρόεδρος ΚΣΕ)
Έχω μία απάντηση παρά πολύ εύκολη και γρήγορη, να μην αλλάξει τίποτα από αυτό που σήμερα υπάρχει. Ξανατονίζω, να μην αλλάξει τίποτα από αυτό που σήμερα υπάρχει ως προς το κυνήγι αυτό καθεαυτό. Αλλαγές, παραδείγματος χάρη αποφάσεις που έχουμε πάρει στις γενικές μας συνελεύσεις, της συνομοσπονδίας και αλλαγές ορισμένων και όχι όλων, άρθρων των καταστατικών πρός υποβοήθηση του έργου των κυνηγετικών οργανώσεων ναι. Και εδώ έχουμε κάνει και πρόταση καινούρια. Κόκκινή μας λοιπόν γραμμή είναι αυτή. Να μην αλλάξει τίποτα. Γιατί; Διότι σας διαβεβαιώ και πιστέψτε με τόσα χρόνια που ξέρετε ότι παλεύουμε, η οποιαδήποτε αλλαγή δεν πρόκειται ποτέ σε αυτή τη φάση να είναι υπέρ του κυνηγίου. Άρα αυτός είναι ο στόχος. Τώρα τι θα πετύχουμε; θα εξαρτηθεί από μια σειρά από παράγοντες που δεν μπορεί κανένας αυτή τη στιγμή να προβλέψει, από τον τρόπο τον οποίον κλπ κλπ πάντως δεν μπορεί κανένας να προβλέψει. Πάντως ο στόχος μας, αυτός θα είναι, συν τη βελτίωση για θέματα, όπως σας είπα προηγούμενα, παράδειγμα αυτής της κατάστασης.
Δ.Χριστοδουλάκης (Πρόεδρος ΩΡΙΩΝ)
Από το στόμα σας και στου θεού τ' αυτί, αλλά και στο δικό μας τ' αυτί, να είμαστε έτοιμοι, ειδικά εμείς οι κυνηγοί του διαδικτύου να συνδράμουμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας, να βοηθήσουμε όταν χρειαστεί η ηγεσία μας και όταν μας ζητήσει τη βοήθεια η ηγεσία μας στην πίεση σε αυτό ακριβώς το σημείο. Θα παρακαλέσω τον Χρήστο Μαγδαληνό να κάνει τη δεύτερη κατά σειρά ερώτησή του.
Χ.Μαγδαληνός (Εκπρόσωπος μελών Ωρίωνα)
Κύριε Πρόεδρε, υπάρχουν μερικές Μη Κυβερνητικές οικολογικές οργανώσεις που δεν τάσσονται άκριτα ενάντια στο κυνήγι ή ακολουθούν μια ουδέτερη στάση σε αντιδιαστολή με τις φανατικές αντικυνηγετικές ομάδες και δεν έχουν εκφραστεί, τουλάχιστον επισήμως, υπέρ της ολικής απαγόρευσής του.
Νομίζετε ότι υπάρχει πεδίο συνεργασίας με αυτές τις οργανώσεις και σε ποιους τομείς;
Επίσης, νομίζετε ότι θα μπορούσαν, κυνηγετικές οργανώσεις να συμμετάσχουν ή να οργανώσουν από κοινού δράσεις με αυτές τις ΜΚΟ ώστε μέσω και της δημοσιότητας να βελτιωθεί η εικόνα των κυνηγών στην κοινή γνώμη;
Ν.Παπαδόδημας (Πρόεδρος ΚΣΕ)
Η απάντηση και στα δύο ερωτήματα είναι: ναι έχετε δίκιο. Δηλαδή και υπάρχουνε κάποιες, πολύ λίγες αλλά εν πάσει περιπτώσει, που δεν είναι εναντίον του κυνηγιού κατά τρόπο κοφτό και απόλυτο. Βέβαια προσέξτε, όχι ότι και αυτές οι οργανώσεις δε θα βλέπανε με πολύ ευχάριστο μάτι μεγάλες περικοπές στο κυνήγι... Απλά, να σας το εξηγήσω, είναι οι οργανώσεις εκείνες οι οποίες αντιλήφθηκαν τα τελευταία χρόνια, μέχρι πριν από ένα χρόνο περίπου, ότι οι ΚΟ ασχολούνται και κυρίως και στην Ευρώπη αλλά κι εμείς εδώ λιγότερο, με παρά πολλά θέματα περιβάλλοντος και δεν τους έπαιρνε να είναι τόσο κάθετα, μονολιθικά και φανατικά εναντίον, και έπαιξαν λίγο, μια πιό χαλαρή θέση. Αυτό είναι το ένα.
Μπορώ να σας κάνω μεγάλη ανάλυση πάνω σ' αυτό, αρκεί να σας πω ότι το μεν Birdlife International, έχει μια παρά πολύ καλή θέση και συνεργαζόμαστε στο επίπεδο της Ευρώπης, αλλά τα εθνικά κομμάτια του Birdlife International όπως η Ορνιθολογική εδώ, η ένωση για τα πουλιά στη Γαλλία κοκ την έχουμε απέναντι και συνεχώς μας λένε τέρμα το κυνήγι το Φλεβάρη, κόφτε ετούτο, μην κάνετε το ένα, δεν είσαστε, δεν κάνετε, δεν δείχνετε... Να μην πάμε τώρα σε περισσότερες λεπτομέρειες, έχετε δίκιο όμως ότι υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που δεν είναι απόλυτα αρνητικές και ότι βεβαίως θα πρέπει να μπορέσουμε να βρούμε από κοινού δράσεις. Συμφωνώ απολύτως.
Δ.Χριστοδουλάκης (Πρόεδρος ΩΡΙΩΝ)
Ο Δημήτρης Μπαρτzώκας θα κάνει την επόμενη ερώτηση στον πρόεδρο.
Δ.Μπαρτζώκας (Εκπρόσωπος κυνήγι-ψάρεμα.gr)
Θα ήθελα να ρωτήσω και με βάση αυτά που είπατε πριν που όλο κατηγορούν, θέλουνε να κόψουνε, γιατί η στάση η δική μας δεν μπορεί να αλλάξει και να περάσουμε στην αντεπίθεση. Με τη γνωμοδότηση της FACE έπρεπε οι κυνηγοί που είμαστε να ζητήσουμε τη χρήση ραβδωτού, να ζητήσουμε να μπορούμε του χρόνου να κυνηγάμε και ζαρκάδι, που στην περιοχή τη δική μου τη Λαμία, έχει γίνει, το κατατάσσουμε στα επιβλαβή πλέον, με όλα αυτά που γίνονται, να ζητήσουμε τα ομοιώματα κι όλα τα άλλα που βλέπουμε σε βίντεο εμείς οι κυνηγοί της Ελλάδας, να χρησιμοποιούνε οι συνάδελφοι κυνηγοί στην Ευρώπη.
