ΩΡΙΩΝ - Το Δίκτυο των Κυνηγών
Διαβούλευση σχεδίου νόμου για την ευζωία των ζώων συντροφιάςΗ Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη δολοφονεί το κυνήγι
DIANA 2003
Η Εκδήλωσή μας στην Εκθεση DIANA (5/4/2003)

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε όπως είχε προγραμματιστεί το Σάββατο 5 Απριλίου 2003, ώρα 18:00 στην αίθουσα διαλέξεων της DIANA. (εκθεσιακό κέντρο MEC, Λ.Λαυρίου 301, Παιανία). Την εκδήλωση άνοιξε η Γραμματέας του Ομίλου μας κ.Μαρία Στυλιαρογιάννη:Αγαπητοί φίλοι, κυρίες και κύριοι.

Εκ μέρους του ΩΡΙΩΝΑ σας καλωσορίζω στην πρώτη ενημερωτική εκδήλωση που διοργανώνει ο Ομιλός μας..

Οφείλουμε κατ΄ αρχήν να ευχαριστήσουμε δημόσια το «ΕΘΝΟΣ ΚΥΝΗΓΙ» για την ευγενική παραχώρηση αυτής της αίθουσας και την προβολή από τις σελίδες του της σημερινής εκδήλωσης. Και σαν κυνηγοί, βέβαια, οφείλουμε επίσης να συγχαρούμε την διεύθυνση και το προσωπικό αυτού του εντύπου για την ιδιαίτερη συμβολή τους στην πολύπλευρη ενημέρωση των κυνηγών.

Ο ΩΡΙΩΝ είναι ένα πανελλήνιο δίκτυο κυνηγών που ιδρύθηκε πριν ένα περίπου χρόνο από λίγους φίλους που γνωριστήκαμε μέσω του Διαδικτύου και που μας ένωσε η κοινή αγωνία για το μέλλον του κυνηγίου στη χώρα μας..

Εδώ και μία δεκαετία περίπου οι ποικίλες αντικυνηγετικές εκδηλώσεις έχουν διαστρεβλώσει την εικόνα του κυνηγού, έχουν οδηγήσει σε πρόσθετους περιορισμούς και απαγορεύσεις, ενώ από την άλλη πλευρά εμείς οι κυνηγοί μέσα από τις Οργανώσεις μας δεν καταφέραμε να αρθρώσουμε έναν πειστικό λόγο και να αποκαταστήσουμε την εικόνα του κυνηγού στην κοινή γνώμη..

Ετσι θέσαμε ως έναν από τους βασικούς στόχους μας την υπεράσπιση του κυνηγίου και την βελτίωση της εικόνας του κυνηγού μέσα στην κοινωνία. Γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι ελάχιστα μπορούμε να καταφέρουμε αν δεν έχουμε με το μέρος μας την κοινή γνώμη.

Παράλληλα όμως εκτιμήσαμε ότι πρέπει να στραφούμε με το ίδιο ζήλο στην ενημέρωση και επιμόρφωση όλων των κυνηγών για κάθε θέμα που αφορά το κυνήγι και τη σχέση μας με την κοινωνία. Πρέπει να γίνουμε όλοι γνώστες της ηθικής του κυνηγίου. Πρέπει να διαδραματίσουμε έναν ιδιαίτερο ρόλο στην προστασία του περιβάλλοντος και στη διατήρηση των βιοτόπων. Πρέπει να οργανώσουμε τη δράση μας, να αξιοποιήσουμε την επιστημονική γνώση και να προβάλλουμε στην κοινωνία και στην Πολιτεία θέσεις σαφείς, καθαρές και τεκμηριωμένες.

Δεν επιχειρούμε να υποκαταστήσουμε το ρόλο των αναγνωρισμένων Κυνηγετικών Οργανώσεων.
Επιδιώκουμε να λειτουργήσουμε σε ένα διαφορετικό πλαίσιο. Να προωθήσουμε Πανελλαδικά τη σύγχρονη αντίληψη για το κυνήγι και τον κυνηγό και να υποστηρίξουμε με κάθε τρόπο τους σκοπούς και τις επιδιώξεις των Κυνηγετικών Οργανώσεων..

Με τη σημερινή εκδήλωσή μας εγκαινιάζουμε ένα ετήσιο κύκλο εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα κάτω από το γενικό τίτλο «Το μέλλον του κυνηγίου στην Ελλάδα».

Το θέμα της σημερινής εκδήλωσης έχει τον τίτλο «Η προοπτική ανάπτυξης του ενδημικού θηράματος στη χώρα μας».

Σε αυτό το σημείο αισθάνομαι υποχρεωμένη να ευχαριστήσω θερμά τους δύο προσκεκλημένους μας επιστήμονες για την άμεση αποδοχή της πρόσκλησης του ΩΡΙΩΝΑ. Με ιδιαίτερη χαρά λοιπόν σας τους παρουσιάζω..

