ΩΡΙΩΝ - Το Δίκτυο των Κυνηγών
Διαβούλευση σχεδίου νόμου για την ευζωία των ζώων συντροφιάςΗ Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη δολοφονεί το κυνήγι
Επιστολή στην κα Θ.Δραγώνα
Ω Ρ Ι Ω Ν  - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ
Κρήτης 2,  15127, Μελίσσια-Αθήνα
www.orion.net.gr   orion@orion.net.gr
Αθήνα, 14/2/2009

Προς:Βουλευτή κα Θάλεια Δραγώνα
Κοιν.:Κόμματα, Κυνηγετικοί Φορείς,
Εφημερίδες, Περιοδικά, Ιστοσελίδες
Οικολ.Οργανώσεις, Φίλοι και μέλη

Θέμα: Για την "Οδύσσεια" του Κυνηγίου

Αξιότιμη κ.Δραγώνα,

με ενδιαφέρον διαβάσαμε την ερώτηση σας στη βουλή των Ελλήνων με τίτλο "Απαράδεκτη προσέγγιση του φυσικού περιβάλλοντος από το κρατικό κανάλι ΕΤ3" της 28/1/2009.

Στα πλαίσια του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, το οποίο έχετε την τιμή και υποχρέωση να υπηρετείτε, σας υπενθυμίζουμε τα ακόλουθα:

Οι Έλληνες κυνηγοί είναι και αυτοί φορολογούμενοι πολίτες και έχουν και αυτοί δικαιώματα. Δεν είδαμε κάποια αντίστοιχη αντίδρασή σας για τη μετάδοση π.χ. από την κρατική τηλεόραση εκκλησιαστικών λειτουργιών κάθε Κυριακή, σε μια χώρα που συνταγματικά κατοχυρώνει την ανεξιθρησκία ούτε για εκπομπές που αφορούν για παράδειγμα το ποδόσφαιρο ή το αυτοκίνητο, τομείς που σαφώς και δεν αποτελούν ενδιαφέροντα του συνόλου του τηλεοπτικού κοινού. Είτε λοιπόν αναγνωρίζετε τα δικαιώματα των "μειονοτήτων/πλειονοτήτων" στη ψυχαγωγία και την ενημέρωση είτε όχι.

Οι Έλληνες κυνηγοί ξέρουν και να διαβάζουν και να αντιλαμβάνονται τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων. Είναι ενδιαφέρουσα η προσπάθεια σας να σαγηνεύσετε εσχάτως μερίδα των οπαδών των οικολόγων που φαίνονται να λαμβάνουν εντυπωσιακά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις.

Η κυνηγετική οικογένεια δεν είναι απλώς μία ακόμα μειονότητα. Αποτελεί πάνω από το 10% του πληθυσμού της πατρίδας μας, αν στους 250.000 ενεργούς κυνηγούς συνυπολογίσουμε και όσους για διάφορους λόγους έχουν διακόψει προσωρινά το κυνήγι καθώς και τα μέλη των οικογενειών μας.

Πρέπει να ενημερωθείτε ότι διεθνώς το κυνήγι αποτελεί ΝΟΜΙΜΗ και ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΜΕΝΗ δραστηριότητα, σε ευρωπαϊκό δε επίπεδο έχει πλέον γίνει σαφές ότι μόνο μέσο της συνεργασίας κυνηγών και οικολόγων μπορούμε να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο όλες τις κοινωνικές δυνάμεις για το καλό του περιβάλλοντος.

Στις ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν τηλεοπτικά κανάλια αφιερωμένα αποκλειστικά στο Κυνήγι και στο Ψάρεμα. Αλλωστε και το Ψάρεμα είναι μια μορφή κυνηγίου, διαφέρει μόνο το όπλο και το θήραμα. Στο πακέτο της Nova υπάρχει ένα τέτοιο γαλλικό κανάλι (Chasse & Peche).

Μη μένετε λοιπόν δέσμια παρωχημένων αντιλήψεων σε μια εποχή που διατείνεστε ότι επιθυμείτε κοινωνικές συναινέσεις και κυρίως μη διαχωρίζετε την κοινωνία με ρηχά και ανούσια διλήμματα.

Σας ευχαριστούμε για το χρόνο σας.

  Για τον Ωρίωνα
Με εκτίμηση,
  
  O Πρόεδρος


Δημήτρης Χριστοδουλάκης
Ω Ρ Ι Ω Ν  - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ Ο Γ.Γραμματέας


Νίκος Παπαϊωάννου
 Ακολουθεί η απάντηση της Βουλευτού επικρατείας του ΠΑΣΟΚ κας Θάλειας Δραγώνα:

ΘΑΛΕΙΑ ΔΡΑΓΩΝΑ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΠΑΣΟΚ

Αθήνα, 16 Φεβρουαρίου 2009

Προς:ΩΡΙΩΝ - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ
 Υπόψη- Προέδρου
κ. Δημ.Χριστοδουλάκη
- Γεν. Γραμματέα
κ. Νικ. Παπαϊωάννου

Αξιότιμοι κύριε Πρόεδρε και κύριε Γενικέ Γραμματέα του Ωρίωνα,

Θέλω κατ' αρχήν να σας ευχαριστήσω για τον χρόνο που αφιερώσατε ώστε να διαβάσετε την ερώτηση που κατέθεσα για την εκπομπή της ΕΤ3 και να μου κοινοποιήσετε τις σκέψεις σας. 