Ν.Παπαδόδημας (Πρόεδρος ΚΣΕ)
Και ποιος σας είπε ότι δεν τα έχουμε ζητήσει; Καλά κάνετε... Τι φταίω εγώ; Επί δέκα χρόνια, επί δέκα χρόνια... Είναι διαφορετικό να μου πεις: «Έχετε ζητήσει σαν Συνομοσπονδία κάτι; ή ποτέ δεν έχετε ζητήσει;» Άκου λοιπόν την απάντηση... Επί δέκα χρόνια, όχι απλά επειδή έτσι το ζητάμε, με πάνω από δύο με τρεις σελίδες βιβλιογραφία και τεκμηρίωση, ζητάμε το ζαρκάδι, επί δέκα χρόνια ζητάμε το ραβδωτό με αναλύσεις που έχουν κάνει οι ειδικοί και έχω βάλει εγώ, μέσα στο αίτημά μου, κι είναι κι εδώ ο Φάνης ο Καραμπατζάκης, παραδείγματος χάριν, του οποίου ακολούθησα πλήρως τις κατευθύνσεις γιατί γνωρίζει καλά. Επί δέκα χρόνια ζητάμε την ιστορία της κατάργησης αυτών των περίφημων ζωνών από 20/8 μέχρι 15/9 που δεν υπάρχουν πια απριλιάτικα, δεν έχουν νόημα πια αυτές οι ζώνες, θέλει άλλου είδους διευθέτηση για να μην είμαστε όλοι θύματα, κάθε φορά που πάμε σε ένα χωράφι που πέρσι ήτανε λιόσπορο, τώρα είναι μπαμπάκι, ξέρω γώ τι είναι, και δεν ξέρεις πού κυνηγάς τα ντόπια ορτύκια στις 20 Αυγούστου ή τα τρυγόνια. Και μια σειρά από άλλα θέματα για να μη σας κουράζω. Τα έχουμε ζητήσει και τα έχουμε ζητήσει τεκμηριωμένα κι όχι απλά γιατί μας αρέσει, αλλά μέσα από επιχειρήματα, μελέτες επιστημονικές, άρθρα κλπ. Αλλά το υπουργείο Γεωργίας που ήταν αρμόδιο και ειδικότερα οι Δασικές Υπηρεσίες, με ποιούς να μιλήσουμε σε επιστημονικό επίπεδο; Για πηγαίνετε να μου βρείτε έναν... και το λέω ανοιχτά, πηγαίνετε.. Τις σύγχρονες ανάγκες του κυνηγιού, τις εξελίξεις των βιοτόπων, το τι συμβαίνει διεθνώς και ποιες είναι οι παράμετροι που κανένας πρέπει να λαμβάνει υπόψη σήμερα, είναι κάτι που είναι πέρα από αυτούς. Ούτε ποτέ το διδάχθηκαν, ούτε ποτέ το έμαθαν, ούτε ποτέ ενδιαφέρθηκαν. Οι ίδιοι οι δασικοί υπάλληλοι μας λένε ότι ως δασικοί υπάλληλοι στα δασαρχεία το 90-95% της δουλειάς τους είναι για τα ξύλα, η ξύλευση και για μια σειρά από άλλες δραστηριότητες. Το κυνήγι; Διαχείριση; Διότι αυτά που λέμε τώρα είναι διαχείριση. Και το ραβδωτό στην έννοια της διαχείρισης μπαίνει, όχι γιατί απλά σε κάποιους φίλους αρέσει να έχουν ένα ραβδωτό. Είναι θέμα διαχείρισης. Λοιπόν, διαχείριση; ποιος έχει ιδέα από διαχείριση, κυνηγετική διαχείριση σήμερα; Κανένας. Άρα η συνομιλία, η συνεργασία είναι από εξαιρετικά δύσκολη ως αδύνατη με τις υπηρεσίες. Να πώ κάτι άλλο. Χτες που ήμουνα στις Βρυξέλλες, είχαμε Γενική Συνέλευση, ήρθανε πολλές αντιπροσωπείες κυνηγών μαζί με τους διευθυντές θήρας των αντιστοίχων δημοσίων υπηρεσιών. Πολύ απλά.
Δ.Χριστοδουλάκης (Πρόεδρος ΩΡΙΩΝ)
Ευχαριστούμε τον πρόεδρο. Ο Τάσος Τσιόδρας θα κάνει την επόμενη ερώτηση.
Τ.Τσιόδρας (Εκπρόσωπος kynigos.net.gr)
Κύριε πρόεδρε, συνεχίζοντας αυτό το οποίο μόλις λέγατε, με την καινούρια διοίκηση στο ΥΠΕΚΑ, η υπουργός είναι γνωστή θα λέγαμε για τις θέσεις της απέναντι στο κυνήγι και η συνεργασία η οποία υπάρχει, αυτή τη στιγμή, είναι στο ευρύ κυνηγετικό κοινό άγνωστη. Θα είχατε την καλοσύνη να μοιραστείτε μαζί μας την εικόνα η οποία υπάρχει σε επίπεδο συνεργασίας με την υπουργό, την έχετε συναντήσει από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της; Και με ποιο τρόπο μπορούμε, και αν υπάρχει δυνατότητα να μας το πείτε, να επικοινωνήσουμε στο επίπεδο, του υφυπουργού ενδεχομένως, ο οποίος είναι αρμόδιος για τα θέματα θήρας ή θα βρούμε μπροστά μας κάποιες εξελίξεις τις οποίες δεν τις λέμε αλλά τις φοβόμαστε;
Ν.Παπαδόδημας (Πρόεδρος ΚΣΕ)
Λοιπόν, πρώτα απ' όλα και με την ευκαιρία της ερώτησης αυτής, ήθελα να το πω και προηγούμενα, είναι σαφές ότι η συνδρομή, η βοήθεια, η συμβολή του διαδικτύου, για να το πω πολύ γενικά γι' αυτά τα οποία εσείς κάνετε, μπορεί σίγουρα να μας είναι πάρα πολύ χρήσιμη και πολύτιμη κάποια συγκεκριμένη στιγμή όπως ήδη είχα την ευκαιρία λίγο να συζητήσω. Ένα το κρατούμενο λοιπόν, ότι αυτή η οργάνωση, για να το πώ απλά, μέσω διαδικτύου, μπορεί να μας είναι πολύ χρήσιμη. Το πότε, το πώς και το γιατί, είναι αδύνατον αυτή τη στιγμή, εγώ, να το πω. Θα εξαρτηθεί από πάρα πολλά πράγματα. Τώρα, η σχέση με το υπουργείο ΠΕΚΑ, το καινούριο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, εκεί πρέπει να διαχωρίσουμε δύο ή μάλλον τρία θέματα.
Πρώτον, στο υπουργείο αυτό έχει μεταφερθεί όλη η δασική υπηρεσία. Η κεντρική υπηρεσία θήρας, δασών, αισθητικών δρυμών, αυτούς που είχαμε και λέγαμε υπηρεσία στο υπουργείο. Οι ίδιοι άνθρωποι που δεν έχουν αλλάξει τίποτε. Με αυτούς λοιπόν η όποια συνεργασία είναι στα γνωστά πλαίσια που μέχρι τώρα είναι. Αν και να πω, για να είμαι ειλικρινής και πρέπει να είμαι απόλυτα ειλικρινής, στη συζήτηση για τη νέα ρυθμιστική του Δεκέμβρη είχαμε καλή συνεργασία με τις υπηρεσίες. Και το αναγνώρισα και δημόσια. Αλλά παραμένει αυτό που σας έλεγα πριν, αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουνε, δε γνωρίζουνε δεν κάνουν δε δείχνουνε. Μετά υπάρχει το επίπεδο του υπουργού, αρμόδιου για το κυνήγι, που είναι ο υφυπουργός ο Θάνος Μωραΐτης. Με αυτόν έχουμε άριστη συνεργασία, αυτός υπέγραψε τη ρυθμιστική απόφαση σε λιγότερο από μια βδομάδα. Τον βλέπουμε τακτικά, τον βλέπω τακτικά, ήρθε και στην πίτα μας και είπε τα πράγματα που είπε, αλλά εν πάσει περιπτώσει έχουμε άριστη συνεργασία και για τις ΖΕΠ που έπρεπε να μιλήσω και να κάνω και να δείξω. Μίλησα μαζί του, τον ενημέρωσα κλπ κλπ, η συνεργασία είναι πάρα πολύ καλή. Το πρόβλημά μας είναι ότι η υπουργός περιβάλλοντος, μη έχοντας δώσει την προτεραιότητα στο κυνήγι, στη δική της ατζέντα δράσεων, δεν έχουμε ακόμα αυτή τη συνεργασία την οποία έχουμε ζητήσει. Πρέπει να σας πώ ότι αυτή η συνεργασία με την υπουργό αφού μας παραπέμπει στον αρμόδιο υφυπουργό τον κ. Μωραίτη, είναι χρήσιμη για μας και θα είναι χρήσιμη και για μένα για ένα βασικό λόγο, για να μπορέσω να της πώ και να ακούσει πράγματα που αφορούν το κυνήγι και την πραγματικότητα για το κυνήγι, που δεν τα έχει ακούσει, διότι οι άνθρωποι με τους οποίους -όσους εγώ έχω δει- συνεργάζεται δεν είναι εκείνοι που θα μεταφέρουν την πραγματικότητα.
