ΩΡΙΩΝ - Το Δίκτυο των Κυνηγών
Διαβούλευση σχεδίου νόμου για την ευζωία των ζώων συντροφιάςΗ Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη δολοφονεί το κυνήγι
Επιστολή στους κυνηγούς για οικονομική ενίσχυση
Ω Ρ Ι Ω Ν  - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ
Κρήτης 2,  15127, Μελίσσια-Αθήνα
www.orion.net.gr   orion@orion.net.gr


Προς: Κυνηγετικές Οργανώσεις
Κυνηγετικά ΜΜΕ, ιστοσελίδες
Επαγγελματίες του χώρου μας
Μέλη και φίλοι του Ωρίωνα

Θέμα:Ενίσχυση στην οικογένεια του άτυχου Θηροφύλακα
Αθήνα, 23/12/2009

Καλά Χριστούγεννα!!

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 2009, ένας ακόμα ομοσπονδιακός Θηροφύλακας, ο Θεόδωρος Παπασπυρόπουλος, έπεσε την ώρα του καθήκοντος, αφήνοντας πίσω τη σύζυγό του και ένα αγοράκι μόλις 11 μηνών. Ήταν ένας ακόμα Έλληνας κυνηγός που, παραδόξως για τα Ελληνικά δεδομένα, αποφάσισε να τιμήσει τον εργοδότη του, όλους εμάς τους κυνηγούς δηλαδή, και να εργαστεί με συνέπεια και αυταπάρνηση εκεί που τον έταξε το καθήκον.

Εδώ και καιρό, με πρωτοβουλία της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου, έχει ανοιχτεί ένας λογαριασμός στην Αγροτική Τράπεζα με αριθμό: 319-01-054073-77, με σκοπό να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα χρήματα ώστε να εξοφληθεί ένα δάνειο που βαραίνει την οικογένεια του άτυχου συναδέλφου. Όπως συνήθως γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις, λογαριασμοί ανοίγονται αμέσως μετά το τραγικό γεγονός, μερικοί ευαισθητοποιημένοι πολίτες συνδράμουν και λίγες ημέρες μετά, όλα ξεχνιούνται.

Εμείς στον Ωρίωνα αποφασίσαμε, εφέτος τα Χριστούγεννα, να ανασύρουμε αυτόν τον λογαριασμό από την λήθη και ήδη καταθέσαμε συμβολικά το ποσό των τριακοσίων ευρώ (300€).

Καλούμε όλους εσάς τους ευαισθητοποιημένους κυνηγούς, που έτσι και αλλιώς θα δίνατε κάποια βοήθεια από το υστέρημα σας, με την ευκαιρία των Χριστουγέννων σε κάποιον άλλο ιερό σκοπό, να καταθέσετε ένα τμήμα του ποσού αυτού στον παραπάνω λογαριασμό. Άλλωστε, αυτό το παλικάρι πέθανε για να προστατέψει το δικαίωμά μας στην αξιοπρέπεια.

Ευχόμαστε Καλά Χριστούγεννα σε όλους!!

  Για τον Ωρίωνα
Με εκτίμηση,
  
  O Πρόεδρος


Δημήτρης Χριστοδουλάκης
Ω Ρ Ι Ω Ν  - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ Ο Γ.Γραμματέας


Νίκος Παπαϊωάννου
 Παραθέτουμε την απάντηση της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου:

Γ΄ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΕΔΡΑ: ΠΑΤΡΑ-ΚΑΝΑΡΗ 22-24
ΤΗΛ: 2610 361671-72 FAX: 2610 346614
www.kynomp.gr e-mail: kynomp@hol.gr
ΠΑΤΡΑ 30/ 12 / 2009
Αριθμ. Πρωτ. 1043
Προς : Ω Ρ Ι Ω Ν - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ

Εκ μέρους της οικογένειας του αδικοχαμένου θηροφύλακά μας Θοδωρή Παπασπυρόπουλου, καθώς και όλων των μελών του ΔΣ της Γ' ΚΟΠ, θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την ηθική συμπαράστασή σας, καθώς και για την ευγενική προσφορά υποστήριξης της οικογένεια του εκλιπόντος με το ποσό των 300€.
Ας ελπίσουμε όλοι μας ότι τέτοια περιστατικά δεν θα ξανασυμβούν στην κυνηγετική μας οικογένεια.

