ΩΡΙΩΝ - Το Δίκτυο των Κυνηγών
Διαβούλευση σχεδίου νόμου για την ευζωία των ζώων συντροφιάς







Η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη δολοφονεί το κυνήγι
Διάλογος με έναν αντικυνηγό (tetradis)
Διάλογος με έναν αντικυνηγό (tetradis)

Στην στήλη "Καιρός" της Ελευθεροτυπίας στις 6/1/2002 δημοσιεύτηκε ένα απαράδεκτο κείμενο για τους κυνηγούς από τον κο Γ.Παπαδόπουλο ή Tetradis (tetradis@enet.gr). Επεσε στην αντίληψή μας προς το τέλος του μήνα και ακολούθησε καταιγισμός επιστολών διαμαρτυρίας. Παρακάτω παρατίθενται ενδεικτικά μερικές:

Σημείωση: Ηταν ακριβώς τις μέρες εκείνες όταν μια ομάδα κυνηγών, άγνωστοι εν πολλοίς μεταξύ τους, συνέλαβαν και υλοποίησαν την ιδέα της ίδρυσης του Ωρίωνα...


Αρχικό Δημοσίευμα του Τετράδη:
Κυνηγοί -που, για να μη θίγονται οι κυνηγοί, τους λένε λαθροκυνηγούς- τσακίζουν τους κύκνους, που ήρθαν να ξαποστάσουν στην Ελλάδα, από τον Εβρο ώς την Κρήτη.
Εγώ, Δόνα μου, τους κυνηγούς τους απεχθάνομαι. Οχι γιατί σκοτώνουν, αλλά γιατί θεωρούν σπορ το να σκοτώνουν. Και αν δεν φοβόμουν τα ισόβια, ευχαρίστως θα ασκούσα το σπορ να σκοτώνω κυνηγούς. Για να έχουν, τουλάχιστον, έναν ισάξιο αντίπαλο κι όχι ανυπεράσπιστα ζώα.
Σε φιλώ, δούλος σου


Μιχάλης Ματέλας 30-1-2002
Αγαπητή ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
κατά καιρούς μέσα από τις στήλες σου εμφανίζεται μία αντικυνηγετική προπαγάνδα, άλλες φορές με κομψό τρόπο και άλλες με ιδιαίτερα άκομψο (όπως τα κατά καιρούς γραφόμενα του κυρίου Τετρ. Παπαδόπουλου). Το γεγονός αυτό έχει δυσαρεστήσει ιδιαίτερα εκείνους τους αναγνώστες σου που ανήκουν στις τάξεις των κυνηγών. Η δυσαρέσκεια αυτή προκύπτει όχι τόσο από το γεγονός οτι κάποιος ή κάποιοι από τους αρθρογράφους της εφημερίδας μας διακατέχονται από αντικυνηγετικό μένος όσο από το ότι η γραμμή αυτή τείνει να γίνει η επίσημη γραμμή της εφημερίδας μας. Και τούτο προκύπτει από την απουσία κάθε άλλης αντίθετης φωνής, από την πλήρη ανυπαρξία προβολής των θέσεων των κυνηγών και των επισήμων φορέων τους.

Αγαπητή ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, εμείς οι 300.000 κυνηγοί που κάθε Σαββατοκύριακο παίρνουμε τα όρη και τα βουνά σε μία προσπάθεια επαφής με την φύση, έχουμε πολύ μικρή ή και καθόλου σχέση με το αληταριό που βρίσκοντας τα ανυπεράσπιστα υδρόβια που έριξε ο χιονιάς στη χώρα μας τα σκοτώνουν αλύπητα. Οι δολοφόνοι αυτοί το μόνο κοινό που έχουν με τους κυνηγούς είναι το κυνηγετικό όπλο, και αυτό στην πλειονότητα το κατέχουν χωρίς την απαιτούμενη άδεια. Οι κυνηγοί παλεύουν τα θηράματα αντρίκεια με τα σκυλιά τους και όταν τα βρίσκουν ανυπεράσπιστα τα ταίζουν και τα προστατεύουν για να διατηρήσουν το θηραματικό κεφάλαιο άθικτο ώστε να παίρνουν όταν και όποτε μπορούν τους τόκους του. Εχουμε "φάει" τα βουνά της πατρίδας μας κάνοντας χειμερινές σπορές, κουβαλώντας ταίστρες και ποτίστρες, αναδασώνοντας τις καμμένες πλαγιές και προστατεύοντας τα λαγκάδια της χώρας μας από τους κάθε λογής εμπρηστές και καταπατητές. Είναι λοιπόν άδικο η αγαπημένη μας εφημερίδα να μας βάζει στην ίδια μοίρα με τον κάθε άλήτη που κρατώντας ένα όπλο στο χέρι δολοφονεί εν ψυχρώ ότι πετάει ή ότι κινείται. Ας αποδώσει λοιπόν η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ "τα του Καίσαρος τω Καίσαρι" και ας μη μας βάζει όλους στο ίδιο σακκί. Εξ άλλου η λογική της συλλογικής ευθύνης ανήκει σε ιδεολογίες καταδικασμένες από την Ιστορία.

Φιλικά
Μιχαήλ Β. Μαντέλας
Διπλ. Ηλεκτρολόγος μηχανικός


ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΠΠΑΣ 30-1-2002 (Για τον ιΣΑΞΙΟ !!!!!!!!!)
Δυστυχώς για σένα υπάρχει Δημοκρατία και μπορούμε κι εμείς να πούμε την γνώμη μας και να υπάρχουμε.

Ίσως να σε λυπήσει το γεγονός ,ότι δεν είμαστε ανθρωποειδή με νύχια και δόντια , παραμορφωμένοι από την κακότητα μας δολοφόνοι , αλλά άνθρωποι νομοταγείς , μορφωμένοι και πολλοί περισσότερο από εσένα πολιτισμένοι..

Τουλάχιστον εμείς ακούμε την γνώμη σας , ΕΣΥ πολιτισμένε δημοσιογραφάκο..... , έχεις το σθένος και την κατάλληλη ισορροπία στο μυαλό σου να μας ακούσεις και να κάνεις μία πολιτισμένη συζήτηση !!!!!!! ΙΣΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΚΑΤΙ ???? Η ΞΕΡΕΙΣ ΜΟΝΟ ΝΑ ΒΡΙΖΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΕΣΑΙ ΓΚΕΜΠΕΛΙΚΑ-ΦΑΣΙΣΤΙΚΑ .

Ακολουθείς τον εύκολο δρόμο της ρήξης και της αντιπαράθεσης , γιατί δεν έχεις τα ΚΟΤΣΙΑ και τα ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ να κάνεις πολιτισμένη συζήτηση ΚΑΙ ΑΝΤΙΛΟΓΟ , ΟΤΑΝ αποκτήσεις αυτή την δύναμη να είσαι εγκρατής και πολιτισμένος ,τότε θα χαλάσω λίγο φαιά ουσία ώστε να ασχοληθώ μαζί σου για να καταλάβεις η να ακούσεις λίγα πράγμα από ένα ΚΥΝΗΓΟ και ας μην τα ασπαστείς ποτέ.

Σε σένα η επιλογή

Πέππας Γ

ΥΣ
Ευτυχώς για μας , δυστυχώς για σένα, είμαστε πολλοί και από εδώ και πέρα θα αντιμετωπίζετε την Δικαιοσύνη αυτού του Κράτους όσοι βωμολοχείτε ( Τα τεκμήρια υπάρχουν και είναι γραπτά , ας είναι καλά το Διαδίκτυο).
ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ !!!!!!!!


Απάντηση Τετράδη στις 4-2-2002
Αγαπητε κυριε Πεππα,
πηρα το γραμμα σας και θα σας απαντησω στις επομενες δυο μερες γιατι μολις επεστρεψα απο ταξειδι.Θα σας απαντησω με χαρα ακριβως επειδη ζητατε με διψα μια πολιτισμενη συζητηση με επιχειρηματα.Και θα την ανοιξω και προσωπικως με σας που λετε οτι την επιθυμειτε ασχετα με την συνολικη απαντηση,που θα δωσω απο την εφημεριδα.Και θα μεινουμε στο επιπεδο του πολιτισμου αφου το επικαλουμαστε και οι δυο.
Σας ευχαριστω
ο καιρος


Ανταπάντηση Πέππα στις 4-2-2002
Ειλικρινά χαίρομαι και μπορώ να πω ότι δεν το περίμενα να μου απαντήσετε.
Έχουμε πλέον συνηθίσει σε αυτό τον τρόπο αντικειμενικής μεταχείρισης!!!!!! να μην απαντούν ποτέ το 95%. Είμαι στην διάθεση σας για όποια πολιτισμένη συζήτηση θέλετε, αφού όμως προβείτε στην γενναία πράξη να ζητήσετε μία συγνώμη , όχι προς εμάς αλλά προς τον πολιτισμό που υποτίθεται έχουμε σαν άνθρωποι μορφωμένοι και σκεπτόμενοι.
Ότι όντως αυτά που γράψατε , γράφτηκαν πάνω σε μία στιγμή ίσως συναισθηματικής φόρτισης και δεν σας αντιπροσωπεύουν σαν πολιτισμένο άνθρωπο και δημοσιογράφο, ασχέτως των ιδεών σας και των αισθημάτων που έχετε για το κυνήγι, σωστά η λανθασμένα.
Πέππας Γιώργος


