ΩΡΙΩΝ - Το Δίκτυο των Κυνηγών
Διαβούλευση σχεδίου νόμου για την ευζωία των ζώων συντροφιάς







Η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη δολοφονεί το κυνήγι
Σεμινάριο για την Ορεινή στην Καρδίτσα
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΠΕΡΔΙΚΑ
Ανταπόκριση του μέλους μας Κ.Βλάχου

Την Τρίτη 17/4/02 παραβρέθηκα σε μια διάλεξη που έγινε στην Καρδίτσα την οποία οργάνωσε ο τοπικός Κηνυγ. Σύλλογος υπό την αιγίδα της Ζ' Κυνηγ. Ομοσπονδίας Θεσσαλίας και Σποράδων.Το θέμα της διάλεξης ήταν η ορεινή πέρδικα και κεντρικός ομιλητής ο Διδάκτωρ Κος Μάνιος Νικόλαος.

Λεπτομέρειες θα αναφέρω παρακάτω. Εκείνο που θα ήθελα να πω πρώτα απ΄όλα είναι θερμά συγχαρητήρια στο Διοικητικό Συμβούλιο και τον Πρόεδρο του Κυνηγ. Συλλόγου Καρδίτσας για την άψογη οργάνωση της εκδήλωσης η οποία εκτός από την διάλεξη περιελάμβανε εκπλήξεις για τους παρευρισκόμενους όπως: Μπουφέ και ζωντανή μουσική.

Επίσης συγχαρητήρια θα ήθελα να πω και στον ομιλητή της διάλεξης ο οποίος κατάφερε να κρέμονται από τα χείλη του περισσότερα από 200 άτομα που ήταν οι παρευρισκόμενοι κυνηγοί. Έχω προσωπική άποψη για τον συγκεκριμένο συγκυνηγό και επιστήμονα, πιστεύω ότι είναι ένας από τους καλύτερους, αν όχι ο καλύτερος στο είδος του στην οικογένεια των κυνηγών. Παρακολουθώ εδώ και καιρό την συγκεκριμένη μελέτη την οποία έκανε μαζί με έναν συνάδελφο του από ότι ξέρω, τα αποτελέσματα της οποίας είναι τα μοναδικά που υπάρχουν στην Ελλάδα για την ορεινή πέρδικα και από ότι είπε θα ανακοινωθούν σύντομα.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του Κυνηγ. Συλλόγου Καρδίτσας λέγοντας λίγα λόγια γενικής φύσεως και ακολούθησε με σύντομο χαιρετισμό ο Αντιπρόεδρος της Ζ' Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Κος Ράπτης. Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Κος Μάνιος ο οποίος χρησιμοποιώντας για κάθε τι που έλεγε πολλές φωτογραφίες που είχε τραβήξει ο ίδιος και προβάλλοντας αυτές με προβολικό μηχάνημα κατάφερε να γίνει κατανοητός και να λύσει πολλές απορίες. Ξεκίνησε αναλύοντας λεπτομερώς όλα τα είδη της ορεινής πέρδικας την βιολογία αυτής και προχώρησε στην εξάπλωση, αναπαραγωγή (σε αιχμαλωσία και σε άγρια κατάσταση), διατροφή, ζευγάρωμα, φωλεοποίηση, και επώαση. Ανέφερε όλους τους εχθρούς της και απέδειξε ότι την μεγαλύτερη ζημιά κάνει το κουνάβι και ο μπούφος.

Πρότεινε τρόπους βελτίωσης κυνηγότοπων, αποτελέσματα απελευθερώσεως καθώς και επίσημα στοιχεία για το κεφάλαιο ΥΒΡΙΔΙΣΜΟΣ. Πιστεύω ότι δεν είναι απαραίτητο να αναφερθώ σε περισσότερες λεπτομέρειες γιατί θα σας κουράσω αλλά και γιατί όπως μου είπε και σε προσωπική συζήτηση που είχα μαζί του όλα αυτά θα ανακοινωθούν αναλυτικά σύντομα.

Αυτό που έχει σημασία για μας πιστεύω είναι το αποτέλεσμα της μελέτης αυτής να μην μείνει στα χαρτιά αλλά να εκμεταλλευτεί κατάλληλα από όλους. Προς το παρόν πάντως η απελευθέρωση ορεινής πέρδικας στην Ελλάδα ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ. Δεν ξέρω αν σας παραξενεύει το γεγονός αυτό αλλά είναι γεγονός και από ότι μου είπε οφείλετε σε εισαγωγή από Ιταλία υβριδίων προς απελευθέρωση στην Ελλάδα και εντοπισμό αυτών από τον ίδιο.

Kάποιοι συνάδελφοι ρώτησαν για τα θέματα του υβριδισμού και της απελευθέρωσης θα πω δυο λόγια από αυτά που μπόρεσα και συγκράτησα. Για το θέμα του υβριδισμού ορεινής με τσούκαρ απέδειξε ότι γίνεται και μάλιστα τα υβρίδια είναι γόνιμα μεταξύ τους αλλά και με αμφότερους τους γονείς.Αυτό μας ανέφερε ότι συνέβη σε αιχμαλωσία αλλά και σε άγρια κατάσταση. Τα λόγια περιττεύουν. Για το θέμα της απελευθέρωσης είπε ότι δεν παρατηρήθηκαν πολλά προβλήματα σε περιοχές που είχαν τηρηθεί όλοι οι κανόνες που προβλέπονται για μια σωστή βελτίωση κυνηγότοπου(καταπολέμηση,νερό ταΐστρες,επίβλεψη, όχληση,υπερβόσκηση κλπ).Εκείνο που τόνισε είναι οι δυσκολίες που υπάρχουν στην εκτροφή της πέρδικας,είπε όμως χαρακτηριστικά "δύσκολο όχι αδύνατο".

Κάποτε είχα πει σε ένα μέλος του ΔΣ του Κυνηγ. Συλλόγου Λάρισας ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα ενημέρωσης των μελών του Συλλόγου. Παρεμπιπτόντως στην εκδήλωση ήμασταν από την Λάρισα τρία (3) άτομα που ενημερώθηκαν από εμένα, ο Κος Χριστοδούλου που του αξίζουν συγχαρητήρια γιατί βοήθησε πολύ για να γίνει η εκδήλωση και ουδείς από το Δ.Σ. του Κυνηγ. Συλλόγου Λάρισας.

Κώστας Ι. Βλάχος