- Ο -
Πρόεδρος -


Μαρκόπουλος Κων/νος
  - Ο -
Γ. Γραμματέας -


Κανελλόπουλος ΝικόλαοςΓια την πληρότητα του θέματος αντιγράφουμε δύο σχετικά ρεπορτάζ:

Α. Από την ιστοσελίδα του περιοδικού Κυνηγός & Φύση:
http://www.go-outdoor.gr/news/938-news/1438-murder-in-cold-blood.html

Δολοφονία εν ψυχρώ

Οργή, θρήνος, αγανάκτηση και θλίψη επικρατεί στην κυνηγετική οικογένεια της χώρας ύστερα από την άνανδρη δολοφονία του Ομοσπονδιακού Θηροφύλακα του Συλλόγου της Αμαλιάδας Παπασπυρόπουλου Θεόδωρου 31 χρόνων και τον σοβαρό τραυματισμό του Ομοσπονδιακού Θηροφύλακα Λάττα Γεωργίου 37 χρόνων, από λαθροθήρα κατά τη διάρκεια ελέγχου. Το τραγικό συμβάν συνέβη το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου στην περιοχή Αετοφωλιά στο Περιστέρι Αμαλιάδας με δράστη τον 56χρονο Ιωάννη Κόλλια κάτοικο της περιοχής κατ΄ εξακολούθηση λαθροκυνηγό. Οι δύο Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες λίγο μετά τις 9 το βράδυ κατά τη διάρκεια περιπολίας τους είχαν σταματήσει στο συγκεκριμένο σημείο προκειμένου να εντοπίσουν άτομα που λαθροκυνηγούσαν στην περιοχή. Λίγη ώρα αργότερα εντόπισαν τον δράστη στην συγκεκριμένη περιοχή να λαθροκυνηγά, όχι για πρώτη φορά, και αμέσως κρατώντας στα χέρια τους φακούς του δήλωσαν την ιδιότητά τους και του ζήτησαν να σταματήσει για έλεγχο. Τότε πριν προλάβουν καν να αντιδράσουν έστρεψε το όπλο του επάνω τους τραυματίζοντας και τους δύο θηροφύλακες.

Πάλεψαν για τη ζωή τους

Τα σκάγια πέτυχαν τον άτυχο θηροφύλακα Παπασπυρόπουλο στον ώμο ο οποίος αφού αρχικά νόμισε πως είχε τραυματιστεί στο χέρι, έδεσε το σημείο με την ζώνη του και έτρεξε να σωθεί, αλλά δυστυχώς μετά από 200 μέτρα περίπου έπεσε αιμόφυρτος στο χώμα. Ο δεύτερος θηροφύλακας ο Λάττας Γεώργιος σοβαρά χτυπημένος στο κεφάλι και στο μάτι κατάφερε να καλέσει σε βοήθεια από το κινητό του τηλέφωνο στο ΕΚΑΒ τρέχοντας προς το κοντινό χωριό Περιστέρι για να ζητήσει βοήθεια. Ασθενοφόρο έφτασε άμεσα στο σημείο και παρέλαβε τους δύο τραυματισμένους θηροφύλακες , δυστυχώς όμως ο άτυχος Θοδωρής δεν τα κατάφερε και εξέπνευσε λίγο μετά την διακομιδή του στο Νοσοκομείο ενώ ο δεύτερος θηροφύλακας αφού δέχτηκε τις πρώτες βοήθειες στο Γενικό Νοσοκομείο Αμαλιάδας διακομίσθηκε στο 409 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Πατρών όπου για ώρες οι γιατροί έδωσαν μάχη και τελικά κατάφεραν να σώσουν το μάτι του και τώρα νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Αμετανόητος

Το θράσος του αδίστακτου λαθροθήρα που είναι πατέρας πολύτεκνης οικογένειας ξεπέρασε κάθε όριο αφού μετά την δολοφονική του ενέργεια και θεωρώντας μάλλον ότι έχει σκοτώσει και τους δύο θηροφύλακες πήγε στο σπίτι του, καθάρισε το όπλο του εγκλήματος και έπεσε για ύπνο 5 ώρες μέχρι τη στιγμή που συλλήφθηκε από την Αστυνομία παρουσία Εισαγγελέα μετά από μαρτυρία του τραυματισμένου Θηροφύλακα. Δεν ήταν βέβαια η πρώτη φορά που οι Θηροφύλακες συνελάμβαναν τον δράστη να λαθροκυνηγά. Μόλις πριν από ένα χρόνο ο Ομοσπονδιακός Θηροφύλακας Παπασπυρόπουλος Θοδωρής είχε πιάσει τον 56χρονο δράστη σε παράνομο κυνήγι και του είχε αφαιρέσει το όπλο και την άδεια θήρας, ενώ και κατά το παρελθόν ο δράστης είχε συλληφθεί να κυνηγά παράνομα. Από τότε απειλούσε πως αν τον ξαναπιάσουν θα τους σκοτώσει, κανένας βέβαια δεν μπορούσε να φανταστεί πως το αρρωστημένο μυαλό του θα τον οδηγούσε σε αυτό το σημείο.