Και το πρόβλημα είναι το εξής, εμείς και αυτό συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη, για το κυνήγι έχουμε να κάνουμε με δύο. Αυτούς οι οποίοι λειτουργούν εναντίον του κυνηγίου συναισθηματικά. Εκεί δεν μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα. Εκεί ό,τι και να του λες, αν ο άλλος του αρέσει ο Παναθηναϊκός δεν πρόκειται να γίνει Ολυμπιακός ή το αντίστροφο ή ο Πανιώνιος ή οτιδήποτε. Μιλάμε για τη φανατική συναισθηματική θέση και στάση. Εκεί τα πράγματα είναι ζόρικα. Εγώ λοιπόν λέω σ' αυτούς «μαζί σου, σέβομαι τη συναισθηματική σου άποψη για το κυνήγι, δε σ' αρέσει ρε φίλε ότι εγώ τουφεκάω και σκοτώνω ένα πουλί». Το σέβομαι. Δεν μπορείς όμως να μου πεις και να μου αποδείξεις ότι με αυτή μου την πράξη βλάπτω το περιβάλλον. Και εδώ είναι το θέμα. Στο δεύτερο λοιπόν κομμάτι, του βλάπτω ή δεν βλάπτω το περιβάλλον, δεν έχουν επιχειρήματα. Κανένα. Ούτε μελέτες ούτε τίποτα. Έχουμε λοιπόν να παλέψουμε με μια τέτοιου είδους κατάσταση που είναι πάρα πολύ δύσκολη. Όμως εμείς δεν έχουμε άλλο τρόπο παρά μόνο να μαζεύουμε τα στοιχεία μας, να διαμορφώνουμε τα επιχειρήματά μας πάνω στην πράξη και να πάμε. Τώρα με την ίδια την υπουργό τι θα συμβεί στο μέλλον δεν ξέρω, έχω όμως την αίσθηση ότι όπως περνάει ο καιρός και μαθαίνει πράγματα που μας αφορούν... Σίγουρα τα μαθαίνει, μη με ρωτάτε παραπάνω, ίσως να μπορέσουμε μετά από έναν αγώνα σκληρό βεβαίως και με τη συμμετοχή όταν θα χρειαστεί όλων σας να αλλάξουμε, το ελπίζω ότι θα μπορέσουμε, επιδιώκοντας να το κάνουμε αλλά δεν μπορώ να δώσω καμία απολύτως διαβεβαίωση διότι όπως λένε scripta manent, τα γραπτά μένουν όταν δεν έχω την απόφαση που επιθυμώ, που επιθυμούμε, δεν μπορώ να πω τίποτε και πάρα πολλές φορές έχει τύχει να πιστεύουμε σε κάτι ότι θα γίνει και να μη γίνεται ή το αντίστροφο ή κάτι άλλο.
Εκείνο όμως που πρέπει να πω είναι ότι είμαστε σαφώς σε μια πάρα πολύ δύσκολη φάση για όλους αυτούς τους λόγους που εξήγησα, ότι χρειαζόμαστε όλων τη συμβολή, όταν θα τη ζητήσουμε για συγκεκριμένους λόγους, ότι η εγρήγορσή μας είναι συνεχής, και πιστέψτε με στην ΚΣΕ δουλεύουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ για αυτά ακριβώς τα θέματα.
Δ.Χριστοδουλάκης (Πρόεδρος ΩΡΙΩΝ)
Ευχαριστούμε πολύ. Ολοκληρώνουμε το δεύτερο κύκλο των ερωτήσεων με την κυρία Μερόπη Βαρνάβα, εκπρόσωπο του Κυνηγότοπου.
Μ.Βαρνάβα (Εκπρόσωπος kinigotopos.gr)
Κύριε πρόεδρε, είστε ικανοποιημένος από την κυνηγετική αγωγή και παιδεία του Έλληνα κυνηγού; Τι προτίθεστε να κάνετε προς αυτή την κατεύθυνση την οποία πλέον δεν μπορούμε, αν θέλουμε να συμβαδίζουμε με τις εξελίξεις, να αγνοούμε. Ευχαριστώ.
Ν.Παπαδόδημας (Πρόεδρος ΚΣΕ)
Συμφωνώ μαζί σας, δεν είμαι καθόλου ικανοποιημένος, όπως όχι μόνο εγώ όλοι οι υγιώς σκεπτόμενοι κυνηγοί. Θα σας πω όμως το εξής, γιατί διαβλέπω στις ερωτήσεις θέματα πολύ σοβαρά που δεν έχουν τη γνώση του τι έχει γίνει. Αυτό όμως δεν είναι μομφή αλλά θα σας πω γιατί.
Πάνε πάνω από 5-6 χρόνια, αν είναι εδώ ο Βαγγέλης θα μου θυμίσει πόσα... εννέα; Που έχουμε υποβάλλει στο υπουργείο πάνω από 40 σελίδες πρόταση γι' αυτό που λέτε για την εκπαίδευση για τους κυνηγούς και μάλιστα με κατανομή χρονική και χωρική σε όλη τη χώρα ότι παραδείγματος χάριν οι κυνηγοί του Κ.Σ. Σάμου ή του Κ.Σ. οπουδήποτε στην Ελλάδα, θα πάνε για τόσες ώρες στο τάδε εκπαιδευτικό κέντρο, όπου για τόσες ημέρες θα μείνουν για να παρακολουθήσουν αυτά τα μαθήματα και θα υπάρχει και η συγκεκριμένη αμοιβή από μας. Όταν λοιπόν έχεις στείλει, μπορεί να είναι και 60 οι σελίδες, με έναν κατάλογο πάνω από 300 κέντρα, όχι αφηρημένη πρόταση, να γίνει υπουργείο, να τι να γίνει... Με περιεχόμενο ύλης διδακτέας θα λέγαμε στα σχολεία, με ποιους θα διδάσκουν, δηλαδή πλήρες πρόγραμμα εκπαιδευτικό και επί 10 ή 9 χρόνια, μου θυμίζει ο Καραγιάννης, που έχουμε στείλει αυτή την πρόταση. Βεβαίως ποτέ δεν έχουμε πάρει την παραμικρή απάντηση. Όμως, επειδή αυτό το τεράστιο έργο δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας, εκείνο το οποίο κάνουμε είναι οι σύλλογοι δημιουργούνε κάποιες μικρές ενημερωτικές και λίγο με εκπαιδευτικό χαρακτήρα συναντήσεις οι οποίες συμφωνώ μαζί σας δεν είναι προφανώς αρκετές για να βελτιωθεί το επίπεδο των κυνηγών το οποίο έχει απόλυτη ανάγκη να γίνει.
Δ.Χριστοδουλάκης (Πρόεδρος ΩΡΙΩΝ)
Ευχαριστώ πολύ. πριν συμπληρώσουμε την πρώτη ώρα της συζήτησής μας, ο πρόεδρος έχει ήδη απαντήσει σε 10 ερωτήσεις, έχω εκπλαγεί. Είστε πάρα πολύ γρήγορος. Φοβερό αυτό.
Ν.Παπαδόδημας (Πρόεδρος ΚΣΕ)
Μήπως όμως η ταχύτητα αυτή δεν έχει την πλήρη ενημέρωση που χρειάζεται; Αυτό είναι το ικανοποιητικό.