Ο εκπρόσωπος του Τμήματος Θήρας του Υπ. Εσωτερικών της Κύπρου κ. Μηνάς Παπαδόπουλος, Δασολόγος, Επαρχιακός Λειτουργός Πάφου. Η ομιλία του με θέμα «Το κυνηγετικό μοντέλο της Κύπρου» θα μας ενημερώσει για τις μεθόδους του Τμήματος Θήρας Κύπρου στην κυνηγετική διαχείριση..

Ο Επιστημονικός συνεργάτης της Ζ΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Θεσσαλίας και Νήσων Σποράδων κ. Γιώργος Χριστοδούλου, Θηραματολόγος, θα μας ενημερώσει για το «Πιλοτικό πρόγραμμα θηραματικής διαχείρισης Κακοπλευρίου».

Παρακαλούμε τον κ. Μηνά Παπαδόπουλο να πάρει το λόγο.Στη συνέχεια παρουσιάστηκε το "Kυνηγετικό μοντέλο της Κύπρου" από τον εκπρόσωπο του Τμήματος Θήρας του Υπ. Εσωτερικών της Κύπρου κ. Μηνά Παπαδόπουλο, Δασολόγο, Επαρχιακό Λειτουργό Πάφου. Δείτε την παρουσίαση εδω: Το Κυνηγετικό μοντέλο της Κύπρου.

Ο επιστημονικός συνεργάτης της Ζ' Κ.Ο.Θεσσαλίας & Σποράδων θηραματολόγος κ. Γιώργος Χριστοδούλου, παρουσίασε με κάθε λεπτομέρεια το σχεδιασμό τη λειτουργία και τα αποτελέσματα του "Πιλοτικού προγράμματος θηραματικής διαχείρισης Κακοπλευρίου". Δείτε εδώ το πρόγραμμα: Το Πιλοτικό πρόγραμμα Θηραματικής Διαχείρισης Κακοπλευρίου.

Στους ομιλητές απονεμήθηκαν αναμνηστικές πλακέτες τις οποίες παρέδωσε ο Αντιπρόεδρος του Ωρίωνα κ. Κ.Γκριτζάλας. Ακολουθούν δύο μηνύματα μελών μας που περιέγραφαν τις εντυπώσεις τους από την εκδήλωση καθώς και η συγχαρητήρια επιστολή του ΚΣ Αμπελοκήπων Θεσ/νίκης:Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε, σε αίθουσα της έκθεσης DIANA, η εκδήλωση του ΩΡΙΩΝΑ με τους δύο εκλεκτούς ομιλητές μας, τον Μηνά Παπαδόπουλο από το Ταμείο Θήρας της Κύπρου και τον Γιώργο Χριστοδούλου από την Ζ΄Κ.Ο. Θεσσαλίας & Νήσων Σποράδων.

Ήταν εκδήλωση επιτυχημένη, γεμάτη η αίθουσα που μας διασφάλισε το ΕΘΝΟΣ ΚΥΝΗΓΙ, λίγος όμως ο χρόνος για ερωτήσεις - τοποθετήσεις των κυνηγών, μια και απ΄ έξω περίμενε η Κ.Σ.Ε για την ομιλία του Προέδρου που άρχιζε αμέσως μετά.

Με την αίθουσα είχαμε πρόβλημα κακής ακουστικής γιατί ήταν ανοικτή από επάνω (θόρυβος από έξω) και επί πλέον μέσα στην αίθουσα ακούγονταν από μεγάφωνα οι ανακοινώσεις της έκθεσης και έτσι έπρεπε να κάνεις προσπάθεια για να ακούς τους ομιλητές.

Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες επί των ομιλιών, αν όμως αυτές υπάρχουν στον ΩΡΙΩΝΑ πρέπει να δημοσιευτούν στις σελίδες των Κυνηγετικών site για να τις δουν και να τις μελετήσουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης, οι προσκεκλημένοι μας και μεις φάγαμε σε μία ωραία ταβέρνα στην Πεντέλη, συζητήσαμε, γνωριστήκαμε καλύτερα και ευχηθήκαμε το επόμενο ραντεβού μας να είναι σύντομο.

Από τη μεριά μου θέλω να ευχαριστήσω ξανά όλους τους ΩΡΙΩΝΕΣ (ειδικά τους Αθηναίους) που δούλεψαν για την εκδήλωση και για την επιτυχία της, με σεμνότητα και ήθος ξεχωριστό. ΄Ηταν από τη μεριά τους όλα άψογα, χάρηκα ιδιαίτερα γιατί τους γνώρισα από κοντά, είναι όλοι τους εξαιρετικά παιδιά και πραγματικά φεύγοντας ένιωσα πως είναι κομμάτι πια της ψυχής μου.

Σας ευχαριστώ όλους σας. Καλή αντάμωση (σας περιμένω στο Βόλο, όποτε θέλετε να σας φιλοξενήσω, θάναι χαρά μου).
Στην εκδήλωση τρία νέα άτομα εκδήλωσαν την επιθυμία για να γίνουν μέλη του ΩΡΙΩΝΑ. Θα ενημερώσω το Δ.Σ.

Μαρία Στυλιαρογιάννη.