Τελική Απάντηση Τετράδη στις 4-2-2002
Αγαπητε κυριε Πεππα,
ισως εκπλαγειτε,αλλα δεν ειμαι καθολου ασχετος με τη γνωση της δραστηριοτητας του κυνηγιου-οπως την αντιλαμβανεστε εσεις και οχι οι κομπογιαννιτες οπλοφοροι συναδελφοι σας που σεις οι ιδιοι στη γλωσσα σας ονομαζετε αληταριο, λαθροθηρες κλπ.-Το ξεχωριζω απο την αρχη για να ξερετε οτι η οικονομια του οικοσυστηματος,την οποια υπερασπιζεστε,η φροντιδα της,ο καθαρισμος της,η προστασια των υπο προστασια ζωων και οι υπολοιπες δραστηριοτητες των μεμονομενων κυνηγων και καποιων συλλογων μου ειναι γνωστα.Και μου ειναι γνωστη και η συλλογιστικη της συμβιωσης με τους νομους της φυσης που κουβαλα ενας κυνηγος.Η συνεκμεταλλευση και η αλυσσιδα του οικοσυστηματος και η απολαυση του.
Εχω ομως μια θεμελιωδη διαφορα.Οχι με τους κυνηγους ειδικα, γιαυτο αλλωστε εχω χυσει τοννους μελανης να υπερασπιζομαι αυτη τη διαφορα αλλα ποτε με εμμονη κατα συγκεκριμενων ταξεων.Δεν εχω εμμονες και φανατισμους. Η διαφορα μου ειναι οτι οταν πετα μια μπεκατσα αμεριμνη στο φυσικο της χωρο,ανυπερασπιστη αμυντικα και επιθετικα,το να σηκωνεις ενα οπλο και να τη γεμιζεις σκαγια,να την πονας, να της προκαλεις το ρογχο του θανατου μιας ψυχης που δεν σου ανηκει και δεν την οριζεις ειναι φονος. Για να φας και να επιζησεις ειναι κινηση επιβιωσης.Αν τη σκοτωνε ενα αλλο αγριο ζωο ειναι επιβιωση.Αλλιως ειναι φονος.Πως να το πω πιο απλα.
Και δεν καταλαβαινω γιατι δεν σας γεμιζει ολη η αλλη δραστηριοτητα που προσφερετε ευεργετικα στο περιβαλλον για να σας πληροι σαν ανθρωπο,παρα πρεπει να επισυμβει και ο φονος. Εγω απο τη δουλεια μου υπερασπιζομαι το ΔΙΚΑΙΩΜΑ του καθε ζωντανου στη ζωη.Του καθε.
Αυτο αλλωστε ειπα με τον πιο σκληρο-πραγματι πολυ σκληρο- τροπο αναφεροντας οτι αν δεν φοβομουν τα ισοβια θα ασκουσα το σπορ να σκοτωνω κυνηγους.Ειπα ετσι,οτι για μενα και για καθεναν που δεν θα κουβαλουσε συνειδηση μεσα του υπαρχει ο φοβος του νομου για να αποτρεψει απο το εγκλημα. Για τη θανατωση ζωντανων οχι μονο δεν υπαρχει νομος αλλα αντιθετα ο νομοθετης,αφου ψηφοθηρισει κανονικα επανω σας,αφου σας ξεζουμισει ποικιλοτροπως,οπως το ξερετε καλυτερα απο μενα,νομοθετει για το που,ποτε και πως θα θανατωνονται αυτα τα προς θηρα ζωντανα. Λες και η ψυχη τους δεν εχει καμμια αξια και λες και η ανθρωπινη ψυχη ειναι πιο αξιοσεβαστη απο την ψυχη ενος ζωου.
Και εκει ερχεται η δευτερη διαφωνια μου.Στο νομο της φυσης κανεις δεν εχει συνειδηση της ψυχης και της αξιας του αλλου. Ολα γινονται για την πρωτογονη αναγκη και μονο.Σεις ομως εχετε συνειδηση οτι το τριγωνι που σκοτωνετε εχει ψυχη. Ανασαινει.Ποναει.Του στερειτε τη ζωη.Ειστε κατι πιο περα απο το ζωο.Ειστε ανθρωπος.Εχετε συνειδηση.Αυτο ηδη σας εχει γεννησει την υποχρεωση να πεταξετε το οπλο και να κανετε τη ζουγκλα τοπο ειρηνης.Γιατι θα συμφωνησετε μαζυ μου οτι αρκετη ζουγκλα εχουμε χτισει στις πολεις που ζουμε.
Ειλικρινα χαρηκα που μιλησαμε.Σ'αυτο το πνευμα θα ειναι και η συνολικη απαντηση που θα γραψω την Κυριακη.Τα περι φασισμου τα αντιπαρερχομαι.Δεν θα αισθανθειτε καλα αν μαθετε οτι η μια φορα που σηκωσα οπλο στη ζωη μου ηταν για να υπερασπιστω απο τα παλικαρια του Ιωαννιδη το δικαιωμα σας να μιλατε σημερα δημοκρατικα και ελευθερα.
Ευχαριστω
ο καιρος


Παντελής Οικονόμου 31-1-2002
Με μεγάλη λύπη πληροφορήθηκα για το αντικυνηγετικό άρθρο όλο μαγκιά του υπερασπιστή ....Δον Τετράδη που θα εφόνευε κάθε κυνηγό.Σίγουρα ο δημοσιογραφίσκος αυτος ουτε κατα διάνοια δνε εχει δοκιμάσει να δεί απο κοντά το κυνήγι και να ζήσει στην φύση μιά και σίγουρα ενα απλό δάσος σίγουρα θα του φαινόταν ζούγκλα..Πολλά θα μπορούσα να πώ στον δήθεν οικολόγο μα δεν νομίζω πως θα καταλάβει και τίποτα.Βλέπετε η μόδα του οικολόγου-αντικυνηγού ειναι πολύ της μόδας μια και τους έχει τυφλώσει η δημοσιότητα και το πώς θα τρώνε τα χρήματα της Ε.Ε.Αυτό που μου κάνει όμως εντύπωση είναι οτι η εφημερίδα σας φιλοξενεί τέτοιου είδους ακραίες και μονομερής θέσεις τύπων σαν τον «κύριο» Παπαδόπουλο.

Τέλος μάταια περίμενα απο την εφημερίδα να παρουσιάσει και την άλλη μεριά του νομίσματος,κάποιον αντίλογο μα ξέρω καλά πια πως οι σκοτωμένοι κύκνοι απο κάποιους οπλοφόρους που ντέ και καλά πρέπει να είναι κυνηγοί πουλάνε καλά.Και δυστυχώς δείξατε σε μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων οτι σας ενδιαφέρει η μία πλευρά

Λυπάμαι άλλη μια φορά διοτι προσωπικά είχα διαφορετική γνώμη για την εφημερίδα σας πράγμα που όμως με αναγκάσατε να αναθεωρήσω όπως φαντάζομαι κ άλλοι χιλιάδες Ελληνες κυνηγοί.

Μετά τιμής,
Οικονόμου Παντελής
Λογιστής.


Γεράσιμος Μαγδαληνός 31-1-2002
Αγαπητοί κύριοι,

με αφορμή σειρά άρθρων που έχετε κατά καιρούς δημοσιεύσει σχετικά με την κυνηγητική δραστηριότητα, θα ήθελα να επισημάνω την υποχρέωση κάθε ενημερωτικού εντύπου υψηλής κυκλοφορίας, όπως η εφημαρίδα σας, να καλύπτει πλουραλιστικά κάθε θέμα που πραγματεύεται.

Δυστυχώς παρατηρώ ότι η συντακτική σας ομάδα διακατέχεται από αισθήματα μίσους απέναντι στην κυνηγητική οικογένεια που αριθμεί πάνω απο 300.000 μέλη στη χώρα μας. Την άποψη αυτή στηρίζω στο γεγονός ότι ολόκληρη η αρθρογραφία σας χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερο μένος χωρίς παράλληλα να προβάλει κανένα επιχείρημα στηριγμένο έστω και σε υποτυπώδη στοιχεία που αφορούν στη διαχείριση θηραματικού κεφαλαίου.

Αρχικά θεώρησα ότι αυτη η στάση οφείλεται στην άγνοια των συντακτών σας σχετικά με το παραπάνω θέμα, αλλά το άρθρο του κυρίου Τετράδη με οδηγεί να πιστέψω ότι υπάρχει συγκεκριμένη γραμμή που εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες και αφορά όλες τις δραστηριότητες υπαίθρου, οι οποίες αποτελούν την παραδοσιακότερη μορφή επαφής του ανθρώπου με το φυσικό του περιβάλλον.

Η μονομερής αυτή στάση σας αποτελεί άμεση προσβολή τόσο στα κυνηγητικά όσο και στα δημοκρατικά μου πιστεύω, γεγονός που με αποτρέπει από την ανάγνωση της εφημαρίδας σας, την οποία διαβάζω τακτικά τα τελευταία δέκα χρόνια.

Ελπίζω ότι θα αναθεωρήσετε την στάση σας στο συγκεκριμένο θέμα, σεβόμενοι τα δικαιώματα όλων των εμπλεκόμενων πλευρών.

Με εκτίμηση,
Γεράσιμος Μαγδαληνός
Μηχανολόγος Μηχανικός


ΠΙΠΕΡΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ 31-1-2002
ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΟ!!!
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΣ ΣΑΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΚΥΚΝΩΝ ΑΠΟ ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟΥΣ ΟΠΛΟΦΟΡΟΥΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΣΕ ΜΟΝΟΜΑΧΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΥΝΗΓΟΥΣ!!! ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΛΟΙΟ ΤΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ...ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΧΑΜΕΝΟΣ ΣΕ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ (!!!) ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΣ ΣΑΣ ΓΕΝΙΚΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΚΥΝΗΓΙ.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ ΚΑΙ ΛΑΘΡΟΘΗΡΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΚΥΝΗΓΩΝ ΚΑΙ ΟΠΛΟΦΟΡΩΝ ΠΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΑ ΕΙΔΗ ΠΑΝΙΔΑΣ.

ΚΥΡΙΟΙ ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΚΥΝΗΓΙ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΙ 300000 ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΥΝΗΓΟΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΔΙΣ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ.

ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΕΜΠΡΑΚΤΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΗΡΑΜΑΤΙΚΟ ΠΛΟΥΤΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΜΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΔΕΝΤΡΟΦΥΤΕΥΣΕΙΣ, ΣΠΟΡΕΣ ΚΑΙ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙΣ ΘΗΡΑΜΑΤΩΝ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΙΔΡΥΣΑΝ ΜΕ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΕΞΟΔΑ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗ ΘΗΡΟΦΥΛΑΚΗ ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΕΤΟΙΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΛΑΘΡΟΘΗΡΙΑΣ.

ΤΕΛΟΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΥΚΝΟΥΣ ΟΛΟΙ ΦΩΝΑΖΑΝ ...ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΘΗΡΟΦΥΛΑΚΕΣ ΤΟΥΣ ΤΑΙΖΑΝ !!!

ΜΕΤΑ ΤΙΜΗΣ
ΠΙΠΕΡΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ


Θωμάς Μπατσέλας, 31-1-2002, προς την εφημερίδα:
Αγαπητή Ελευθεροτυπία
Ο συνώνυμος τίτλος σας δεν νομίζω ότι νομιμοποιεί τον κάθε συντάκτη σας να βγάζει τα καταπιεζόμενα φονικά και βάρβαρα ένστικτα ,εν ονόματι της προστασίας των ζώων και επειδή κάποιο επίκαιρο θέμα πουλάει. Η προτροπή για αυτοδικία προς τους πολίτες αυτής της χώρας, δεν ξέρω αν είναι σωστή δημοσιογραφική πρακτική, αν υιοθετείτε ανεπιφύλακτα από την εφημερίδα σας και αν τέλος δεν εμπίπτει σε κάποιες νομικές και ποινικές διατάξεις.