Δ.Χριστοδουλάκης (Πρόεδρος ΩΡΙΩΝ)
Αισθανόμαστε ότι οι απαντήσεις σας καλύπτουν τις ερωτήσεις. Τώρα δε θέλουμε να αφήσουμε χρόνο για δευτερολογίες για να προλάβουμε να θέσουμε όσο το δυνατό περισσότερες ερωτήσεις. Θα ζητήσω από τον Θοδωρή Τσάμη να κάνει την επόμενη ερώτηση, θα κάνουμε μια προσπάθεια, αν μπορούμε τον τελευταίο κύκλο ερωτήσεων να τον ολοκληρώσουμε όσο το δυνατό πιο σύντομα για να δώσουμε το δικαίωμα και στον κόσμο που μας έκανε την τιμή να έρθει να κάνει κάποιες ερωτήσεις αν αισθάνεται ότι κάποιες από τις απορίες του δεν έχουν απαντηθεί. Λοιπόν Θοδωρή σε παρακαλώ όσο πιο σύντομα μπορείς.
Θ.Τσάμης (Εκπρόσωπος e-artemis.gr)
Πολύ γρήγορα λοιπόν, έχει ληφθεί μέριμνα κύριε πρόεδρε από την ΚΣΕ για τη δυνατότητα τεχνολογικής υποστήριξης των πρωτοβάθμιων κυνηγετικών συλλόγων και για την αναβάθμιση της τεχνολογικής υποδομής τους; Και της πρόσβασής τους στο διαδίκτυο για την καλύτερη οργάνωση των γραφείων τους;
Ν.Παπαδόδημας (Πρόεδρος ΚΣΕ)
Κοιτάξτε, το θέμα αυτό που εσείς ονομάζετε τεχνολογική υποδομή, είναι κάτι το οποίο ο κάθε σύλλογος και ανάλογα το πού βρίσκεται, ανάλογα τον αριθμό των μελών, ανάλογα τη γνώση που οι άνθρωποι του διοικητικού συμβουλίου ή η γραμματέας που έχουνε η οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι όχι πλήρους απασχόλησης αλλά κάποιες ώρες την ημέρα ή κάποιες φορές τη βδομάδα, είναι λοιπόν ένα θέμα που λόγω της μεγάλης ποικιλίας και ανομοιομορφίας των συλλόγων δεν μπορούμε να το έχουμε εξασφαλίσει πλήρως. Βέβαια, δεν έχουμε ποτέ αρνηθεί μία βοήθεια προς αυτή την κατεύθυνση και μέσω των κυνηγετικών οργανώσεων, γιατί προσέξτε κάτι, οι σύλλογοι, κι εγώ συνειδητά ως πρόεδρος της ΚΣΕ το κάνω, πρέπει να περνάνε μέσα από τις κυνηγετικές τους ομοσπονδίες, η πυραμίδα είναι σύλλογος-ομοσπονδία-ΚΣΕ. Θέλω να αποφεύγω η ΚΣΕ να περνάει by pass τις ομοσπονδίες, για μια σειρά από λόγους και πρώτα από όλα για μια σωστή οργανωτική δεοντολογία. Πέραν τούτου όμως ξέρω ότι οι ομοσπονδίες έχουν κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση, υπάρχουν πολλά κενά, εγώ θα ήθελα να υπήρχε η δυνατότητα είτε από την ομοσπονδία είτε από την ΚΣΕ να βάζεις ένα κείμενο κάπου και αυτόματα με μια on-line, όπως τα λέτε εσείς, σύνδεση να πηγαίνει αμέσως, ότι θέλουμε, και το ένα και το άλλο. Προσέξτε όμως κάτι άλλο. Αυτή η προσπάθεια πρέπει να γίνει και πρέπει να συνεχίσει, υπάρχει μία πρόοδος.
Σκεφτείτε όμως το γεγονός ότι υπάρχει μία τεράστια άλλη έλλειψη πολύ σοβαρή. Το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές κυνηγετικές οργανώσεις που δεν έχουνε τεχνικό ή επιστημονικό συνεργάτη. Και τα πράγματα, όπως είναι σήμερα, δεν φτάνει η καλή θέληση του τάδε προέδρου, αλλά που ο φουκαράς δεν μπορεί να τα ξέρει αυτά τα θέματα, είναι εκεί στην περιοχή του έμπορος, είναι, ξέρω γώ οποιουδήποτε επαγγέλματος για να τα βγάλει πέρα μέσα στο σύλλογο και εκεί δεν έχουμε πετύχει παρόλη τη μεγάλη προσπάθεια. Η Σουηδία έχει επιστημονικούς συνεργάτες των Κυνηγετικών Οργανώσεων 3.500 ανθρώπους. Σταματάω επίτηδες λίγο το χρόνο για να συνειδητοποιήσετε που είμαστε περίπου τα ίδια εκατομμύρια πληθυσμού, βέβαια διαφορετικά κυνηγετικά ενδιαφέροντα, αυτοί έχουν το μεγάλο τριχωτό θήραμα αλλά εν πάσει περιπτώσει, 3500... Ένα πρωϊνό που βρισκόμουν 100 χιλιόμετρα έξω από τη Σουηδία, στο κέντρο της αντίστοιχης ΚΣΕ κάποια στιγμή ανοίξανε μια αποθήκη και είδα κάτω περίπου, κατά τις 10 το πρωί 11, καμιά εκατοστή πρασινοκέφαλα. Λέω τι είναι αυτά εδώ. Και μου λένε ότι είναι πρωινή συγκομιδή των επιστημονικών συνεργατών που έχουμε μέσα για να κάνουνε μελέτη. Να σας πω κι άλλα; Είναι ένα παράδειγμα πιστεύω στηρικτικό. Άρα πρώτη προτεραιότητά μας είναι να ενισχύσουμε και τις Ομοσπονδίες αλλά και την ΚΣΕ την ίδια. Δεν μας φτάνουν οι άνθρωποι που έχουμε με τίποτα. Με ανθρώπους. Γιατί όλα αυτά που σας λέω θέλουνε χρόνο, εργατοώρες επιστημονικές, τεχνικές, ειδικές εργατοώρες πολύ μα πολύ περισσότερες από αυτές που σήμερα διαθέτουμε.
Δ.Χριστοδουλάκης (Πρόεδρος ΩΡΙΩΝ)
Ευχαριστούμε πολύ. Ο Χρήστος Μαγδαληνός, για τον Ωρίωνα, θα κάνει την τρίτη κατά σειρά ερώτηση
Χ.Μαγδαληνός (Εκπρόσωπος μελών Ωρίωνα)
Κύριε Πρόεδρε, στη χώρα μας επικρατεί ένας υδροκεφαλισμός τόσο πληθυσμιακά και δυστυχώς και στη δικιά μας οργάνωση. Υπάρχουν πολλοί μεγάλοι σύλλογοι εντός των ορίων της πρωτεύουσας και μικρότεροι σύλλογοι οι οποίοι είναι πολύ ενεργοί και προσφέρουν πάρα πολύ έργο στην επαρχία. Αυτοί οι σύλλογοι, μπορούν και υπάρχει τρόπος ή οι δικές σας σκέψεις να στηριχτούν από τους συλλόγους της Αθήνας μεταφέροντας κάποια κεφάλαια; Και ένα δεύτερο σκέλος. Στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία που υπάρχει, θα μπορούσαμε σαν Κυνηγετική Συνομοσπονδία να στηρίξουμε τον αγροτικό πληθυσμό μεταφέροντας κάποια κεφάλαια και ζητώντας κάποιο αντίστοιχο έργο από αυτούς στο θέμα του εμπλουτισμού των βιοτόπων;
Ν.Παπαδόδημας (Πρόεδρος ΚΣΕ)
Η δεύτερη ερώτηση με μπέρδεψε λίγο αλλά θα τα βρούμε. Η πρώτη ερώτηση... θύμισέ μου τη..
