ΩΡΙΩΝ - Το Δίκτυο των Κυνηγών
Διαβούλευση σχεδίου νόμου για την ευζωία των ζώων συντροφιάςΗ Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη δολοφονεί το κυνήγι
DIANA 2004
Η Εκδήλωσή μας στην Εκθεση DIANA (3/4/2004)

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε όπως είχε προγραμματιστεί το Σάββατο 3/4/2004, ώρα 17:00 στην αίθουσα διαλέξεων της DIANA. (εκθεσιακό κέντρο MEC, Λ.Λαυρίου 301, Παιανία).

Κεντρικός Ομιλητής ήταν ο Δρ. Περικλής Μπίρτσας, Δασολόγος - Θηραματολόγος, Γενικός Δ/ντής της ΣΤ' ΚΟΜΑΘ και μέλος του Ομίλου μας. Το θέμα της ομιλίας του ήταν:

«Διαχείριση του φασιανού – Εφαρμογή διαχειριστικών σχεδίων στην Ελλάδα».

Την εκδήλωση προλόγισε η κ. Μαρία Στυλιαρογιάννη, Γ.Γραμματεύς του ΩΡΙΩΝΑ, η οποία και ευχαρίστησε όλους τους παραβρισκόμενους και ιδιαίτερα τους προσκεκλημένους μας.


Αγαπητοί φίλοι, κυρίες και κύριοι.

Εκ μέρους του ΩΡΙΩΝΑ σας καλωσορίζω στην ενημερωτική εκδήλωση που διοργανώνει ο ΄Ομιλός μας στα πλαίσια της ετήσιας έκθεσης DIANA. Οι ομιλίες του ΩΡΙΩΝΑ στα πλαίσια της έκθεσης, που γίνονται για δεύτερη συνεχή χρονιά είναι πια θεσμός που φιλοδοξούμε να τον συνεχίσουμε και στα επόμενα χρόνια.

Την εκδήλωσή μας τιμούν με την παρουσία τους:

 • O πρόεδρος της Κ.Σ.Ε. κ. Παπαδόδημας
 • Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδος
 • Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μακεδονίας - Θράκης
 • Από το Εθνος Κυνήγι ο αρχισυντάκτης, ο κ.Κυπριδήμος
 • Από το περιοδικό «Κυνηγεσία – Κυνοφιλία» ο Δ/ντης του και ο αρχισυντάκτης του
 • Από το Ε-Αρτεμις ο κ. Θ.Τσάμης
 • Από το Πρόγραμμα «ΑΡΤΕΜΙΣ» οι κ.κ. Καραμπατζάκης, θηραματολόγος και Θωμαϊδης καθηγητής θηραματοπονίας στο Τ.Ε.Ι. Καρπενησίου
 • Ο επιστημονικός συνεργάτης της Ομοσπονδίας Θεσσαλίας & Νήσων Σποράδων και μέλος του ΩΡΙΩΝΑ κ. Γιωργος Χριστοδούλου
 • Ο πρόεδρος του Κ.Σ. Αμπελοκήπων
 • Ο πρόεδρος του Κ.Σ. Βόλου

Κατ΄ αρχήν ευχαριστούμε το "ΕΘΝΟΣ ΚΥΝΗΓΙ" για την ευγενική παραχώρηση αυτής της αίθουσας και την προβολή από τις σελίδες του της σημερινής εκδήλωσης, αλλά και γενικότερα για την συνεργασία μας τη χρονιά που πέρασε. Το "ΕΘΝΟΣ - ΚΥΝΗΓΙ" το αγαπήσαμε και το στηρίζουμε ως κυνηγοί γιατί θεωρούμε ότι συμβάλλει ιδιαίτερα στην πολύπλευρη ενημέρωση των κυνηγών και με συνέπεια υπερασπίζεται τις θέσεις τους.

Ο ΩΡΙΩΝ σας είναι σίγουρα γνωστός. Είναι το Πανελλήνιο δίκτυο κυνηγών που ιδρύθηκε πριν δύο χρόνια και σκοπό έχει να υπερασπίζεται το ελεύθερο κυνήγι και την προοπτική του στη χώρα μας, αλλά και να συμβάλλει στη βελτίωση της εικόνας του κυνηγού μέσα στην κοινωνία. Ανακοινώσεις του ΩΡΙΩΝΑ, άρθρα, παρουσιάσεις, διαμαρτυρίες δημοσιεύτηκαν κατά καιρούς τόσο στα έντυπα κυνηγετικά μέσα όσο και στο Διαδίκτυο.

Τα μέλη του ΩΡΙΩΝΑ διοργάνωσαν στην διετία που μας πέρασε συναντήσεις σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, στις οποίες οι συμμετέχοντες αναπτύσσουν δεσμούς φιλίας, συζητούν και προτείνουν δράσεις για το κυνήγι. Ενδεικτικά αναφέρονται οι συναντήσεις στην Συκέα της ορεινής Δωρίδας τον Μάιο του 2002, στην Όσσα τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου, στη Στυλίδα τον Φεβρουάριο και στην Καρυά του Ολύμπου τον Αύγουστο 2003, στον Αμάραντο Τρικάλων τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, στην Πύδνα Πιερίας τον Μάρτιο του 2004.