Και εμένα δεν μου αρέσει που κάποιοι δημοσιογράφοι έντυποι και τηλεοραδιοΦΟΝΙΚΟΙ ,εν ονόματι της κάθε λογής αλήθειας τους , εξοντώνουν συνειδήσεις, υπολήψεις και πρόσωπα που τυχόν συγκρούονται με τα συμφέροντα των αφεντικών τους, όχι για προσωπική τους ευχαρίστηση, αλλά επί αντιμισθία, κάτι που είναι ακόμη χειρότερο. Όμως δεν δικαιούμαι, ούτε νομιμοποιούμαι να προτρέπω τους θιγόμενους να αυτοδικήσουν εναντίον των δημοσιογράφων ή των εντύπων. Το μόνο που δικαιούμαι είναι να ζητήσω ,επανόρθωση (ΑΥΤΟ ΖΗΤΩ ),να προσφύγω στη δικαιοσύνη (ΑΥΤΟ ΣΧΕΔΙΑΖΩ ΝΑ ΚΑΝΩ) ,και να σταματήσω να αγοράζω την εφημερίδα σας (ΑΥΤΟ ΕΚΑΝΑ). Ούτε μπορώ συλλήβδην να αναφέρομαι σε όλους τους δημοσιογράφους και έντυπα ,με τους ίδιους χαρακτηρισμούς. Όλοι οι δημοσιογράφοι είναι ψεύτες ,επειδή κάποιοι αποδεδειγμένα είναι.

Ο συντάκτης σας Παπαδόπουλος κατηγορεί όλους τους κυνηγούς για μια ηλίθια και παράνομη ενέργεια μιας μικρής μειοψηφίας ΟΠΛΟΦΟΡΩΝ, οι οποίοι δεν είναι καν κυνηγοί, είναι παράνομοι πολίτες , που κατέχουν κυνηγετικό όπλο (νόμιμα ή παράνομα),και εξασκούν παρανόμως θήρα σε απαγορευμένη για τους κυνηγούς περιοχή και περίοδο κυνηγιού. Αυτό το γνωρίζει ο συντάκτης σας και το αποσιωπεί.

Όπως γνωρίζει καλά για τις προσπάθειες των κυνηγών μέσα από τις νόμιμες οργανώσεις και υπηρεσίες τους ,με ενέργειες που δεν καταπατούν τα στοιχειώδη δικαιώματα ακόμη και των παρανομούντων ,να πατάξουν τους άσχετους με το κυνήγι που επιδίδονται σε λαθροθηρία απαγορευμένων θηραμάτων ,για κάθε άλλο σκοπό εκτός από το κυνήγι. Δεν θα γίνουμε εν τέλει άγρια δύση με εκτελέσεις παρανομούντων και μη, όπως προτρέπει ο συντάκτης σας.

Απορώ πως η εφημερίδα σας, που αγωνίζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα ακόμη και των καταδικασμένων δολοφόνων ,φιλοξενεί απόψεις που προτρέπουν να πολίτες να δολοφονούν κάθε παράνομο. Μήπως το ίδιο πρέπει να κάνει και η Αστυνομία τελικά? Αυτό πιστεύει η εφημερίδα σας ? Τελικά οι κυνηγοί είναι οι μάγισσες της δεκαετίας μας ,για να έχουν επαγγελματική απασχόληση οι επιδοτούμενοι διώκτες τους?

Συνεχίστε την προτροπή λοιπόν προς τους ευαίσθητους οικολόγους, να σκοτώσουν όλους τους παράνομους. Όταν η αντίληψη αυτή περάσει στην κοινωνία ,τότε θα έρθει και η σειρά η δική σας.

Λυπάμαι που σταματώ απότομα την ανάγνωση της εφημερίδας μετά από 20 τουλάχιστον χρόνια.

Θωμάς Μπατσέλας
Τοπογράφος Μηχανικός


Θωμάς Μπατσέλας, 31-1-2002, προς τον Τετράδη:
Κύριε Δημοσιογράφε
Η προτροπή για δολοφονίες ανθρώπων ,δεν νομίζω ότι μπορεί να δικαιολογηθεί, πόσο μάλλον όταν γίνεται από στήλες μιας εφημερίδας γνωστής για τους αγώνες υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μέχρι τώρα δεν διαψεύσθηκε ούτε αποδοκιμάσθηκε από την εφημερίδα σας.

Προφανώς πρέπει να την επεκτείνετε, μαζί με την εφημερίδα ,σαν επιτυχημένη ,ως μια βολική και αποτελεσματική μέθοδος απονομής δικαιοσύνης ,και προς τους τροχονόμους ,έτσι ώστε να επιβάλουν θανατική ποινή επί τόπου στον κάθε ανίδεο οδηγό που σκοτώνει τα αδέσποτα σκυλιά και γατιά στους δρόμους ,πόσο μάλλον όταν παρασύρει πεζούς ανθρώπους .

Επίσης ένα ακόμη πεδίο δόξης λαμπρό αναφαίνεται και για την Αστυνομία. Γιατί να συλλαμβάνει τους δολοφόνους και να τους οδηγεί στην δικαιοσύνη ,όπου μερικοί κιόλας αθωώνονται ή ξεγλιστρούν στα μαλακά?. Εκτέλεση επί τόπου χρειάζεται και μάλιστα να μένει το πτώμα άταφο σε κοινή θέα ,έτσι ώστε να παίρνουν θάρρος οι φιλήσυχοι πολίτες ,όπως του λόγου σου και να προχωρούν στο δίκαιο και αποτελεσματικό μέτρο της πάταξης κάθε λογής παρανομίας με την επιτόπια εκτέλεση του δράστη ,σύμφωνα με την επιτυχημένη μέθοδο που προτείνετε από την εφημερίδα σας.

Η πρακτική δε των Γερμανών στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ,να έχουν δημοσιοποιημένη και την ταρίφα ίσως φέρει καλύτερα αποτελέσματα τελικά. .Ένας γερμανός στρατιώτης νεκρός από τους παράνομους επαναστάτες ,δέκα χωρικοί του πλησιέστερου χωριού εκτελούνται. Απορώ πως δεν το σκέφτηκες και δεν το πρότεινες στο διδακτικό και συνοπτικό άρθρο σου. Για κάθε κύκνο νεκρό να εκτελούνται δέκα κυνηγοί . Δεν έχει σημασία ποιοι. Κάθε κυνηγός είναι ένοχος Τι ένας τι δέκα ,όλοι ίδιοι είναι.

Ας επανέλθουμε όμως στην λογική ,και ας αφήσουμε την προτροπή σου κύριε δημοσιογράφε γιατί οδηγεί σε επικίνδυνες ατραπούς. Ούτε σαν σχήμα λόγου ή σαν αστείο ή σαν παράνοια ή τραγικό λάθος πρέπει να προσεγγίζουμε την προτροπή σου γιατί ενέχει κινδύνους για αδαείς, και ανθρώπους που παρασύρονται από τα μέσα ενημέρωσης (?) να προσπαθήσουν για την εφαρμογή της με τραγικά επακόλουθα .Ας είσαστε πιο σοβαροί και προσεκτικοί, κύριοι που θέλετε να εξασκείτε την δημοσιογραφία.

Η μεθοδολογία σου ,κύριε Παπαδόπουλε δεν οδηγεί παρά στην θεοποίηση της εκτέλεσης των ανθρώπων εν ονόματι της προστασίας της ανθρώπινης ζωής. Να καταργήσουμε λοιπόν τα ανθρώπινα δικαιώματα ,για να μπορέσουν κάποιοι να προφυλάξουν καλύτερα τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το κυνήγι δεν είναι αντιπαράθεση του κυνηγού με τα ζώα όπως θέλεις να νομίζεις. Αν θέλεις αντιπαράθεση ή έχεις καταπιεσμένη μια επιθετικότητα και ένα τόσο δυνατό ένστικτο για φόνους ανθρώπων ,δεν είσαι κατάλληλος για κυνηγός. Το κυνήγι δεν είναι δολοφονία ούτε εκτέλεση εν βρασμώ ψυχής. Η παράνομη θήρα των κύκνων είναι. Τελικά προσπαθώντας να υπερασπισθείτε τους νεκρούς κύκνους γίνατε ίδιος με τους ανόητους και παράνομους που τους σκότωσαν. Και αυτοί προφανώς κάτι θα θέλανε να εκδικηθούν (τους κύκνους τους οικολόγους την κοινωνία κλπ) με την ηλίθια ή λανθασμένη ή ανόητο και σίγουρα απαράδεκτη και καταδικαστέα ενέργεια τους ή έβγαλαν προς τα έξω την καταπιεσμένη επιθετικότητα τους ή δεν φοβήθηκαν να παρανομήσουν ή ένοιωσαν ότι αντιμετωπίζουν και σκοτώνουν ένα ισχυρό αντίπαλο. Όλα αυτά που γράφετε ότι θέλατε να κάνατε αλλά δεν μπορούσατε ,έχω την αίσθηση ότι μπόρεσαν να τα καταφέρουν απλώς καλύτερα οι ανόητοι οπλοφόροι.

Ενας υπερασπιστής των ζώων που καταδικάζει την θανάτωση τους ,προφανώς με αποστροφή ,με ποιο θάρρος προτείνει με περισσή ευχαρίστηση τον θάνατο ανθρώπων έστω και παρανομούντων, έστω και δολοφόνων πτηνών και ζώων. Σε τι διαφέρει τελικά από αυτούς ? Μήπως στο ότι δεν του δόθηκε απλώς η ευκαιρία?

Κύριε δημοσιογράφε δεν είσαι κατάλληλος και ούτε θα γινόσουν ποτέ σου κυνηγός ,αν τρέφεις αυτά τα αισθήματα για την ζωή και τον θάνατο. Οπλοφόρος και χρήστης όπλου ίσως, γιατί κρύβεις μια καταπιεσμένη έκφραση επιθετικότητας ,και νικητήριας αντιμετώπισης των συνανθρώπων σου με έπαθλο και τιμωρία την ζωή και τον θάνατο Όπως και ανόητοι οπλοφόροι που σκοτώνουν τους κύκνους .Ποτέ δεν ήταν κυνηγοί. Ποτέ δεν κατάλαβαν την ένοια του κυνηγιού. Αν κατά λάθος έχουν άδεια κυνηγού ,κακώς έχουν και σε λίγο καιρό θα αποβληθούν με το ένα ή άλλο τρόπο από τους ίδιους τους κυνηγούς, συν τοις άλλοις ,ως κακοί κυνηγοί και παράνομοι πολίτες.

