ΩΡΙΩΝ - Το Δίκτυο των Κυνηγών
Διαβούλευση σχεδίου νόμου για την ευζωία των ζώων συντροφιάςΗ Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη δολοφονεί το κυνήγι
DIANA 2007
Η Εκδήλωσή μας στην Εκθεση DIANA (1/4/2007)

Την Κυριακή 1η Απριλίου 2007, στην αίθουσα διαλέξεων της DIANA. (εκθεσιακό κέντρο MEC, Λ.Λαυρίου 301, Παιανία) πραγματοποιήθηκε, όπως έχει πλέον καθιερωθεί, η εκδήλωσή μας στα πλαίσια της μεγάλης κυνηγετικής έκθεσης DIANA 2007. Ο τίτλος της εκδήλωσης ήταν: Ο ενημερωμένος κυνηγός και οι δράσεις των Κυνηγετικών Οργανώσεων αποτελούν εχέγγυα για τη βελτίωση της κυνηγετικής δραστηριότητας. Είχαμε καλέσει κυνηγετικές οργανώσεις να παρουσιάσουν δράσεις που υλοποίησαν ή σχεδιάζουν να υλοποιήσουν.

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης καλύφθηκε από τον κ.Κ.Τσολάκο, επιστημονικό συνεργάτη της Κυν.Ομοσπ.Πελλοπονήσου, ο οποίος παρουσίασε και ανέπτυξε τό όραμα της ομοσπονδίας για την ίδρυση Κυνηγετικής Ακαδημίας. Η Κυνηγετική Ακαδημία ιδρύεται από την Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου, στην κατεύθυνση του σύγχρονου ρόλου που διακατέχει τον κυνηγό στις μέρες μας, δηλαδή του ρόλου του διαχειριστή της θηραματοπανίδας, του προστάτη του φυσικού περιβάλλοντος, του «καλλιεργητή» των βιοτόπων για την εν γένει ανάπτυξη, αναβάθμιση, διατήρηση και διαφύλαξη του θηραματικού πλούτου και της ισορροπίας των πληθυσμών του. Παράλληλα μέσω της Κυνηγετικής Ακαδημίας ο νέος κυνηγός θα έχει την δυνατότητα να διδαχθεί όλα όσα αφορούν την βιολογία του θηράματος, το κυνηγετικό όπλο και τους κανόνες ασφαλείας, τον κυνηγετικό σκύλο, την κυνηγετική δεοντολογία, την νομοθεσία θήρας, κ.α.

Η λειτουργία της Κυνηγετικής Ακαδημίας θα γίνεται σε επαναλαμβανόμενες φάσεις και θα είναι σε 10ήμερη βάση ανά έδρα πρωτεύουσας Νομού όπου θα συγκεντρώνονται από τους Κυνηγετικούς Συλλόγους όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα της Ακαδημίας. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει εφτά (7) ημέρες παράδοση θεωρίας και τρεις (3) ημέρες εφαρμογή στο πεδίο. Η θεωρητική κατάρτιση θα γίνεται από εξειδικευμένα άτομα μεταδίδοντας τις γνώσεις τους και την πείρα τους στα κυνηγετικά θέματα. Ενώ η πρακτική άσκηση θα γίνεται από έμπειρους κυνηγούς σε επιλεγμένες τοποθεσίες παρουσία και εντεταλμένων υπαλλήλων της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής. Η εκπαίδευση που θα παρέχει η Κυνηγετική Ακαδημία δεν θα απευθύνεται μόνο σε νέους κυνηγούς αλλά και σε όσους θέλουν να συμπληρώσουν ή να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους σε ότι αφορά την άσκηση της θήρας, αλλά και για να ενημερωθούν για τα προβλήματα του κυνηγίου, τον ρόλο και το έργο των Κυνηγετικών Οργανώσεων.