Χ.Μαγδαληνός (Εκπρόσωπος μελών Ωρίωνα)
Αν θα μεταφέρουμε κάποια κεφάλαια από τους μεγάλους συλλόγους της Ελλάδας προς την Περιφέρεια
Ν.Παπαδόδημας (Πρόεδρος ΚΣΕ)
Αυτό γίνεται. Αυτό γίνεται εδώ και χρόνια. Οι Κυνηγετικές Ομοσπονδίες και κυρίως η 4η Κυνηγετική Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδας που έχει την Αθήνα, έχει μια διαδικασία την οποία από τους συλλόγους που έχουν και 3 και 4 και 5.000 μέλη μέσα από έναν κοινό κουμπαρά που υπάρχει στην ΚΟΣΕ ενισχύονται οι μικροί και περιφερειακοί σύλλογοι με πάρα πολύ μεγάλα ποσά. Εάν ήξερα την ερώτηση θα είχα νούμερα. Τα νούμερα είναι... όχι είναι εντυπωσιακά. Δηλαδή οι πόροι του συλλόγου του τοπικού σε σχέση με το σύνολο των χρημάτων τα οποία τελικά κάθε χρόνο διαχειρίζεται. Υπάρχει λοιπόν αυτός ο μηχανισμός της μεταφοράς, μπορεί να χρειάζονται πολλά άλλα πράγματα αλλά αυτό που λέτε ως βάση υπάρχει γιατί πραγματικά ένας σύλλογος εδώ στην Αθήνα, τι να τα κάνει τα λεφτά του. Που να τα βάλει στην Ομόνοια, στο Σύνταγμα, στον Εθνικό Κήπο; Είναι φανερό. Προσέξτε, δε νομίζω ότι έργο που αφορά αναβάθμιση βιοτόπων και τα άλλα τα προγράμματα τα οποία έχουμε έχει σκοντάψει σε οικονομικό πρόβλημα, σε οικονομικό εμπόδιο. Θέλει αντίληψη αλλιώτικη, οργάνωση και περισσότερο την προσέγγιση του προβλήματος, αλλά πιστεύω... υπάρχει δηλαδή μια αναδιανεμητική πολιτική που θα θέλαμε να υπήρχε και για το κράτος, άλλο καπέλο, ώστε οι έχοντες να δίνουν σ' αυτούς που δεν έχουν. Και αυτό εφαρμόζεται αρκετά. Τώρα, η δεύτερη;
Χ.Μαγδαληνός (Εκπρόσωπος μελών Ωρίωνα)
Αν θα μπορούσαμε να μεταφέρουμε κάποιους πόρους στην αγροτική κοινότητα.
Ν.Παπαδόδημας (Πρόεδρος ΚΣΕ)
Λοιπόν σου λέω... άκου κάτι, Η αγροτική κοινότητα εκτός από ότι είναι αγρότες θα έλεγα ακόμα πιο εύκολα στην ύπαιθρο γενικά. Λοιπόν έχω ζητήσει και συνεργαζόμαστε με την ΠΕΒΕΚΕ να βγάλουμε αυτά τα νούμερα ακριβώς ως έχουν. Σας λέω ένα πράγμα: υπολογίζω αλλά δεν μπορώ να είμαι βέβαιος ότι εκατοντάδες εκατομμύρια πηγαίνουν στην ύπαιθρο από την κυνηγετική δραστηριότητα. Τώρα να βγάλουμε από το ταμείο μας δέκα και είκοσι και πενήντα χιλιάδες ευρώ και να τις δώσουμε, πού; Σε έναν αγροτικό συνεταιρισμό για να κάνει αναβάθμιση βιοτόπων; Δεν έχει κανένα νόημα. Αυτό γίνεται με άλλες διαδικασίες από τους συλλόγους και τις κυνηγετικές Ομοσπονδίες. Εκείνο που έχει σημασία και το οποίο θέλω να το τονίζετε στη στήριξη της κυνηγετικής δραστηριότητας είναι η οικονομική πλευρά του κυνηγίου. Αυτό που ειπώθηκε και στα εγκαίνια αυτό που βλέπετε εδώ αλλά ακόμα περισσότερο όχι μόνο αυτά που αγοράζουμε για το κυνήγι αλλά η μεταφορά δαπάνης από τα αστικά κέντρα στην ύπαιθρο και μάλιστα κατά την περίοδο τη νεκρή την τουριστική που είναι ο χειμώνας κλπ. Ρωτούσα ένα φίλο που έχει ένα πολύ μικρό ξενώνα 14 περίπου δωματίων κοντά στη Σαμαρίνα, τον οποίο ξέρω πολλά χρόνια, να μου πει κάθε χρόνο πόσες διανυκτερεύσεις έχει από κυνηγούς. 14 δωμάτια έτσι, όχι κανα μεγάλο. Και όταν άκουσα το νούμερο έπεσα κάτω. Πάνω από 200 διανυκτερεύσεις το χειμώνα σε μια μοναδούλα που γύρω της υπήρχαν άλλες 50. Και τι σημαίνει αυτό από λοιπές δαπάνες, κλπ, κλπ. Αυτό λοιπόν το κομμάτι είναι πάρα πολύ σημαντικό. Προσέξτε δε και κάτι, στην απαράδεκτη ανακοίνωση τύπου την οποία έκανε το Υπουργείο μετά την υπογραφή της ρυθμιστικής έπρεπε να βρεί μια δικαιολογία. Γιατί, πως είναι δυνατόν τον Οκτώβρη να έχεις ένα καινούργιο Υπουργείο Περιβάλλοντος να λέει αυτά τα οποία λέει για το κυνήγι και το Δεκέμβρη σε δύο μήνες να ξαναυπογράφεις να γίνει το κυνήγι όπως γινόταν. Προσέξτε το. Και βρήκε ως αιτιολογία διότι σε περίοδο κρίσης χρειάζεται αυτή η δραστηριότητα. Αυτό λέει πάρα πάρα πάρα πολλά και σας παρακαλώ να το βλέπουμε και να το χρησιμοποιούμε.
Δ.Χριστοδουλάκης (Πρόεδρος ΩΡΙΩΝ)
Ο Δημήτρης Μπαρτζώκας από το Κυνήγι – Ψάρεμα θα θέσει την τρίτη κατά σειρά ερώτησή του.
Δ.Μπαρτζώκας (Εκπρόσωπος κυνήγι-ψάρεμα.gr)
Να σημπληρώσω κάτι και να ρωτήσω κάτι σχετικά με αυτό που είπατε πριν. Αν θα μπορούσε σχετικά με τις μελέτες να υπάρξει κάποια συνεργασία με τα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας ώστε να μην επιβαρυνθεί πάρα πολύ...
Ν.Παπαδόδημας (Πρόεδρος ΚΣΕ)
Υπάρχει ήδη, σε διακόπτω... σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Δ.Μπαρτζώκας (Εκπρόσωπος κυνήγι-ψάρεμα.gr)
Και γιατί δεν γίνεται δεκτό τότε από τους υπόλοιπους, από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις...
Ν.Παπαδόδημας (Πρόεδρος ΚΣΕ)
Από ποιόν δεν έγινε δεκτό; Λοιπόν να κάνουμε έναν διάλογο. Έχεις εσύ την εντύπωση ότι τη μελέτη την οποία έχουμε αναθέσει στα πανεπιστήμια και όχι μόνο στο ελληνικό πανεπιστήμιο στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε αντίστοιχα ιδρύματα του εξωτερικού ότι αυτό θα το βάλω σε συζήτηση με τη μη κυβερνητική αντικυνηγετική οργάνωση; Για να μου πει τι; Για να μου ελέγξει την επιστημονική μεθοδολογία του θέματος; Για να μου ελέγξει την επιστημονική μεθοδολογία του OMPO που έχει συσσωρευμένη εμπειρία 35 χρόνων δουλειάς σε 45 χώρες της δυτικής παλαιαρκτικής. Φίλε μου αυτό το χατίρι δεν το κάνω. Εκείνο το οποίο κάνω είναι να έχω τη μελέτη με όλα αυτά τα στοιχεία με όλη αυτή τη μεθοδολογία και να την πηγαίνω στο Υπουργείο, όπως το έχω κάνει, το οποίο και είναι το αρμόδιο να τη χρησιμοποιήσει για εκεί που θέλει να τη χρησιμοποιήσει. Εγώ αντιστρέφω το ερώτημα. Ζητάω από την οποιαδήποτε μη κυβερνητική οργάνωση που ασχολείται με το κυνήγι να μας καταθέσει μία μελέτη για αυτά που εμείς μελετάμε. Μία. Με την ευκαιρία της ερώτησής σου.