Οι παράνομοι συλλαμβάνονται και τιμωρούνται από την πολιτεία, και τα αρμόδια όργανα απονομής της δικαιοσύνης .Δεν εκτελούνται.

Τελικά το κυνήγι και οι κυνηγοί δεν είναι αυτό που νομίζεις και αισθάνεσαι εσύ. Δεν είναι κυνήγι παρανόμων. Αν εσύ θέλεις να αισθάνεσαι και να ενεργείς σαν τον Κλιντ Ηστγουντ στις ταινίες του αυτό δεν αφορά τους κυνηγούς. Είναι αρμοδιότητα άλλων επαγγελματιών

Ενας κυνηγός
Θωμάς Μπατσέλας
Τοπογράφος Μηχανικός


Π. Κορτσιμελίδης, 1-2-2002:
Αγαπητη(;) Ελευθεροτυπία,

Ειμαι αναγνώστης της ΚΕ και εχω κατα καιρούς διαβάσει αντικυνηγετικά αρθρα η απόψεις στην εφημερίδα σας και παρ?ολο που δεν συμφωνώ με αυτές θεωρώ πως αυτό είναι θεμιτό μέσα στα πλαίσια της δημοκρατικής ελευθερίας εκφρασης απόψεων της κάθε κοινωνικής ομάδας η ατόμου.

Ομως φανταστείτε την εκπληξή μου οταν διάβασα το ?αρθρο? η ?κείμενο? κατά των ?εγκληματιών? κυνηγών που δημοσιεύσατε απο κάποιον που είναι σίγουρα άσχετος με το αντικείμενο και αμφιβάλω αν εχει κατι ανάμεσα στα σκέλια του αφού δεν εχει το θάρος οπως ομολογεί να υλοποιήσει τις προτάσεις του.

Και αυτός εγραψε οτι εγραψε, εσείς δεν βλέπετε οτι το κείμενο προτρέπει οποιον εχει κατι αναμεσα στα σκέλια του η τίποτα στον εγκέφαλό του να παει να καθαρίσει κανέναν κυνηγό; Μα είσαστε σοβαροί; Φαιά ουσία τέλος; Δεν διαβάζετε τι τυπώνετε; Εκτός βέβαια αν συμφωνείτε και νομίζετε πως ετσι θα λυθούν τα οικολογικά προβλήματα του κόσμου! Δηλαδή μόλις οι οπαδοί του κειμένου καθαρίσουν και τον τελευταίο κυνηγό ΩΣ ΕΚ ΘΑΥΜΑΤΟΣ θα κλείσει η τρύπα του οζοντος, οι παπαρούνες και τα κυκλάμινα θα φυτρώνουν πάνω στα πυρηνικά απόβλητα, τα δάση του Αμαζονίου θα αρχίσουν να μεγαλώνουν και να αυξάνονται, το Ελ Νινιο θα μετακομίσει στον Αρη, και φυσικά η ανεργία θα μειωθεί αφου κάποιος θα πρέπει να καθαρίζει τις κουτσουλιές απο τα πουλιά. Μα είναι δυνατόν κάποιος λογικός να τα πιστεύει; Σε τι αναγνώστες απευθύνεστε;

Δεν ξέρω αν θα ανακαλέσετε η οχι τα προσβλητικά σας κείμενα κατά των κυνηγών.
Δεν ξέρω αν θα ξεχωρίσετε ποτέ τους κυνηγούς απο τους λαθροκυνηγούς
Δεν ξέρω αν θα αλλάξετε τον τίτλο σας σε ?ΑΝΤΙΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ?
Πολά δεν ξέρω και ισως δεν θα τα μάθω ποτέ.
ΞΕΡΩ ομως πως δεν θα τα ξαναδιαβάσω από την εφημερίδα σας. Φτάνει πια! Ως εδω!

Με ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ τιμή
Π. Κορτσιμελίδης
Αναλυτής συστημάτων



Απάντηση από Τετράδη, 4-2-2002:
Αγαπητε κυριε Κορτσιμελιδη,
πηρα την επιστολη σας και σας παρακαλω να μου δωσετε μια μερα καιρο για να σας απαντησω.Μολις σημερα επεστρεψα απο ταξειδι.Τα ερωτηματα σας θα απαντηθουν ολα,να ειστε σιγουρος,χωρις να χρειαστει το επιπεδο των σκελιων,που φανταζομαι οτι ειναι τοσο σχημα λογου οσο και η επιθυμια μου να σκοτωνω ανθρωπους
Σας ευχαριστω
ο καιρος



Ανταπάντηση Κορτσιμελίδη, 4-2-2002:
Το μυνημα μου απευθυνοταν στην εφημεριδα, την οποια θεωρω υπευθυνη προτροπης προς πραξεις βιας. Σας εστειλα αντιγραφο διοτι εσεις ειχατε γραψει το κειμενο. Δεν ειναι αναγκη να μου απαντησετε προσωπικα αφου μπορειτε να εχετε τις αποψεις σας οπως εγω τις δικες μου. Αν ομως πραγματικα αυτο που γραψατε περι σκοτωμων ηταν σχημα λογου τοτε δημοσιευσατε την συγνωμη σας προς τους θιγομενους η οτι αλλο πιστευετε οτι πρεπει και στειλτε μου ενα αντιγραφο ,αφου δεν αγοραζω πλεον την εφημεριδα.
Π. Κορτσιμελιδης


ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ, 1-2-2002:
ΚΥΡΙΟΙ,

ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ ΣΥΣΩΜΟΣ Ο ΚΥΝΗΓΗΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΧΕΙ ΕΞΕΓΕΡΘΕΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΔΙΚΗΣ ΑΝΤΙΚΥΝΗΓΗΤΙΚΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ ΠΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΧΕΙ ΕΝΤΑΘΕΙ ΜΕ ΠΡΟΤΕΡΓΑΤΗ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΑΣ Η ΟΠΟΙΑ ΜΕ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ ΑΡΘΡΑ ΟΠΩΣ ΑΥΤΟ ΤΟΥ ΚΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΣΒΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΩΝ ΝΟΜΟΤΑΓΩΝ ΚΥΝΗΓΩΝ.

ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΤΕ ΛΥΠΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΘΑ ΧΑΣΕΤΕ ΜΙΑ ΑΡΚΕΤΑ ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΟΥ ΣΑΣ ΚΟΙΝΟΥ.

ΜΕΤΑ ΤΙΜΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ
ΝΑΥΠΗΓΟΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ
ΑΘΗΝΑ


Γενική Απάντηση της Εφημερίδας στις 3/2/2002:
Γεμίζει τις «μπαταρίες» του, διατελών εν αδεία, ο Γ. Παπαδόπουλος που άμα τη επιστροφή του έχει να αντιμετωπίσει... μαινόμενους κυνηγούς. Το σημείωμά του στον «ΚΑΙΡΟ» της 6.1.2002, με αφορμή την εκτέλεση κύκνων μέσα στο χιονιά, ότι απεχθάνεται τους κυνηγούς «όχι γιατί σκοτώνουν, αλλά γιατί θεωρούν σπορ το να σκοτώνουν» προκάλεσε ηλεκτρονική μήνιν με πολλά e-mail.

Σταχυολογούμε μερικά:

- «Θεωρώ το άρθρο του ανάξιο κάθε κριτικής και επίδειξη εμπαθούς δημοσιογραφίας» (Αντ. Σύμπουρας).

- «Εμείς οι 300.000 κυνηγοί έχουμε πολύ μικρή ή και καθόλου σχέση με το αληταριό που σκοτώνει αλύπητα τα ανυπεράσπιστα υδρόβια που έριξε ο χιονιάς στη χώρα μας... είναι άδικο η αγαπημένη μας εφημερίδα να μας βάζει στην ίδια μοίρα με κάθε αλήτη που δολοφονεί εν ψυχρώ» (Μιχαήλ Μαντέλας).

- «Θα κάνουμε το μόνο που είναι δυνατόν... μποϊκοτάζ στην εφημερίδα σας... αυτό έλειπε να δίνω λεφτά σε ανθρώπους που με μισούν» (Κ. Γκριτζάλας).

- «Θέλω να διαμαρτυρηθώ για ένα άρθρο κάποιου Παπαδόπουλου που με μεγάλη ειλικρίνεια ομολογεί ότι είναι σε θέση να σκοτώνει ανθρώπους αλλά διστάζει γιατί φοβάται τη φυλακή» (Μ. Μωϋσίδης).

- «Λυπάμαι που άτομα όπως ο κ. Παπαδόπουλος συνεχίζουν να αρθρογραφούν στην εφημερίδα σας» (Μ. Μπρούμπης).

- «Μα είστε σοβαρός; Φαιά ουσία τέλος; Δεν διαβάζετε τι τυπώνετε;» (Π. Κορτσιμελίδης - Με κυνηγετική τιμή).

- «ΠΕΤΑ (Περί Ενός Τετράδη Αρθρο). Δύο εκδοχές: α) 'Η θα πει ο κ. Τετράδης το «πετά πετά η μέλισσα..., β) 'Η θα πω εγώ «Σκεύο, πέτα για άλλα» (Σκεύος Καραφυλλάκης).

- «Τελικά με τους κύκνους όλοι... φωνάζουν αλλά μόνον οι κυνηγοί και οι θηροφύλακες τους ταΐζουν» (Γρηγόρης Πίπερος).

- «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι κάποιος που χαρακτηρίζεται δημοσιογράφος μπορεί να χρησιμοποιεί τέτοιες εκφράσεις για μια κοινότητα που αριθμεί 300.000 μέλη» (Νίκος Πολυμενάκος).

*Ο διάλογος, έστω και με εμπόλεμη διάθεση από ορισμένους, έχει αρχίσει. Το λόγο την επόμενη Κ υριακή θα έχει ο Γ. Παπαδόπουλος.
«Κ.Ε.» ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 03/02/2002
Copyright © 2001 Χ. Κ. Τεγόπουλος Εκδόσεις Α.Ε.