Πληροφορίες λένε ότι στους Αστυνομικούς που τον συνέλαβαν και στον Πρόεδρο του Κ.Σ. Αμαλιάδας, δήλωσε πως «τους το είχα τάξει ότι θα τους ρίξω». Ο Εισαγγελέας Αμαλιάδας, αναμεταξύ σωρείας άλλων του απήγγειλε κατηγορίες για ανθρωποκτονία από πρόθεση ενώ εις βάρος του εκκρεμούν και άλλες κατηγορίες για παράνομη θήρα.

Πόνος και θλίψη για το άδικο χαμό

Το απόγευμα της Κυριακής στο χωριό Χάβαρι η οικογένεια, οι συγχωριανοί, οι συνάδελφοι και οι φίλοι του αποχαιρέτισαν για πάντα το παλικάρι Θοδωρή, στον ήρωα Θοδωρή που έπεσε εν ώρα υπηρεσίας από τα πυρά ενός αδίστακτου εγκληματία. Πόνος και θλίψη στα πρόσωπα όλων και ένα γιατί ανάμεσα τους, γιατί χάθηκε αυτό το παιδί και πως αυτός ο εγκληματίας μπόρεσε να σηκώσει το όπλο απέναντι σε δύο παιδιά που έχουν την ηλικία των δικών του παιδιών. Απαρηγόρητη η σύζυγός του, η μητέρα του, ο αδερφός του, οι συγγενείς του για το αναπλήρωτο κενό που αφήνει πίσω του η δολοφονία του Θοδωρή τους, ενός οικογενειάρχη που δεν πρόλαβε να δει το γιο του να μεγαλώνει. Συγκλονισμένοι ήταν και οι συνάδελφοι του θηροφύλακα που έχασαν με τόσο άδικο τρόπο έναν άξιο συνάδελφο, έναν άνθρωπο μοναδικό όπως έλεγαν. Στη κηδεία του αείμνηστου Θηροφύλακα παρευρέθηκαν επίσης σύσσωμα τα Διοικητικά Συμβούλια της Γ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου και της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, σύσσωμο το σώμα της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής της Πελοποννήσου ενώ στεφάνια απέστειλαν Κυνηγετικοί Σύλλογοι και εκπρόσωποι της πολιτείας.

Βαρύς ο φόρος αίματος

Ο 31χρονος Θοδωρής Παπασπυρόπουλος είναι το δεύτερο θύμα στην μάχη των Ομοσπονδιακών Θηροφυλάκων με τους λαθροθήρες. Μόλις πριν από ένα χρόνο ένας ακόμη θηροφύλακας ο 40χρονος Κώστας Παπανδρέου πατέρας τριών παιδιών από το Διακόπι Φωκίδας, έπεφτε νεκρός σε ενέδρα που του είχε στήσει αγροφύλακας - λαθροκυνηγός με βεβαρημένο ιστορικό αφού πολλές φορές στο παρελθόν είχε συλληφθεί για λαθροθηρία. Ύστερα από μια σειρά απειλών και μάλιστα πυροβολισμών στο αυτοκίνητο του θηροφύλακα, ύστερα από καταγγελίες του θηροφύλακα στον Εισαγγελέα Άμφισσας για τις απειλές που δεχόταν, άφησαν τον αδίστακτο εγκληματία ελεύθερο, τον τοποθέτησαν στην Αγροφυλακή το 2007 και τον άφησαν ανενόχλητο πιστολέρο να αφαιρεί ανθρώπινες ζωές.