Δ.Χριστοδουλάκης (Πρόεδρος ΩΡΙΩΝ)
Ευχαριστώ πολύ. Να περάσουμε στον Τάσο Τσιόδρα του Kynigos.Net να κάνει την τρίτη κατά σειρά ερώτηση.
Τ.Τσιόδρας (Εκπρόσωπος kynigos.net.gr)
Κύριε Πρόεδρε, στις πρόσφατες εκλογές οι κυνηγετικές οργανώσεις στην πλειοψηφία τους κράτησαν μια αδιάφορη έως ουδέτερη στάση για να μην πούμε αρνητική και δεν βοήθησαν, ούτε υλικά, ούτε ηθικά, ούτε οικονομικά το κόμμα Ελλήνων Κυνηγών, εκτός βέβαια κάποιων ελάχιστων εξαιρέσεων. Θα μπορούσατε να σχολιάσετε αυτή τη στάση των κυνηγετικών μας οργανώσεων και θεωρείτε ότι δεν θα υπήρχε όφελος αν αυτή τη στιγμή είχαμε έναν Έλληνα κυνηγό ευρωβουλευτή;
Ν.Παπαδόδημας (Πρόεδρος ΚΣΕ)
Είναι ένα θέμα για το οποίο έχω επανειλημμένα τοποθετηθεί και απαντήσει επί πάρα πολλά χρόνια. Πρώτα απ' όλα οι δυνάμεις, οι όποιες, οι μικρές, οι μεγαλύτερες ή όχι, του κόμματος των Ελλήνων Κυνηγών είναι μαζί με τις δυνάμεις των κυνηγετικών οργανώσεων για το καλό του κυνηγιού. Η συνεργασία μας είναι παντοτινή, συνεχής, ειλικρινέστατη και βέβαια ο Γιώργος που είναι εδώ μπορεί να το επιβεβαιώσει. Είναι όμως δύο διαφορετικά πράγματα, το κόμμα των κυνηγών και η Κυνηγετική Συνομοσπονδία, οι Κυνηγετικές Οργανώσεις. Έχουνε... μπορεί ο στόχος να είναι κοινός αλλά έχουνε και διαφορετική διαδικασία λειτουργίας και κυρίως διαφορετικό ρόλο να παίξουν και στην κοινωνία και σε εκείνους που αποφασίζουν για το κυνήγι. Θα σας φέρω ένα παράδειγμα. Όταν εμείς στην ΚΣΕ μιλάμε με τους διαφόρους Υπουργούς για τα θέματα τα οποία μας ενδιαφέρουν, και δεν μιλάμε μόνο με τον Υπουργό Περιβάλλοντος αλλά χρησιμοποιούμε και άλλους υπουργούς και άλλους Βουλευτές. Αν ήρθατε στην πίτα θα είδατε ότι ήταν 26 Βουλευτές, δύο Υφυπουργοί, ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ.λπ. έχουμε δηλαδή έναν υπέρ και διακομματικό ρόλο. Δεν μπορούμε να ταυτιστούμε με ένα κόμμα όσο κι αν είμαστε αδέλφια. Πρέπει να το καταλάβετε, γιατί αν ταυτιστούμε, το όποιο εκλογικό αποτέλεσμα που ο κόσμος, όπως έλεγε και ο γέρος Καραμανλής είναι η έγκυος γυναίκα η οποία δεν ξέρεις τι θα σου βγάλει οι εκλογές. Το να βγάλει ένα μεγάλο νούμερο θα 'ρθούμε παρέα και θα επωφεληθούμε αλλά αν βγάλει ένα μικρό νούμερο, θα το φορτωθούμε. Και η αντιπροσώπευσή μας θα είναι πλέον ως Κόμμα και όχι ως εκπρόσωπος θεσμικός 230.000 πολιτών. Αυτή τη δύναμη των 230.000 πολιτών με ό,τι περιέχει δίπλα, οικογένεια κ.λπ. πρέπει να μπορούμε να τη χρησιμοποιούμε άσχετα από τα οποιαδήποτε αποτελέσματα, οποιασδήποτε εκλογικής αναμέτρησης. Αυτό θέλω να το καταλάβετε. Είναι μια σημαντική διαφοροποίηση που πρέπει να γίνει. Και γι' αυτό άλλωστε η πορεία, να μην αναφερθώ σε λεπτομέρειες, και μάλιστα τις διάβαζα προχθές, της εξέλιξης της Γαλλίας που ήταν η πρώτη που δίδαξε αυτή την υπόθεση και είχε φροντίσει ναι μεν να υπάρχει και μπράβο που υπήρχε ένα μεγάλο κάποια στιγμή κόμμα, αλλά από κει και πέρα η πτώση αυτού του κόμματος, δεν λειτούργησε έτσι η Γαλλική Κυνηγετική Συνομοσπονδία ώστε να μην τη φορτωθεί. Με καταλάβατε τι σας λέω; Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Δεν πρόκειται ποτέ εγώ να βγω κόντρα στο Γιώργο τον Τσαγκανέλια που είναι εδώ, αλλά και σε οποιονδήποτε άλλο, με τίποτα στον κόσμο αλλά και εκείνος ξέρει και τον ευχαριστώ για τη συμπεριφορά του και εγώ ξέρω με ποιόν τρόπο θα συνδυάζουμε αυτά χωρίς το ένα να ταυτίζεται με το άλλο.
Ν.Παπαδόδημας (Πρόεδρος ΚΣΕ)
Λοιπόν, να χαιρετίσουμε τον Βουλευτή του Κ.Κ.Ε. και κυνηγό, είναι ο κ. Παφίλης τον οποίο είχα και την ευχαρίστηση να συνεργαστώ στην ΚΣΕ εδώ και μερικά χρόνια και τον παρακαλώ να έρθει.. κάνουμε μια διαδικτυακή, αυτή τη στιγμή συνέντευξη, όταν οι οργανωτές θα κρίνουν... καθίστε.
Αθ.Παφίλης (Βουλευτής ΚΚΕ)
Καλησπέρα έρχομαι από το Βελιγράδι, να σας δώ.
Ν.Παπαδόδημας (Πρόεδρος ΚΣΕ)
Μπράβο. Ευχαριστούμε. Κάθισε να ακούσεις μερικά πράγματα Να'σαι καλά.
Αθ.Παφίλης (Βουλευτής ΚΚΕ)
Δυστυχώς δε συνεργαστήκαμε στο κυνήγι, όταν είχαμε χρόνο.
Ν.Παπαδόδημας (Πρόεδρος ΚΣΕ)
Τι να κάνουμε. Και αυτό που μου συμπλήρωσε ο Γιώργος είναι ότι εμείς δεν μπορούμε να δώσουμε οικονομική ενίσχυση σε ένα κόμμα. Το δουλέψαμε, το συζητήσαμε και έγινε απόλυτα αντιληπτό. Δεν γίνεται. Δεν γίνεται γιατί έτσι θα χάσουμε αυτό το υπερκομματικό που μας δίνει το όπλο για να πολεμάμε εκείνα τα οποία θέλουμε.
Δ.Χριστοδουλάκης (Πρόεδρος ΩΡΙΩΝ)
Τι σου κάνει το διαδίκτυο λοιπόν! Προσέξτε να δείτε.