Αξιοποιώ αυτήν την ευκαιρία της επικοινωνίας μας ώστε να σας ενημερώσω ότι δεν στρέφομαι από θέση αρχής εναντίον καμιάς  κοινωνικής ομάδας η οποία λειτουργεί σεβόμενη τους νόμους και τους κανόνες που μας επιτρέπουν να ζούμε ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.  Πιστεύω βαθιά στην ανάγκη του ειλικρινούς διαλόγου για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία. Αυτή η διαδικασία θα μας επιτρέψει, ως πολίτες, να συμβάλουμε στην διαμόρφωση μιας κοινωνίας η οποία θα  βρει τις απαιτούμενες λύσεις σε παγκόσμια προβλήματα όπως αυτό της καταστροφής του περιβάλλοντος με συνεργασίες και συνεννόηση και που θα λαμβάνει υπόψη της όλες τις ανησυχίες των πολιτών που νοιάζονται πραγματικά να ζουν, να εργάζονται και να διασκεδάζουν σε μια ευνομούμενη ευρωπαϊκή χώρα.  

  Με εκτίμηση

Θάλεια Δραγώνα


Παρατίθεται και η αρχική ερώτηση από 28/1/2009 της Βουλευτού με αφορμή την οποία έγινε η παραπάνω επιστολή μας

Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

Θέμα: "Απαράδεκτη προσέγγιση του φυσικού περιβάλλοντος από το κρατικό κανάλι ΕΤ3"

Η εκπομπή σειράς στο κρατικό κανάλι ΕΤ3 με τίτλο "Η Οδύσσεια του Κυνηγιού" συστηματικά προβάλλει και ωραιοποιεί την εχθρική για το φυσικό περιβάλλον πρακτική του κυνηγιού. Μυεί τους θεατές στο κυνήγι και τους "εκπαιδεύει" στις τεχνικές του, εξοικοιώνοντάς τους ταυτόχρονα στο θέαμα τραυματισμένων από τα σκάγια των κυνηγών - παρουσιαστών της εκπομπής ζώων, τα οποία γίνονται αντικείμενο ψυχρής κακοποίησης, ακόμη και λίγο πριν ξεψυχήσουν.

Αυτό έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά καταγγελιών για προβολή από το ίδιο κανάλι παραστάσεων τσίρκου, όπου εκτός από ακροβατικά και ταχυδακτυλουργικά κόλπα, περιέχονται και σόου με ζώα. Είναι γνωστό πλέον σήμερα ότι τα άγρια αυτά ζώα έχουν υποστεί σκληρό βασανισμό επί μήνες για να πετύχουν οι "εκπαιδευτές" τους τις ξένες προς τη φύση τους κινήσεις και συμπεριφορές που εκτελούν κατά τη διάρκεια των προβαλλόμενων σόου. Σε πολλές χώρες της ΕΕ απαγορεύεται οι παραστάσεις τσίρκου να περιλαμβάνουν χρήση ζώων και είναι αυξανόμενος ο αριθμός των ελλήνων πολιτών και ΜΚΟ που απαιτούν να προβλεφθεί το ίδιο και στη χώρα μας.

Οι Έλληνες φορολογούμενοι μέσω των αποφάσεων της ΕΤ3 όχι μόνο χρηματοδοτούν τα τσίρκα που προβάλλονται (επομένως και την συνέχιση της απάνθρωπης πρακτικής του βασανισμού ζώων), αλλά "εκπαιδεύουν" και τη νέα γενιά να θεωρεί ένα άγριο ζώο ως "πράγμα", που είναι θεμιτό να υποστεί οποιοδήποτε εξευτελισμό και βασανισμό προκειμένου να μας "διασκεδάσει".

Δεδομένου ότι τέτοιες άστοχες και επιζήμιες πρακτικές αναιρούν τις διακηρύξεις της κυβέρνησης για σεβασμό του περιβάλλοντος και τις προσπάθειες του Υπουργείου Παιδείας για περιβαλλοντική εκπαίδευση στα σχολεία και οδηγούν στη διαπίστωση ότι κανάλι της κρατικής τηλεόρασης παρουσιάζει έλλειμμα περιβαλλοντικής συνείδησης, ακόμη και συγκρινόμενο με ορισμένους ιδωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1) Είναι συμβατή με τις θέσεις της πολιτείας για το περιβάλλον η προβολή από κρατικό κανάλι εκπομπών που περιλαμβάνουν χρήση βασανισμένων ζώων ή προωθούν το κυνήγι;

2) Υπάρχει πολιτική βούληση για υπεύθυνη περιβαλλοντική ενημέρωση και εκπαίδευση των Eλλήνων μέσω της κρατικής τηλεόρασης και (εάν ναι) πώς σχεδιάζεται να υλοποιηθεί αυτή;

Η Βουλευτής
Θάλεια Δραγώνα

www.dragonathalia.gr