Το "ΑΝΤΙΟ" από τους κυνηγούς

Η κυνηγετική οικογένεια της χώρας και η τοπική κοινωνία έχει συγκλονιστεί από το ασύλληπτο για το ανθρώπινο μυαλό περιστατικό. Σύσσωμες οι Κ.Ο. και όλοι οι κυνηγοί εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους για αυτό το τραγικό περιστατικό και απαιτούν από την Ελληνική Δικαιοσύνη να εξαντλήσει αυστηρά το νόμο πάνω σ αυτό το ανθρωπόμορφο τέρας πιστολέρο. Συντετριμμένος ο Πρόεδρος της Γ΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου, κ. Κώστας Μαρκόπουλος, που από την πρώτη στιγμή βρέθηκε κοντά στην οικογένεια του αδικοχαμένου θηροφύλακα, λύγισε στον επικήδειο λόγο του και μεταξύ άλλων δήλωσε:

«Σαν κεραυνός έφτασε η είδηση πως χτυπήθηκε ο Ομοσπονδιακός Θηροφύλακας Παπασπυρόπουλος Θοδωρής εν ώρα υπηρεσίας από λαθροθήρα, ο Θεοδωράκης μας για όλους εμάς που εδώ και οχτώ χρόνια που βρισκόταν στις τάξεις της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής ήταν ένα παιδί που θαυμάζαμε για το ήθος του, την ακεραιότητα του, την ευγένεια του , την ψυχή του. Ένας Ομοσπονδιακός Θηροφύλακας που ήταν πάντα στις επάλξεις, που με μοναδική ευσυνειδησία και πίστη στα καθήκοντά του εκτελούσε την υπηρεσία του υπηρετώντας την φύση και τους κυνηγούς. Ποια λόγια να πεις σ αυτή τη μάνα και στη γυναίκα του για να απαλύνεις τον πόνο τους, δεν υπάρχουν. Αυτό που έγινε δεν το χωράει ανθρώπινος νους.

Ο Θοδωρής έπεσε στο καθήκον και πριν λίγο δικαιολογημένα με ρώτησαν γιατί Πρόεδρε δεν είναι η ελληνική σημαία πάνω από το φέρετρο. Γιατί αυτή η Πολιτεία τους απαντώ με αγανάκτηση, είναι ανίκανη να δεχτεί τέτοιες πράξεις πραγματικού ηρωισμού και ευσυνειδησίας από τους ανθρώπους που έχουν ταχθεί να προστατεύουν τη φύση και το περιβάλλον. Θοδωρή μας, έφυγες χωρίς να προλάβεις καν να ακούσεις από τα χείλη του γιου σου τη λέξη πατέρα, αλλά για εμάς θα ζεις πάντα μέσα στην καρδιά μας, ήσουν και θα παραμείνεις παράδειγμα. Αλησμόνητε Θοδωρή μας αναπαύσου στην αγκαλιά των χερουβείμ, αναπαύσου εν ειρήνη, Δεσμευόμαστε και είναι χρέος μας πως θα είμαστε πάντα δίπλα στην οικογένεια σου και στο γιο σου σε ότι χρειαστούν.
»

Για την στήριξη της οικογένειας του αδικοχαμένου παλικαριού η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου άνοιξε τον υπ. Αριθμό. 319-01-054-073-77 λογαριασμό στην ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, και καλεί όλους τους συναδέλφους κυνηγούς να συνδράμουν στο Θεάρεστο σκοπό με όποιο ποσό που ο κάθε δύναται.

Του Λευτέρη Κακαβούλη


Β. Από την ιστοσελίδα του Εθνος-Κυνήγι:
http://www.diananews.gr/article.asp?catid=4444&subid=2&pubid=5182986

Ο φονιάς χτυπάει πάντα δυο φορές

Χιλιάδες κόσμου, συγχωριανοί, κυνηγοί, συνάδελφοί του και επίσημες αρχές της Ηλείας, αποχαιρέτησαν τον άτυχο θηροφύλακα Θοδωρή Παπασπυρόπουλο, που στα 31 του χρόνια έδωσε τη ζωή του στον βωμό του καθήκοντος. Δεν ήταν μια άτυχη στιγμή! Ηταν ένας προαποφασισμένος φόνος! Από την μια πλευρά η θέληση και η προσήλωση στο καθήκον και από την άλλη η αρρωστημένη παραβατική συμπεριφορά και το δολοφονικό ένστικτο του δράστη.

Ποιος ήταν...