Συνάδελφοι καλημέρα, μόνο δυο λόγια, τελείως περιληπτικά, για όσους δεν κατάφεραν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση μας:

Το Κακοπλεύρι (περιοχή των Τρικάλων) αφορά ένα πιλοτικό πρόγραμμα θηραματικής διαχείρησης, διάρκειας μόλις τεσσάρων ετών (+ 1 χρόνος αξιολόγησης-καταγραφής αποτελεσμάτων) το οποίο κόστισε μόλις 10.000.000 δρχ. και πολύ δουλειά εκ μέρους μελών τοπικών κυνηγετικών συλλόγων.

Στόχος του προγράμματος ήταν ο λαγός και η πέρδικα (graeca), ενώ λόγω περιορισμένων πόρων, δεν στάθηκε δυνατόν να καταγραφούν-μελετηθούν οι σαφώς ευεργετικές επιδράσεις του προγράμματος σε άλλα θηραματικά ή μη είδη της πανίδας.

    ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ:
  • Τον τέταρτο χρόνο η αύξηση του λαγού έφθασε το 148%!!!
  • Από το δεύτερο χρόνο η αύξηση της πέρδικας (graeca επεναλαμβάνω) έφθασε το 240%!!!!!
  • ΔΕΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΑΝ ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΛΑΓΟΣ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΠΕΡΔΙΚΑ!!!!!
  • ΔΕΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΗΚΕ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ!!!!! ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΥΝΗΓΟΤΟΠΟΣ.
  • ΤΟ ΚΑΚΟΠΛΕΥΡΙ (ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ) ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΜΕΝΗ!!!! ΠΕΡΙΟΧΗ. ΑΝ ΔΕΝ ΜΕΣΟΛΑΒΟΥΣΕ Ο ΒΑΡΥΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΤΟΥ 2001-2002, ΠΟΥ ΣΥΝΕΠΕΣΕ ΜΕ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ, ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΣΑΦΩΣ ΠΙΟ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ!!!

Περισσότερα προσεχώς στον Ωρίωνα.

Φιλικά, Μίλτος ΦακιώλαςΚ.Σ.ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΥΝΗΓ.ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΑΝΕΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ
ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΤ' ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
ΕΔΡΑ: Ελευθερίας 5 - T.K. 561 23 – Αμπελόκηποι -
ΤΗΛ: 2310 733.466-FAX: 2310 724.999
Url:www.huntersclub.gr - E-mail:ksath@otenet.gr
Θεσσαλονίκη 8/4/2003
Αρ.Πρωτ:Δ.Υ
Προς: "ΩΡΙΩΝ"
Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ

ΕΓΩ ΜΕΝ ΟΥΝ ΠΑΡΑΙΝΩ ΤΟΙΣ ΝΕΟΙΣ ΜΗ ΚΑΤΑΦΡΟΝΕΙΝ ΚΥΝΗΓΕΣΙΩΝ ΜΗΔΕ ΤΗΣ ΑΛΛΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. ΕΚ ΤΟΥΤΩΝ ΓΑΡ ΓΙΓΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΙΣ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟΝ ΑΓΑΘΟΙ ΚΑΙ ΕΙΣ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΞ ΩΝ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΛΩΣ ΝΟΕΙΝ ΚΑΙ ΛΕΓΕΙΝ ΚΑΙ ΠΡΑΤΤΕΙΝ".
ΞΕΝΟΦΩΝ, ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ (Ι-18)

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ


Το Διοικητικό Συμβούλιο του Κυνηγετικού Συλλόγου Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης σας συγχαίρει για την άψογη διοργάνωση της ενημερωτικής εκδήλωσης με θέμα "Η προοπτική ανάπτυξης του Ενδημικού Θηράματος στην χώρα μας" που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 5 Απριλίου, κατά την διάρκεια Έκθεσης DIANA 2003.

Τέτοιες πρωτοβουλίες πιστεύουμε ότι είναι σημαντικές για την ανάπτυξη της κυνηγετικής δραστηριότητας, διότι ο τομέας της ενημέρωσης είναι μείζονος σημασίας για την πορεία του κυνηγιού, καθώς διαδραματίζει καίριο ρόλο τόσο στην παιδεία του Έλληνα κυνηγού, ώστε να ανταποκρίνεται στις συνεχώς αυξανόμενες υποχρεώσεις του, όσο και στην προσπάθεια να αποκατασταθεί το κυνήγι στη συνείδηση της κοινής γνώμης.

Πολύ δε περισσότερο παρουσιάζει ενδιαφέρον το συγκεκριμένο θέμα που αναπτύχθηκε, γιατί αποτελεί μια διερεύνηση ιδιαίτερα σημαντική, που θα μπορούσε να προσφέρει χρήσιμα συμπεράσματα για τη σωστή χάραξη της κυνηγετικής πολιτικής στη χώρα μας, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση και ανάπτυξη του ενδημικού θηράματος.  

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Ν.ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΟΣΙ.ΠΟΛΥΧΡΟΝΗΣ