Ω Ρ Ι Ω Ν - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ Κρήτης 2, 15127, Μελίσσια-Αθήνα www.orion.net.gr orion@orion.net.gr |
Αθήνα, 6/7/2007 |
Προς | τους κ.κ. Υπουργούς: - Γ.ΣΟΥΦΛΙΑ (Περιβάλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων) - Δ.ΣΙΟΥΦΑ (Ανάπτυξης) - Ε.ΜΠΑΣΙΑΚΟ (Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) - Ι.ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ (Εμπορικής Ναυτιλίας) - Γ.ΚΑΛΑΝΤΖΗ (Μακεδονίας - Θράκης) |
Κοιν.: | Τοπικοί Φορείς & ΜΜΕ Κυνηγετικές Οργανώσεις Κυνηγετικά ΜΜΕ & ιστοσελίδες |
Θέμα: Επιπτώσεις της ΚΥΑ 4110 (ΦΕΚ:Δ'102/2007) στην κυνηγετική δραστηριότητα.
Κύριοι Υπουργοί,
Πληροφορηθήκαμε πρόσφατα από τον κυνηγετικό τύπο το περιεχόμενο της ΚΥΑ που υπογράψατε με θέμα: «Χαρακτηρισμός της χερσαίας και θαλάσσιας περιοχής των υγροτόπων του Δέλτα στις εκβολές του ποταμού Εβρου και της ευρύτερης περιοχής του ως Εθνικό Πάρκο με την ονομασία Εθνικό Υγροτοπικό Πάρκο Δέλτα Εβρου».
Mε την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να σας μεταφέρουμε την έντονη ανησυχία και δυσαρέσκεια που προκύπτει από τον σημαντικό περιορισμό της κυνηγετικής δραστηριότητας στις περιοχές που αναφέρονται στην εν λόγω ΚΥΑ.
Για το σύνολο των Ελλήνων κυνηγών η ενασχόληση με το κυνήγι – όπως και όλες οι συναφείς δραστηριότητες συλλογής τροφής από τη φύση (η αλιεία, η συλλογή άγριων χόρτων και μανιταριών) – αποτελεί τρόπο ζωής. Δυστυχώς μέσω της εν λόγω ΚΥΑ είναι προφανές στον κυνηγετικό κόσμο ότι η κυβέρνησή σας εκλαμβάνει την κυνηγετική δραστηριότητα ως πλήρως ασύμβατη με κάθε είδους περιβαλλοντική διαφύλαξη και προστασία.
Η προαναφερθείσα νοοτροπία που χαρακτηρίζει αρκετές αποφάσεις των τελευταίων χρόνων έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές πρακτικές αλλά και τις αποφάσεις της Παγκόσμιας Ένωσης για την διατήρηση του περιβάλλοντος (IUCN). Θα γνωρίζετε ασφαλώς ότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες η κυνηγετική δραστηριότητα αποτελεί σημαντικό παράγοντα περιβαλλοντικής διαχείρισης. Με βάση τη λογική αυτή στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες επιτρέπεται η ελεγχόμενη από τις κυνηγετικές οργανώσεις επιλεκτική θήρα ακόμη και εντός ευαίσθητων και προστατευόμενων φυσικών περιοχών. Οι δε κυνηγετικές οργανώσεις θεωρούνται κοινωνικοί εταίροι στον αγώνα για το περιβάλλον και όχι θέση αντίπαλοι.
Δυστυχώς η κυβέρνηση, αγνοώντας τα στοιχεία και την άποψη του ανώτατου οργάνου εκπροσώπησης των Ελλήνων κυνηγών - της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος - προβαίνει σε συνεχείς ατεκμηρίωτες απαγορεύσεις που μόνο αποτέλεσμα έχουν την απομάκρυνση ενός σημαντικού αριθμού πολιτών από τη φύση και τη στέρηση σημαντικών εσόδων από τις σκληρά δοκιμαζόμενες ακριτικές κοινωνίες. Οι κάτοικοι του Έβρου έχουν επανειλημμένα αντιδράσει στον περιορισμό της κυνηγετικής δραστηριότητας στο νομό τους καθώς περαιτέρω μείωση των επιτρεπόμενων περιοχών άσκησης θήρας θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία. Η κατάληξη πολλών υδροβιοτόπων ανά την Ελλάδα όπου για χρόνια τώρα έχει απαγορευθεί η κυνηγετική δραστηριότητα [π.χ. λίμνη Κορώνειας] αποτελεί άλλωστε σαφή απόδειξη της αποτυχίας παρόμοιων μέτρων.
Θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι οι Έλληνες κυνηγοί αντιμετωπίζουμε όλα τα θέματα περιβαλλοντικής προστασίας με αίσθημα ευθύνης. Πιστεύουμε ειλικρινά ότι η κυνηγετική δραστηριότητα όπως αυτή καθορίζεται από τους νόμους, ελέγχεται και περιφρουρείται από την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή αλλά και εξασκείται από τον κάθε υπεύθυνο και συνειδητοποιημένο Έλληνα κυνηγό δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αειφορία του φυσικού περιβάλλοντος. Αντίθετα προσφέρει σε πολλαπλά επίπεδα σημαντικά οφέλη στον ίδιο τον κυνηγό αλλά και στην κοινωνία.
Ευελπιστούμε ότι η παρέμβαση μας θα σας κινητοποιήσει άμεσα ώστε να επαναπροσδιορίσετε τους άξονες της πολιτικής σας σε ότι αφορά τον καθορισμό των επιτρεπόμενων ανθρώπινων δραστηριοτήτων εντός των προστατευόμενων περιοχών όχι με βάση τη λογική των στείρων απαγορεύσεων αλλά με βάση το σεβασμό και την κατανόηση των αναγκών του συνόλου των ελλήνων πολιτών που σας έκαναν την τιμή να σας εμπιστευτούν τη διακυβέρνηση του τόπου μας.
Για τον Ωρίωνα Με εκτίμηση, | ||
O Πρόεδρος Μίλτος Φακιώλας |
Ο Γ.Γραμματέας Νίκος Παπαϊωάννου |