Το Δίκτυό μας πραγματοποίησε επίσης σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων για το κυνήγι.

 • Ενημερωτική εκδήλωση τον Απρίλιο του 2002 σε συνεργασία με το Στέκι "Ηunter club" των κυνηγών στη Λάρισα και θέμα "Εκτροφή και εκπαίδευση σκύλων φέρμας και ιχνηλασίας", με ομιλητή τον εκτροφέα - εκπαιδευτή Επανιέλ Μπρετόν και Ελληνικού Ιχνηλάτη κ. Παναγιώτη Χαιρόπουλο.
 • Στην περσινή έκθεσης DIANA συμμετείχε με δύο ενημερωτικές διαλέξεις με θέματα:
  • "Το κυνηγετικό μοντέλο της Κύπρου" και ομιλητή τον εκπρόσωπο του Τμήματος Θήρας του Υπ. Εσωτερικών της Κύπρου κ. Μηνά Παπαδόπουλο, Δασολόγο, Επαρχιακό Λειτουργό Πάφου και
  • "Παρουσίαση του σχεδιασμού, της λειτουργίας και των αποτελεσμάτων του Πιλοτικού προγράμματος θηραματικής διαχείρισης Κακοπλευρίου" από τον επιστημονικό συνεργάτη της Ζ' Κ.Ο. Θεσσαλίας & Σποράδων, θηραματολόγο κ. Γιώργο Χριστοδούλου.
 • Ενημερωτική εκδήλωση για την περιοχή οικοανάπτυξης Κάρλας - Μαυροβουνίου - Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου, τον Νοέμβριο του 2003, με τη συνεργασία του Κυνηγετικού Συλλόγου Βόλου που είχε στόχο την ανάδειξη του ζητήματος των περιοχών οικοανάπτυξης, την αποτροπή των προτεινόμενων νέων απαγορεύσεων για το κυνήγι και την συμμετοχή της Ομοσπονδίας Θεσσαλίας στον φορέα διαχείρισης της περιοχής οικοανάπτυξης Κάρλας - Μαυροβουνίου - Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου.
 • Επίκαιρες ήταν και οι παρεμβάσεις του ΩΡΙΩΝΑ για θέματα που αφορούν το κυνήγι. Ενδεικτικές είναι οι παρεμβάσεις:
  Προς την Ορνιθολογική Εταιρία τον Αύγουστο του 2002 σχετικά με Δελτίο Τύπου που εξέδωσε με αφορμή τη Ρυθμιστική 2002-2003, προς όλους τους υπευθύνους σχετικά με την διακοπή της κυνηγετικής δραστηριότητας τον Δεκέμβριο 2002, προς την Τράπεζα Πειραιώς με αφορμή διαφημιστικό spot αντικυνηγετικού περιεχομένου της εφημερίδας Καθημερινής τον Σεπτέμβριο του 2003 κ.α.
 • Σημαντικότατη ήταν και η παρέμβαση μελών του ΩΡΙΩΝΑ για μεθοδεύσεις του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στην περιοχή Γράμμου και Β.Δ. Βόιου στα πλαίσια του Προγράμματος LIFE, οι οποίες αφορούσαν πρόσθετες απαγορεύσεις στην περιοχή και οι οποίες τελικά αποτράπηκαν.

Το Δίκτυο "ΩΡΙΩΝ" θα συνεχίσει τις δραστηριότητές του και θα τις επεκτείνει σε όλη τη χώρα, με στόχο την αλλαγή της αντικυνηγετικής αντίληψης που επικρατεί στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, η οποία αμφισβητεί τον ουσιαστικό και ιστορικό ρόλο του κυνηγίου και των κυνηγών στην προσπάθεια για τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος της άγριας φύσης. Στην προσπάθειά του αυτή καλεί όλους τους κυνηγούς να πλαισιώσουν το Δίκτυο, δυναμώνοντας τη φωνή και τις δράσεις του.

Αγαπητοί φίλοι. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας. Ευχαριστώ θερμά επίσης τον κ. Περικλή Μπίρτσα, Δρ. Δασολόγο – Θηραματολόγο, Γενικό Δ/ντη της ΣΤ΄ ΚΟΜΑΘ και μέλος του ΩΡΙΩΝΑ ο οποίος θα μας παρουσιάσει τη διάλεξή του, που θέμα της έχει τη «Διαχείριση του φασιανού – Εφαρμογή διαχειριστικών σχεδίων στην Ελλάδα».

Μαρία Στυλιαρογιάννη
Γ.Γραμματεύς του ΩρίωναΩ Ρ Ι Ω Ν