Πέππας Γιώργος, 3-2-2002:
Κύριοι.
Ήλπιζα, καλύτερα δεν ήθελα να το πιστέψω ότι η ΚΕ είναι τόσο ψεύτικη και μικρή, (ήθελα μέσα μου να της δώσω άλλη μία ευκαιρία, για αυτό την αγόρασα για τελευταία φορά).
Ότι η εφημερίδα που τόσα χρόνια μπαίνει στο σπίτι μου θα συμπεριφέρεται και αυτή σαν μία κοινή Φυλλάδα, σαν τις τόσες άλλες και ότι δεν θα είχε το θάρρος να ζητήσει μία συγνώμη για τα απίστευτα λόγια ενός τέτοιου επιπέδου !!!!! δημοσιογράφου της, η τουλάχιστον ας είχατε την εντιμότητα, η έστω αντικειμενικότητα να γράψετε στην απάντηση σας ακριβώς τι ΑΝΕΦΕΡΕ Ο Γ Παπαδόπουλος (το κύριε ας το αφήσουμε για τους πραγματικούς κυρίους).
Εσείς σαν μία αδύναμη , μικρόψυχη φυλλάδα , σβήσατε μονοκοντυλιά το κύρος μίας ιστορικής εφημερίδος και επιμένετε στον εντυπωσιασμό με τους θανάτους των κύκνων , από οπλοφόρους η έστω κυνηγούς παρανόμους και άμυαλους και δεν αναφέρετε τίποτε από τις γραπτές λέξεις που προκάλεσαν αυτή την αναστάτωση (κυνήγι κυνηγών , θανάτωση ανθρώπων κλπ). Χωρίς να σκέφτεστε ΤΟ ΠΙΟ ΑΠΛΟ ΠΡΑΓΜΑ καν, ότι και να σκοτώθηκαν 30-50 κύκνοι σε όλοι την Ελλάδα , χάρη στις προσπάθειες των κυνηγών όμως σώθηκαν εκατοντάδες μην πω χιλιάδες υδρόβια.
Τι να πω , μόνο να την χαίρεστε την εφημερίδας σας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα παλέψω όσο μπορώ για να μην ξαναμπείτε σε σπίτι γνωστών, φίλων κλπ . ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΤΕ ΚΥΡΙΟΙ !!!! τις 400 δραχμές ούτε για δείγμα.
ΛΥΠΑΜΑΙ και ΑΝΤΙΟ ΣΑΣ
Πέππας Γιώργος
Φαρμακοποιός


Σκεύος Καραφυλλάκης 4-2-2002 [Π.Ε.Τ.Α.Κ.Σ.Α (Περί Ενός Τετράδη Άρθρο Και Σύνταξης Απάντηση)]
Τόση ήταν η αγανάκτησή μου που είχα σκοπό χθες να μην αγοράσω την ΚΕ αλλά να τη χαζέψω από τον πάγκο του ψιλικατζίδικου, για να μη δώσω ούτε αυτά τα €1,17 . Θες από συνήθεια, θες γιατί σκέφτηκα ότι ίσως χρειαζόταν πολύ ψάξιμο για να βρω την απάντηση της σύνταξης (ήμουν σίγουρος ότι ο Τετράδης Μ. Παπαδόπουλος δεν θα απαντούσε αφού μάλλον θα έλειπε σε κάποια λίμνη η οποία καταστρέφεται από τη βιοτεχνία - βιομηχανία που βρίσκεται εκεί κοντά), την αγόρασα. Σελίδα , σελίδα έψαξα. Δεν έπεσε στην αντίληψή μου. Ίσως να μην ήμουνα και τόσο ήρεμος. Το πρωί μέσω email έμαθα την απάντηση που δόθηκε.

Πολύ φτωχή. Όχι σε αριθμό λέξεων. Και ένα συγνώμη αρκούσε. Φτωχή γιατί ο συντάκτης υποτιμά την νοημοσύνη των διαμαρτυρόμενων (σίγουρα πιστεύει ότι είναι πιο έξυπνος). Φτωχή γιατί ο συντάκτης ή ο εμπνευστής πιστεύει ότι η δημοσιογραφία είναι πολιτική. Φτωχή γιατί ο συντάκτης θέλει να μας κάνει να πιστέψουμε ότι ο Χ δημοσιογράφος που θίγει τους Ν αναγνώστες όταν είναι σε άδεια δεν έχει τη δυνατότητα να απαντήσει. Φαίνεται ότι ο ίδιος κουβαλάει την αρθρογραφία του με τσάντα στο πιεστήριο. Ούτε υπολογιστές υπάρχουν ούτε δίκτυα ούτε Internet για να στείλει 5 αράδες στην εφημερίδα του. Φτωχή γιατί αυτός που έγραψε αυτό το κείμενο νομίζει ότι θα χαιρόμουν που είδα το όνομά μου γραμμένο στην εφημερίδα και θα ηρεμούσα - ίσως έτσι να σκέφτεται για τον εαυτό του οπότε να νομίζει ότι όλοι έτσι είναι. Φτωχή γιατί όσο περνάν τα χρόνια τόσο πείθομαι ότι αυτός που δεν ακούει είναι αυτός που πριν μιλήσεις σκέφτεται τι θα σου απαντήσει, λίγο δικτατορικό έτσι δεν είναι; Φτωχή γιατί ο Λόγος πρέπει να γεννά ιδέες και όχι να στειρώνει. Φτωχή γιατί ο δημοσιογράφος δεν πρέπει και δεν μπορεί να συμπεριφέρεται σαν υπάλληλος.

Αναρωτιέμαι. Τόσο ρουτίνα έχει γίνει για τον συντάκτη ή εμπνευστή της απάντησης η δημοσιογραφία, ώστε να μη καταλαβαίνει ότι αυτή η απάντηση κινείται στη σφαίρα της γελοιότητας; Ή έχει γίνει η δημοσιογραφία τόσο ίδια με τη πολιτική στο τόπο μας που γνωρίζει από πριν ότι θα σκεφτούν όπως εγώ ελάχιστοι ενώ η πλειοψηφία θα μείνει ευχαριστημένη; Λυπάμαι όχι γιατί δεν θα ξαναγοράσω την "ΚΕ" και "Ε". Ούτε γιατί δεν θα μπορέσω να διαβάσω την απάντηση του υπαλλήλου σας (του μεν ή του δε). Ούτε γιατί δε θα δω το όνομα μου τόσο ωραία γραμμένο σε πιθανή απάντησή σας. Ούτε γιατί μπορεί να κλείσει η εφημερίδα επειδή εγώ και 10-20 άλλοι δε θα την ξαναγοράσουμε (να είστε σίγουροι ότι αυτό είναι το τελευταίο που θα ήθελα να συμβεί σε οποιοδήποτε έντυπο κυκλοφορεί ανεξαρτήτως με το τι λέει ή γράφει).

Λυπάμαι γιατί αμφιβάλλω πολύ αν αυτό το email θα το διαβάσουν μάτια ανοιχτά, μυαλό καθαρό. Που δεν θα προσπαθεί μετά από κάθε κόμμα και κάθε τελεία σαν τους δικηγόρους (προσοχή δεν τους κατηγορώ γιατί αυτοί αυτό πρέπει να κάνουν, οι δημοσιογράφοι όχι) να σκάει ένα ειρωνικό χαμόγελο και να σερβίρει την έτοιμη απάντηση. Λυπάμαι γιατί αμφιβάλλω πολύ αν τα μάτια που θα διαβάσουν αυτό το email θα μπορούν να κοιτάξουν λίγο παραπέρα από τα πιστεύω και τον κόσμο που έχουν πλάσει γύρω τους. Και πιο πολύ από όλα λυπάμαι γιατί όλα αυτά τα μάτια θα είναι δημοσιογραφικά, "αντικειμενικά".

Γι' αυτό και εγώ Π.Ε.Τ.Α.Κ.Σ.Α ή καλύτερα για να καταλαβαινόμαστε ΠΕΤΑΞΑ μακριά...

Με τιμή
Σκεύος Καραφυλλάκης
Μαθηματικός
Κάλυμνος 04/02/2002


ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΠΠΑΣ 5-2-2002
Κύριε Παπαδόπουλε,
νομίζω ότι με τον καλό χειρισμό της Ελληνικής γλώσσας, προσπαθείτε πάλι να αποφύγετε να δηλώσετε μία ειλικρινή συγνώμη. Δεν πειράζει, έστω και έτσι καταλαβαίνω ότι έχετε μετανιώσει.
Εγώ θα προσπαθήσω με απλή γραπτή γλώσσα να σας επαναλάβω μερικά πράγματα, που ούτως η άλλως σας έχουν γράψει τόσοι συνάδελφοι, ο καθένας με τον τρόπο του και μάλλον δεν θέλετε να καταλάβετε.


[Τετράδης]
Αγαπητε κυριε Πεππα,
ισως εκπλαγειτε,αλλα δεν ειμαι καθολου ασχετος με τη γνωση της δραστηριοτητας του κυνηγιου-οπως την αντιλαμβανεστε εσεις και οχι οι κομπογιαννιτες οπλοφοροι συναδελφοι σας που σεις οι ιδιοι στη γλωσσα σας ονομαζετε αληταριο,λαθροθηρες κλπ.

Μπορεί να γνωρίζετε ορισμένα πράγματα πάνω στον τρόπο ζωής που λέγεται κυνήγι, αλλά δεν γνωρίζετε τίποτε από την νόμιμη εξάσκηση του και μπορεί να συμφωνούμε για τους παράνομους ΟΠΛΟΦΟΡΟΥΣ και τους παράνομους κυνηγούς.
Δεν συμφωνώ όμως στο να συνδέεται τόσο διαφορετικά πράγματα και να τα βάζετε στην ίδια θέση. Πότε θα μάθετε- καταλάβετε, ότι όποιος έχει ένα όπλο δεν είναι κυνηγός!!!! πότε επιτέλους !!!!


[Τετράδης]
Το ξεχωρίζω από την αρχη για να ξερετε οτι η οικονομια του οικοσυστηματος,την οποια υπερασπιζεστε,η φροντιδα της,ο καθαρισμος της,η προστασια των υπο προστασια ζωων και οι υπολοιπες δραστηριοτητες των μεμονομενων κυνηγων και καποιων συλλογων μου ειναι γνωστα.Και μου ειναι γνωστη και η συλλογιστικη της συμβιωσης με τους νομους της φυσης που κουβαλα ενας κυνηγος.Η συνεκμεταλλευση και η αλυσσιδα του οικοσυστηματος και η απολαυση του.