Ο Θοδωρής υπηρετούσε επί επτά χρόνια στη Θηροφυλακή, στην αρχή σαν εποχικός και τα τέσσερα τελευταία χρόνια σαν Ομοσπονδιακός Θηροφύλακας. Ηταν από τους πλέον δραστήριους ανάμεσα στους συναδέλφους του και, μόλις πριν δύο χρόνια, είχε βραβευτεί για την προσφορά του από την Ομοσπονδία Πελοποννήσου που τον επέλεξε σαν τον καλύτερο θηροφύλακα της χρονιάς. Ολοι έχουν να πουν μόνο καλά λόγια για την προσφορά του και την προσήλωσή του στο καθήκον. Δεν έκανε «εκπτώσεις» και μπροστά στην παραβατική συμπεριφορά δεν ξεχώριζε φίλους, ή συμπατριώτες. Γι’ αυτόν ήταν όλοι το ίδιο. Ντόπιοι και «ξένοι». Χαρακτηριστικά είναι όσα μας είπε ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Αμαλιάδας, κ. Βαγγέλης Χριστοφόρου: «Ηταν ο θηροφύλακας για τα πάντα και για όλα. Δεν είχε ωράριο και ρεπό, όταν έπρεπε να κάνει το καθήκον του. Ηταν αναντικατάστατος, ειλικρινής, εργατικός, τίμιος και πάνω από όλα δίκαιος. Δεν είχε αίσθηση του κινδύνου μπροστά στο καθήκον. Δεν έκανε διακρίσεις. Ακόμα και συγχωριανούς και συγγενείς πήγε στο δικαστήριο».

Ο δολοφόνος

Οι περισσότεροι απέφυγαν να μας μιλήσουν γι’ αυτόν, αλλά από τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε προκύπτει ότι ήταν ιδιάζουσα προσωπικότητα, εριστικός και... «τσαμπουκάς». Αμετανόητος ως λαθροθήρας και μάλλον αμετανόητος και ως... δολοφόνος. Ενδεικτικό είναι αυτό που δήλωσε την επόμενη ημέρα του φόνου, στον πρόεδρο του Κυνηγετικού Συλλόγου Αμαλιάδας: «Του το είχα τάξει ότι θα τον σκότωνα. Επρεπε να το είχα κάνει από πέρσι». Ο 56χρονος Γιάννης Κόλιας, αγρότης και πατέρας επτά παιδιών, ήταν σεσημασμένος λαθροθήρας με «ειδικότητα» στη νυκτολαθροθηρία των λαγών, τους οποίους εμπορευόταν! Πριν από τρία χρόνια συνελήφθη για πρώτη φορά, όταν ο άτυχος θηροφύλακας με κάποιον συνάδελφό του τον μήνυσαν για λαθροθηρία με δόκανα και συρματοθηλιές. Τότε καταδικάστηκε σε... τρεις μόνο μήνες φυλάκιση με αναστολή και απτόητος συνέχισε το... έργο του. Πριν από έναν χρόνο συνελήφθη επ’ αυτοφώρω για νυκτολαθροθηρία, αλλά ο δικαστής τον παρέπεμψε σε τακτική δικάσιμο που ακόμα δεν έχει εκδικαστεί. Αυτό είναι και το κομβικό σημείο της αντίστροφης μέτρησης για τη ζωή του άτυχου Θοδωρή Παπασπυρόπουλου. Ολο αυτό το διάστημα ο δολοφόνος προφανώς συνέχισε το έργο του, ώσπου τη νύχτα του περασμένου Σαββάτου, μετά από καταγγελία, έγινε η μοιραία συνάντηση. Ο Θοδωρής μαζί με τον συνάδελφό του Γιώργο Λάττα, που υπηρετεί στον Σύλλογο των Λεχαινών, έσπευσαν στη θέση Αετοφωλιά του χωριού Περιστέρι που «κυνηγούσε» ο Κόλλιας. Οταν τον κάλεσαν φωνάζοντας «θηροφυλακή», αυτός ακαριαία άρχισε να πυροβολεί από απόσταση δέκα μέτρων με αποτέλεσμα να πετύχει στα πλευρά τον Θοδωρή και ελαφρά στο κεφάλι τον Γιώργο Λάττα. Ο πρώτος έπεσε αιμόφυρτος, ενώ ο δεύτερος έσκυψε και γλίτωσε. Τα σκάγια τον πήραν ξυστά, ενώ τον προστάτεψαν τα γυαλιά μυωπίας που φορούσε και δεν έχασε το μάτι του. Ο δράστης, σαν να μη συμβαίνει τίποτε, πήγε στο σπίτι του, καθάρισε το όπλο του και έπεσε για ύπνο. Συμπεριφορά πανομοιότυπη με αυτή του Φούκα. Του δράστη του πενταπλού φονικού του Αγρινίου. Η συνέχεια ήταν δραματική. Με το κινητό ο δεύτερος θηροφύλακας ειδοποίησε για την επίθεση... Ο Θοδωρής άφησε την τελευταία του πνοή λίγα λεπτά μετά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο, ενώ ο Γιώργος μετά από προσπάθεια των γιατρών έσωσε την όρασή του, αλλά θα χρειαστεί αρκετό χρονικό διάστημα και αρκετές επεμβάσεις μέχρι την πλήρη ίαση.