Ένας κυνηγός, Έλληνας βουλευτής, θα ακούσει τώρα την επόμενη ερώτηση από μία Ελληνίδα κυνηγό, την κ. Μερόπη Βαρνάβα.
Μ.Βαρνάβα (Εκπρόσωπος kinigotopos.gr)
Λοιπόν, η τελευταία ερώτηση που θα ήθελα να σας κάνω, είναι αυτή που αφορά τον απλό κυνηγό σήμερα, ο οποίος αν θα βγείτε έξω στην έκθεση, θα σας κάνει το ίδιο ακριβώς ερώτημα με μένα.
Είστε σε θέση ή γνωρίζετε να μας απαντήσετε αυτήν τη στιγμή, εάν στις 20 Αυγούστου φέτος θα έχουμε έναρξη της κυνηγετικής περιόδου, ή θα φτάσουμε σε ένα σημείο να έχουμε διαπραγματεύσεις μέχρι την τελευταία στιγμή, για να μπορέσουμε να το πετύχουμε αυτό;
Ν.Παπαδόδημας (Πρόεδρος ΚΣΕ)
Κυρία Βαρνάβα, επί 14 χρόνια -δεν θυμάμαι πόσα είμαι εκεί πρόεδρος- διαπραγματεύσεις για τη ρυθμιστική είχαμε πάντα μέχρι την παραμονή, σχεδόν την παραμονή του κυνηγίου. Με καταστάσεις πολύ πιο, θα το έλεγα, ευνοϊκές για το κυνήγι απ' ότι είναι σήμερα, λόγω της ύπαρξης του συγκεκριμένου Υπουργείου Περιβάλλοντος.
Άρα, να σας πω ότι θα φτάσουμε στις 20 Αυγούστου ή όχι, σας λέω ότι έτσι κι αλλιώς μέχρι πάρα πολύ κοντά στην έναρξη του κυνηγίου βρισκόμαστε.
Ποιό θα είναι το περιεχόμενο της ρυθμιστικής δεν μπορώ να το ξέρω με τίποτα. Έχουμε, όλοι μας έχουμε πολλές ανησυχίες, για πιθανό περιεχόμενο ρυθμιστικής, για το οποίο θα επαναστατούσαμε. Για διατάξεις τις οποίες δεν θα μπορούσαμε να δεχτούμε, αλλά εκείνο το οποίο θέλω να σας διαβεβαιώσω είναι ότι συνεχώς παρακολουθούμε το τι γίνεται σ' αυτό το Υπουργείο, από πάρα πολύ κοντά, έτσι ώστε εγκαίρως να προσπαθήσουμε όπως κάνουμε κάθε φορά, αλλά αυτήν τη φορά πολύ περισσότερο. Και επαναλαμβάνω, με τη βοήθεια σας, που μπορεί να εκφραστεί με διάφορους τρόπους ανάλογα με τις συνθήκες του αγώνα, θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε αυτό το οποίο θεωρούμε ότι είναι νόμιμο, συμβατό με το περιβάλλον, συμβατό με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες του κυνηγίου και του περιβάλλοντος.
Μην ξεχνάτε όμως ποτέ, ότι η περίοδος είναι δύσκολη. Και δεν είναι, προσέξτε το, δεν είναι δύσκολη μόνο διότι υπάρχει αυτήν τη στιγμή ένα Υπουργείο Περιβάλλοντος το οποίο κτλ, παρ' όλο που με τον Υφυπουργό έχουμε πάρα πολύ καλές επαφές. Αλλά και διότι το κυνήγι, συνολικά, έχει δαιμονοποιηθεί για το περιβάλλον, κι αυτό διότι τις πραγματικές αιτίες της καταστροφής του περιβάλλοντος, δεν τολμά κανένας και καμία πολιτική δύναμη, να τις βάλει στο τραπέζι!
Διότι οι πραγματικές αιτίες της όποιας αλλοίωσης και καταστροφής του περιβάλλοντος, βρίσκονται στα τεράστια οικονομικά οφέλη και συμφέροντα τα οποία δημιουργούνται σήμερα από τις υφιστάμενες πηγές ενέργειας, που είναι το πετρέλαιο και το κάρβουνο. Κι εγώ έχω πει κάτι το οποίο λίγο εγωιστικά το λέω ότι είναι προφητικό, εάν οι μεγάλες οικονομικές δυνάμεις -εταιριών και άλλων- βρουν την τεχνολογία, η οποία θα επιτρέπει να βρεθεί μια άλλη μορφή ενέργειας -αντί για το πετρέλαιο και το κάρβουνο- αλλά να τους προσπορίζει αυτά τα τεράστια κέρδη, τότε πράγματι θα έχουμε άλλες μορφές ενέργειας διότι αυτό θα είναι το οικονομικό υπόβαθρο που καθορίζει τα πάντα.
Θέλω λοιπόν να πω, για να μην προχωρήσω, είναι λίγο φιλοσοφία, ότι η δαιμονοποίηση αυτή του κυνηγίου μας βάζει στον τοίχο. Μπορούμε να αμυνθούμε και το κάνουμε όσο γίνεται καλύτερα, αλλά το τι μας περιμένει δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Αλλά εδώ είσαστε και εδώ είμαι, και εδώ είμαστε όλοι, για να παλέψουμε όταν θα χρειαστεί.
Δ.Χριστοδουλάκης (Πρόεδρος ΩΡΙΩΝ)
Ευχαριστώ πολύ τον κύριο πρόεδρο.
Πλησιάζοντας στο τέλος της συζήτησης μας, θα ήθελα να ρωτήσω το κοινό που μας παρακολουθεί και που μας έκανε την τιμή να παραβρεθεί, εάν έχει κάποια ερώτηση, εάν αισθάνεται ότι δεν ερωτήθηκε κάτι, μια απορία που έχει ο ίδιος, ας σηκώσει το χέρι να κάνει την ερώτηση του.
Θα ήθελα να παρακαλέσω, δεν θα ήθελα να έχουμε δευτερολογίες, απλά να δοθούν οι ερωτήσεις.
Γιάννης Θεοδώρου (Κυνηγός, e-artemis.gr)
Κύριε πρόεδρε, το εν πολλοίς προβαλλόμενο επιχείρημα, της σύγχυσης και της όχλησης, από πλευράς οικολογικών οργανώσεων και οικολογικών παραγόντων, θεωρείτε ότι εξακολουθεί να αποτελεί κερκόπορτα, από την οποία εμμέσως πλην σαφώς θέλουν να περικόψουν κι ότι μας έχει μείνει από τον Φλεβάρη;
Ν.Παπαδόδημας (Πρόεδρος ΚΣΕ)
Ασφαλώς! Γι' αυτό άλλωστε με τη συνεργασία επιστημόνων, που κάποιοι από αυτούς είναι εδώ, και με το Πανεπιστήμιο, έχουμε ειδικές εκθέσεις μέσα σε μια ευρύτερη μελέτη, με τις οποίες εκθέσεις προσπαθούμε να αποδείξουμε ότι η λεγόμενη όχληση και η σύγχυση στον τρόπο με τον οποίον είναι έτσι οι οικότοποι στην Ελλάδα, η διαμόρφωση του τοπίου μας, οι συνήθειες που έχουνε τα πουλιά τα οποία κυνηγιούνται και το ένα και τ' άλλο, ότι δεν υπάρχει λόγος περικοπής της κυνηγετικής περιόδου, λόγω σύγχυσης ή λόγω όχλησης.
Αυτό όμως, μέχρι τώρα τα έχουν πάει καλά, απόδειξη είναι ότι κυνηγάμε μέχρι τις 28 του Φλεβάρη. Δεν ξέρω όμως, αυτό, πώς κάποιοι άλλοι τώρα που θα ασχοληθούνε με τα θέματα αυτά, θα το ερμηνεύσουν, τι θα ζητήσουν και τι θα κάνουν.
