ΩΡΙΩΝ - Το Δίκτυο των Κυνηγών
Διαβούλευση σχεδίου νόμου για την ευζωία των ζώων συντροφιάςΗ Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη δολοφονεί το κυνήγι
Δελτίο Τύπου
Ω Ρ Ι Ω Ν - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ
Μή Κερδοσκοπικός Ομιλος, Εδρα: Αθήνα
Email: orion@orion.net.gr   www.orion.net.gr
  Αθήνα, 4-1-2003

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
έκκληση για αυτοσυγκράτηση

Ο ΩΡΙΩΝ απευθύνει προς όλους τους κυνηγούς έκκληση για αυτοσυγκράτηση στην κάρπωση κατά την άσκηση του κυνηγίου της Μπεκάτσας.

Πληροφορίες προερχόμενες από έγκυρες πηγές, κάνουν λόγο για πρωτοφανή μείωση των εμφανίσεων της Μπεκάτσας σχεδόν σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ήπειρο. Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του Ομίλου των Γάλλων μπεκατσοκυνηγών αναφέρει σε μήνυμά του οτι:

"Η φετεινή χρονιά χαρακτηρίζεται -ομοιογενώς σε όλη τη Γαλλία- από πρωτοφανή έλλειψη μπεκατσών. Το φαινόμενο οφείλεται στο μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας στις περιοχές διαχείμασης το 2001-2002 λόγω ψυχρών συνθηκών, καθώς και στην πολύ κακή αναπαραγωγή του είδους στη Βόρεια και Ανατολική Ευρώπη."

Ολόκληρο το κείμενο στο οποίο παραθέτονται και οι πηγές των πληροφοριών του Γάλλου συνάδελφου στο: www.kynigos.net.gr/meletes/woodcock2.html. (ΣΣ: επισυνάπτεται στο τέλος του δελτίου).

Παρόμοια είναι τα μηνύματα από την γειτονική μας Τουρκία, όπου σύμφωνα με πρόσφατο μήνυμα Τούρκου συνάδελφου κυνηγού από την Αγκυρα, η φετεινή κυνηγετική κάρπωση στις Μπεκάτσες ανά κυνηγό, έχει πέσει από εκατοντάδες των προηγούμενων ετών σε 10 πουλιά για τον καλύτερο μπεκατσοκυνηγό από την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου!

Ολα τα παραπάνω ανησυχητικά μηνύματα, επιβεβαιώνονται και από τους Έλληνες μπεκατσοκυνηγούς για την έως σήμερα πρωτοφανή έλειψη Μπεκατσών απ'όλα τα διαμερίσματα της Ελλάδας.

Επειδή δεν υπάρχουν για την ώρα έγκυρα επιστημονικά δεδομένα που να συνηγορούν για την νομοθετική μείωση του ημερήσιου επιτρεπομένου αριθμού θήρευσης Μπεκατσών ανά κυνηγό,

Επειδή ίσως το φαινόμενο να οφείλεται σε άλλους παράγοντες, όπως κλιματολογικούς και οχι σε πραγματική μείωση του συνολικού πληθυσμού των Μπεκατσών,

ΚΑΛΟΥΜΕ:

Όλους τους κυνηγούς να δείξουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για την αειφορική άσκηση της κυνηγετικής δραστηριότητας, μειώνοντας την ημερήσια κάρπωση στο ελάχιστο δυνατόν, άσχετα από τον αριθμό των ημερήσιων συναντήσεων με την Νεράϊδα του Δάσους,

Όλες τις Κυνηγετικές Οργανώσεις, τους Ομοσπονδιακούς Θηροφύλακες, και τα Δασαρχεία, να εντείνουν τις προσπάθειες για την σύλληψη και την τιμωρία των λαθροθηρών που δολοφονούν τις Μπεκάτσες στο παράνομο νυχτερινό καρτέρι.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΑΙ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΟΦΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ!

Ω Ρ Ι Ω Ν


Ακολουθεί η ανακοίνωση του κλάμπ μπεκατσοκυνηγών της Γαλλίας

Κακή κατάσταση χειμαζομενων πληθυσμών μπεκάτσας
το 2002-2003 στη Γαλλία

17 Δεκεμβρίου 2002

Η μπεκάτσα είναι είδος ιδιαίτερα θηρεύσιμο στην Ευρώπη, ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο αριθμός των θηρευόμενων πουλιών συνολικά στην Ευρώπη υπολογίζεται ανάμεσα στα 4 - 5 εκατομμύρια άτομα. Στη Γαλλία, σύμφωνα με μελέτη για τα θηρευθέντα πτηνά το 1997-1998, η μπεκάτσα κατετάγη 3η με τον αριθμό των θηρευθέντων να ανέρχεται στα 1.200.000 άτομα.