Τότε αφού γνωρίζετε αυτά τα πράγματα όπως λέτε γιατί δεν είστε αντικειμενικός? να πείτε την αλήθεια και τίποτε παραπάνω. Όλοι οι κυνηγητικοί σύλλογοι, σε όλη την Ελλάδα, προσπάθησαν με δικά τους μέσα, έμψυχα - άψυχα να φυλάξουν και να σώσουν ότι μπορούν από τα υδρόβια.
Ότι είμαστε η μόνη κοινωνική ομάδα που έφτιαξε και συντηρεί θηροφυλακή για να αστυνομεύει εμάς τους ίδιους, και μην μου πείτε για εντυπωσιασμό η τίποτε άλλο, γιατί εμείς δεν αποβλέπουμε σε επιδοτήσεις κλπ. Είδατε εσείς κάποια οικολογική ομάδα εφέτος να ρίχνει τροφή στα υδρόβια και άλλα πλάσματα της φύσης μέσα στο κρύο, χιόνια κλπ δεν νομίζω...... αλλά είναι πρώτοι να πάρουνε μερικούς νεκρούς κύκνους οι οποίοι οι περισσότεροι είναι νεκροί από ασιτία και ίσως ένας δύο χτυπημένοι από σκάγια, να τους περιφέρουν χωρίς κανένα σεβασμό, χάρη εντυπωσιασμού και προσδοκίας κοντυλιών από το υπουργείο για ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ που !!!!!!!!!! στα λόγια και στην τσέπη τους.
Είδατε τον κ Αγγελέτο πουθενά στα χιόνια, εγώ τον είδα μόνο κουστουμαρισμένο στα ΜΜΕ να βρίζει μία κοινωνική ομάδα 3000000 χιλ ανθρώπων, να ωρύεται για τους δολοφόνους κυνηγούς.
Από τότε που φέρεται έτσι πολιτισμένα......, η πελατεία έχει αυξηθεί σαν δικηγόρος και ρέει το χρήμα και συνεχίζεται το κουκλοθέατρο του παραλόγου και καινούργιοι Αγγελέτοι βγαίνουν, δημοσιογράφοι άσχετοι πάνω στο κυνήγι και στην Φύση,που δεν τους ήξερε ούτε η μητέρα τους να μπαίνουν στο παιχνίδι γιατί πουλάει όλη αυτή η ιστορία και στείρα αντιπαράθεση, θλίβομε μόνο τίποτε άλλο......


[Τετράδης]
Έχω ομως μια θεμελιωδη διαφορα.Οχι με τους κυνηγους ειδικα,γιαυτο αλλωστε εχω χυσει τοννους μελανης να υπερασπιζομαι αυτη τη διαφορα αλλα ποτε με εμμονη κατα συγκεκριμενων ταξεων.Δεν εχω εμμονες και φανατισμους.

Και αφού σκέφτεστε έτσι γιατί γράψατε αυτά τα τόσο λυπηρά και άστοχα λόγια για εμάς. Γιατί δεν γράφεται για τις επιδοτήσεις εκατομμυρίων που φαγώνονται από διάφορες ομάδες στο όνομα της οικολογίας και στην προστασία της φύσης κλπ δεν τα γνωρίζεται ? δεν θέλω να το πιστεύω γιατί αυτό σημαίνει ότι δεν έχετε καλή πληροφόρηση !!!! αρκεί να μπείτε στην σελίδα του υπουργείου και θα βρείτε πολλές ομάδες προστατών της φύσης με αριθμό μελών 20 ατόμων και δικαίωμα ψήφου τριών ??????? δηλαδή αυτοί τι θα προσφέρουν στην προστασία της Κακομοίρας Φύσης, εθελοντική εργασία ??? κάτι άλλο, μήπως χρήματα, εδώ σκάω στα γέλια !!!!!
Μόνο από τις επωνυμίες θα καταλάβετε, ΘΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΜΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΑΞΙΑΣ πχ 1.000.000 και θα πάρουν 80.000.000 αυτό και σας προκαλώ να μπείτε στην σελίδα και να διαβάσετε.


[Τετράδης]
Η διαφορά μου είναι Ότι όταν πετά μια μπεκάτσα αμεριμνη στο φυσικο της χωρο,ανυπερασπιστη αμυντικα και επιθετικα,το να σηκωνεις ενα οπλο και να τη γεμιζεις σκαγια,να την πονας,να της προκαλεις το ρογχο του θανατου μιας ψυχης που δεν σου ανηκει και δεν την οριζεις ειναι φονος.Για να φας και να επιζησεις ειναι κινηση επιβιωσης.Αν τη σκοτωνε ενα αλλο αγριο ζωο ειναι επιβιωση.Αλλιως ειναι φονος.Πως να το πω πιο απλα.

Εδώ είναι και το ζουμί της όλης υπόθεσης Ο ΘΑΝΑΤΟΣ. Καταρχάς δεν Έχετε δει ένα νόμιμο κυνήγι μπεκάτσας μία και αναφέρατε αυτό το μαγικό και τόσο αγαπητό πουλί από εμάς τους κυνηγούς. ΕΧΕΤΕ ΔΕΙ ΠΟΤΕ ΜΠΕΚΑΤΣΑ ΣΤΟΝ ΒΙΟΤΟΠΟ ΤΗΣ κ Παπαδόπουλε ??, νομίζω ΟΧΙ, γιατί αν είχατε δει τότε θα ξέρατε πόσο ανυπεράσπιστη είναι !!!!! και ότι θηρεύετε μόνο ένα 20% αυτών που έχεις συναντήσει και αν έχεις σκύλο καλό αλλιώς ούτε 1%.
Έχετε δει ένα νόμιμο κυνήγι όχι, ΕΓΩ¨Ω ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΩ ΜΕ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΕΞΟΔΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ για να τελειώνουμε με τον δολοφόνο κυνηγό..... Η φύση δεν είναι ηλίθια τα έχουμε ξαναπεί !!!!!!
Τώρα εγώ ναι θηρεύω κάποια θηράματα και τα τρώω, γιατί είναι και το πιο υγιεινό κρέας που υπάρχει και το δίνω ανεπιφύλαχτα και στην μικρή κόρη μου. Για να θηρεύσω αυτά τα λίγα θηράματα ( μην με παρεξηγείται με το λίγα, αναφέρομαι στην δυσκολία Θήρευσης και όχι ποσότητα), σπάω τα πόδια μου και τα αντιμετωπίζω αντρίκεια, εγώ ο σκύλος μου,το όπλο μου εναντίον της δυσκολίας να το βρεις, του καιρού, της δυσκολία του κάθε τόπου και της αντίδρασης της ίδιας της μπεκάτσας η οποία είναι δασκάλα στο να στην φέρει....... γιατί είπαμε η φύση κλπ κλπ. Νικήτρια... βγαίνει αυτή στο 80 % ΄.
Προτιμώ αυτό τον τρόπο από το να φάω το κοτόπουλο που μεγαλώνει μέσα σε μία φάρμα, χωρίς να δει ποτέ ήλιο με διάφορες τροφές ποιότητας κλπ και ΣΦΑΖΕΤΑΙ προς βρώση στα σαγόνια των διαφόρων προστατών της φύσης........ ΕΔΩ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΑΝΑΤΟΣ ? και τι θάνατος και τι επιλογές έχει το κοτόπουλο!!!!!!!!!!!! Το ίδιο ισχύει για τα μοσχάρια, ψάρια κλπ. ΑΛΛΙΩΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΦΟΝΟΣ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΠΙΟ ΑΠΛΑ, συμφωνώ πέστε μου εσείς?????????????????? Αλλάξτε καραμέλα λοιπόν.............................


[Τετράδης]
Και δεν καταλαβαίνω γιατι δεν σας γεμιζει ολη η αλλη δραστηριοτητα που προσφερετε ευεργετικα στο περιβαλλον για να σας πληροι σαν ανθρωπο,παρα πρεπει να επισυμβει και ο φονος.Εγω απο τη δουλεια μου υπερασπιζομαι το ΔΙΚΑΙΩΜΑ του καθε ζωντανου στη ζωη.Του καθε.Αυτο αλλωστε ειπα με τον πιο σκληρο-πραγματι πολυ σκληρο- τροπο αναφεροντας οτι αν δεν φοβομουν τα ισοβια θα ασκουσα το σπορ να σκοτωνω κυνηγους.Ειπα ετσι,οτι για μενα και για καθεναν που δεν θα κουβαλουσε συνειδηση μεσα του υπαρχει ο φοβος του νομου για να αποτρεψει απο το εγκλημα. Για τη θανατωση ζωντανων οχι μονο δεν υπαρχει νομος αλλα αντιθετα ο νομοθετης,αφου ψηφοθηρισει κανονικα επανω σας,αφου σας ξεζουμισει ποικιλοτροπως,οπως το ξερετε καλυτερα απο μενα,νομοθετει για το που,ποτε και πως θα θανατωνονται αυτα τα προς θηρα ζωντανα.Λες και η ψυχη τους δεν εχει καμμια αξια και λες και η ανθρωπινη ψυχη ειναι πιο αξιοσεβαστη απο την ψυχη ενος ζωου.
Και εκει ερχεται η δευτερη διαφωνια μου.Στο νομο της φυσης κανεις δεν εχει συνειδηση της ψυχης και της αξιας του αλλου.Ολα γινονται για την πρωτογονη αναγκη και μονο.Σεις ομως εχετε συνειδηση οτι το τριγωνι που σκοτωνετε εχει ψυχη.Ανασαινει.Ποναει.Του στερειτε τη ζωη.

Τα ίδια με παραπάνω για να μην γίνομαι κουραστικός σε σας και στον εαυτό μου.

[Τετράδης]
Ειστε κατι πιο περα απο το ζωο.Ειστε ανθρωπος.Εχετε συνειδηση.Αυτο ηδη σας εχει γεννησει την υποχρεωση να πεταξετε το οπλο και να κανετε τη ζουγκλα τοπο ειρηνης.

Και εσείς θα πετάξετε το πιρούνι και το μαχαίρι, για τα άμοιρα ζώα που τρώτε, σφαγιαζοντάς τα έμμεσα ο ίδιος και μην μου πείτε ότι αυτά εκτρέφονται για αυτό τον σκοπό, τότε πάει περίπατο η ηθική - συνείδηση κλπ.Γιατί θα συμφωνησετε μαζί μου οτι αρκετη ζουγκλα εχουμε χτισει στις πολεις που ζουμε. ΣΕ ΑΥΤΟ ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΑΖΙ ΣΑΣ

[Τετράδης]
Ειλικρινα χαρηκα που μιλησαμε.Σ'αυτο το πνευμα θα ειναι και η συνολικη απαντηση που θα γραψω την Κυριακη. Τα περι φασισμου τα αντιπαρερχομαι.Δεν θα αισθανθειτε καλα αν μαθετε οτι η μια φορα που σηκωσα οπλο στη ζωη μου ηταν για να υπερασπιστω απο τα παλικαρια του Ιωαννιδη το δικαιωμα σας να μιλατε σημερα δημοκρατικα και ελευθερα.