Τα παράπονα των θηροφυλάκων

Συγκλονισμένοι ήταν οι συνάδελφοι του αδικοχαμένου θηροφύλακα. Ολοι είχαν να διηγηθούν μια πρόσφατη απειλή με όπλο ή πυροβολισμό εναντίον τους. Και όλα αυτά όταν οι ίδιοι είναι άοπλοι. Ενδεικτικό είναι αυτό που μας είπε ο Δημήτρης Νέγρης από το Κιάτο. «Πάμε γυμνοί να πιάσουμε οπλοφόρους. Τέτοια περιστατικά συμβαίνουν πολύ συχνά. Ολοι μας έχουμε να διηγηθούμε ένα-δυο περιστατικά το τελευταίο χρονικό διάστημα και είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα συμβούν και πάλι». Εδώ να σημειώσουμε την πικρία όχι μόνο των θηροφυλάκων αλλά και των χιλιάδων νομοταγών κυνηγών, που βλέπουν πολλούς λαθροθήρες να πέφτουν στα μαλακά. Τα δικαστήρια πολλές φορές, αγνοώντας προφανώς τη ζημιά που γίνεται, αθωώνουν επαγγελματίες λαθροθήρες ή επιβάλλουν ποινές-χάδια, με αποτέλεσμα αυτοί να αποθρασύνονται. Ενδεικτική είναι παλαιότερη απόφαση δικαστηρίου που αθώωσε λαθροθήρα που κυνηγούσε λαγό στις 14 Αυγούστου, όταν αυτός δικαιολογήθηκε πως μπέρδεψε τον λαγό με αλεπού!

Εκστρατεία βοήθειας

Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου και ο Κυνηγετικός Σύλλογος Αμαλιάδας άνοιξαν τραπεζικό λογαριασμό στο όνομα της συζύγου του αδικοχαμένου θηροφύλακα και του 11μηνου γιου του. Κάνουν δε έκκληση σε όλες τις κυνηγετικές οργανώσεις και στον κάθε κυνηγό ξεχωριστά να συνεισφέρουν ό,τι μπορούν στην ορφανεμένη οικογένεια που έχασε τον προστάτη της. Δεν ήταν πλουσιόπαιδο ο Θοδωρής. Βιοπαλαιστής και αυτός και η γυναίκα του, που δούλευε τετράωρα σε τοπικό σούπερ μάρκετ. Βιοπαλαιστές, αλλά αξιοπρεπείς και περήφανοι. Οπως περήφανη πρέπει να είναι η οικογένεια του κάθε θηροφύλακα... Ο λογαριασμός (319-01-054073-77) έχει ανοιχτεί στην Αγροτική Τράπεζα στο όνομα της χήρας του Θοδωρή, κας Βασιλικής Ράλλη και του 11μηνου γιου του Γιάννη Παπασπυρόπουλου, που πλέον είναι παιδί όλων των κυνηγών της Ελλάδας!

Η τελευταία επιτυχία!

Ηταν μόλις πριν λίγες ημέρες όταν ο Θοδωρής είχε την τελευταία του επιτυχία. Ηταν στις 20 Αυγούστου όταν ήρθε η καταγγελία ότι πέντε άτομα κυνηγάνε πέρδικες στην Κρυόβρυση της ορεινής Ηλείας. Δεν ήταν η περιοχή ευθύνης του, αλλά ο Θοδωρής δεν δίστασε στιγμή. Αν και το περιστατικό απείχε πολλά χιλιόμετρα, πήγε μόνος του και συνέλαβε τους θρασύτατους λαθροθήρες. Αυτός ήταν ο Θοδωρής. Οπως ακριβώς τον περιέγραψε ο πρόεδρός του και οι συνάδελφοί του. Αποφασιστικός, εργατικός, δίκαιος, τίμιος και πάνω από όλα ένας κυνηγός. Ενας κυνηγός που έδωσε τη ζωή του για να μας διδάξει το αυτονόητο: Οτι όλοι οι κυνηγοί (πρέπει να) είμαστε και οι ίδιοι θηροφύλακες!

Κείμενο-φωτό: Νίκος Φωτακόπουλος