ΩΡΙΩΝ - Το Δίκτυο των Κυνηγών
Διαβούλευση σχεδίου νόμου για την ευζωία των ζώων συντροφιάςΗ Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη δολοφονεί το κυνήγι
Δελτίο Τύπου
Ω Ρ Ι Ω Ν - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ
Μή Κερδοσκοπικός Ομιλος, Εδρα: Αθήνα
Email: orion@orion.net.gr   www.orion.net.gr
  Αθήνα, 13-7-2005

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
προς την Ορνιθολογική Εταιρία

Προς: birdlife-gr@ath.forthnet.gr

Αγαπητοί κύριοι

Με εξαιρετικό ενδιαφέρον διαβάσαμε στην ιστοσελίδα σας, την ανακοίνωση για τους κινδύνους που απειλούν τα πουλιά, όπως καταγράφηκαν από τους συνεργάτες σας σε 31 περιοχές της χώρας μας. Με ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη όμως παρατηρήσαμε ότι αυτές οι εκτιμήσεις παρουσίαζαν αρχικά το κυνήγι σαν υπ' αριθμόν ένα κίνδυνο για τα πουλιά των υγροτόπων. Και μάλιστα όταν σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 80% του συνολικού εμβαδού των υγροτόπων απαγορεύεται ήδη το κυνήγι στη χώρα μας ,διαθέτοντας ίσως ακόμα ένα παγκόσμιο ρεκόρ.

Πολλά μηνύματα αγανάκτησης εκ μέρους των κυνηγών για το δημοσίευμα σας κατέπνιξαν την αλληλογραφία μας επισημαίνοντας την άδικη και ανυπόστατη κατηγορία εναντίον του κυνηγιού , εκτίμηση που συμμεριζόμαστε απολύτως, και πολλές συζητήσεις μεταξύ των μελών μας ,για την δική μας μορφή αντιδράσεων , πραγματοποιήθηκαν για το θέμα αυτό. Με ικανοποίηση όμως στη συνέχεια και πριν προλάβουμε να διατυπώσουμε την επιστολή διαμαρτυρίας προς την οργάνωσή σας διαπιστώσαμε ότι αντικαταστάθηκε η λέξη «κυνήγι» με την έκφραση «λαθραίο κυνήγι» αμέσως μετά τις πρώτες προφορικές διαμαρτυρίες μας προς την ΕΟΕ.

Η παρουσίαση παρόμοιων απόψεων από τον επίσημο δικτυακό τόπο της Ορνιθολογικής, όταν δεν συνοδεύεται με την απαραίτητη διευκρίνιση ότι τα συμπεράσματα αυτά δεν είναι επίσημα επιστημονικά στοιχεία της οργάνωσης, αλλά εκτιμήσεις και απόψεις εθελοντών και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν επιστημονικά στοιχεία που θα προκαθορίσουν αποφάσεις αρμόδιων φορέων , δημιουργούν ανησυχίες και δικαιολογημένη αγανάκτηση στους κυνηγούς επειδή διαπιστώνουν ότι μια σοβαρή οργάνωση με το κύρος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, χρησιμοποιείται για να δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις και ακόμη χειρότερο να καταγράφονται απόψεις ,που περιβαλλόμενες το κύρος επιστημονικών μετρήσεων και στατιστικών δεδομένων να χρησιμοποιούνται κακόπιστα από δεδηλωμένους ιδεολογικά αντικυνηγούς σαν βάση των επιθέσεων εναντίον μιας νόμιμης δραστηριότητας όπως είναι το κυνήγι.

Οι κυνηγοί, έχοντας δεχτεί στο παρελθόν επανειλημμένα, άδικες και ανυπόστατες κατηγορίες, και θέλοντας πραγματικά να συμβάλλουν στον περιορισμό της λαθροθήρας, δημιούργησαν με δική τους πρωτοβουλία και χρηματοδότηση το Σώμα της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής, το οποίο συνεχώς ενισχύουν με εξοπλισμό και μέσα , πληρώνοντας οι ίδιοι οι κυνηγοί μέσω των συλλόγων τους το κόστος για την διατήρηση του επιτυχημένου αυτού θεσμού . Με αυτό τον τρόπο συμμετέχουν , εκτός των άλλων , στην προστασία ειδών και ενδιαιτημάτων που κινδυνεύουν, στην επιτήρηση ευαίσθητων οικολογικά περιοχών, και στην έγκαιρη επισήμανση προβλημάτων και περιβαλλοντικών καταστροφών. Το παράδειγμα της Κορώνειας και η έγκαιρη παρέμβαση των κυνηγών είναι πάντα επίκαιρο.

Ο Ωρίωνας είναι μια οργάνωση κυνηγών με αγάπη και ευαισθησία για το περιβάλλον που υπερασπίζεται τα συμφέροντα και τα δίκαια των κυνηγών και αγωνίζεται εναντίον όσων κακόβουλα και συκοφαντικά προσπαθούν να δημιουργούν προβλήματα στην άσκηση μιας νόμιμης δραστηριότητας όπως είναι το κυνήγι. Για την επίτευξη των σκοπών του ,που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος ,επιζητεί κοινές μορφές δράσης με όσες οργανώσεις ενδιαφέρονται για την προστασία του περιβάλλοντος, αναγνωρίζοντας συγχρόνως την διαφορετικότητα των απόψεων. Εξ άλλου δεν μπορούν όλοι οι πολίτες να είναι κυνηγοί, ή ψαράδες ή ορειβάτες. Νοιώθουν όμως οι περισσότεροι την ανάγκη και έχουν την θέληση να βοηθήσουν στην προστασία του περιβάλλοντος όπου ζούν και δραστηριοποιούνται. Στον αγώνα αυτό δεν χωρούν στείρες αντιπαραθέσεις, ιδεολογικές διαμάχες και υστερικές αντιθέσεις.

Εκτιμώντας ιδιαίτερα την δική σας ανταπόκριση στις παρατηρήσεις μας ,και την τροποποίηση της αρχικής μορφής του δημοσιευμένου άρθρου της κας Καλούλη με την αντικατάσταση της λέξης «κυνήγι» με τη λέξη «λαθροθήρα», και γνωρίζοντας ότι ο σκοπός της προστασίας του περιβάλλοντος παραμένει κοινός , θα θέλαμε να καθοριστεί μια κοινά αποδεκτή ημερομηνία συνάντησης με εκπροσώπους της οργάνωσής σας ,για να αρθούν οι όποιες παρεξηγήσεις δημιουργήθηκαν από την δημοσίευση του επίμαχου κειμένου, να δοθούν οι αναγκαίες διευκρινίσεις για το περιεχόμενο του δημοσιεύματος και την σχέση του με την ΕΟΕ , και το κυριότερο να βρεθούν οι κοινοί στόχοι και να τεθούν οι βάσεις για μια γόνιμη συνεργασία στο μέλλον. Αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από όσα μας χωρίζουν, και θα πρέπει να αγωνιστούμε για κοινές δράσεις που θα επιβεβαιώνουν την αναγκαία αλλά -δυστυχώς- μη κατανοητή μέχρι σήμερα ,αυτή διαπίστωση.


Με τιμή
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Μιλτιάδης Φακιώλας
  Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Νικόλαος Παπαϊωάννου