ΩΡΙΩΝ - Το Δίκτυο των Κυνηγών
Διαβούλευση σχεδίου νόμου για την ευζωία των ζώων συντροφιάςΗ Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη δολοφονεί το κυνήγι
Δελτίο Τύπου του Ωρίωνα
Συμμετοχή του Ωρίωνα σε συνέντευξη τύπου της Δ'ΚΟΣΕ
για την αεροσπορά της υπαίθρου με σβώλους

Ο Ωρίων παρέστη, κατόπιν πρόσκλησης της Δ' ΚΟΣΕ, σε συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε στα γραφεία της Δ'ΚΟΣΕ την Τετάρτη 5/7/2006. Στην συνέντευξη ενημερωθήκαμε για τα σχέδια της Ομοσπονδίας να προχωρήσει σε εκτεταμένες σπορές με τη μέθοδο της αεροσποράς με σβώλους.

Η μέθοδος εφαρμόστηκε αρχικά στην Ιαπωνία από τον Masanobu Fukuoka. Συνίσταται στην κατασκευή σβώλων από κατάλληλo χώμα στους οποίους ενσωματώνονται σπόρια φυτών επιλεγμένων ανάλογα με το οικοσύστημα της κάθε περιοχής. Ο εγκλεισμός των σπόρων μέσα στους σβώλους εξασφαλίζει ότι οι σπόροι δεν θα εξαφανιστούν από τα έντομα και τα πουλιά αλλά θα παραμείνουν προστατευμένοι μέσα στο σβώλο μέχρι να βρέξει, οπότε και φυτρώνουν. Η διασπορά των σβώλων μπορεί να γίνει είτε από επίγεια μέσα είτε από αεροσκάφη για μεγαλύτερη αποδοτικότητα και για μέρη όπου δεν υπάρχει οδική πρόσβαση.

Ηδη η Ομοσπονδία έχει λύσει τα τεχνικά προβλήματα του εγχειρήματος και έχει κάνει τις απαραίτητες συνεννοήσεις για την παραχώρηση αεροσκαφών τα οποία θα πραγματοποιήσουν τις εν λόγω σπορές. Η πολιτική ηγεσία του Υπ.Εθν.Αμυνας συμφώνησε στην παραχώρηση των αεροσκαφών όμως το θέμα κολλάει στην τυπολατρεία κάποιων υπηρεσιών του Υπ.Αγροτικής Ανάπτυξης. Προς το παρόν και μέχρι να βρεθεί τρόπος να παρακαμφθούν οι υπηρεσιακές αντιρρήσεις, ο διασκορπισμός των σπόρων θα γίνει με τη βοήθεια των κυνηγών οι οποίοι θα παραλάβουν σακουλάκια με σπόρους κατά την έκδοση της αδείας.

Η Δ΄ΚΟΣΕ ζήτησε από τους εκπροσώπους των κυνηγετικών ΜΜΕ που παραβρέθηκαν στη συνέντευξη, να μεταφέρουν στον κυνηγετικό κόσμο τη σπουδαιότητα του εγχειρήματος ώστε να υπάρξει η απαραίτητη στήριξη και συμμετοχή των κυνηγών.

Ο σύλλογός μας έστειλε στην Δ΄ΚΟΣΕ την παρακάτω ευχαριστήρια-συγχαρητήρια επιστολή:

Ω Ρ Ι Ω Ν  - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ
Κρήτης 2,  15127, Μελίσσια-Αθήνα
www.orion.net.gr   orion@orion.net.gr
Αθήνα, 7/7/2006

Ευχαριστούμε πολύ για την πρόσκλησή σας σε συνέντευξη τύπου την 5/7/2006. Τα μέλη του ΔΣ του συλλόγου μας που παραβρέθηκαν στη συνέντευξη, μετέφεραν σε όλα τα μέλη μας τις αξιέπαινες προσπάθειες της Δ' Κ.Ο.Σ.Ε. για την αναβλάστηση των βουνών μας με τη μέθοδο Masanobu Fukuoka.

Ο σύλλογός μας προτίθεται να βοηθήσει με όλες του τις δυνάμεις τη συνολική προσπάθεια για τη βελτίωση του ενδιαιτήματος της άγριας πανίδας. Ευχόμαστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να προχωρήσει σε όλη την Ελλάδα αυτό το μεγάλο και ουσιαστικό εγχείρημα.

Για το ΔΣ του Ωρίωνα
Με εκτίμηση,
O Πρόεδρος


Μίλτος Φακιώλας
Ο Γ.Γραμματέας


Νίκος Παπαϊωάννου