Εδώ όντως δεν έχω απάντηση να σας δώσω γιατί τότε ήμουνα 13 χρονών περίπου και σέβομαι αυτό που λέτε, αλλά τότε έπρεπε να είστε διπλά προσεχτικός στην γραπτή γλώσσα που χρησιμοποιείτε.
ΥΣ: ΕΔώ θα ήθελα μόνο να προσθέσω ότι ειλικρινά λυπάμαι για την Κ Ελευθεροτυπία που δεν είχε τα κότσια η έστω την αντικειμενικότητα να σταθεί όρθια κάτω από το βάρος της ιστορία της και να ζητήσει συγνώμη με κάποιον τρόπο έστω, λυπάμαι βαθιά επίσης που δεν θα ξαναμπεί ειδικά την Κυριακή σπίτι μου. με πολλή θλίψη ειλικρινά
Πέππας Γιώργος


Γιώργος Σουρλάγκας 6-2-2002 (τίτλος: Φαρισαίοι Υποκριτές!)
κ. Παπαδόπουλε.
Είχα αποφασίσει να μην σου ξαναγράψω, αλλά οι τελευταίες...συμβουλές σου στους συναδέλφους μου, ήταν...αξεπέραστες! Και παρ'όλες τις συμβουλές των φίλων μου να σταματήσουμε, δεν άντεξα !

Υπερασπίζεσαι λες,το δικαίωμα στην ζωή όλων των ζωντανών της φύσης, αλλά...υπερέβαλλες λίγο και -με πολύ σκληρό τρόπο- προσφέρθηκες να..βοηθήσεις σ'αυτό, σκοτώνοντας κυνηγούς!

Υπερέβαλες; Μετάνοιωσες; Γιατί δεν το λές; Ναι έκανα λάθος! Εγώ ο υπερασπιστής της ζωής ΔΕΝ έπρεπε να το πω! Συγνώμη !

Αλλά συνεχώς το αποφεύγεις αραδιάζοντας ανόητες κορόνες για τα δικαιώματα των ζώων! Πότε επιτέλους λοιπόν εσύ υπερασπιστή της ζωής σταμάτησες να τρώς κρέας γι'αυτόν ακριβώς τον λόγο; Πες το δημόσια! Εγώ δεν γνωρίζω τι τρώς, αλλά κάποιος συνάδελφός σου θα ξέρει. Πες μας λοιπόν πότε έφαγες για τελευταία φορά μαγειρεμένο αυτό "που έχασε το ΔΙΚΑΙΩΜΑ στην ζωή" που εσύ υπερασπίζεσαι με πάθος, δίνοντας μάλιστα ένα τόσο...δύσκολο αγώνα, χύνοντας τόννους μελάνι και χωρίς να..φοβάσαι τις συνέπειες για αυτά που πιστεύεις!!

Φαρισαίοι Υποκριτές!

Ποιόν να φοβηθείς; Εμάς τους κυνηγούς; Ποιούς; Εμείς νομίμως θηρεύουμε ζώα που μας αρέσει το κρέας τους και παράλληλα δίνουμε έναν δύσκολο αγώνα ενάντια σε κάθε παράνομο "συνάδελφο κυνηγό" όπως λες εσύ. Ενα αγώνα επικίνδυνο, ξοδεύοντας εκατοντάδες εκατομμύρια για την δική μας Θηροφυλακή και χιλιάδες ώρες από τον ελεύθερο χρόνο μας.

Ενώ εσείς Φαρισαίοι Υποκριτές, διαλέξατε τον εύκολο "αγώνα" σαν νέοι Δον Κιχώτηδες ενάντια σε αόρατους εχθρούς. Ετσι απλά και υποκριτικά, αυτοβαπτιστήκατε σε υπερασπιστές της ζωής, και μάλιστα δεν...φοβόσαστε να το φωνάζετε!
Ποιόν να φοβηθείτε Φαρισαίοι Υποκριτές!

Πότε πήρες θέση εσύ, υπερασπιστή των δικαιωμάτων των ζωντανών, ενάντια σε παρανομίες "συναδέλφων" σου;

Πότε επιδόθηκες εσύ με τον ίδιο ενθουσιασμό,στον πράγματι δύσκολο αγώνα να τους καταγγείλεις, όπως κάνουμε εμείς, όταν περιφέρονται έχοντας κρυμμένα στο παντελόνι τους, εκεί που κανονικά θα έπρεπε να βρίσκεται το αντρικό τους όργανο, μαγνητόφωνα τελευταίας τεχνολογίας, γυρεύοντας να καταγράψουν, αν ήταν δυνατόν τις πλέον μύχιες σκέψεις από τα εγκεφαλικά κύμματα, ανυπεράσπιστων πολιτών, πολιτευτών και παρατρεχάμενων, με σκοπό να τις παρουσιάσουν σαν μια δική τους τεράστια δημοσιογραφική επιτυχία;

Ρίχνετε αθώους και ένοχους βορρά στην ασίγαστη αρρωστημένη δίψα της κοινωνίας για σκάνδαλα, μια δίψα που ΕΣΕΙΣ δημιουργήσατε, γιγαντώσατε και ανατροφοδοτείτε!

Πόσους απεγνωσμένους συνανθρώπους μας οδηγήσατε με τέτοιες "επιτυχίες", με τέτοια δόλια συμπεριφορά στην αυτοκτονία, για πες μας εσύ υπερασπιστή της ζωής;

Φαρισαίοι Υποκριτές, κόπτεστε για τα "ανυπεράσπιστα πουλιά" και ΔΕΝ σας νοιάζει που "οδηγείται έντεχνα" μια κοινωνία σαστισμένη, εγκλωβισμένη στα χέρια κάθε λογής παραγωγών-προαγωγών-εμπόρων ιδεών κλπ.

Κι'αν δεν συμφωνείς μ'αυτά που γίνονται στην "πιάτσα" σου από δικούς σου "συναδέλφους", πότε συγκρούστηκες μαζί τους εσύ υπερασπιστή των δικαιωμάτων, άραγε μόνο των ζώων ; Εμείς το κάνουμε καθημερινά και πολύ δύσκολα! Συγκρουόμαστε με την παρανομία έμπρακτα και όχι με λόγια μεγάλα και κούφιες κορόνες!

Για πες μας πότε πήγες στο μεγάλο αφεντικό σου και κατήγγειλες τέτοιες συμπεριφορές, εσύ που δεν φοβάσαι τις συνέπειες των πράξεών σου, κι'αν πήγες και δεν σούδωσε σημασία, πόσες φορές τούτριψες την εφημερίδα του στα μούτρα και μετά στον επόμενο και στον επόμενο;

Φαρισαίοι Υποκριτές! Την ώρα που άλλοι πραγματικοί δημοσιογράφοι χάνουν την ζωή τους στις συγκρούσεις σ'όλο τον κόσμο για να μάθουμε εμείς τι ακριβώς συμβαίνει, την ώρα που άλλοι τρώνε δέκα ζευγάρια παπούτσια τρέχοντας από πόρτα σε πόρτα ιδρώνοντας για το καθημερινό ρεπορτάζ να μας δώσουν τις πραγματικές ειδήσεις, εσυ διάλεξες τον....δύσκολο αγώνα της υπεράσπισης του δικαιώματος στην ζωή! Ετσι απλά! Κάποιος βέβαια έπρεπε να το κάνει αυτό το τόσο...δύσκολο έργο και τι να κάνεις, το ανέλαβες εσύ με...όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται! Για ν'άχουνε έναν ισάξιο αντίπαλο οι κυνηγοί! Ατρόμητε!!

Γιατί πρέπει εμείς να απολογηθούμε για τους παράνομους οπλοφόρους και τις αθλιες δραστηριότητές τους και όχι εσύ;

Κι'αν συμφωνείς, πότε θα αποφασίσεις να...υπερβάλλεις πάλι λίγο και με "πράγματι σκληρό τρόπο " να αποτολμήσεις να προτρέψεις άλλους, πιο θαρραλέους, πιο αποφασιστικούς από σένα να επιδοθούν στο....σπορ -σκοτώνω δημοσιογράφους;

Πότε θα αποφασίσεις να το γράψεις στην αγαπημένη σου Δουλτσινέα;