Αξίζει να σημειωθεί η άποψη της ΚΟΠ ότι η κυνηγετική εκπαίδευση πρέπει να γίνει υποχρεωτική για την λήψη άδειας θήρας. Μετά το τέλος της παρουσίασής του ο κ.Τσολάκος απάντησε στις σχετικές ερωτήσεις των παριστάμενων.

Για το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, το λόγο πήρε ο κ.Κυριάκος Σκορδάς, διευθυντής επικοινωνίας της Κυν.Ομοσπ.Μακεδονίας-Θράκης. Ανέπτυξε την επικοινωνιακή πολιτική των κυνηγετικών οργανώσεων και ειδικότερα της ΚΟΜΑΘ στις διάφορες ομάδες πολιτών (κυνηγοί, σχολεία, φορείς, κόσμος κλπ) και παρουσίασε τις σχετικές δράσεις της ΚΟΜΑΘ:
Εκδοση του βιβλίου Κυνηγετικό Εγχειρίδιο και δωρεάν διανομή του στους 60.000 κυνηγούς της ΚΟΜΑΘ.
Ετήσια έκδοση Πάνθηρας σε 5.000 αντίτυπα και δωρεάν αποστολή του σε όλους τους σχετικούς φορείς.
Μηνιαίο κυνηγετικό ένθετο στην εφημερίδα Μακεδονία.
Διοργάνωση διαλέξεων σε σχολεία με την συνεργασία των καθηγητών κ.ά.

Ο κ.Σκορδάς και η ΚΟΜΑΘ υποστηρίζουν την εθελοντική εκπαίδευση των κυνηγών με παροχή κινήτρων και όχι την επιβολή υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Στη συνέχεια ο κ.Σκορδάς απάντησε στις ερωτήσεις του ακροατηρίου και έγινε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Ευχαριστούμε το ΕΘΝΟΣ-ΚΥΝΗΓΙ για την παραχώρηση της αίθουσας και την υποστήριξη της εκδήλωσης.

Κάντε κλίκ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση:

Ο Κώστας Τσολάκος Ο Κυριάκος Σκορδάς Μερική άποψη της αίθουσας Μερική άποψη της αίθουσας

Ακολουθεί η πρόσκληση της εκδήλωσης που στάλθηκε σε όλους τους κυνηγετικούς φορείς, ΜΜΕ και ιστοσελίδες:

Ω Ρ Ι Ω Ν  - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ
Κρήτης 2,  15127, Μελίσσια-Αθήνα
www.orion.net.gr   orion@orion.net.gr
Αθήνα, 22/03/2007

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

Ο Όμιλός μας, στην προσπάθειά του για τη σωστή και πολύπλευρη ενημέρωση των Ελλήνων κυνηγών, βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να σας προσκαλέσει σε ενημερωτική εκδήλωση, την Κυριακή 1 Απριλίου 2007, ώρα 12:00. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα διαλέξεων της ετήσιας κυνηγετικής έκθεσης DIANA. (εκθεσιακό κέντρο MEC, Λ.Λαυρίου 301, Παιανία).

Σε συνέχεια των ενημερωτικών εκδηλώσεών μας από το 2002 εως σήμερα, η φετινή εκδήλωση έχει θέμα: "Ο ενημερωμένος κυνηγός και οι δράσεις των Κυνηγετικών Οργανώσεων αποτελούν εχέγγυα για τη βελτίωση της κυνηγετικής δραστηριότητας".

Στην εκδήλωση έχουμε προσκαλέσει Κυνηγετικές Οργανώσεις της χώρας μας να παρουσιάσουν πιλοτικές δράσεις που υλοποίησαν ή σχεδιάζουν να υλοποιήσουν.

Σας προσκαλούμε να παραβρεθείτε στην εκδήλωσή μας.


Για τον Ωρίωνα
Με εκτίμηση,

O Πρόεδρος


Μίλτος Φακιώλας
Ο Γ.Γραμματέας


Νίκος Παπαϊωάννου