Αποτελεί πάντοτε πάνω μας, μια δαμόκλειο σπάθη, η έννοια -που είναι και αρκετά αφηρημένη- της όχλησης και της σύγχυσης. Είναι αστείο να μιλάμε για σύγχυση κι όμως το κάνουν, όταν στην Ελλάδα δεν κυνηγάμε το βράδυ, απαγορεύεται να κυνηγήσουμε τη νύχτα και το πρωί, ενώ σε άλλες χώρες αυτό επιτρέπεται. Τα είδη τα οποία κυνηγάμε έχουν αρκετά διαφορετικούς οικοτόπους, άρα δεν τους μπερδεύεις εύκολα, και μια σειρά από τέτοια επιχειρηματολογία. Αυτήν την επιχειρηματολογία την έχουμε, την έχουμε αναπτύξει, και ευελπιστούμε ότι θα εξακολουθήσει να είναι αρκετή για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε τις ημερομηνίες τις οποίες έχουμε. Αλλά έχετε δίκιο, αυτά τα δύο, αυτές οι δύο έννοιες, μπορούν να αποτελέσουν ένα πάρα πολύ μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα για εμάς.
Χ.Ρώϊμπας (Κυνηγός, κυνήγι-ψάρεμα.gr)
Εφόσον μέσα σε δυο εβδομάδες όπως λέτε εσείς, σε μια εβδομάδα, καταφέραμε και επιτρέψαμε πάλι καινούρια ρυθμιστική, υπογράψαμε, εγώ κατάφερα μέσα σε δύο εβδομάδες, σε δύο ομάδες για το κυνήγι όταν κόπηκε, να μαζέψω 5.000 άτομα. Πιστεύετε ότι αν μας καλούσατε σε μια δυναμική κινητοποίηση, π.χ. στις κατά τόπους Νομαρχίες, θα υπήρχε ανταπόκριση και αν ναι ποιά πιστεύετε ότι θα ήταν τα οφέλη;
Ν.Παπαδόδημας (Πρόεδρος ΚΣΕ)
Κοιτάξτε, να μην κάνουμε ασκήσεις επί χάρτου! Η ετοιμότητα αυτή, η ετοιμότητα η άλλη, η δυνατότητα η γάμα, η περίπτωση η δέλτα κτλ. Οπως ξέρετε έχουμε μία εμπειρία πολλών ετών σ' αυτές τις θέσεις και τις γνωρίζουμε. Άρα, κάθε φορά χρειάζεται να επιλέξουμε, που δεν είναι καθόλου εύκολο, τη στρατηγική μας, έτσι ώστε τίποτε να μην κινδυνεύει να γυρίσει μπούμερανγκ.
Διότι υπάρχουν περιπτώσεις που αποφασίζεις να κάνεις κάτι μεγάλο και δυναμικό και να το πετύχεις, αλλά το momentum που λέμε στην πολιτική, γιατί περί πολιτικής πρόκειται, δηλαδή η στιγμή που το κάνεις να μην είναι η κατάλληλη και να σου δημιουργήσει αντίθετα αποτελέσματα.
Ευχαριστούμε και αναγνωρίζουμε την ικανότητα και τη δυνατότητα αυτού του είδους των κινητοποιήσεων, το ξέρουμε, κι όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή θα το δούμε με ποιόν τρόπο θα το κάνουμε και θα το οργανώσουμε.
Δ.Χριστοδουλάκης (Πρόεδρος ΩΡΙΩΝ)
Λοιπόν προχωράμε στην τελευταία ερώτηση, ο κύριος... ζητώ συγγνώμη, δεν σας είχα δει, δεν ήθελα να σας προσπεράσω, τελευταία ερώτηση.
Καλλίρης (Κυνηγός, Κόρινθος)
Ήθελα να ρωτήσω το εξής. Η πολιτεία, μετά τον Καποδίστρια προσανατολίζεται στον Καλλικράτη. Είναι στις προθέσεις της ΚΣΕ να γίνει κάτι αντίστοιχο με τις Κυνηγετικές Οργανώσεις, καθότι στη χώρα μας απ' ότι γνωρίζω υπάρχουν πάρα πολλοί Σύλλογοι μικροί, μη βιώσιμοι, πρώτον, και δεύτερον, ένα φαινόμενο που παρατηρείται ιδιαίτερα τις ημέρες έναρξης του κυνηγίου και εκδόσεως των αδειών θήρας, παρατηρούνται φαινόμενα ομάδων κυνηγών να κάνουν ομαδικά ασφαλιστικά συμβόλαια, να εκδίδουν άδειες κι έτσι ούτε χρήματα να πηγαίνουν στις ΚΟ, ούτε κάποιο έργο απ' αυτούς τους ανθρώπους να γίνεται.
Ν.Παπαδόδημας (Πρόεδρος ΚΣΕ)
Είναι γεγονός ότι ο αριθμός των Συλλόγων, όπως είπατε είναι αρκετά μεγάλος και προφανώς μία διοικητική αναδιάρθρωση που προμηνύεται, έχει κι αυτή τη σημασία της. Όμως θα σας δώσω περίπου την ίδια απάντηση που έδωσα προηγούμενα. Εάν υπήρχε απέναντι μας κάποια συγκεκριμένη υπηρεσία από την οποία θα εξαρτιόταν οτιδήποτε αλλαγές θελήσουμε να κάνουμε, με την οποία θα μπορούσαμε να συζητήσουμε σ' ένα επίπεδο ισοτιμίας και με μια ειλικρίνεια προθέσεων από εκεί, θα μπορούσε να ανοιχτεί ένα τέτοιο θέμα συζήτησης χωρίς από τώρα να μπορώ να σας πω βέβαια νούμερα και πού και τί.
Επιτρέψτε μου όμως να σας πω ότι με την κατάσταση που είναι σήμερα στις αρμόδιες αυτές υπηρεσίες, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, κάθε άνοιγμα τέτοιων συζητήσεων που αφορούν συγκεκριμένες δομές, πολύ σημαντικές, με τις αδυναμίες, αλλά που υπάρχουν, που λειτουργούν, με τις αδυναμίες, κι εκείνο το οποίο προσπαθούμε να κάνουμε είναι να αποφεύγουμε τις παράπλευρες κακές ενέργειες όπως αυτές που είπατε της απώλειας των πόρων, παρά να ξεκινήσω μια συζήτηση με ανθρώπους που γνωρίζουμε ότι εκ των προτέρων είναι προκατειλημμένοι εναντίον μας.
Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι θα ήτανε πολύ παρακινδυνευμένη, σε μία τέτοια φάση, μια τέτοια συζήτηση παρ' όλο που προφανώς είναι αντικείμενο συζήτησης αυτά τα οποία είπατε.
Δ.Χριστοδουλάκης (Πρόεδρος ΩΡΙΩΝ)
Λοιπόν κλείνοντας τη συζήτηση να πω ότι συνήθως σε αυτό το σημείο δίνουν μια αναμνηστική πλακέτα, εμείς είμαστε κυνηγοί, πρακτικοί άνθρωποι, αποφασίασαμε να δώσουμε ένα σουγιαδάκι στον Πρόεδρο, για να τον ευχαριστήσουμε. Εχει επάνω το όνομα του Ωρίωνα, το δικό του όνομα και την ημερομηνία για να θυμάται ότι μια μέρα ο κύριος πρόεδρος ταλαιπωρήθηκε από τους κυνηγούς του διαδικτύου αλλά ελπίζουμε να μην το μετάνοιωσε.
Ν.Παπαδόδημας (Πρόεδρος ΚΣΕ)
Ο Πρόεδρος δεν ταλαιπωρείται ποτέ από τους κυνηγούς με όποιες απόψεις κι αν έχουν και όποιες διαφορές.
Δ.Χριστοδουλάκης (Πρόεδρος ΩΡΙΩΝ)
Ευχαριστούμε πολύ.