Γ.Σουρλάγκας


Απάντηση Τετράδη στις 6-2-2002 στον Μαργαρίτη Μπρούμπη
Αγαπητε κυριε Μπρουμπη,
θα σας ξαφνιασει ισως το γεγονος οτι δεν ειμαι ασχετος με τις δραστηριοτητες ενος κυνηγου και οτι ξερω πολυ καλα τη συμβιωση του με το περιβαλον,τη φροντιδα του για τομεις του οικοσυστηματος και τον τροπο που βλεπει τη διαχειρηση αυτου του περιβαλλοντος.Του κυνηγου,οχι του σκετου οπλοφορου.Επομενως,οπως κι εσεις, ξερω πολυ καλα οτι αυτοι που ονομαζουμε λαθροκυνηγους,αληταριο κομπογιαννιτες,στο 90% των περιπτωσεων προερχονται απο τις ταξεις των αδειουχων κυνηγων,τους οποιους και σεις κυνηγατε.Τους οποιους και σεις απεχθανεστε.Δεν ειναι εκει το θεμα.Σεις ζειτε και υπερασπιζεστε το δικαιωμα να ζειτε σε εναν φυσικο χωρο,διατηρωντας την ισορροπια που εχει διατηρησει η φυση εκει επι εκατανταδες χιλιαδες χρονια.Και μεσα σ'αυτο δικαιωμα εντασετε και το δικαιωμα της θηρας.Προσεξτε.Οχι της θηρας για να επιβιωσετε.Της θηρας σκετα.Την ωρα που μια τριγωνα πεταει αμεριμνη στο χωρο της,ανυποψιαστη και ανυπερασπιστη,ανασαινοντας οπως και σεις με τα πνευμονια της,σηκωνεται ενα οπλο,τη γεμιζει σκαγια,την πονα αφορητα-για ενα δευτερολεπτο εστω-της προκαλει το ρογχο του θανατου,και της αφαιρει την ψυχη,την οποια δεν οριζει.Το χερι που της αφαιρει την ψυχη δεν της την εχει δωσει κι ολας,δεν του ανηκει για να μπορει και να την αφαιρει.Αν την ειχατα σκοτωσει για να ζησετε,για να επιβιωσετε,θα ηταν μια πραξη επιβιωσης.Αν την ειχε σκοτωσει ενα αλλα αγριο ζωο,επισης.Ετσι οπως σας το περιγραφω ομως ειναι φονος.Και ειναι φονος γιατι και σεις και γω και αρκετοι ανθρωποι εχουμε συνειδηση οτι αυτο το ζωντανο που ειναι απεναντι κουβαλαει μια ψυχη.Το αγριο ζωο δεν την εχει αυτη τη συνειδηση.Αυτη η συνειδηση ομως γενναει απο μονη της και μια υποχρεωση.Το ΔΙΚΑΙΩΜΑ ολων των ζωντανων στη ζωη.Αυτο το δικαιωμα μονο ο ανθρωπος,που κουβαλαει μυαλο,μπορει να το ασκησει.Αυτο ακριβως ειπα με-πολυ σκληρο ειναι η αληθεια-τροπο και αυτη την ανθρωπινη υποκρισια επισημανα γραφοντας οτι αν δεν φοβομουν τα ισοβια θα ασκουσα το σπορ να σκοτωνω κυνηγους,για να εχουν εναν ισαξιο αντιπαλο και οχι ανυπερασπιστα ζωα.Επειδη ο νομος και οι ποινες του προστατευουν απο το εγκλημα μεσα απο τον φοβο.Για καθεναν που δεν κουβαλαει συνειδηση απο μονος του.Ενω αντιθετως ο νομοθετης που ψηφοθηρει αισχρα επανω σας-το ξερετε καλυτερα απο μενα-οχι απλως δεν προστατευει τα ζωα απο το φονο,αλλα οριζει τοπο,τροπο και χρονο που θα γινει κι ολας.Και απορω και σας ρωτω,εσας που εχετε τις φυσιολατρικες σας ανησυχιες.Πως και δεν σας γεμιζει απο μονη της ολη η φροντιδα που παρεχετε στο οικοσυστημα παρα πρεπει να σκοτωσετε κι ολας;Γιατι δεν σας φτανει που φροντιζετε την εγκαταλελημενη υπαιθρο και τα υπολοιπα ζωντανα της,παρα πρεπει να αφαιρεσετε και ζωη;Εγω εχω χυσει τοννους μελανης για να υπερασπιζομαι το δικαιωμα στο αυτονοητο.Στη ζωη δηλαδη.Απο καθε δραστηριοτητα.Γιαυτο ακριβως και δεν εχω ασχοληθει ποτε ειδικα με τους κυνηγους ή τους ψαραδες ή τις αλλες ταξεις των δρασεων.Ειναι τοσες και τοσες οι ανθρωπινες βαρβαροτητες γυρω καθημερινα εναντια στον ιδιο τον ανθρωπο,που θα ηταν κανεις τυφλος για να εχει εμμονες και φανατισμους.Και δεν φοβαμαι τις συνεπειες απο αυτα που πιστευω.Παλευω για εναν πολιτισμο πιο περα απο κεινον που εχει επιβαλλει η οικονομια της φυσης εδω και εκατονταδες χιλιαδες χρονια.Για να παμε ενα βημα πιο εξω απο τη ζουγκλα.Αρκετη ζουγκλα εχουμε χτισει γυρω μας εδω που ζουμε στις πολεις,θα συμφωνησετε.Και ο πολιτισμος για τον οποιο παλευω ειναι αυτος που βγαινει απο το γραμμα που σας γραφω.Δεν σας ειναι ξενος.Γιατι ταϊζετε τα πεινασμενα κι αδυναμα.Εκει πιο διπλα υπαρχει και μια αγριοκοτα.Ταϊστε την με την ιδια δικαιοσυνη.Μην της παιρνετε την ψυχη.Και αρκεστειτε να ειστε πληρης οτι απο αυτη τη συντομη ζωη που περναμε ολοι δωσατε ζωη και δεν πηρατε.Οπως οταν εγω σβηνω φωτιες τα καλοκαιρια.
Ευχαριστω
ο καιρος tetradis@enet.gr


Δημ.Χριστοδουλάκης (Η θέση του κυνηγιού στη πολιτισμένη μας κοινωνία)
Ποτέ στη νεότερη ιστορία, μία ανθρώπινη δραστηριότητα, δεν συνάντησε τόσους πολλούς φανατικούς οπαδούς αλλά και αντιπάλους όσο το κυνήγι. Οι φανατικοί οπαδοί του, αρνούνται να το αποκαλέσουν σπορ γιατί το θεωρούν τρόπο ζωής και όχι ένα ακόμα σπορ, οι δε αντίπαλοί του, αρνούνται να θεωρήσουν σπορ μία τόσο «μακάβρια» δραστηριότητα. Τι είναι όμως το κυνήγι στη σύγχρονη Ελλάδα; Ποιες ανάγκες εξυπηρετεί η άσκησή του; Ποια συμφέροντα εξυπηρετεί η κατάργηση του;

Το βασικό επιχείρημα που προβάλλεται από τους πολέμιους του κυνηγιού, είναι η άδικη θανάτωση τόσων αθώων ζώων και η πιθανότητα εξαφάνισης κάποιων από τα θηρεύσιμα ήδη. Ο δεύτερος ισχυρισμός καταρρέει αυτόματα, αφού οι μετρήσεις στο πληθυσμό των θηραμάτων, δείχνουν ότι ουδέποτε κινδύνεψε θήραμα με εξαφάνιση στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Αντίθετα, τα προγράμματα αύξησης του θηραματικού πληθυσμού από τις κυνηγετικές οργανώσεις έχουν οδηγήσει στη θεαματική αύξηση τουλάχιστον των ενδημικών θηραμάτων.

Ο πρώτος ωστόσο ισχυρισμός, όσο και αν αυτό δυσαρεστεί μερικούς, είναι βάσιμος. Πράγματι η κυνηγετική δραστηριότητα, οδηγεί στο θάνατο μεγάλο αριθμό αθώων ζώων κάθε χρόνο. Και εδώ, γεννιέται ένα ερώτημα στο οποίο καλούμαστε να απαντήσουμε: Ποιος είναι αυτός που αποφασίζει πια ζώα είναι ένοχα, άρα τους αξίζει ο θάνατος και ποια είναι αθώα, οπότε έχουν δικαίωμα στη ζωή;

Το κρέας που καταναλώνει ένας μέσος Έλληνας σε μία δεκαετία, απαιτεί τη θανάτωση κατά μέσο όρο δύο αγελάδων, τεσσάρων γουρουνιών, οκτώ αρνιών εκατόν ογδόντα κοτών και περίπου εννιακοσίων εξήντα ψαριών διαφόρων ειδών. Στη δε διάρκεια της ζωής του θανατώνονται για χάρη του περισσότερα από 8000 ζώα. Ένα δεύτερο ηθικό πάλι ερώτημα που μοιραία τίθεται είναι: Ποιο είναι εκείνο το δικαστήριο που κρίνει ένοχα αυτά τα 8000 ζώα και δίκαια αποφασίζει το θάνατο τους; Ή αν θέλετε: Ποια είναι εκείνα τα αδικήματα που διέπραξαν αυτά τα 8000 ζώα που αντιστοιχούν στο καθένα μας, και μοιραία τους αξίζει ο θάνατος;

Πολλοί θα σπεύσουν να απαντήσουν ότι τα περισσότερα από αυτά τα ζώα, γεννήθηκαν σε ιδικά διαμορφωμένους χώρους, με κύριο σκοπό τη θανάτωση τους και κατανάλωσή τους από τον άνθρωπο και ποτέ τους δεν είχαν τη δυνατότητα να ζήσουν ελεύθερα. Ένας λόγος παραπάνω λοιπόν να έχουν μεγαλύτερο δικαίωμα στη ζωή.

Ίσως μία πιθανή απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα, θα ήταν το ότι είμαστε παμφάγα ζώα και χρειαζόμαστε το κρέας για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας και η μη κατανάλωσή του θα μπορούσε να αποβεί μοιραία για τον ανθρώπινο οργανισμό. Όμως η καλή υγεία τόσων εκατοντάδων χιλιάδων vegetarians (φυτοφάγοι) ανά των κόσμο, αποδυναμώνει τον παραπάνω ισχυρισμό. Ας μη γελιόμαστε λοιπόν, σκοτώνουμε και τρώμε ζώα γιατί μας αρέσει η γεύση και η μυρωδιά του ψημένου κρέατος. Ακόμα χειρότερα, ασελγούμε στα κουφάρια των χαμένων αυτών ζώων, φορώντας το δέρμα τους και το τρίχωμά τους γιατί μας αρέσει η όψη και η αίσθηση του δέρματος και του μάλλινου ρούχου. Η σύγχρονη Ελληνική κοινωνία, στη προσπάθειά της να απενοχοποιηθεί, πολεμάει με μίσος τους κυνηγούς που δεν κάνουν τίποτε περισσότερο από το να εξασφαλίζουν μόνοι τους το «Κυριακάτικο γεύμα». Συγκινείται από το δράμα των πανέμορφων κύκνων που η κακοκαιρία τους σπρώχνει στις λίμνες και τα ποτάμια μας, ενώ αδιαφορεί για το θάνατο από ασιτία που η ίδια κακοκαιρία προκάλεσε σε χιλιάδες κάριες, καρακάξες και άλλα κορακοειδή, γιατί ίσως αυτά τα πουλιά είναι «ΑΣΧΗΜΑ» και τους αξίζει για τιμωρία ο θάνατος.

Ο υπογράφων έχει υπάρξει κατά περιόδους φανατικός πολέμιος του κυνηγιού αλλά και φανατικός λάτρης του αθλήματος. Δηλώνει παμφάγος και προτιμά να κυνηγάει και να ψαρεύει μόνος του τα ζώα που τρώει, και όταν αυτό δεν είναι δυνατό, απλά προτιμά να μη τρώει κρέας ή ψάρι Δεν ζητά από τη κοινωνία να τον μιμηθεί γιατί δεν θεωρεί τον εαυτό του παράδειγμα προς μίμηση. Απλά όταν δαγκώνει στη ταβέρνα το παϊδάκι γάλακτος, γνωρίζει ότι είναι το πλευρό κάποιου νεαρού αρνιού ή γουρουνιού που μέχρι πριν λίγες ημέρες απολάμβανε τη ζεστή αγκαλιά της μητέρας του πίνοντας αποκλειστικά από το γάλα της, εξ' ου και «γάλακτος».

Με τιμή,
Δημήτρης Χριστοδουλάκης

Απάντηση από "Τετράδης" 7/2/2005
Αγαπητέ κυριε Χριστοδουλακη,να ειστε σιγουρος οτι θα κανω το παν για να το δημοσιευσω και θα ηταν ευτυχισμενη η χωρα που θα ειχε κυνηγους και αντικυνηγους που να μπορουν να κουβεντιασουν οπως εμεις.Γιατι εσεις,παρολο που υπερεβην εγω τα εσκαμμενα στο μικρο μου σχολιο για τους κυνηγους παραμενετε εξαιρετικα ανθρωπινος και τιματε τον πολιτισμο που εχετε μεσα σας.