Η φετεινή χρονιά χαρακτηρίζεται - ομοιογενώς σε όλη τη Γαλλία - από πρωτοφανή έλλειψη μπεκατσών.Το φαινόμενο οφείλεται στο μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας στις περιοχές διαχείμασης το 2001-2002 λόγω ψυχρών συνθηκών, καθώς και στην πολύ κακή αναπαραγωγή του είδους στη Βόρεια και Ανατολική Ευρώπη. Οι παραπάνω πληροφορίες προέρχονται από τις εξής πηγές:

  1. Ρωσία (περιοχές αναπαραγωγής) άνοιξη-καλοκαίρι 2002 (συνέδριο ερευνητών ONCFS - Ρώσικος Επιστημονικός Οργανισμός)
  2. Κεντρική και Βορειο-Δυτική Ρωσσία - άνοιξη εποχή μετανάστευσης -(συνέδριο ερευνητών) και Δανία (Εθνικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Έρευνας) - περίοδος Οκτωβρίου-Νοεμβρίου.
  3. Γαλλία έρευνα κάρπωσης μπεκατσών από Οκτώβριου εώς Δεκέμβρη 2002.

Η αναπαραγωγή

Στη Ρωσσία η απογραφή των αρσενικών κατά τη διάρκεια του καλέσματος ζευγαρώματος απέδειξαν πτώση της δραστηριότητας την άνοιξη-καλοκαίρι 2002 συγκρινόμενη με τα δεδομένα των προηγούμενων 3 χρόνων. Η μείωση ήταν αισθητή κατά τη διάρκεια της αποδημίας την άνοιξη, γεγονός που μαρτυρά και μεγαλύτερη θνησιμότητα στις περιοχές διαχείμασης το 2001-2002.

Οι άσχημες καιρικές συνθήκες της άνοιξης του 2002 επιβαρύναν ακόμη περισσότερο τη περίοδο αναπαραγωγής. Μία περίοδος πολύ ξηρή και ζεστή στο τέλος Μάη εώς το τέλος Σεπτέμβρη ακολούθησε στο σύνολο της δασικής ζώνης της Ευρωπαικής Ρωσσίας. Οι ανωτέρω συνθήκες είναι γνωστό ότι δρουν αρνητικά στην επιβίωση των νεοσσών.

Η αποδημία

Οι παρατηρήσεις της αποδημίας των νέων πτηνών στη Ρωσσία αποδεικνύουν επίσης την μείωση των αριθμών κυρίως νέων ατόμων. Το 2002 η αναλογία ηλικίας των νέων ατόμων ήταν 2 (66% νέα άτομα) για τη κεντρική Ρωσσία ενώ στη Βόρεια & Βορειο Δυτική Ρωσσία ήταν συνήθως 4 (80% νέα άτομα) από το 1994 έως το 2001. Η αναλογία ηλικίας είναι επομένως σημαντικά μειωμένη. Αξίζει να σημειώσουμε ωστόσο ότι κατα την άποψη μας οι έρευνες μεταξύ των χρονιών και όχι η αναλογία ηλικίας αντικατοπτρίζουν ορθότερα την επιτυχία αναπαραγωγής.

Στη Δανία, από το φθινόπωρο του 2002, η αναλογία ηλικίας δεν αυξήθηκε πάνω από το 0,94 σε δείγμα 434 πτηνών (48% νέα άτομα). Αυτή η αναλογία ηλικίας είναι η μικρότερη καταγεγραμμένη εδώ και 16 χρόνια. Είναι συγκρίσιμη μόνο με αυτή του 1992 μιας πολύ δύσκολης χρονιάς για τον πληθυσμό της μπεκάτσας.

Η διαχείμαση

Στη Γαλλία, σε δείγμα 731 ατόμων θηρευθέντων στα 54 διαμερίσματα της χώρας από τον Οκτώβριο έως το Δεκέμβριο 2002 η αναλογία ηλικίας ήταν ανάμεσα στο 0,93 και 1 (48% έως 50% νέα άτομα) ενώ τις προηγούμενες χρονιές ήταν κατα μέσο όρο 1,5 (60% νέα πτηνά).

Επίλογος και προτάσεις

Συνοψίζοντας το σύνολο των δεδομένων από τη Ρωσσία (κύρια περιοχή αναπαραγωγής), τη Δανία (περιοχή αποδημίας) και τη Γαλλία (περιοχή διανείμασης) αποδεικνύουν μείωση του πληθυσμού λόγω περιορισμένης επιτυχίας αναπαραγωγής και αυξημένης θνησιμότητας στις περιοχές διαχείμασης το 2001-2002.

Οι ανωτέρω πληροφορίες επιβεβαιώνονται και από τους Γάλλους κυνηγούς καθώς ο αριθμός των συναντήσεων στα συνήθη κυνηγοτόπια είναι μειωμένος. Ιδιαίτερα στη Βρετάνη που αποτελεί και τον κύριο τόπο διαχείμασης της μπεκάτσας στη Γαλλία.

Χρειάζεται λοιπόν σύνεση στους Kυνηγετικούς Συλλόγους ως εγγυητών της αειφόρου διαχείρισης του θηράματος. Πρέπει να ενημερωθούν οι κυνηγοί και να ληφθούν μέτρα για τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2003. Συνιστούμε άμεση μείωση και αυστηρή επιτήρηση του ορίου κάρπωσης σε όλα τα διαμερίσματα όπου αυτές ισχύουν, με πρωτοβουλία των Κυνηγετικών Συλλόγων.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ CLUB ΜΠΕΚΑΤΣΟΚΥΝΗΓΩΝ ΓΑΛΛΙΑΣ